Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sad na glebie V i VI klasa??

Recommended Posts

Witam

Czy założenie sadu na glebie (kawałek ziemi klasa V reszta klasa VI) ma szanse powodzenia? Na glebie w tej chwili łąka. W swym sadzie oprócz tego, iż chciałbym umieścić większość tradycyjnych odmian jabłoni (tylko wysokopienne podkładki), to również grusze, śliwy, wiśnie no i może czereśnie:). Czy ma to jakieś szanse powodzenia czy lepiej znaleźć lepszy grunt pod to przedsięwzięcie? Jeśli chodzi o kwestię nawadniania bo już z taką opinią się spotkałem to w tym wypadku nie ma z nią większego problemu (działka obok gospodarstwa).

Pozdrawiam

Cienko... a nawet cieniutko :wink:

V przy solidnym nawożeniu i nawadnianiu, VI to się zalesia...

A już grusz to tam jakoś wcale nie widzę.

Panie Mirku u mnie sytuacja podobna jeśli chodzi o klasę gleby, ale drzewka w tamtym roku posadziłem :-( Proszę o kilka wskazówek dot. nawożenia - kiedy, co, jak :-)

Dokładnie tak jak Mirek pisze - ciężko uzyskać dobre wyniki na słabych glebach, więcej problemów, nakłady przewyższą zysk. Oczywiście o towarówce mówię, bo przydomowo w ilości kilku sztuk to zawsze opłaca sie mieć :)

Jeszcze jabłonie na antonówce ujdą, ale grusze, czereśnie, śliwy - III klasa na podkładkach wysokorosnących, na karłowych nawet II. Śliwy w ogóle są problematyczne, chorowite toto, wymagające, szkodników bez liku, kiepsko sie przechowuje, a ceny w skupie mizerne..

Tu się kiedyś wypowiadałam w temacie, zaglądnijcie może coś się przyda:

http://forum.muratordom.pl/drzewa-owocowe-jakie-najlepsze-gatunki,t153993.htm