Wiech 16.01.2004 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Planowałem kupić kominek Makrotermu 18 KW oraz piec kondensacyjny De Dietrich DOMOLIGHT 18KW oraz zasobnik 130 l.za 14600zł.Mam dom około 200m/2 dość dobrze ocieplony , 4 osoby.Instalator który ma mi to zrobić zaproponował mi kominek 18KW Makroterm kocioł kondensacyjny Ulrich 21KW oraz zasobnik 300 l z podwójną wężownicą całość za ok.13500 zł.Na kotły Ulrich jest w tej chwili promocja 20 %.Planuje w przyszłości zamontować kolektory słoneczne i nie wiem czy nie będę miał za mały zasobnik CWU gdybym dał 130 l.Natomiast w tej chwili czy nie będzie dla mnie za duży zasobnik do czasu zamontowania kolektora za około 5 lat.Bardzo proszę o sugestie co w tej sytuacji lepiej zrobić .Nie znam opini kotłów Ulricha natomiast na temat De Dietrich słyszałem pochlebne opinie może ktoś taki kocioł użytkuje .Pozdrawiam Wiech. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 16.01.2004 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Witam Ja mam kocioł De Dietrich DOMOLIGHT czyli tzw. lodówkę z zasobnikiem 130 l. Użytkuję go dopiero cały czas od momentu wprowadzenia się tj od października 2003. Wcześniej dogrzewaliśmy w zimie podczas wykańczania (tem. ok 17-18 stopni). Dom pow. użytkowa 160 m kw. Grzejemy wodę raz dziennie na 4 osobową rodzinę. Temperatura 22-23 stopnie w ciągu dnia i 20 w nocy, ale dogrzewamy komnikiem zwykłym francuzem Gabo. Iv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts