Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nurtuje mnie otóż myśl głeboka jakiego użyć pustaka do budowy ścian w których mają być zamontowane ościeżnice regulowane Polskone i które magazynują się właśnie w oczekiwaniu.

Mianowicie; wg nazewnictwa producenta i tabeli wymiarów ościeżnice ZZ4 mają zakres regulacji od 123-143mm i takie też mam w komplecie z drzwiami.

Projekt mówi, że ściany wewn. mają być postawione z betonu komórkowego szer.120 mm. Dodając tynki po 15mm z każdej strony obawiam się że tej regulacji moze braknąć.

Czy ktoś z Was drodzy forumowicze montował te ościeżnice i może się pochwalić doświadczeniami jak to wygląda w praktyce?

pozdrawiam cieplutko

Takie ościeżnice montuje się bardzo łatwo, wygodnie i szybko. Trochę nie od tej strony zaczęta jest budowa... Ościeżnica 120-140 nie będzie pasować do ściany 150.

Dpoasują się na styk jeśli:

-ściany będą idealnie trzymać pion (chodzi o murowanie i nie trzeba będzie równać tynkiem)

-uczulisz tynkarzy że bardzo zależy Ci by zmieścili się się w 10mm na stronę (co nie powinno być problemem, jeśli będą równe ściany)

Wtedy da radę :wink:

Pozdrawiam

E tam od razu nie od tej strony. Bramę garażową też juz mam, a domu jeszcze nie. Łatwiej moim zdaniem dopasować na etapie budowy wymiary otworów do bramy i drzwi niz odwrotnie.

Co do tego trzymania pionu przez ścianę mam właśnie wątpliwości. Wszelkie odchyłki od pionu trzeba będzie wyrównać tynkiem a w takiej sytuacji położenie go mniej jak 10mm na stronę jest problematyczne.

Czy budował ktoś działówki z siporeksu 100mm (10cm), jak z dostępnoscia tego pustaka?

Łatwiej moim zdaniem dopasować na etapie budowy wymiary otworów do bramy i drzwi niz odwrotnie.

no akurat z tymi opaskami to chyba nie :-) zdecydowanie łatwiej mieć ścianę, zmierzyć i dobrać opaskę niż na odwrót, choć drzwi już lepiej dopilnować, żeby późnij nie podcinać na przykład :-) ja mam pustak 11,5 i opaska 15 (regulacja +/- 1,5cm o ile pamiętam), na etapie murowania wydawało się równo ale tynkarze musieli parę rzeczy nadrobić, tego nie przewidzisz zanim nie zrobisz... Poza tym jak narzucą i okaże się, że masz po 2mm za grubo po każdej stronie,to co? Każesz skuwać? Z drugiej strony jak się uda, to większa opaska nie będzie przylegać...

No i właśnie nie stoję z "ręką w nocniku" przed problemem - mam ściany za grube w stosunku do oscieżnic tylko na etapie przed postawieniem ścian działowych w których mają byc zamontowane drzwi zastanawiam się jakiej grubości pustak zastosować. Wybór jest duży począwszy od porothermu 85mm, 115mm, max'a poprzez silkę do przedmiotowego siporeksu. Zawsze też można postawić ściany na profilach i obić płytą.

No i właśnie nie stoję z "ręką w nocniku" przed problemem -

no i słusznie, dlatego napisałem jak to wyszło u mnie żebyś mógł mieć jakiś pogląd, choć nadal dobór konstrukcji ściany do szerokości opaski wydaje mi się sposobem nieco "od tyłu", ale skoro tak chcesz, to przecież masz prawo :-)

edit: dodam jeszcze, że u mnie montaż opasek wcale nie był tak trywialny jak mi się wydawało, bo listwy maskujące do moich opasek przyszły nieprzycięte, tzn. ze wszystkich stron kąt prosty, co jest o tyle dziwne, że ościeżnica swój wymiar ma i mogły być również te listwy przycięte, spodziewałem się, że do przycięcia będą co najwyżej na długości, ale się niestety zdziwiłem ;-) nie żeby to była jakaś trudna robota, ale po prostu należało być na to prygotowanym :-)

No i właśnie nie stoję z "ręką w nocniku" przed problemem - mam ściany za grube w stosunku do oscieżnic tylko na etapie przed postawieniem ścian działowych w których mają byc zamontowane drzwi zastanawiam się jakiej grubości pustak zastosować. Wybór jest duży począwszy od porothermu 85mm, 115mm, max'a poprzez silkę do przedmiotowego siporeksu. Zawsze też można postawić ściany na profilach i obić płytą.

Pierwszy raz słyszę by ktoś tak podchodził do sprawy. Samochód też kupujesz pod wcześniej wybrane opony? Przepraszam, jak toś tu już napisał "Twoje prawo".

Akurat z POLSKONE problem jest prosty. Buduje się ściany z tego co się chce i w wymiarach jakie komu odpowiadają. Tynkuje się i co tam jeszcze chcesz a dopiero potem dobiera się odpowiednie ościeżnice. W POLSKONE znajdziesz rozmiar do każdej grubości ściany.

Pismo adresowane do Ciebie, ale pisane bardziej z myślą o następnych, stojących przed kupnem drzwi - dlatego nie bierz do siebie kąśliwych moich złośliwości.

Wiem, że kupno drzwi nie następuje w ciągu dnia, ale zamówienia awansem bez pewnej informacji co do grubości ścian, w wypadku POLSKONE jest zawracaniem kijem Wisły. Nim tynk się położy, nim obeschnie, nim się go pomaluje i ........ miną trzy miesiące czyli czas oczekiwania na POLSKONE. Mnie dopadł właśnie taki okres.

Widzisz, są sytuacje w których trzeba wydać pieniądze. Jakie, nie będę Ci pisał, po prostu tak trzeba było. I to nie podlega dyskusji.

Temat był skierowany do osób które miały kontakt z ościeżnicami regulowanymi firmy POLSKONE model ZZ4 i chętnie poznam opinie tychże ludzi. Nie jest tematem watku to co powinienem kupic najpierw lub co wykonać przed czym.

Wątek ma służyć mnie i potencjalnym nabywcom drzwi Polskone z ościeżnicami regulowanymi którzy poszukują informacji na ten temat na forum. Zaśmiecanie go niemerytorycznymi wypowiedziami w stylu kupowania auta pod opony jest nie na miejscu i niczemu nie słuzy.

Wątek ma służyć mnie i potencjalnym nabywcom drzwi Polskone z ościeżnicami regulowanymi którzy poszukują informacji na ten temat na forum.

Jak przeczytasz jeszcze raz moją wypowiedź, prawda kąśliwą, znajdziesz tam zdanie, że kieruję moją podpowiedź przede wszystkim do tych, którzy są przed Twoją decyzją. Ot, takie "nie idźcie tą drogą" - by zacytować klasyków (klasyków ?).

Masz ościeżnice max. 14,3 - czyli ściana do 14,3.

Ty myślisz o 12 + (2*1,5) = 15.

W takiej sytuacji mój Pan Rysiu:

a/ nie widząc ściany - powiedziałby kupuj pan nowe ościeżnice - z następnego segmentu/przedziału i masz pan spokój,

b/ przyjechałby, pomierzył - stwierdził pewnie, że jak to w życiu, 1,5 nie jest 1,5 tylko 1 albo 1,2 - czyli jest ok

c/ przyjechał, pomierzył - znalazł 1,5 - czyli problem - a za chwilę powiedział mam na to sposób - wklejamy opaskę, chwytamy ją delikatnym gwoździkiem, zaciskamy na kartoniku, a tu kapkę zetrzemy tynk i damy pod kątem. 7 mm, a po obu stronach po 3,5mm, to problem, który można ominąć, ale ...

Ale co ja mam Ci poradzić jak będzie u Ciebie skoro nie ma ścian, tynku, nie wiadomo jak będą one wykonane (proste, krzywe, grubo, skąpo). Czy Twój pan Rysiu będzie Ci życzliwy i pochyli się nad Twoim problemem, czy będzie chciał Cię skosić. Poskłada a chwilę po jego wyjściu opaski powyskakują z ościeżnic - za płytko osadzone i nie "przyszczypane"

Pozdrawiam serdecznie

i przepraszam za znowu mało merytoryczne i profesjonalne uwagi.