Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

hala z płyty warstwowej

Recommended Posts

Lepiej zainwestować w- Blache trapezową-folia -wełna i 2x papa termozgrzewalna-(sprawdzona niezawodna metoda) szczególnie jak dach ma wiele elemętów naprawiałem kilka dachów z płyt warstwowych użytkownicy hali nie umieli sobie poradzić z przeciekami w końcu wszystkie te dachy wyrównywaliśmy styropianem i kryli papą albo folią PCV lub EPDEM .Dachy z płyt warstwowych sprawdzają się jak dach jest prosty beż żadnych elementów jak później dochodzą klimy(nogi do podstaw przejścia rur) dużo wentylacji świetliki podstawy ąnten i jakieś zlewnie to zaczynają się schody prędzej czy później te dachy ciekną a usunięcie przecieków jest bardzo trudne i kosztowne co na dachach papowych nie ma żadnego problemu z wycięciem i szybkim doszczelnieniu w miarę tanim .Dach z papy będzie droższy ale bardziej niezawodny i trwalszy nawet przy niewielkich spadkach.

• 4 weeks później...

Witam,

gatunki płyt warstwowych w Polsce rozróżniane są następująco:

I gat: płyty wyprodukowane "fabrycznie nowe"

II gat: płyty warstwowe pochodzące z demontażu lub posiadające uszkodzenia przez, które nie mogą być zakwalifikowane jako nowe=pełnowartościowe.

Do forumowicza grzechu33,

wszystko zależy od montażu, dachy z membraną też trzeba umieć kłaść, aby były szczelne!!

Forumowiczu Tachowp,

Współpracowaliśmy ostatnio z producentem P.W. Remo s.c - płyty warstwowe przy budowie supermarketu. Firma godna polecenia dostarczają zarówno konstrukcje stalową i płyty warstwowe. Przepraszam, że robię im reklamę - ale naprawdę są godni polecenia. Możesz spokojnie w google wyszukać "płyty warstwowe" w pierwszej dziesiątce znajdziesz firmy, która przygotują pełna ofertę zupełnie za darmo. Odnosząc się do poprzednika, że "użytkownicy hali nie umieli sobie poradzić z przeciekami w końcu wszystkie te dachy wyrównywaliśmy styropianem i kryli papą albo folią PCV lub EPDEM ." Mogę jedynie określić jako czystą reklamę lub użytkownicy hali zlecili montaż za "butelkę" - wiadomo czego.

Warto pytać się producentów ile dają gwarancji na płyty i co ona obejmuje - płyta warstwowa to nie wszystko - jeszcze są obróbki blacharskie i ich uszczelnienie może sprawdzić kłopot - warto postawić na firmy, które świadczą usługi i dają gwarancję na piśmie na wykonane usługi - a nie hasła w typu, jak będzie coś nie tak to zadzwoń a my przyjedziemy! Nie pamiętam, ale któryś z producentów daje 10-letnią gwarancję na płyty warstwowe.

Przepraszam, że nie wcześniej dałem odpowiedź, ale początek sezonu a terminy gonią! Mam nadzieję, że odpowiedź będzie przydatna. Pozdrawiam

• 2 months później...
Dzięki za odpowiedź ! Co prawda z opóźnieniem ale temat znów powrócił !! Zastosuję się do treści ale rodzi się też pytanie czy nie taniej byłoby kupić używaną halę np. myjnię samochodową i później rozbudować , poprawić ? Czy ktoś może polecić firmę kto zajmuję się rozbiórką kompletnych hal z płyty warstwowej ? Działka czeka a czas ucieka . !! Pozdrawiam !

• 2 months później...
  • 2 years później...
ja nie stawiałem, ale wiem jak się stawia, bo opracowywałem instrukcje i materiały szkoleniowe dla monterów :D . A poza tym sprawdzałem postawione.

jeśli masz chwile to chętnie dowiem sie jak ugryść ten temat na co zwracać uwagę przy konstrukcji zakupie płyt czy montażu oraz czy za około 100tys da się samemu wybudować taką chale razem z podbudowa

• 1 month później...
  • 11 months później...
  • 11 months później...
Witam , jakich grubości ścian i dachu trzeba użyć przy płytach warstwowych , jeśli hala będzie ogrzewana ???

Jeśli hala ogrzewana, to logika podpowiada że jak najgrubszych i o jak najlepszych parametrach izolacyjnych. Różnica grubości i materiał rdzenia płyty w ogólnych kosztach inwestycji i tak jest raczej pomijalna.

Jest też kwestia co będzie działo się w hali. Jeśli działalność n/p zagrożona pożarowo to może być wymóg stosowania rdzenia z wełny mineralnej, która ma o wiele gorsze parametry izolacyjne od poliuretanu. No ale podstawą do wszelkich dywagacji jest projekt przedsięwzięcia. Z tego co słyszałem od mojego wykonawcy dachu, to większość inwestycji w bogatych krajach, opartych na płycie warstwowej, jest realizowana z rdzeniem PUR/PIR. Ja na swój dach wybrałem płytę maksymalnej dostępnej grubości.

Pozdrawiam

Cezary

• 4 years później...
Widzę, że użytkownik filip777 wspomniał że korzystał z usług firmy :spam:. Też jestem zainteresowany płytami dachowymi i ściennymi tej firmy w małym obiekcie przemysłowym. Czy jest ktoś kto korzystał z tych prodiktów i jest mi w stanie powiedzieć jak wyglądają po kilku latach u użytkowania? Edytowane przez Greengaz

• 10 months później...

widzę że sporo osób ma w tym temacie dużą wiedzę na temat płyt warstwowych, także mam pytanie, które mnie trapi...

mam halę wykonaną z cegły, sufit wysoki na jakieś 8m, zrobiłem podwieszany z blachy z izolacją z wełny na wysokości 4m. Chciałbym ocieplić ściany, ale nie chce mi się trochę bawić w styropian, kleje, siatki, tynki itd... zastanawiam się nad ociepleniem z zewnątrz płytą warstwową z wypełnieniem pianą.

Jak nabliżej ścian chciałbym osadzić słupy i następnie do nich złapać płyty. Pytanie czy ma to sens ? bo będzie ze skraplaniem się wody?

Dlaczego tak chcę zrobić ? bo taniej, szybciej, mogę to zrobić samemu i efekt estetyczny dla mnie lepszy od tynku.

można tak?:)