Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kupowanie przez internet

alfa36

Recommended Posts

Zaczęłam od kupowania w sklepach internetowych. Ja taka malo "wspołczesna" jestem, więc to dla mnie sukces, ale... Napiszcie mi proszę, jak najlatwiej placic za transakcje? Do tej pory kupowalam w opcji "platne przy odbiorze".

Bez sensu. Zawsze płacę przelewem, jest taniej i nie muszę mieć naszykowanej gotówki.

Wczoraj zamowilam aparat placąc przed.... Wybralam sklep mający same dobre opinie. Chodzi mi o to, że nie chce mi się biegac na pocztę, zeby zrobic przelew. Jakies konto internetowe? Czym się poslugujecie?

Jesli pewne zrodlo to place przelewem, a jezeli nie i kwota za towar wysoka kupuje "platne przy odbiorze".

Zeby nie latac na poczte - zaloz konto internetow (w pkobp oplata msc wynosi 5 zl i za przelew placisz 50 gr) wtedy z takiego konta placisz wszystkie rachunki domowe itp wiec same korzysci.

Wczoraj zamowilam aparat placąc przed.... Wybralam sklep mający same dobre opinie. Chodzi mi o to, że nie chce mi się biegac na pocztę, zeby zrobic przelew. Jakies konto internetowe? Czym się poslugujecie?

Ja mam konto w mbanku (darmowe przelewy i prowadzenie konta), nie wyobrażam sobie biegania na pocztę, żeby przelać pieniądze. Pewnie jeszcze za to słono płacisz.

Jeśli jest możliwość - wybieram odbiór osobisty, wtedy jest taniej o przesyłkę, choć niektórzy "nauczyli się" doliczać "opłaty logistyczne" za składowanie towaru. Zwykle jest to od kilku do nawet 17zł.

Płacąc przelewem jest wygodniej, nie przeczę. Z drugiej strony przesyłki "za pobraniem" umożliwiają szybką wysyłkę towaru bez oczekiwania na zaksięgowanie przelewu. Poza tym można uniknąć sytuacji w której wysłaliśmy przelew a okazuje się, że nagle towaru nie ma.

Podsumowując - każdy sposób jest dobry, ważne aby kierować się nie tylko ceną ale i opiniami o sklepach. Życzę wszystkim sukcesów i udanych zakupów.

A ja w sumie przawie wszystko kupuje przez net, poza masłem i chlebem :D ale jednak za rzeczy powiedzmy gdzieś tak powyżej 500 plnów wolę płacić kurierowi po rozpakowaniu przesyłki. Opłata za przesyłkę i pobranie jest trochę wyższa ale wolę się nie stresować. Zdażyło mi się już kilka tygodni przepychać ze sprzedawcą z drugiego końca Polski.

sprawdzony sprzedawca - przelew przez net

powiedzmy ryzykowny zakup - za pobraniem

przez net kupuje np:

- przyprawy, bakalie, herbaty

- ksiazki

- bielizne, skarpety, ciuchy, buty

- sprzet agd czy rtv

- skorzana kanape, stol, krzesla do salonu

- czesc materialow budowlanych

- zabawki

- srodki czystosci

- sportowe czy turystyczne, np. niedawno namiot za 499 zamiast sklepowego prawie 800 - campus indiana 2+2

- wiele, wiele innych bo skoro nie widac roznicy to po co przeplacac :D

i my sporo kupujemy przez net - właściwie większość rzeczy poza spożywką (no ze spożywki to składniki do robienia piwa też przez net). ubrania, buty, sprzęt sportowy i turystyczny, AGD, RTV, wszelakie części komputerowe itp.

czasem robimy tak, że np. znajdziemy coś co nas interesuje w necie - oglądamy w sklepie stacjonarnym czy to jest to czego szukamy i kupujemy przez net.

odnośnie płatności to zazwyczaj wybieramy formę płatności przelewem (konto w mBanku-brak opłat za prowadzenie konta i za przelewy, minus - niestety mało bankomatów w małych miejscowościach), przy kwotach większych powiedzmy powyżej 500zł płatność przy odbiorze. nie wyobrażam sobie płacenia na poczcie, a i koszt jest nie mały.

zawsze place przelewem,kupuje w necie bardzo duzo ( w kraju i za graica) - od rzeczy osobistych poprzez materiały budowlane po wyposazenie mieszkania. Odpukac - nigdy nie zawiodlam sie, a gdy towar dochodzil uszkodzony ( ze trzy razy zdarzylo sie)- bez problemu sprzedawca uwzglednial reklamacje i natychmiast wysylal nowy albo zwrot pieniedzy. Warto sprawdzic opinie o sklepie

Najbezpieczniej dla klienta jest zapłacić przelewem lub kartą poprzez zewnętrzny system gwarantujacy bezpieczeństwo transakcji, typu Platnosci.pl

Taka płatność jest od razu zewidencjonowana i potwierdzona. Sprzedawca ponosi koszty prowizji, a nie zna numerów kart itp.

Pieniądze wplywaja natychmiast na jego konto i towar może też zostać natychmiast wysłany.

Platnosci.pl podpisując umowę ze sklepem, sprawdzają też jego wiarygodność. Zawsze można reklamować transakcje także u nich, a nieuczciwy sklep moze liczyc sie z wypowiedzeniem umowy.

Płatność przy odbiorze jest najdroższą forma przesyłki i nie sprawdza się przy mniejszych zakupach.

Każdy towar kupiony przez internet może zostać zwrócony w ciągu 7 dni bez podania przyczyny, jeśli tylko nie używaliśmy towaru i nie uszkodziliśmy opakowania.

Piszę, opierając się na własnym doświadczeniu właścicielki sklepu internetowego:)

Kupuję przez net wszystko (włacznie z zakupami żywności, jak nie chce mi sie jechać do sklepu).

Jeśli tylko jest taka możliwość - płacę kartą. Czasem sklep dolicza sobie 1-2 % od transkacji - wtedy lepiej wybrać przelew.

Każdy towar kupiony przez internet może zostać zwrócony w ciągu 7 dni bez podania przyczyny, jeśli tylko nie używaliśmy towaru i nie uszkodziliśmy opakowania.

Piszę, opierając się na własnym doświadczeniu właścicielki sklepu internetowego:)

Zgodnie z "Ustawą z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny" towar może być zwrócony w ciągu 10 dni.

W ustawie nie ma też nic na temat nieużywania towaru.

W ustawie jest mowa o tym, że towar powinien być zwrócony w stanie niezmienionym, chyba że zmiana była konieczna w ramach zwykłego zarządu.

• 2 weeks później...
My też w większości zakupy robimy przez Internet - w Polsce posługujemy się mbankiem,a w Irlandii lokalnym bankiem lub tzw. PayPalem. Za pobraniem nigdy nie kupowałam,bo po co przepłacać. Zawsze kupujemy u sprawdzonych sprzedawców i jeszcze nam się nie zdarzyło nic przykrego. Poza tym nawet jak kupuje się za pobraniem,to i tak można np. zamiast telefonu dostać cegłę :wink: