Bogusław_58 21.01.2010 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 W domowym kotle nie wszystko mozna spalić i tyle:). Domowy kocił,to jaki ? Czym się różni kocioł domowy od "nie domowego" ? Piec ceramiczny na węgiel, konstrukcji Szrajbera, zwany "nowoczesnym piecem mieszkaniowym", zbudowany jeszcze przed wojną, miał 95% sprawności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 21.01.2010 09:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Piczman a ja jestem zadowolony kotła niemalże identycznego jak ty masz (Buderus Logano S111 24 Kw) ,,, Ty masz jednak znacznie lepiej ocieplony dom. nie potrzebujesz palić ciągle ,,,, Zatem u ciebie rzeczywiście chyba lepiej nadałby się jakiś prosty w budowie górniak. Tutaj główną role pełni bufor, stąd różnice w "zadowoleniu". Ja nie potrzebuję zaworu 3-drogowego na powrocie, idealnej szczelności kotła itd. Mój przypadek jest inny, palę na żywioł bez żadnego sterowanie ale myśląc przy tym. Jak się ma bufor 1000 L w kotłowni to napalić można wszystkim i każdym sposobem osiągając efekt zbliżony do max sprawności, tu nie ma takich ostrych kryteriów . I pytanie do fachowców, co to znaczy palić ZNAMIONOWO ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 21.01.2010 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Wydaje mi się,że to dotyczy tego, co producent opisał w instrukcji użytkowania:sposób palenia i rodzaj paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 21.01.2010 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 [...]dorobić proste palenisko dolnego spalania z wylotem w dolne drzwiczki kotła Witaj hes! A zamieściłbyś przekrój takiej najprostszej "przystawki" ceramicznej. Wykorzystanie kotła węglowego jako wymiennika to według mnie ciekawa koncepcja. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.01.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Akurat kotła nie uważam za skuteczny wymiennik, ale czemu nie: http://img641.imageshack.us/img641/8977/przedpiecjpeg.th.jpg' alt='przedpiecjpeg.th.jpg'> Cegły są dolożone niekoniecznie do akumulacji ciepła, raczej do skierowanie spalinblisko ścianek kotła, dla lepszej wymiany ciepła. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_796 21.01.2010 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Dzięki hes! Wprawdzie wyobrażałem sobie jak to wygląda, ale chciałem zwrócić uwagę na to, do czego można użyć kotła węglowego. Może nie jest doskonałym wymiennikiem, ale ma jedną wielką zaletę - stoi takich wymienników w Polsce kilkaset tysięcy sztuk i są podłączone do wody i komina. Wystarczy dobre palenisko i już będzie o niebo lepiej. Koszt przeróbki przecież niewielki. Jakie palenisko - to już kwestia dyskusji. A byli tacy, co pisali, że hes jest niekonstruktywny . Jednak nie ma rzeczy niemożliwych - ja, na ten przykład, wczoraj widziałem Krzysztofa Majchrzaka grającego w reklamie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hes 21.01.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Ostatnio w tej zabawie w spalanie doszedłem do rzeczy zadziwiających. Udało mi się trochę przypadkowo zatrudnić wodę zawartą w paliwie ( i tę z powietrza pewnie też) jako dość bogate źródło tlenu do spalania. W każdym razie palenisko pracuje niezwykle sprawnie, mam wrażenie, że powietrze w ogóle nie jest potrzebne. To oczywiście tylko wrażenie, cudów nie ma. Panowie - żadnych wentylatorów, dolne spalanie, dużo szamotu, dodatkowa kołderka z popiołu, paliwo w miarę wilgotne, wysoka temperatura w palenisku, baaaaardzo dziwny ruszt, powietrza pierwotnego i wtórnego tyle co nic, porządne zamieszanie gazów, płomienie koloru bladego denaturatu i do końca świata (ile tam zostało ?) przestajemy się martwić ogrzewaniem. Pozdrawiam wszystkich kombinujących. HS. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 A propos szamotu, jak te małe kawałki z Junkersa i buderusa zawiesić w 1 komorze spalania ? Kombinowałem kiedyś na kilka sposobów i mi nie wychodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.01.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie wiem co nazywasz "pierwszą komorą spalania"Jakbyś narysował tę"pierwszą"+ resztę,to można uruchomić myślenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 09:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Na moje pytanie będą mogli odpowiedzieć chyba tylko użytkownicy tego kotła bo tam są takie "zawieszki" z blachy do tych szamotów i Ja nie potrafię dopasować tego do siebie.Nie wiem czy to w ogóle coś da bo to są tylko 3 małe kawałki ale skoro są tam zaprojektowane to chcę Je tam włożyć.Nie narysuję bo nie pamiętam jak to idzie ,,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 22.01.2010 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Nie narysuję bo nie pamiętam jak to idzie ,,, Pomogę http://img715.imageshack.us/img715/3686/junkers.jpg pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 09:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 No to spróbuj mi wytłumaczyć jak to założyć na podstawie rysunku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.01.2010 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 To,że w piecu jest ceramika w jakimś miejscu,to nie znaczy,że odniesie skutek lepszego spalania.Dlatego proponowałem pokazać rysunek(schemat).Wspomniałem już o "cudzie palenia od góry" i chciałbym dorzucić do tego ,że szamot traktowany jest w piecu jak "amulet czarodziejski". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 22.01.2010 09:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Podzielam Twoje zdanie W cuda nie wierzę, choć bym chciał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 22.01.2010 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2010 Na schemacie wszystko jest prawidłowo:kształtki 2 zawirowują płomień przed wejściem do dyszy.Można jedynie dyskutować tu nad budową dyszy i tego mieszania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.01.2010 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Podczas spalania paliwa stałego powstają też gazy (węglowodory),które by się spalić,czyli połączyć się z tlenem,potrzebują wysokiej temperatury i dobrego mieszania.Stąd zawirowuje się płomień,a następnie przepuszcza przez przewężenie(dyszę),gdzie następuje wzrost temperatury(samozapłon).Ale można też odwrotnie:gazy przepuścić przez dyszę i nad dyszą zbudować dopalacz przeciw zwrotny,gdzie gorące gazy z dyszy mieszają się w przeciw zwrotnych kierunkach."Prędkość" spalin w piecu to ok.2m/s,stąd nie każde urządzenie dopalające może doprowadzić do utlenienia(spalenia) węglowodorów ciężkich(gazów).Chcąc w pełni skorzystać z mocy zawartej w paliwie stałym, to piec dolnego spalania i piec górnego spalania musi być wyposażony w dopalacz.Piec górnego spalania,w którym prowadzi się spalanie od góry,bez odpowiedniego dopalacza, będzie wypuszczał niespalone paliwo kominem w dużej ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 23.01.2010 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Witam Bogusław_58 mógłbyś pokazać jak powinien wygladać taki dopalacz w kotle górnospalajacym , czy to miało by być przewężenie szamotowe z podanym 2 powietrzem wtórnym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.01.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Większość kotłów górnego spalania ,które zobaczyłem w temacie, do którego zachęcasz, nie nadaje się do żadnej poważnej przeróbki, po za dodatkowym napowietrzaniem(uzdatnieniem).One nadają się tak naprawdę do wyrzucenia.Przeczytałem Twój profil,gdzie piszesz,że spawasz i potrafisz myśleć.Jakbyś chciał zrobić sobie taki górniak,to jak najbardziej możesz na mnie liczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 23.01.2010 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Czyli przeróbki odpadają (mam jeszcze stary górniak) budujemy nowy kocioł , co byłoby potrzebne myślę że na poczatku rysunek co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 23.01.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Pokaż (narysuj) schemat tego starego, swojego górniaka,to będę mógł to ocenić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts