Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

projekt M77 DWA ŚWIATY

Recommended Posts

• 3 months później...
  • 4 years później...
  • 3 weeks później...
  • 2 months później...
  • 3 months później...
  • 4 months później...
  • 2 weeks później...
Mam zamiar kupic ten projekt na 99% i zaczac budowe na wiosne 2011. Zastanawiam sie jak wasze (Christoff i elt) postepy w budowie. Jak bardzo zmieniliscie projekt? A moze mieszkacie gdzies blisko (w woj. pomorskim) i jest mozliwosc zobaczenia waszych domkow? Pozdrawiam.

• 2 weeks później...
Witaj REM77! My mamy zamiar ruszyć z fundamentami jeszcze w tym roku, a wiosną ciągnąć w górę. Wybraliśmy projekt z dwoma lokalami tj dwa mieszkania. Najwięcej zmian zrobiliśmy w mieszkaniu na parterze, ponieważ rodzice chcieli mieć dwa niezależne pokoje i kuchnię. W naszej części zrezygnowaliśmy z balkonów na górze. Nasz projektant przekonał nas, że to zupełnie bez sensu. Mieszkamy w woj.warm-maz., blisko Lidzbarka Warmińskiego. Jak będzie już co oglądać, oczywiście zapraszamy. Powodzenia, my również pozdrawiamy.

• 1 month później...

O jak miło! Coraz więcej inwestorów M77. My od maja mamy pozwolenie na budowę, ale z przyczyn pozabudowlanych czekamy z budową. Może uda się jednak zacząć na wiosnę. Zlikwidowaliśmy balkon przy sypialni, ale zostawiliśmy balkon od strony południowej - mam wrażenie że bez niego ta strona dużo traci.

Dodaliśmy również spiżarnię w dużej kuchni.

Pozdrawiam

Witam wszystkich budujących, nie zagladałem tutaj od kwietnia i wiele się zmienilo na mojej budowie. Link do zdjeć (dla zainteresowanych) ponizej:

http://picasaweb.google.com/Krzysztof.Grabas/MuratorM77?authkey=Gv1sRgCKSQ57uEqMW9cw&feat=directlink

zdjęcia są z przed miesiąca - teraz jest tez ocieplenie:

Do REM77: lokalizacja domu - Dolny Śląsk, nic nie zmienilismy w projekcie - oprocz lokalizacji jednego okna połaciowego.

Do ELT: Uważam ze rezygnacja z loggi to nienajlepszy pomysł - to juz nie będzie ten sam dom.

Po wybudowaniu domu mogę powiedzieć o wadach i zaletach:

Zalety:

1. Z zewnątrz prezentuje sie okazale i ładnie.

2. Przestronne pokoje - bardzo ustawne,.

3. Duże pomieszczenie nad garażem.

1. Za małe łazienki - skosy na górze uniemożliwiają ustawienie WC w tym miejscu gdzie jest zaprojektowany- co powoduje więcej komplikacji z ustawieniem wszystkich urządzeń.

2. Zła lokalizacja wentylacji w salonie - powinna być dalej od kominka.

3. Za wysokie progi przy wejściach na loggie.

4. Wąskie schody

wszystkie te wady są do poprawienia ale trzeba to przemysleć przed budową.

Mogę dosłać na maila lepsze zdjęcia (i bardziej aktualne).

Witam wszystkich! Zaczynamy kopać w tym roku, oby pogoda nas rozpieszczała jeszcze przez 3 tyg.

Do Christoff, napisz proszę jak wyszła Ci ta zła wentylacja w salonie. Skąd takie wnioski? Jeśli chodzi o loggie, to zrezygnowaliśmy z nich za radą projektanta. Mówił, że będzie trzeba stawiać dwie ściany nośne, to powiększa koszty. Ale przekonało nas to, że w czasie zimy, kiedy śnieg leżałby w loggiach, mogłaby z czasem wejść wilgoć, pojawiłyby się zacieki itd. A poza tym mamy duży ogród, sąsiedzi daleko, tam będziemy spędzać czas. Zostawiliśmy duże okna-drzwi z zabezpieczeniami, jak od frontu. Prosimy o więcej zdjęć i rady. Mój adres [email protected].

Do JKM77 zdjęcia projektu podeślę w tyg. Ja również myślę, że robią się klitki przy takim podziale, ale rodzice się uparli. A poza tym, jak przenoszą się z 40m mieszkania, to dla nich apartament. :)))

Pozdrawiam wszystkich.

Christoff dzięki za opinie. Schody w projekcie mają 100cm, jeśli piszesz że wąskie to znaczy że trzeba by je poszerzać co najmniej do 120cm a to oznacza chyba likwidację szaf na dole (można ewentualnie zostawić schowek pod schodami). Czy zwęziłeś drzwi balkonowe loggi? Jeśli możesz pokaż proszę jak poradziłeś sobie z łazienkami na piętrze. Pozdr

Elt my będziemy budować wersję z najmniejszym mieszkaniem więc wszystko razem ma 42,3m2 ;). Będę proponował aby małą kuchnię zamykać drzwiami przesuwnymi, może z lustrami od strony salonu (aby wydawał się większy) ale to przestrzeń ojca - niech decyduje.

Ciągle wahamy się co zrobić z loggią. Podoba mi się ale rozumiem też twoje argumenty - też mamy dużą działkę i pewnie nie będziemy specjalnie korzystać z loggii. No cóż póki wszystko jeszcze na papierze to można się zastanawiać :)

Pozdr

Kilka uwag:

- DO JKM 77: pisząc o wąskich schodach miałem na mysli to że bedą utrudnienia we wnoszeniu np. mebli. Do samej komunikacji mogą być.

- Do ELT: wentylacje salonu mozna wpiąc do komina przy łazience na parterze. Rozwiązanie z projektu powoduje że nagrzane powietrze od kominka od razu wylatuje przez kratkę wentylacyjną i energia jest marnowana (loklizacja kratki blisko kominka).

- Do ELT: mój znajomy ma zielony dach i mu nie przecieka, a co dopiero taka loggia - wydaje się że to kwestia porządnego wykonania. Oczywiście jest to trudniejszy detal ale odpowiednie izolacje , obróbki blacharskie i szlichta ze spadkiem powinny wystarczyć. Co do zasadności wykonania loggi - fajnie jest posiedzieć - mam z nich fajny widok... Nie rozumiem co chciał powiedzieć wasz projektant o tych ścianach nośnych ... przecież to to samo tylko przesunięta góra wzgledem dołu. Kwestia tylko lekkiego dozbrojenia - w strefie dolnego zbrojenia stropu.

-Do JKM77: jesli chodzi o rozwiazanie łazienki - to jeszcze sam nie wiem. Jutro podejmę decyzje gdzie i jak umiejscowić kibelek - bo pojutrze wkraczają instalatorzy ( w dużej sile) i to musi byc juz rozwiązane.

- Jutro spróbuje wgrać kilka zdjęć. Podam link.

POzdrawiam wszystkich

Christoff dzięki za zdjęcia. Jeśli to możliwe dorzuć proszę więcej wnętrz - to jednak zupełnie co innego widzieć plany a oglądać wybudowane pomieszczenia. Widzę że stawiasz na Isomurze i to również ściany wewnętrzne... :) A strop typu filigran? Gratuluję i pozdrawiam.