Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

automatyczny przełącznik faz

Recommended Posts

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A czy można zastosować 3 i każdemu ustawić inną fazę jako priorytetową?

A czemu 3?

Ja mam u siebie taki sam jak pablitoo... służy do pilnowania fazy na "ważnych" liniach.... ustawiasz 1 jako priorytet.. jak nie ma jej to przełącza się na 2-ą.. jak nie ma 2-ej to na 3-cią... Jak nie ma żadnej to przełącznik nie potrzebny ;-)

jak pierwsza wraca, to leci na pierwszą...

IMHO wystarcza 1 przełącznik.

Pozdrawiam

Ja u siebie mam F&F do zasilania pieca, alarmu itp. Juz kilka razy sie przydawal jak po wiatrach brakowalo ktorejs fazy.

Nie wiem po co stosowac trzy takie przelaczniki skoro i tak na wyjsciu zawsze bedzie napiecie (oczywiscie jesli bedzie chocby jedna faza). A moze chodzi o uzyskanie 3 fazowego pradu na wyjsciu? :) Jesli tak to zapomnij!

Nie koniecznie bo jak ktoś chce gniazdka z innej fazy a oświetlenie z innej to może wykorzystać 2 takie moduły.

No własnie o to mi chodzi. Obwody będą podzielone i zasilane z różnych faz i dlatego chciałbym aby przy zaniku dowolnej nastąpiło przełączenie tak aby była ciągłość zasilania.

Jak znikną wszystkie 3 fazy no to już tylko świeczka ;)

Pomysł z 3 przełącznikami poleda na tym, że cała instalacja przyłączona jest do sieci przez te przełączniki a więc w normalnych warunkach obciążenie jest rozłożone na 3 fazy a w stanach zakłóceniowych instalacja (cała) przełaczana jest na fazę zdrową i tu jest błąd w rozumowaniu bo z instalacji na jednej fazy można pobrać tylko 1/3 mocy w stosunku do instalacji 3 fazowej a więc wtedy gdy nie zdejmiesz obciażenia to 3 faza też dupnie i nic ci po tych przełacznikach.

Dlatego w stanach nienormalnej pracy sieci czy instalacji pracować powinny tylko najważniejsze urządzenia które mogą być sprowadzone do jednej fazy i jeden przełącznik faz w tym wypadku spełnia swoje zadanie

Pomysł z 3 przełącznikami poleda na tym, że cała instalacja przyłączona jest do sieci przez te przełączniki a więc w normalnych warunkach obciążenie jest rozłożone na 3 fazy a w stanach zakłóceniowych instalacja (cała) przełaczana jest na fazę zdrową i tu jest błąd w rozumowaniu bo z instalacji na jednej fazy można pobrać tylko 1/3 mocy w stosunku do instalacji 3 fazowej a więc wtedy gdy nie zdejmiesz obciażenia to 3 faza też dupnie i nic ci po tych przełacznikach.

TAK ?

A co ze "Starymi" budynkami gdzie nie ma rozdzielonych obwodów i wszystko idzie z jednej fazy ??

Zależy jakie jest zabezpieczenie jak nie przekroczy się obciążalności to pójdzie.

Jak wszystko jest zasilane z jednej fazy to i przyłącze jest 1 fazowe i odpowiednio dobrane do obciażenia instalacji w tym starym domu więc gdzie problem. No chyba że chcesz mi powiedzieć, że widziałeś gdzieś instalacje przyłączoną do jednej fazy gdy do rozdzielnicy dochodzą 3 fazy. Wtedy jest to normalna patologia a więc o czym tu mówić. Nie wykluczam, że takie coś widziałeś i to nie koniecznie w starych budynkach bo jedynym kryterium wykonania instalacji w Polsce jest jej minimalna cena a wręcz zaszczytem dla inwestora jest jak za punkt zapłacił mniej niż sasiad. Dlatego nie twierdzę, że głupoty gadasz i wierzę, że widziałeś instalację zrobioną jednym obwodem w całej chałupie. Więc jak on mógł ten jeden przewód przyłączyć do 3 faz/. Wdealnie pasuje to podłączyć przez przełącznik faz ale to by podniosło cenę z punkt pewnie.

Nie koniecznie bo jak ktoś chce gniazdka z innej fazy a oświetlenie z innej to może wykorzystać 2 takie moduły.

No własnie o to mi chodzi. Obwody będą podzielone i zasilane z różnych faz i dlatego chciałbym aby przy zaniku dowolnej nastąpiło przełączenie tak aby była ciągłość zasilania.

Jak znikną wszystkie 3 fazy no to już tylko świeczka ;)

Mieszkam już prawie trzy lata na wiosze - i jeszcze nigdy mi się nie zdarzyło żeby brakło jednej tylko fazy / bądź dwóch / zawsze jak wyłączają to wszystkie trzy - i czy są to krótkie impulsowe zaniki czy wielogodzinne wyłączenia ...