Mały Mariusz 28.01.2010 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2010 Witam, Zdemontowałem obudowę ze starego kotła , nie wiedziałem że biedaczysko było na wykończeniu . Rdza przeszła prawie na wylot w kilku miejscach a więc nie ma sensu go reanimować. Bogusław jesli chcesz to proszę o wskazówki jak powinien wygladać kocioł górnospalajacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Za nim wyprodukowano kotły węglowe,robiono piece ceramiczne.W tych piecach sprawność w zależności od konstrukcji była różna(40-95%).Na ogólną sprawność miała wpływ sprawność spalenia i temperatura jaką trzeba wprowadzić do komina,by ten "wypompowywał" schłodzone spaliny z pieca.Odkryto,że piece najsprawniej działają,gdy ruch ciepła w nich, ze spalającego się opału, wędruje tylko do góry jako gorący i w dół jako schłodzony.Prace nad kotłami do c.o. najczęściej mają się "nijak" do tego,co odkryto w piecach ceramicznych,choć odkryć dokonywali ludzie nauki:fizycy i chemicy.Sprawa jest więc prosta:doświadczenia z pieców ceramicznych trzeba przenieść do kotła c.o.,a nie cofać się konstrukcyjnie przed te odkrycia ,czyli o sto lat.c.d.n. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2010 09:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Czekamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Dobre spalanie i odbieranie ciepła możemy prześledzić w ceramicznym piecu Szrajbera,którego schemat zamieściłem w "Ogrzewaniu ceramicznym" na stronie trzeciej.Post ma treść"Mówisz masz.Cappo.Frutti Di Mare".Na schemacie,który zamieścił Majki (pieca z dolnym spalaniem) możemy odnaleźć to wszystko co jest w piecu Szrajbera,poza tym kanałem ,którym spaliny schłodzone idą do góry i następnie do komina.Zrobiono to dla "otanienia" konstrukcji.Trzeba też pamiętać,że zrobienie czegoś podobnie, nie oznacza tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Mam prośbę. Kilka osób na forum pomaga pewnej rodzinie na ścianie wschodniej. Piec ktory tam obecnie funkcjonuje jest w stanie krytycznym. Zastanawiamy się nad zakupem czegoś takiego, ale potrzeby rady fachowca czy to się do czegoś nadaje. Oczywiście w grę wchodzą możliwości finansowe - nie wiem czy na coś droższego (lepszego ) uda się nazbierać kaskę .. Tu propozycja : http://forum.muratordom.pl/post3987019.htm#3987019 Obecny piec wygląda tak , więc chyba gorzej być nie może - rok produkcji 1963. http://lh5.ggpht.com/_HEySQTpVUUY/S2He9SHGa4I/AAAAAAAAH8M/C52VX4g8-Yk/s640/HPIM2210.JPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Piec wygląda na wykonany z żeliwa,a więc jest wyrobem trwałym.Jeśli nie jest gdzieś dziurawy(pęknięty),to pewnie nadaje się do remontu.Zaletą jego jest prosty sposób palenia,każdym opałem.Górne drzwiczki pękły,ponieważ w tym miejscu powstaje duża temperatura(wlot powietrza),a nie włożono tam dodatkowej ścianki ochronnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 on podobno nie pękł tylko w jednym miejscu...dziś trwa próba przywrócenia d życia. Ale zastanawiamy się sięczy nie wymienić trupa na nowy - w linku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Chciałbym dodać, że piec z żeliwa potrafi "przetrzymać"kilka takich samych ze stali.Połamane drzwiczki,czy przeciekająca złączka nie powinna eliminować tego pieca z użytku,bo następny wcale nie musi być lepszy.Nie wiadomo też w jakim stanie jest cała instalacja c.o. i ile jeszcze wszystko pochodzi.Następną sprawą jest umiejętność palenia w piecu i jego codzienne czyszczenie.Link przejrzałem wcześniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2010 13:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Następną sprawą jest umiejętność palenia w piecu i jego codzienne czyszczenie. To czyści się codziennie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Chciałbym dodać, że piec z żeliwa potrafi "przetrzymać"kilka takich samych ze stali. Połamane drzwiczki,czy przeciekająca złączka nie powinna eliminować tego pieca z użytku,bo następny wcale nie musi być lepszy.Nie wiadomo też w jakim stanie jest cała instalacja c.o. i ile jeszcze wszystko pochodzi. Następną sprawą jest umiejętność palenia w piecu i jego codzienne czyszczenie. Link przejrzałem wcześniej. Z tą instalacją to chyba też średnio ... I co sądzisz o piecu z linki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Zależy to od pieca.Ten ze zdjęcia, wygląda na taki co trzeba przeczyścić. Konstrukcja ceramiczna,którą mam w domu, wymaga zajrzenia raz na 2 lata. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 29.01.2010 14:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Wiem że nie do mnie pytanie ale Ja mysle że za tą kasę jest OK ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Dzięki Bogusław, dzięki Piczman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 29.01.2010 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Nie ma jak piękne kobieta z mieczem...czyli Matka Polka...dla znajomych Syrenka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 29.01.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 Z tą instalacją to chyba też średnio ... Czytałem Wasz wątek i nie jestem przekonany do pomysłu do przerabiania instalacji na zamkniętą.Nie dość ,że niezgodnie z przepisami,to na pewno nie pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 29.01.2010 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 langerob25....nie na czasie z przepisami jesteś ... już można zamkniętą ... tylko z auto schładzaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
langerob25 29.01.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 langerob25.... nie na czasie z przepisami jesteś ... już można zamkniętą ... tylko z auto schładzaniem Słyszałem o tym,jednak w przypadku tamtego kotła i już zrobionej instalacji jaki ma to sens? Nie wszyscy producenci dopuszczają swoje wyroby do instalacji zamkniętej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gelus 29.01.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 ...tu się zgadzam.. tu zostawiłbym starą, dobrą grawitację... i uniwersalny, dobry kocioł... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 29.01.2010 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2010 zaraz przekieruję tu linkę - bardzo dziękuję za Wasze uwagi i proszę o jeszcze, bo nam nie styka wiedzy w tym zakresie a cel jest szczytny :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bogusław_58 30.01.2010 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2010 Jeśli piec nadaje się do pozostawienia,to na wiosnę możesz Nefer przysłać mi te pęknięte drzwiczki,to ja je naprawię i trochę przerobię.Ciekawy jestem, gdzie podziała się izolacja pieca i czy była? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts