maciodecember 13.01.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 WitamCzy założenie sadu na glebie (kawałek ziemi klasa V reszta klasa VI) ma szanse powodzenia? Na glebie w tej chwili łąka. W swym sadzie oprócz tego, iż chciałbym umieścić większość tradycyjnych odmian jabłoni (tylko wysokopienne podkładki), to również grusze, śliwy, wiśnie no i może czereśnie:). Czy ma to jakieś szanse powodzenia czy lepiej znaleźć lepszy grunt pod to przedsięwzięcie? Jeśli chodzi o kwestię nawadniania bo już z taką opinią się spotkałem to w tym wypadku nie ma z nią większego problemu (działka obok gospodarstwa). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.01.2010 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Cienko... a nawet cieniutko V przy solidnym nawożeniu i nawadnianiu, VI to się zalesia... A już grusz to tam jakoś wcale nie widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 13.01.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Cienko... a nawet cieniutko V przy solidnym nawożeniu i nawadnianiu, VI to się zalesia... A już grusz to tam jakoś wcale nie widzę. Panie Mirku u mnie sytuacja podobna jeśli chodzi o klasę gleby, ale drzewka w tamtym roku posadziłem Proszę o kilka wskazówek dot. nawożenia - kiedy, co, jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mirek_Lewandowski 13.01.2010 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 To się nie da kilkoma wskazówkami http://www.uprawy.pl/sady/sad_nieowocujacy/dawki_nawozow/ http://www.ho.haslo.pl/article.php?id=1082 Na lichej glebie nakłady się nie zwrócą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 13.01.2010 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Dokładnie tak jak Mirek pisze - ciężko uzyskać dobre wyniki na słabych glebach, więcej problemów, nakłady przewyższą zysk. Oczywiście o towarówce mówię, bo przydomowo w ilości kilku sztuk to zawsze opłaca sie mieć Jeszcze jabłonie na antonówce ujdą, ale grusze, czereśnie, śliwy - III klasa na podkładkach wysokorosnących, na karłowych nawet II. Śliwy w ogóle są problematyczne, chorowite toto, wymagające, szkodników bez liku, kiepsko sie przechowuje, a ceny w skupie mizerne.. Tu się kiedyś wypowiadałam w temacie, zaglądnijcie może coś się przyda: http://forum.muratordom.pl/drzewa-owocowe-jakie-najlepsze-gatunki,t153993.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciodecember 13.01.2010 19:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2010 Właściwie to raczej myślę o przydomowym chociaż kto wie, nigdy nic nie wiadomo:). Tylko zastanawia mnie ta klasa gleby. Sąsiad obok ma glebę IV klasy chociaż nie wiem czy to dużo zmieni? Dzięki za link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts