brachol 14.01.2010 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witammam taki projekt więźby, że są 3 murłaty dwie standardowo na ścianach zewnętrznych i jedna na środkowej ścianie i na tej murłacie opierają się jętki (są montowane parami) i powinny być do niej zamocowane. I teraz mam dylemat: 1. czy zamocować je kątownikami ciesielskimi i przewiercić na szpilkę a pomiędzy nie dać kawałek krokwi żeby się nie schodziły 2. Czy może nawiercić jętki i od razu lekko murłatę i wbić gwoździe krokwiaki? Tylko jaką długość (jetki mają wysokość 15 cm)? Ja myślę, że gdzieś tak 25-27 cm powinno wystarczyć. Nie ukrywam, że ten drugi sposób bardziej mi się podoba ponieważ jest szybszy do wykonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 18.01.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Przedstaw projekt to będzie jaśniej,prawdopodobnie jętki masz pod płatwią więc w takiej standardowej sytuacji rozwiercam jętkę i od spodu wbijam krokwiaka a łączenie jętki z krokwią na mniejsze gwoździe i śrube. Kloc usztywniający między jętkami jak najbardziej nawet z odpadków krokwi wykonasz. Zamiast krokwiaka możesz użyć dużych wkrętów. Jeśli zaś jętka leży na płatwi murłacie to krokwiak/śruba od góry . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 18.01.2010 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 BracholNie musisz dawać żadnego projektu, wiadomo o co chodzi.Jeśli środkowa murłata jest 14-stka, weź gwoździe 275 mm i przybij każdą jętkę do tej murłaty - atom nie ruszy, robota prosta, szybka i skuteczna. Aha, nie musisz wiercić w jętkach żadnych otworów - zbij trochę szpic gwoździa (stępiony) - nie będą pękać jętki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 24.01.2010 07:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2010 oki dzieki bardzo wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts