Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile za dekarza?

mik99

Recommended Posts

Forumowicze pomóżcie mi zweryfikować oferty

Mam czterospadowy dach:

- powierzchnia ok.250m, bez okien połaciowych czy luarn;

- wariant z blachą;

- wariant z gontem;

- wariant z dachówką;

ile czasu mają go robić?

ile za robociznę?

ile za materiał?

Dziękuję za każdy komentaż

mik

Za dach 240m2 (rysunek obok), dwie lukarny, i cztery okna połaciowei dachówka cementowa, koszty wyglądały tak:

1. konstrukcja (drzewo bęz faktury) 10tys

2, Pokrycie (dachówka, fofia, okna, i inne tam typu łupek do oklejenia kominów) - 20 tys

3. Cieśla za postawienie więźby i położenie dachówki i renien - 30zł/m2 czyli 7200.

Jęsli się wachasz co położyć na dach, to staraj się dać coś co poprostu chceesz dać. Bezsensu jęli podobają się tobie dachówki a położych blachę. Później całe życie będziesz sobie pluł w brodę żę chciałeś zaoszczędzić kilka złoty.

Pozdrawiam

Dach 2 koperty (duża dom i mała garaż), 4 kominy, 2 daszki 2 spadowe nad wejściem i tarasikiem całość 329 m2.

Dekarz za ciesiółkę, deskowania, papowanie deskowania i położenie dachówki 12 tys, więźba (indywiduwalne przecieranie, w tym więźba- 16 m3, desi na deskowanie (ok 10 m3), dechy na szalunki, odpady na szopy i nie wiem na co jeszcze) 10 tys, koszt dachówki około 14 tys (może się trochę zmienić ale nie więcej niż w granicy 1 tys - wyjdzie przy układaniu).

Aha - dekaż sam będzie impregnował więźbę przez zamaczanie (około doby na partię).

Pozdrawiam

ze starej konstrukcji zostaly wykorzystane jedynie zdrowe krokwie ale 4 kafry zostaly calkowicie na nowo postawione. Ze starej konstrukcji zostaly jedynie murlaty, krotka kalenica, 4 krokwie, 4 belki wewnetrzne spinajace krokwie i 4 slupy podpierajace belki spinajace (one maja taka fajna nazwe, szkoda ze nie pamietam). Kafry zajmuja prawie caly przeswit miedzy skosami i zostaly na nowo postawione. MOze calkowity koszt drewna wiezby jest u mnie mniejszy niz w przypadku twojego prostrzego dachu ale u mnie dochodzi wiecej roboty z kaframi i demontazem starego pokrycia.

W nowym domu jesli poddasze mialbym nieuzytkowe, o prostej konstrukcji dachu (sadzac po tym ze nie masz lukarn ani okien polaciowych tak jest u ciebie), na pewno zastosowalbym lekka konstrukcje i lekkie pokrycie z dobrej blachy. MOzna wtedy tez "odchudzic" fundamenty i sciany ale o tym trzeba niestety myslec juz podczas wybierania projektu.

Dach dwuspadowy, 200m kwadratowych, więźba weszło 6 metrów sześciennych drewna, 4 okna dachowe 78*148, wyłaz dachowy, łaty kontrłaty( 2 metry sześcienne drewna), folia, blacha dachówkowa, obróbki blacharskie(zamówione na gotowo), obróbki dekarskie.

CAŁOŚĆ 6000ZŁ(SZEŚĆ TYSIĘCY ZŁOTYCH). Bez rachunku, buduję na Podhalu.

No to podziwiam cenę za te usługi... choć czasami nie mogę ze nic dojść na forum do zależności - co region to "dobra cena" jest inna i różnica wynosi niekiedy sporo...

Pozdrawiam

sadzisz ze moja cena jest jakos super okazyjna? to wychodzi okolo 40PLN/m˛ w robociznie i prawie 80PLN/m˛ w materiale gdzie podobno technologia w blasze jest sporo tansza. MOze to co ciesli udalo sie oszczedzic na materiale (zrobilem blad bo wzialem bez rachunku na drewno) to przerzucil do swojej robocizny. :roll: ? :-?

u mnie wszystko robila jedna firma ale jedna czesc robili ciesle druga dekarze

Tak się teraz zastanawiam - gość pisze o dachu 200m2 i 6m3 więźby, tom o jednak dość rozległych przeróbkach swojej konstrukcji, ja mam ponad 300 m2 i 16 m3 więźby. Czym się kierować, żeby wmiarę sensownie porównywać koszty za pracę? bo wychodzi z tego, że często mimo zbliżonych powierzchni dachy i tak nie są porównywalne.

Ostatnio z żoną porównujemy koszty różnych domów i mimo, że wyglądają na pierwszy rzut oka podobnie koszty różnią się diametralnie - wynika to z: rejonu kraju, technologii, kosztów wliczonych (działka, uzbrojenie, urzędnicy/urzędy) i inne takie które pośrednio są związane z budową. Takie porównania to po prostu koszmarki... ale to już inna bajka.

Życzę wszystkim by Wasze domy były solidne i tanie.

sadzisz ze moja cena jest jakos super okazyjna? to wychodzi okolo 40PLN/m˛ w robociznie i prawie 80PLN/m˛ w materiale

No faktycznie - moja robocizna wychodzi około 36 zł/m2 materiałów nie liczyłem bo w kładzeniu się pewnie zmieni o "szczegóły" ale wychodzi na to, że jednak powinniśmy być zadowoleni - majster był gruntownie sprawdzany i opinię też ma dobrą... dachy oglądaliśmy sami.

ja ustalalem ceny nie za kazda pierdolke ale powiedzmy za zdjecie i deskowanie - tyle, za komin (nie za cegle np) - tyle, za polozenie blachy i rynny - tyle. Przeliczylem to wszystko na metr kw dachu i to byla cena jak ustalilismy. Wtedy wykonawca nie ma wielkiego pola manewru i jedynie moze kombinowac na ilosci materialu (czego ja podejrzewam sie nie ustrzeglem). nawet jesli cos ci sie zmieni metry pozostana metrami i cena tez pozostanie ta sama cena.

Pisząc popierdułki miałem na muśli elementy pokrycia dachu np że trzeba dokupić jakieś drobiazgi a nie robociznę to ustalałem nie za m2 dachu ale za całość. Tak starałem się negocjować wszystkie prace z dzieleniem jej na etapy (chodzi mi o etapy płacenia) bo to zawsze łatwiej kogoś wyrzucić. W robotach praktykiem będę dopiero od wiosny - mam nadzieję, że złych przugód nie będzie zbyt wiele.

Kilka informacji możesz znaleźć w temacie "Ile naprawdę kosztuje pokrycie dachu dachówką (M+R)? "

http://murator.com.pl/forum/viewtopic.php?t=19743&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=

W moim przypadku CENA 47.000 (Łącznie materiały+robocizna).

DACH DWUSPADOWY KROKWIOWO-JĘTKOWY I KROKWIOWY Z OPARCIEM NA MURŁATACH. KĄT NACHYLENIA 22 St. POW. OK 247 m2.

ZAKRES PRAC:

- KONSTRUKCJA DACHOWA (IMPREGNOWANA CIŚNIENIOWO)

- FOLIOWANIE DACHU (Divoroll Pro) Link

- ŁACENIE/ KONTRŁACENIE

- WYKONANIE I MONTAŻ OBRÓBEK BLACHARSKICH (BLACHA POWLEKANA)

- MONTAŻ PASÓW PODRYNNOWYCH

- MONTAŻ ORYNNOWANIA (RHEINZINK) Link

- KRYCIE DACHU DACHÓKĄ (CREATON KERA-PFANE BRĄZOWA ANGOBA) Link

- MONTAŻ ŁAW KOMINIARSKICH

- MONTAŻ OKIEN DACHOWYCH VELUX 76x140 2xGGU I 2x GGL + KOŁNIERZE Link