Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

krokwie

johna2

Recommended Posts

Czy ktoś wie jak zwiekszyć wytrzymałość zamontowanej krokwi narożnej/deskowanie, papa przed położeniem dachowki/.Ekipa robiaca więżbę zmieniła nam przekrój z 14x22 na 10x20. Krokiew/4sztuki takie same/ podparta miedzy murlatą a platwią ok5.5 metra.Dach wielopolaciowy pod dachowke ceram/ok40kg/. Konstruktor obliczyl i twierdzi,że zostalo 0,2 zapasu/dachu liczonego pod dachowke 90 kg i 2strefa sniegowa.Ponadto ocenił,że konstrukcja została wykonana solidnie. Pewnie dalibysmy sobie z tym spokoj gdyby nie obecna zima.Nie wiadomo, jaka strefa śniegowa będzie w Warszawie za kilka lat .Dzisiaj na dachu mamy ok 30cm sniegu.

Czy ktoś wie jak zwiekszyć wytrzymałość zamontowanej krokwi narożnej/deskowanie, papa przed położeniem dachowki/.Ekipa robiaca więżbę zmieniła nam przekrój z 14x22 na 10x20. Krokiew/4sztuki takie same/ podparta miedzy murlatą a platwią ok5.5 metra.Dach wielopolaciowy pod dachowke ceram/ok40kg/. Konstruktor obliczyl i twierdzi,że zostalo 0,2 zapasu/dachu liczonego pod dachowke 90 kg i 2strefa sniegowa.Ponadto ocenił,że konstrukcja została wykonana solidnie. Pewnie dalibysmy sobie z tym spokoj gdyby nie obecna zima.Nie wiadomo, jaka strefa śniegowa będzie w Warszawie za kilka lat .Dzisiaj na dachu mamy ok 30cm sniegu.

pobawmy się kolorami

Witam!

Ja bym się przy tym przekroju krokwi nie przejmował.

Jeżeli chcesz to jednak wzmocnić to pamiętaj, że przy zginaniu ważny jest nie tyle przekrój, co tzw. wskaźnik wytrzymałości przekroju na zginanie. Żeby go zwiększyć najlepiej dobij od spodu na płask grubą i szeroką dechę - stworzysz wtedy bardzo wytrzymały na zginanie teownik. Deski nie powinny się łączyć w miejscach największego ugięcia, a i tak tam, gdzie się łączą trzeba od spodu dobić następne. Najlepiej by było w ogóle, żeby deski dobić dwuwarstwowo, na zakładkę.

Pozdrawiam

według niektórych mądrych ksiąg pasuje, że pracują podobnie

jak się boisz to możesz podeprzeć

lub, w dokładny sposób wzmocnić ją dołem, nabijanie bokami nic nie daje, no prawie nic, bo jak wiadomo efektywniejsze jest zwiększenie wysokości nie szerokości

Kris2222 - nadal uwazam ze piszesz glupoty. To nie ja pozwalam na na zamontowanie takiej lub innej deski tylko kierownik budowy lub projektant.Tartak chciał zmieniec ale trwalo to by miesiac. Cieśle mieli jeszcze tydzień czasu.Panie Kris prosze przeczytać dokladnie powód założenia tego watku.Takie rady to ja tez potrafię udzielać i to wkazdym watku chociaz nie mam pojęcia o budownictwie.

....Takie rady to ja tez potrafię udzielać i to wkazdym watku chociaz nie mam pojęcia o budownictwie.

to czemu nie udzielasz?

kto zamiawiał towar?

komu się spieszyło z wbudowaniem niewłaściwego materiału?

Pani johna2 skoro się Pani nie znasz, to nie Pani decydować, które pisanie jest mąde, a które jest głupie

weźmie to Pani pod uwagę

no i wcześniej piszesz Pani, że to cieśle źle zamówili

pozdrawiam Panią

Panie Barbossa jak ma Pan problemy ze zrozumieniem tekstu pisanego chętnie służę komentarzem/zaczne od tyłu/:

1.Prosze wskazać gdzie napisałam,że ciesle cokolwiek zamawiali;

2Jest to watek założony przeze mnie pod bardzo konkretne pytanie i mam prawo do wyrazania opnii/proponuje sprawdzic co znaczy decydowac/;

3.Zamawiany materiał byl wlasciwy/chodziło o drewno gdyby Pan nie wiedział/;

4 Towar zamiawiany osobiście;

5Rad nie udzielam bo się natym nie znam a pisanie bzdur nie trzymajacych sie tematu zostawiam takim jak Pan.

Dziekuje za rady szczególnie Panu Labasowi i Wojtkowi - dzieki Wam wiem co dalej robić.