mik99 16.01.2004 09:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Forumowicze pomóżcie mi zweryfikować oferty Mam czterospadowy dach: - powierzchnia ok.250m, bez okien połaciowych czy luarn; - wariant z blachą; - wariant z gontem; - wariant z dachówką; ile czasu mają go robić? ile za robociznę? ile za materiał? Dziękuję za każdy komentaż _________________mik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
larry 16.01.2004 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Za dach 240m2 (rysunek obok), dwie lukarny, i cztery okna połaciowei dachówka cementowa, koszty wyglądały tak:1. konstrukcja (drzewo bęz faktury) 10tys2, Pokrycie (dachówka, fofia, okna, i inne tam typu łupek do oklejenia kominów) - 20 tys3. Cieśla za postawienie więźby i położenie dachówki i renien - 30zł/m2 czyli 7200.Jęsli się wachasz co położyć na dach, to staraj się dać coś co poprostu chceesz dać. Bezsensu jęli podobają się tobie dachówki a położych blachę. Później całe życie będziesz sobie pluł w brodę żę chciałeś zaoszczędzić kilka złoty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Dach 2 koperty (duża dom i mała garaż), 4 kominy, 2 daszki 2 spadowe nad wejściem i tarasikiem całość 329 m2.Dekarz za ciesiółkę, deskowania, papowanie deskowania i położenie dachówki 12 tys, więźba (indywiduwalne przecieranie, w tym więźba- 16 m3, desi na deskowanie (ok 10 m3), dechy na szalunki, odpady na szopy i nie wiem na co jeszcze) 10 tys, koszt dachówki około 14 tys (może się trochę zmienić ale nie więcej niż w granicy 1 tys - wyjdzie przy układaniu).Aha - dekaż sam będzie impregnował więźbę przez zamaczanie (około doby na partię). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.01.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 dach kopertowy 200m˛ cztery kafry bez okien polaciowych kryty blacha, pelne deskowanie z papa + czesc komina nad dachem:- 7000 PLN material bez blachy- 4000 PLN wykonastwo- 9000 blacha RR z rynnami- 3000 polozenie Wszystko w jednej firmie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 tom soyer co to znaczy za wykonawstwo i osobno za położenie - jak to interpretować... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.01.2004 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 wykonastwo dotyczy wiezby, deskowania i komina oraz demontazu starego dachu. polozenie dotyczy montazu blachy i rynien. tak wiec robocizna razem wychodzi okolo 7kPLN. Robie to w dwoch turach wiec dlatego moglem podac koszty za te dwa etapy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Czyli zdejmowałeś stare pokrycie, nabijałeś łaty a nie ruszałeś konstrukcji? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek-L 16.01.2004 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Mój dach 300 m2, dwa kominy, wywiewki, lukarna, dwa okna połaciowe, wyłaz. Dekarze wzięli 9 zł za m2 kładzenia blachodachówki i foli razem z łatami i kontrłatami, drugie 9 zł. za 1 metr obróki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 A u ilu z Was dekarz robił ciesiółkę? I ile wziął za ciesiółkę i połorzenie reszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.01.2004 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 ze starej konstrukcji zostaly wykorzystane jedynie zdrowe krokwie ale 4 kafry zostaly calkowicie na nowo postawione. Ze starej konstrukcji zostaly jedynie murlaty, krotka kalenica, 4 krokwie, 4 belki wewnetrzne spinajace krokwie i 4 slupy podpierajace belki spinajace (one maja taka fajna nazwe, szkoda ze nie pamietam). Kafry zajmuja prawie caly przeswit miedzy skosami i zostaly na nowo postawione. MOze calkowity koszt drewna wiezby jest u mnie mniejszy niz w przypadku twojego prostrzego dachu ale u mnie dochodzi wiecej roboty z kaframi i demontazem starego pokrycia.W nowym domu jesli poddasze mialbym nieuzytkowe, o prostej konstrukcji dachu (sadzac po tym ze nie masz lukarn ani okien polaciowych tak jest u ciebie), na pewno zastosowalbym lekka konstrukcje i lekkie pokrycie z dobrej blachy. MOzna wtedy tez "odchudzic" fundamenty i sciany ale o tym trzeba niestety myslec juz podczas wybierania projektu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 No to podziwiam cenę za te usługi... choć czasami nie mogę ze nic dojść na forum do zależności - co region to "dobra cena" jest inna i różnica wynosi niekiedy sporo... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Dach dwuspadowy, 200m kwadratowych, więźba weszło 6 metrów sześciennych drewna, 4 okna dachowe 78*148, wyłaz dachowy, łaty kontrłaty( 2 metry sześcienne drewna), folia, blacha dachówkowa, obróbki blacharskie(zamówione na gotowo), obróbki dekarskie.CAŁOŚĆ 6000ZŁ(SZEŚĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH). Bez rachunku, buduję na Podhalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.01.2004 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 No to podziwiam cenę za te usługi... choć czasami nie mogę ze nic dojść na forum do zależności - co region to "dobra cena" jest inna i różnica wynosi niekiedy sporo... Pozdrawiam sadzisz ze moja cena jest jakos super okazyjna? to wychodzi okolo 40PLN/m˛ w robociznie i prawie 80PLN/m˛ w materiale gdzie podobno technologia w blasze jest sporo tansza. MOze to co ciesli udalo sie oszczedzic na materiale (zrobilem blad bo wzialem bez rachunku na drewno) to przerzucil do swojej robocizny. ? u mnie wszystko robila jedna firma ale jedna czesc robili ciesle druga dekarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Tak się teraz zastanawiam - gość pisze o dachu 200m2 i 6m3 więźby, tom o jednak dość rozległych przeróbkach swojej konstrukcji, ja mam ponad 300 m2 i 16 m3 więźby. Czym się kierować, żeby wmiarę sensownie porównywać koszty za pracę? bo wychodzi z tego, że często mimo zbliżonych powierzchni dachy i tak nie są porównywalne.Ostatnio z żoną porównujemy koszty różnych domów i mimo, że wyglądają na pierwszy rzut oka podobnie koszty różnią się diametralnie - wynika to z: rejonu kraju, technologii, kosztów wliczonych (działka, uzbrojenie, urzędnicy/urzędy) i inne takie które pośrednio są związane z budową. Takie porównania to po prostu koszmarki... ale to już inna bajka. Życzę wszystkim by Wasze domy były solidne i tanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 sadzisz ze moja cena jest jakos super okazyjna? to wychodzi okolo 40PLN/m˛ w robociznie i prawie 80PLN/m˛ w materiale No faktycznie - moja robocizna wychodzi około 36 zł/m2 materiałów nie liczyłem bo w kładzeniu się pewnie zmieni o "szczegóły" ale wychodzi na to, że jednak powinniśmy być zadowoleni - majster był gruntownie sprawdzany i opinię też ma dobrą... dachy oglądaliśmy sami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom soyer 16.01.2004 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 ja ustalalem ceny nie za kazda pierdolke ale powiedzmy za zdjecie i deskowanie - tyle, za komin (nie za cegle np) - tyle, za polozenie blachy i rynny - tyle. Przeliczylem to wszystko na metr kw dachu i to byla cena jak ustalilismy. Wtedy wykonawca nie ma wielkiego pola manewru i jedynie moze kombinowac na ilosci materialu (czego ja podejrzewam sie nie ustrzeglem). nawet jesli cos ci sie zmieni metry pozostana metrami i cena tez pozostanie ta sama cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafałek 16.01.2004 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Pisząc popierdułki miałem na muśli elementy pokrycia dachu np że trzeba dokupić jakieś drobiazgi a nie robociznę to ustalałem nie za m2 dachu ale za całość. Tak starałem się negocjować wszystkie prace z dzieleniem jej na etapy (chodzi mi o etapy płacenia) bo to zawsze łatwiej kogoś wyrzucić. W robotach praktykiem będę dopiero od wiosny - mam nadzieję, że złych przugód nie będzie zbyt wiele. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mik99 16.01.2004 17:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 rafałek, tom soyer, KrasnaLL dziękuję za cenne uwagi, Czy jescze ktoś z forumowiczów podzieli się swoimi kalkulacjami na temat cen pokryć dachowych: - blacha/dachówka cementowa, oraz robocizny i czasu potrzebnego do wykonania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 rafałek, tom soyer, KrasnaLL dziękuję za cenne uwagi, Nia ma za co!!! Po to jest to forum, mi nie raz tutaj pomogli!! KrasnaLL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DLPOAKS 18.01.2004 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2004 Kilka informacji możesz znaleźć w temacie "Ile naprawdę kosztuje pokrycie dachu dachówką (M+R)? "http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19743&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight= W moim przypadku CENA 47.000 (Łącznie materiały+robocizna). DACH DWUSPADOWY KROKWIOWO-JĘTKOWY I KROKWIOWY Z OPARCIEM NA MURŁATACH. KĄT NACHYLENIA 22 St. POW. OK 247 m2. ZAKRES PRAC:- KONSTRUKCJA DACHOWA (IMPREGNOWANA CIŚNIENIOWO)- FOLIOWANIE DACHU (Divoroll Pro) Link- ŁACENIE/ KONTRŁACENIE- WYKONANIE I MONTAŻ OBRÓBEK BLACHARSKICH (BLACHA POWLEKANA) - MONTAŻ PASÓW PODRYNNOWYCH- MONTAŻ ORYNNOWANIA (RHEINZINK) Link- KRYCIE DACHU DACHÓKĄ (CREATON KERA-PFANE BRĄZOWA ANGOBA) Link- MONTAŻ ŁAW KOMINIARSKICH- MONTAŻ OKIEN DACHOWYCH VELUX 76x140 2xGGU I 2x GGL + KOŁNIERZE Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts