NAKA OL 14.01.2010 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 PRZEPRASZAM WSZYSTKICH. ZASTANAWIA MNIE TO SKAD BIERZECIE PANSTWO TAKIE STAWKI? OCZYWISCIE NISKIE. JAK WYOBRAZACIE SOBIE BY PLACAC TAKIE GROSZE EGZEKWOWAC JAKOSC? CZYTAM ZE ZA PLYTKI PLACICIE PO 25 PLN ZA METR? NAJPIERW ZAPLACILISCI 20 PLN ZA METR MUROW A MURARZ BY ZAROBIC DNIOWKE POZIOMICY NIE BIERZE DO REKI BO NIE MA CZASU A GLAZURNIK ZAMIAST KLEJIC PLYTKI TO JE MURUJE BO KLEJ MIESZA W BETONIARCE. WY PLACICIE ZA TEN KLEJ I DEFAKTO TEN METR WAS WYNOSI WIECEJ NIZ ZAKLADANE 20 ZA MUR LUB 25 ZA PLYTKE. UKRYTE KOSZTY KTORYCH NIE WIDZICIE. CHORY SPOSOB NA OSZCZEDNOSCI KTORE I TAK SIE ZEMSZCZA. ILE POLAK MUSI SIE PRZEWROCIC NIM COS ODLOZY SPOD NOG? I SIADZIE JEDEN Z DRUGIM I ZACZNIE LICZYC. MURY 20, OCIELENIE 25 TYNKI 10 POSADZKA 15 GIPS 25. O BOZE PRZECIEZ TO NIE JEST TAKIE DROGIE A NA KONIEC WYCHODZI LIPA. ZRESZTA ZNAM WIELU WYKONAWCOW KTORZY ZA TAKIE STAWKI ROBIA. A POZNIEJ WY INWESTORZY BIERZECIE NASTEPNA EKIPE KTORA POPRAWIA I KOSZTY ROSNA KILKA RAZY. WTEDY FORUM MURATORA TO CZYSTE POLE DO ZALOW I PLACZY. PLACICIE JAK ZA TRABANTA A CHCECIE KOMFORTU MERCEDESA. ALE PO CO JA TO PISZE. WIEKSZOSC JUZ TO WIE A NASTEPNI MUSZA SIE PRZEWROCIC. POWODZENIA W ZBIJANIU CEN. HEHEH JAK Z REKLAMY. ZBIJAMY CENY ZAWODOWO... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
teco 14.01.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 i co? ulzylo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
strzelu 14.01.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 lekarz kazał przytakiwać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
racer 14.01.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ja tam się zgadzam, często tak się zdarza ale żeby zaraz generalizować że zawsze i każdy to trzeba się zastanowić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba1r 14.01.2010 16:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Płaczą Inwestorzy że ceny za wysokie a sami pracują za grosze, biorą kredyty na budowę swego wymarzonego domu,wykonawca jaki by nie był też chce zarobić, jeżeli prowadzi swoją działalność to ponosi koszty i nie będzie pracował po niżej opłacalności,pracują ci za niskie stawki którzy uważają że potem se odbiją na innych pracach,lub ci co nie mają wyjścia bo szukają jakiego kolwiek grosza na dziś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 14.01.2010 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ja też się z tym zgadzam, ale nic nie poradzi się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mysza223 14.01.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 PRZEPRASZAM WSZYSTKICH. ZASTANAWIA MNIE TO SKAD BIERZECIE PANSTWO TAKIE STAWKI? OCZYWISCIE NISKIE. JAK WYOBRAZACIE SOBIE BY PLACAC TAKIE GROSZE EGZEKWOWAC JAKOSC? CZYTAM ZE ZA PLYTKI PLACICIE PO 25 PLN ZA METR? NAJPIERW ZAPLACILISCI 20 PLN ZA METR MUROW A MURARZ BY ZAROBIC DNIOWKE POZIOMICY NIE BIERZE DO REKI BO NIE MA CZASU A GLAZURNIK ZAMIAST KLEJIC PLYTKI TO JE MURUJE BO KLEJ MIESZA W BETONIARCE. WY PLACICIE ZA TEN KLEJ I DEFAKTO TEN METR WAS WYNOSI WIECEJ NIZ ZAKLADANE 20 ZA MUR LUB 25 ZA PLYTKE. UKRYTE KOSZTY KTORYCH NIE WIDZICIE. CHORY SPOSOB NA OSZCZEDNOSCI KTORE I TAK SIE ZEMSZCZA. ILE POLAK MUSI SIE PRZEWROCIC NIM COS ODLOZY SPOD NOG? I SIADZIE JEDEN Z DRUGIM I ZACZNIE LICZYC. MURY 20, OCIELENIE 25 TYNKI 10 POSADZKA 15 GIPS 25. O BOZE PRZECIEZ TO NIE JEST TAKIE DROGIE A NA KONIEC WYCHODZI LIPA. ZRESZTA ZNAM WIELU WYKONAWCOW KTORZY ZA TAKIE STAWKI ROBIA. A POZNIEJ WY INWESTORZY BIERZECIE NASTEPNA EKIPE KTORA POPRAWIA I KOSZTY ROSNA KILKA RAZY. WTEDY FORUM MURATORA TO CZYSTE POLE DO ZALOW I PLACZY. PLACICIE JAK ZA TRABANTA A CHCECIE KOMFORTU MERCEDESA. ALE PO CO JA TO PISZE. WIEKSZOSC JUZ TO WIE A NASTEPNI MUSZA SIE PRZEWROCIC. POWODZENIA W ZBIJANIU CEN. HEHEH JAK Z REKLAMY. ZBIJAMY CENY ZAWODOWO... I po co takie wielkie litery - nie krzycz To jest forum inwestorów a nie wykonawców i każdy się prześciga w cenach jak najniższych aby reszcie szczena opadła. Tak się każdy nakręca ale w żeczywistości ceny są inne i szlus. Nie denerwuj się bo i tak wszyscy cię zakrzyczą tak jak nie jednego na tym forum co ten temat poruszył. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 14.01.2010 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 PRZEPRASZAM WSZYSTKICH. Przeprosiny przyjęte ZASTANAWIA MNIE TO SKAD BIERZECIE PANSTWO TAKIE STAWKI? OCZYWISCIE NISKIE. Super, że podejmujesz taki poważny temat, ale NA TYM FORUM JEST STO INNYCH TEMATÓW, W KTÓRYCH MOŻESZ "SPOKOJNIE" WYKRZYCZEĆ SWOJE OBURZENIE, I NIE MUSISZ PRZY TYM ZAKŁADAĆ NOWEGO!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 14.01.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Trochę racji oczywiście w tym jest, ale jak się odnieść do faktu, że wycena robocizny za stan surowy otwarty jakiegoś domu oscyluje pomiędzy 45 tys. a 99 tys. w zależności czy ekipa "z miasta " czy "z prowincji" przy takiej samej jakości ( potwierdzonej wykonanymi pracami)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derlecki 15.01.2010 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 jest w tym poście każdy inwestor szukając pracy wybiera najlepiej płatną z ofert natomiast szukając wykonawcy swojego domu w którym spędzi reszte życia chciałby by zrobić mu to prawie za darmo i tu nasuwają się pytania: Czy rodzina budowlańca żyje w innym kraju i ma inne koszty utrzymania?Czy budowlaniec ma inne opłaty za swoją firme i pracowników?Czy jego dzieci chodza do innych szkół? chcecie godnie żyć, dajcie życ innym...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 15.01.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ja to widzę z innej strony... dopóki będą rolniko- budowlańcy na Krus-ie i inni pracujący na murzyna i nie będzie jakiegoś zrzeszenia budowlańców które odgórnie ustalałoby stawki za różne roboty budowlane ( czy choćby policji budowlanej która sprawdzała by legalność i niezbędne uprawnienia do wykonywanej pracy) dopóty będą takie stawki jak przytacza autor wątku. Chodzi mi o coś takiego, jedziesz powiedzmy w góry, czy nawet do nas nad morze, pytasz o miejsce w pensjonacie, słyszysz dajmy na to 50 zł doba, ee tu mi się nie podoba jadę do drugiego pensjona, też 50 zeta, to może do tamtego , też 50 zeta, oni potrafią się jakoś wspólnie dogadać (w miarę oczywiście) wynajmujesz adwokata, tyle kosztuje, idziesz do drugiego, podobna stawka itd, itp. I u nas w budowlance powinno być podobnie, ktoś powinien usiąść pomyśleć o wysokościach opłacalności stawek za metr, nie może jakieś sztywne, ale takie widełki powiedzmy 5 zł na metrze max zarówno wgórę i w dół, wtedy było by - firma x ,50 od metra firma y 55, firma zet 45 i wybieraj sobie. Nie jak teraz firma x 50 zł , a firma krzak 15 zł ( bo krus, hodowla truskawek i żyto, jazda na opale, brak badań lek, bhp etc. ) Powinny być takie wyrywkowe kontrole, 15 zeta ? jak inni od 45-55, skąd ta cena ? jak legal to spoko widocznie gość hobbysta z nudów robi jak coś nie tak ,to odstrzał z rynku. Wszyscy prawie (bo nie kombinatorzy) byli by zadowoleni, bo inwestor by miał ujednoliconą stawkę na cały kraj tą samą lub w granicach podobną, bo wykonawca wiedział by że zarobi tyla i tyle, ani grama więcej (ani mniej) wtedy wybór byłby prosty liczyli by się ci którzy najbardziej solidnie podchodzą do swoich obowiązków, a nie ci którzy konkurują najniższą ceną bo... (to co wymieniłem wyżej) a jak wiemy inwestorzy (w większości ) szukają ceny, nie wykonawcy..., a najlepiej super ceny+ extra wykonawcy. tak jest w bardziej normalnych krajach niż nasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 15.01.2010 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Komuno wróć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sandacz 15.01.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Komuno wróć To może dla Ciebie ? dla mnie próba przywrócenia normalności (czytaj ze zrozumieniem a pojmiesz co mam na myśli ) nie chodzi mi o walkę z konkurencją , tylko o uczciwość ofert ..., Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batko lenin 16.01.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2010 Komuno wróć To może dla Ciebie ? dla mnie próba przywrócenia normalności (czytaj ze zrozumieniem a pojmiesz co mam na myśli ) nie chodzi mi o walkę z konkurencją , tylko o uczciwość ofert ...,...Miałoby to swoje plusy, ale jest to mało realne... Ale z policją budowlaną to dałeś brachu ciała... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leszeq 17.01.2010 03:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Sandacz chłopie na jakim ty świecie żyjesz?? Chcesz lepiej, to do Irlandii!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malumalu 17.01.2010 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 I u nas w budowlance powinno być podobnie, ktoś powinien usiąść pomyśleć o wysokościach opłacalności stawek za metr, nie może jakieś sztywne, ale takie widełki powiedzmy 5 zł na metrze max zarówno wgórę i w dół, wtedy było by - firma x ,50 od metra firma y 55, firma zet 45 i wybieraj sobie. Nie jak teraz firma x 50 zł , a firma krzak 15 zł . Panie Sandacz- dobrze Pan mówisz, ale jest coś takiego dla firm jak-- Kosztorys Prac Budowlanych -- jest to kwartalnik. Cena około 200 zł za wydanie, ale jest tam wszystko : każda roboczogodzina jaka stawka- w jakim województwie itd ,itd. . Ale ja o czym innym: jestem na tak zwanym samozatrudnieniu ( firma jednoosobowa ) wykończeniówka, przede wszystkim podłogi ... I teraz tak przykład położenie paneli 15 zł, deska trójwarstwowa na klej 25 zł, a ceny w Castoramie - panele 3,36 zł, deska na klej 7 zł, ceny w Obi - panele 5 zł, deska na klej 9 zł.... I teraz proszę mi odpowiedzieć : w jaki sposób takie osoby jak ja mogą konkurować z takimi potężnymi firmami ?? ?? Jestem ZA żeby każda firma ( czy to jednoosobowa, czy potężna) miała obowiązek korzystać z cen z kosztorysu, oczywiście w jakiś tam widełkach +-10%.. Właśnie przez takie potężne firmy mamy Osiołków którzy robią za 5zł /m2 bez żadnego doświadczenia i wiedzy w montażu czegokolwiek..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joniec11 17.01.2010 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 I teraz tak przykład położenie paneli 15 zł, deska trójwarstwowa na klej 25 zł, a ceny w Castoramie - panele 3,36 zł, deska na klej 7 zł, ceny w Obi - panele 5 zł, deska na klej 9 zł.... Wiem ze pewnie oberwie mi sie za to pyt ale czy mógby pan nam zdradzc srednio ile metrow miesieczni pan kladzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
joniec11 17.01.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Troszke mi sie pomieszalo. Ten cytat to moje pytanie, a chcialem zacyt. pana MALUMALU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 17.01.2010 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 Każdy jest kowalem własnego losu. Ale nie lubię czytać krzyku, więc poprzestałam na pierwszym zdaniu (dlaczego mnie się niskie stawki nie trafiają ??? ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek1958 17.01.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2010 powiem wam że to troche tek jest w polsce... wielu z nas chce zrobić tanio i dobrze! więc najpierw robimy tanio...a potem dobrze! sam się o tym przekonałem że jakość wciąż jeszcze kosztuje. to nie nasza wina! to wina firm które rywalizując między sobą robią to zchodząc z cen zamiast podnosić jakość... później różnie to bywa. szukałem firmy która zrobi mi posadzkę i schody granitowe . nauczony doświadczeniami z supertanimi firmami postanowiłem celować w średnio-cenowe firmy montażowe-znajomy polecił mi jedną( granitechnic , chyba ze świdnicy) zrobili naprawdę dobrze i szybko. ta najtańsza którą chciałem wziąć już nie istnieje... więc ciesze się że chcąc zaoszczędzić dwie lub trzy stówy , nie wziąłem firmy która uczyła by się na moim domu roboty... pewnie wielu z was się ze mną nie zgodzi ale na pewno są też tacy którzy wiedzą o co mi chodzi. szukając jak najtaniej trzeba bardzo uważać...często schodzenie z cen odbija się na jakości. pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts