Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

automatyczny przełącznik faz

Recommended Posts

To ja może podsumowując:

PF działa nie tylko na zanik fazy ale i na spadek/wzrost napięcia.

PF-431 - faza L1 priorytetowa ze sztywno ustawionym minimalnym napięciem wyjściowym na 195V.

PF-451 - nie ma fazy priorytetowej, progi napięciowe ustawia użytkownik dolny (150V do 210V) i górny (230V do 260V), użytkownik nie ma wpływu na to która faza zostanie wybrana do zasilania.

Mając trzy PF-431 można ustawić trzy różne fazy priorytetowe na wyjściu - kwestia kolejności wpięcia przewodów wejściowych. Pytanie tylko po co? Jeśli wszystkie fazy będą dobre to zadziała, jeśli tylko jedna będzie powyżej 195V to i tak na wyjściu wszystkich trzech PF-431 pojawi się ta sama faza (skutki podpięcia całego budynku przez PF podano we wcześniejszych wypowiedziach).

Zastosowanie kilku PF ma sens przy grupach w tablicy - u siebie dałem jeden dla gniazd komputerowych, drugi dla alarmu, bramy i innych wynalazków (zamieniając kolejność przewodów wejściowych).

Jest jeszcze PF-441 (też z L1 jako priorytet, progi zadziałania górny i dolny stałe) który jak i PF-451 pozwala na podpięcie styczników ale o tym to już do poczytania

• Odpowiedzi 57
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastosowanie kilku PF ma sens przy grupach w tablicy - u siebie dałem jeden dla gniazd komputerowych, drugi dla alarmu, bramy i innych wynalazków (zamieniając kolejność przewodów wejściowych).

A czemu nie podłączyłeś gniazd komputerowych, alarmu, bramy i innych wynalazków do jednego PFa?

Jeśli różnicówka przed PF to musi być 3-fazowa = droższa i szersza (4 moduły)

Jeśli różnicówka za PF to może być 1-fazowa = tańsza i węższa (2 moduły)

Mówimy o "obwodach wrażliwych" typu zasilanie węzła CO, kominka, alarm, oświetlenie komunikacyjne, oświetlenie ogólne, brama... etc.

Wszystko jest super dopóki działa prawidłowo, ale pomyśl co się stanie gdy się stanie...

Więc zastanów się czy w przypadku awarii np. w obwodzie bramy lub lampy zewnętrznej chcesz mieć zimno w domu bo od razu odciąłeś sobie przy okazji węzeł CO?

Lepiej jest dać PF, za nim 2-3 różnicówki i z nich zasilać dopiero grupy urządzeń.

Nie bez znaczenia jest obciążalność tych układów PF!

16A prądu ciągłego to sporo (ok. 3000W), ale biorąc pod uwagę właściwości przekaźnika/stycznika (iskrzenie i sklejanie styków) przy współpracy z urządzeniam indukcyjnymi (silniki) może się okazać że 6A wykańcza taki układ przy częstych awariach.

Układem bardziej zaawansowanym jest zastosowanie PF w roli włącznika zasilania awaryjnego domu (przetwornica/agregat).

...

Nie bez znaczenia jest obciążalność tych układów PF!

16A prądu ciągłego to sporo (ok. 3000W), ale biorąc pod uwagę właściwości przekaźnika/stycznika (iskrzenie i sklejanie styków) przy współpracy z urządzeniam indukcyjnymi (silniki) może się okazać że 6A wykańcza taki układ przy częstych awariach.

To 16A jest dla obciążenia rezystancyjnego !!!

Więc nie radzę zasilać bezpośrednio przez tego PF'a jakiś silników czy innych odbiorników o charakterze indukcyjnym o większych mocy.

robertsz

Układem bardziej zaawansowanym jest zastosowanie PF w roli włącznika zasilania awaryjnego domu (przetwornica/agregat).

a jak wykonać takie połączenie (tak by przy zaniku zasilania agregat się załączał) ?

Po co stosować PF jak od tego są inne i lepsze urządzenia. Czyli czujniki kontroli i zaniku fazy !

out lepiej nie bawić się prądem jak się nie ma w tym temacie doświadczenia i wiedzy.

Zły dotyk boli przez całe życie (albo zabija). :)

out lepiej nie bawić się prądem jak się nie ma w tym temacie doświadczenia i wiedzy.

Zły dotyk boli przez całe życie (albo zabija).

nie chodzi o zabawę ale o teorię, z czystej ciekawości pytam by się zorientować ile kosztował by taki układ - nie licząc agregatu.

" ile kosztował by taki układ - nie licząc agregatu."

"Tak na szybko i teoretycznie... dochodzi dodatkowo 1 układ PF i 1 wyłącznik czasowy."

Tak na szybko - ze dwa razy drożej jak klocki do jego zbudowania + jeszcze sporo!

Projekt, akceptacja, uzgodnienia z dostawcą energii....

Jak się zgodzi! - Bo nie lubi się na takie cuda zgadzać...

No, kilka tysięcy to połknie....

Potem tylko te klocki za jakie grosze i firmę uprawnioną (ze 2 tysiące) co to postawi.

Tak w 10 do 15 tysiącach się zmieścisz...

Adam M.

a po co to uzgadniać. mi chodziło o układ taki, który da sygnał do startu agregatu jeśli zaniknie napięcie z sieci, jednocześnie ją odcinając. powrót do zasilania z sieci miał by miejsce dopiero po rozłączeniu układu z agregatem - dla bezpieczeństwa nie automatycznie. i pozostaje nam:

klocki za jakie grosze i firmę uprawnioną (ze 2 tysiące) co to postawi

co jest do akceptacji bo możemy zabezpieczyć zasilanie pomp i automatyki np do kominka, solara, lodowkę i np oświetlenie schodów - raptem będzie z tego 1 kW, może półtorej.

a po co to uzgadniać. mi chodziło o układ taki, który da sygnał do startu agregatu jeśli zaniknie napięcie z sieci, jednocześnie ją odcinając. powrót do zasilania z sieci miał by miejsce dopiero po rozłączeniu układu z agregatem - dla bezpieczeństwa nie automatycznie. i pozostaje nam:

klocki za jakie grosze i firmę uprawnioną (ze 2 tysiące) co to postawi

co jest do akceptacji bo możemy zabezpieczyć zasilanie pomp i automatyki np do kominka, solara, lodowkę i np oświetlenie schodów - raptem będzie z tego 1 kW, może półtorej.

A po co tak przekombinowywać z automatyką ? - jak chcesz aby agregat automatycznie Ci startował po braku zasilania musisz również zastosować UPS buforowy - żaden agragat nie wystartuje Ci tak szybko - prądu brakuje - zsilanie przejmują akumulatory / przetwornice / w tym samym czasie agregat automatycznie odpala - musi popracować kilka minut dla zagrzania się i ustabilizowania obrotów no i dopiero po tych kilku minutach zasilanie przejmuje agregat ...

Agregat z automatycznym startem to duży wydatek - nie wiem czy jest sens takich kombinacji i wydatków dla zasilania rezerwowego dla domu jednorodzinnego ...

Ja od 4 dni jadę na agregacie - prądu u mnie nie ma i nie wiadomo kiedy będzie - jak prąd wyłaczają gaśnie światło - udaję się do garażu przełączam rozdzielnicę na zasilanie awaryjne , odpalam agregat i po kilku minutach podaję prund na budynek - działa to tak samo jak automatyka tylko trochę dłużej i o wiele wiele taniej ...

:o :o :o

DOBRA!!

NAPISZĘ DRUKOWANYMI!!!

TERAZ NAPRAWIAJĄ TE KABLE NA SŁUPACH.

ZAŁĄCZ AGREGAT I PODAJ IM W TE KABLE NAPIĘCIE!!!

POSADZĄ CIĘ ZA MORDERSTWO (i z jeszcze kilku innych powodów - łącznie!)

DLATEGO, żeby nie było nawet najmniejszej szansy na podanie napięcia "wstecz" do sieci przy automatycznym starcie MUSI być uzgodniony z energetyką PROJEKT zrobiony przez uprawnionego PROJEKTANTA!!!

To JEGO posadzą, jak coś spapra!

TO WŁAŚNIE TYLE KOSZTUJE!!!!

Sprzęt i reszta to pikuś!

No, Pan Pikuś!!!

Ja WIEM, że Polak potrafi!

To się da sklecić na czasówce i kilku stycznikach...

Ale jak się styki skleją to.... :o :roll:

Będziecie uczyli trupa montera latać...

Adam M.

żaden agragat nie wystartuje Ci tak szybko

zwłoka kilku minut nie przeszkadza, to nie jest serwerownia by na czas wstania agregatu dawać upsy.

jak prąd wyłaczają gaśnie światło - udaję się do garażu przełączam rozdzielnicę na zasilanie awaryjne

a co jak nie ma cię w domu ?

żaden agragat nie wystartuje Ci tak szybko

zwłoka kilku minut nie przeszkadza, to nie jest serwerownia by na czas wstania agregatu dawać upsy.

Nie chodzi o zwłokę kilkuminutową - chodzi o klasę i jakość agregatu - zawsze po starcie sprzętu zanim regulator ustawi odpowiednie parametry prądu mija jakiś czas w którym prądnica agregatu może siać Ci po instalacji nie wiadomo czym - pewnie że można nabyć agregat full wyposażony z czasówkami lub robić takie układy załączające zasilanie po kilku minutach jak agregat ustabilizuje parametry zasilania - ale są to dodatkowe koszty i kolejna komplikacja układu .

jak prąd wyłaczają gaśnie światło - udaję się do garażu przełączam rozdzielnicę na zasilanie awaryjne

a co jak nie ma cię w domu ?

To nic sie nie dzieje - prądu w chałupie nie ma - jak wracam to odpalam agregat .

Mój system alarmowy monitoruje mi napięcie sieci - po 3 godzinach od wyłączenia zasilania stacja monitoringu informuje mnie telefonicznie o fakcie zaniku prądu - jak jestem poza domem wracam doń i odpalam agregat podając zasilanie awaryjne .

Przez te 3 godziny nic się w domu bez prądu nie stanie ...

adam_mk

przecież pytam jak to zrobić dobrze, a przeniesienie odpowiedzialności prawnej na projektanta w wypadku (odpukać w niemalowane) śmierci pracownika obsługującego sieć wcale by mi nie poprawiła samopoczucia.

abstrahując od odpowiedzialności pytałem z ciekawości, by wiedzieć. temu służy forum. trzeba poszerzać horyzonty :D :D :D zresztą jak by podchodzić w ten sposób do sprawy, że nawet nie powinno się wiedzieć bo wykonanie zagraża zdrowiu a nawet i życiu to połowa z postów powinna mieć napis jak na papierosach - minister zdrowia ..... :lol: