Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kotły węglowe-spostrzeżenia, uwagi ,,,

Recommended Posts

• Odpowiedzi 164
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Za nim wyprodukowano kotły węglowe,robiono piece ceramiczne.W tych piecach sprawność w zależności od konstrukcji była różna(40-95%).Na ogólną sprawność miała wpływ sprawność spalenia i temperatura jaką trzeba wprowadzić do komina,by ten "wypompowywał" schłodzone spaliny z pieca.Odkryto,że piece najsprawniej działają,gdy ruch ciepła w nich, ze spalającego się opału, wędruje tylko do góry jako gorący i w dół jako schłodzony.

Prace nad kotłami do c.o. najczęściej mają się "nijak" do tego,co odkryto w piecach ceramicznych,choć odkryć dokonywali ludzie nauki:fizycy i chemicy.

Sprawa jest więc prosta:doświadczenia z pieców ceramicznych trzeba przenieść do kotła c.o.,a nie cofać się konstrukcyjnie przed te odkrycia ,czyli o sto lat.

c.d.n.

Dobre spalanie i odbieranie ciepła możemy prześledzić w ceramicznym piecu Szrajbera,którego schemat zamieściłem w "Ogrzewaniu ceramicznym" na stronie trzeciej.Post ma treść"Mówisz masz.Cappo.Frutti Di Mare".

Na schemacie,który zamieścił Majki (pieca z dolnym spalaniem) możemy odnaleźć to wszystko co jest w piecu Szrajbera,poza tym kanałem ,którym spaliny schłodzone idą do góry i następnie do komina.Zrobiono to dla "otanienia" konstrukcji.

Trzeba też pamiętać,że zrobienie czegoś podobnie, nie oznacza tak samo.

Mam prośbę.

Kilka osób na forum pomaga pewnej rodzinie na ścianie wschodniej.

Piec ktory tam obecnie funkcjonuje jest w stanie krytycznym. Zastanawiamy się nad zakupem czegoś takiego, ale potrzeby rady fachowca czy to się do czegoś nadaje. Oczywiście w grę wchodzą możliwości finansowe - nie wiem czy na coś droższego (lepszego ) uda się nazbierać kaskę ..

Tu propozycja :

http://forum.muratordom.pl/post3987019.htm#3987019

Obecny piec wygląda tak , więc chyba gorzej być nie może - rok produkcji 1963.

http://lh5.ggpht.com/_HEySQTpVUUY/S2He9SHGa4I/AAAAAAAAH8M/C52VX4g8-Yk/s640/HPIM2210.JPG

Piec wygląda na wykonany z żeliwa,a więc jest wyrobem trwałym.Jeśli nie jest gdzieś dziurawy(pęknięty),to pewnie nadaje się do remontu.Zaletą jego jest prosty sposób palenia,każdym opałem.

Górne drzwiczki pękły,ponieważ w tym miejscu powstaje duża temperatura(wlot powietrza),a nie włożono tam dodatkowej ścianki ochronnej.

Chciałbym dodać, że piec z żeliwa potrafi "przetrzymać"kilka takich samych ze stali.

Połamane drzwiczki,czy przeciekająca złączka nie powinna eliminować tego pieca z użytku,bo następny wcale nie musi być lepszy.Nie wiadomo też w jakim stanie jest cała instalacja c.o. i ile jeszcze wszystko pochodzi.

Następną sprawą jest umiejętność palenia w piecu i jego codzienne czyszczenie.

Link przejrzałem wcześniej.

Chciałbym dodać, że piec z żeliwa potrafi "przetrzymać"kilka takich samych ze stali.

Połamane drzwiczki,czy przeciekająca złączka nie powinna eliminować tego pieca z użytku,bo następny wcale nie musi być lepszy.Nie wiadomo też w jakim stanie jest cała instalacja c.o. i ile jeszcze wszystko pochodzi.

Następną sprawą jest umiejętność palenia w piecu i jego codzienne czyszczenie.

Link przejrzałem wcześniej.

Z tą instalacją to chyba też średnio ...

I co sądzisz o piecu z linki ?