ekmir 14.01.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Czy ktoś z forumowiczów stosował w budynku automatyczny przełącznik faz?Mam zamiar zastosować takie urządzenie zastanawiam się tylko czy jeden czy trzy na każda fazę.Czy ktoś ma doświadczenia z tego typu przełącznikami?Proszę o opinię i uwagi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 14.01.2010 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Poszukaj w wypowiedziach u Pandy.Panda to ma i pisał co i po co.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 14.01.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Stosowałem takowe . http://www.fif.com.pl/pub/Image/produkty/010%20przelaczniki%20faz/PF-431%20d.gif Montuje się taki jeden - zasilany on jest z trzech faz - w przypadku zaniku którejkolwiek z faz układ przełącza odbiornik na fazę na której jest napięcie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.01.2010 12:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A czy można zastosować 3 i każdemu ustawić inną fazę jako priorytetową? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.01.2010 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Kup sobie troszke drozszy przelacznik np. PF-451, tam nie powinno byc tego problemu z wyborem faz priorytetowych Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.01.2010 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Kup sobie troszke drozszy przelacznik np. PF-451, tam nie powinno byc tego problemu z wyborem faz priorytetowych Pzdr. Po co przepłacać jeżeli : W PF-431 faza L1 jest fazą priorytetową, tzn. że jeżeli jej parametry będą prawidłowe, to faza ta będzie zawsze załączana na wyjście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.01.2010 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dalem alternatywe zeby nie musiec wybierac prorytetowej fazy. Inna kwestia czy to ma uzasadnienie finansowe czy nie -to juz inwestor musi sobie odpowiedziec. A czy można zastosować 3 i każdemu ustawić inną fazę jako priorytetową? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 14.01.2010 16:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 A czy można zastosować 3 i każdemu ustawić inną fazę jako priorytetową? TAK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.01.2010 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dziękuję za podpowiedzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.01.2010 10:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Poszukaj w wypowiedziach u Pandy. Panda to ma i pisał co i po co. Adam M. Przeszukałem ale nic nie znalazłem. Może już z moim wzrokiem coś nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 15.01.2010 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Pozostaje ruszyć PW.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 15.01.2010 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 A czy można zastosować 3 i każdemu ustawić inną fazę jako priorytetową? A czemu 3? Ja mam u siebie taki sam jak pablitoo... służy do pilnowania fazy na "ważnych" liniach.... ustawiasz 1 jako priorytet.. jak nie ma jej to przełącza się na 2-ą.. jak nie ma 2-ej to na 3-cią... Jak nie ma żadnej to przełącznik nie potrzebny jak pierwsza wraca, to leci na pierwszą... IMHO wystarcza 1 przełącznik. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.01.2010 15:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Nie koniecznie bo jak ktoś chce gniazdka z innej fazy a oświetlenie z innej to może wykorzystać 2 takie moduły.Wszystko zależny od tego co chcemy uzyskać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zulus1 15.01.2010 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ja u siebie mam F&F do zasilania pieca, alarmu itp. Juz kilka razy sie przydawal jak po wiatrach brakowalo ktorejs fazy. Nie wiem po co stosowac trzy takie przelaczniki skoro i tak na wyjsciu zawsze bedzie napiecie (oczywiscie jesli bedzie chocby jedna faza). A moze chodzi o uzyskanie 3 fazowego pradu na wyjsciu? Jesli tak to zapomnij! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 15.01.2010 15:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Nie koniecznie bo jak ktoś chce gniazdka z innej fazy a oświetlenie z innej to może wykorzystać 2 takie moduły. No własnie o to mi chodzi. Obwody będą podzielone i zasilane z różnych faz i dlatego chciałbym aby przy zaniku dowolnej nastąpiło przełączenie tak aby była ciągłość zasilania. Jak znikną wszystkie 3 fazy no to już tylko świeczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 15.01.2010 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Pomysł z 3 przełącznikami poleda na tym, że cała instalacja przyłączona jest do sieci przez te przełączniki a więc w normalnych warunkach obciążenie jest rozłożone na 3 fazy a w stanach zakłóceniowych instalacja (cała) przełaczana jest na fazę zdrową i tu jest błąd w rozumowaniu bo z instalacji na jednej fazy można pobrać tylko 1/3 mocy w stosunku do instalacji 3 fazowej a więc wtedy gdy nie zdejmiesz obciażenia to 3 faza też dupnie i nic ci po tych przełacznikach. Dlatego w stanach nienormalnej pracy sieci czy instalacji pracować powinny tylko najważniejsze urządzenia które mogą być sprowadzone do jednej fazy i jeden przełącznik faz w tym wypadku spełnia swoje zadanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 15.01.2010 17:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Pomysł z 3 przełącznikami poleda na tym, że cała instalacja przyłączona jest do sieci przez te przełączniki a więc w normalnych warunkach obciążenie jest rozłożone na 3 fazy a w stanach zakłóceniowych instalacja (cała) przełaczana jest na fazę zdrową i tu jest błąd w rozumowaniu bo z instalacji na jednej fazy można pobrać tylko 1/3 mocy w stosunku do instalacji 3 fazowej a więc wtedy gdy nie zdejmiesz obciażenia to 3 faza też dupnie i nic ci po tych przełacznikach. TAK ? A co ze "Starymi" budynkami gdzie nie ma rozdzielonych obwodów i wszystko idzie z jednej fazy ?? Zależy jakie jest zabezpieczenie jak nie przekroczy się obciążalności to pójdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 16.01.2010 08:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Jak wszystko jest zasilane z jednej fazy to i przyłącze jest 1 fazowe i odpowiednio dobrane do obciażenia instalacji w tym starym domu więc gdzie problem. No chyba że chcesz mi powiedzieć, że widziałeś gdzieś instalacje przyłączoną do jednej fazy gdy do rozdzielnicy dochodzą 3 fazy. Wtedy jest to normalna patologia a więc o czym tu mówić. Nie wykluczam, że takie coś widziałeś i to nie koniecznie w starych budynkach bo jedynym kryterium wykonania instalacji w Polsce jest jej minimalna cena a wręcz zaszczytem dla inwestora jest jak za punkt zapłacił mniej niż sasiad. Dlatego nie twierdzę, że głupoty gadasz i wierzę, że widziałeś instalację zrobioną jednym obwodem w całej chałupie. Więc jak on mógł ten jeden przewód przyłączyć do 3 faz/. Wdealnie pasuje to podłączyć przez przełącznik faz ale to by podniosło cenę z punkt pewnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 16.01.2010 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Nie koniecznie bo jak ktoś chce gniazdka z innej fazy a oświetlenie z innej to może wykorzystać 2 takie moduły. No własnie o to mi chodzi. Obwody będą podzielone i zasilane z różnych faz i dlatego chciałbym aby przy zaniku dowolnej nastąpiło przełączenie tak aby była ciągłość zasilania. Jak znikną wszystkie 3 fazy no to już tylko świeczka Mieszkam już prawie trzy lata na wiosze - i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby brakło jednej tylko fazy / bądź dwóch / zawsze jak wyłączają to wszystkie trzy - i czy są to krótkie impulsowe zaniki czy wielogodzinne wyłączenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 16.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 U mnie czasami się zdarzało rzadko bo rzadko ale jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts