Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zimna podłoga na parterze

luke_p

Recommended Posts

Mieszkam w kamienicy, ogrzewanie gazowe. Kamienica jest z cegły nie ocieplona.

Co sezon zimowy mam zimno. Różnica w temp. między temp. nad podłogą a w okolicach środka pokoju to czasami nawet 6-7 stopni.

Jako że moje mieszkanie jest na parterze pod stopami są zimne piwnice.

Co mogę zrobić aby zadbać o wygenerowane wew. mieszkania ciepło?

Czy są jakieś sposoby aby podłoga nie oddziaływała aż tak negatywnie?

Zastanawiam się nad ew. ogrzewaniem podłogowym, ale to strasznie duży koszt raczej. Aktualnie na podłodze mam panele oraz w pomieszczeniach sanitarnych płytki.

Wszelka pomoc mile widziana.

Jeżeli styropian w piwnicy, to co dokładnie sugerujesz? Tak po prostu kupić styropian i go przymocować? Bez izolacji oraz otynkowania ?

A jeśli w środku to jak to zrobić? Nie za bardzo widzę miejsce na dodatkową izolację. Mam skuć podłogę i wylać na nowo? Nie za bardzo to rozumiem.

Wszystko dokładnie tak jak piszesz.

Od spodu specjalnie pisz przymocować bo przykleić może nie ma do czego , ale można przymocować kołkami. Kleju i siatki nie musi być , no chyba że śąsiedzi będą nalegać.

Od góry to niestety ale skuc podłogę.

• 3 weeks później...
Przed zrobieniem izolacji trzeba sprawdzić czy okienka piwniczne są szczelne i czy nie ma jakichś dziur. Znam faceta, który był w podobnej sytuacji. Miał dość dobrze ocieploną podłogę. Pomimo to zimą płacił krocie za ogrzewanie a i tak miał zimno. Po wymianie okienek piwnicznych i uszczelnieniu różnych otworów w mieszkaniu zrobiło się od razu cieplej. Tak więc sprawdziłbym najpierw czy w piwnicy nie ma podobnej sytuacji.