Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

STAWKI........BOZE

NAKA OL

Recommended Posts

eeetam dziwne rzeczy mówicie , ja tam sobie mysle ze jak ktos chce dobrego budolanca to prosi go o wszystkie zaswiadczenia uprawnienia itp...a jak ktos chce tanio lub na lewo lub bez uprawnien to czemu nie ale sam ponosi ryzyko tej decyzji

i już

np ja chodze do fryzjera samouka i jestem zadowolona...na własne ryzyko i wiem ze moge pojsc do uprawnionego w salonie ale po co jak mam fajnie i tanio ;-)

• Odpowiedzi 63
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hmm przypomina mi się taka pouczająca historyjka. Latem 2008 roku (trwający boom budowlany) firma szukała wykonawcę na prace do budowy wielkiej fabryki (naprawdę wielkiej), i wśród wielu ofert na prace ziemne oraz elektryczne wzięli firmy z Niemiec, bo były tańsze niż polskie. Niemieckie buldożery przyjechały na budowę w centrum Polski.

To tak w kwestii cen i stawek

Co do "urawniłowki" cenowej, to np. w Grecji, w knajpach obowiązują te same ceny. Dla turysty - super, bo gdzie sie nie wejdzie, wiadomo ile mniej wiecej będziemy płacić, nie wiem jak się to podoba greckim restauratorom, ale upadających firm w turystycznych kurortach nie widziałam. Ale jakość bywała różna - i do niektórych knajpek nie poszliśmy drugi raz. Myślę, że takie sztucznie wprowadzane ceny nie są dobra rzeczą, bo w żaden sposób nie przekłada sie to na jakośc wykonania, najlepiej wybierać fachowca z polecenia ale też nie przepłacać bez sensu.

Nie wal do mnie takimi tekstami (tylko uważnie przeczytaj to co wyżej napisałem) a uwierz że nam wszystkim będzie dużo lepiej się żyło, jak będzie wszystko jaśnie, przejrzyście , legalnie (no chyba że nie jesteś tym zainteresowany, bo: krus, żyto , truskawki itd)

Hmm, rolnikiem nie jestem, ZUS płacę nie mały, ale truskawki w ogródku mam :D

Wyobraź sobie, że czytam bardzo uważnie i z każdym twoim postem, coraz to bardziej dziki śmiech mnie ogarnia, bo gdy czytam twoje chore pomysły w stylu "policji budowlanej", to inaczej zareagować nie umiem :D

Jakie fachowcy powinni mieć kwalifikacje ? odpowiednie do wykonywania danego zawodu. Właśnie o to mi chodzi, żeby ktoś sprawdzał te kwalifikacje, kto ich nie posiada , nie ma prawa pracować w tym zawodzie. Jakoś murarz po szkole budowlanej, nie ma prawa zastępować lekarza, prokuratora czy adwokata, natomiast zdolny lekarz i inni mogą bez przeszkód zabawiać się w budowlańca (lekarz to tylko przykład, wszak powszechnie wiadomo, że taki pracą fizyczną się nie hańbi zazwyczaj) niemniej jednak gdzyby chciał nagle zostać murarzem, to przeszkód nie ma..., zanim zabierzesz głos, przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem.

A wiesz, ja jestem z wykształcenia ekonomistą i prowadzę firmę budowlana. Zatrudniam kilka osób, dobrych fachowców, ale żaden z nich nie posiada wykształcenia budowlanego. Ze swoimi pracownikami pracuję na budowie, jak równy z nimi (bo przecież lepszy nie jestem, nie mam szkoły budowlanej :) ). Z powodzeniem działam na rynku już prawie 9 lat i mam wielu zadowolonych klientów. Biorąc pod uwagę powyższe okazuje się, że według twojego toku rozumowania, moja firma powinna być zgarnięta z runku przez jakiś super cudowny organ nadzorujący (policję budowlaną), nie zwarzając na to, że jestem zdrowo prosperującym przedsiębiorcą i przyczyniam się do np zmniejszania bezrobocia... Teraz zastanów się, czy to jest normalne?

Nie wal do mnie takimi tekstami (tylko uważnie przeczytaj to co wyżej napisałem) a uwierz że nam wszystkim będzie dużo lepiej się żyło, jak będzie wszystko jaśnie, przejrzyście , legalnie (no chyba że nie jesteś tym zainteresowany, bo: krus, żyto , truskawki itd)

Hmm, rolnikiem nie jestem, ZUS płacę nie mały, ale truskawki w ogródku mam :D

Wyobraź sobie, że czytam bardzo uważnie i z każdym twoim postem, coraz to bardziej dziki śmiech mnie ogarnia, bo gdy czytam twoje chore pomysły w stylu "policji budowlanej", to inaczej zareagować nie umiem :D

Jakie fachowcy powinni mieć kwalifikacje ? odpowiednie do wykonywania danego zawodu. Właśnie o to mi chodzi, żeby ktoś sprawdzał te kwalifikacje, kto ich nie posiada , nie ma prawa pracować w tym zawodzie. Jakoś murarz po szkole budowlanej, nie ma prawa zastępować lekarza, prokuratora czy adwokata, natomiast zdolny lekarz i inni mogą bez przeszkód zabawiać się w budowlańca (lekarz to tylko przykład, wszak powszechnie wiadomo, że taki pracą fizyczną się nie hańbi zazwyczaj) niemniej jednak gdzyby chciał nagle zostać murarzem, to przeszkód nie ma..., zanim zabierzesz głos, przeczytaj dokładnie ze zrozumieniem.

A wiesz, ja jestem z wykształcenia ekonomistą i prowadzę firmę budowlana. Zatrudniam kilka osób, dobrych fachowców, ale żaden z nich nie posiada wykształcenia budowlanego. Ze swoimi pracownikami pracuję na budowie, jak równy z nimi (bo przecież lepszy nie jestem, nie mam szkoły budowlanej :) ). Z powodzeniem działam na rynku już prawie 9 lat i mam wielu zadowolonych klientów. Biorąc pod uwagę powyższe okazuje się, że według twojego toku rozumowania, moja firma powinna być zgarnięta z runku przez jakiś super cudowny organ nadzorujący (policję budowlaną), nie zwarzając na to, że jestem zdrowo prosteprującym przedsiębiorcą i przyczyniam się do np zmniejszania bezrobocia... Teraz zastanów się, czy to jest normalne?

Piwko za post - wpełni popieram :D

A ja mam w głębokim poważaniu cenniki wszelakie. Za płytki wołam 100zł./m2 i więcej w zależności od materiału, który mam kłaść. Dużo? Ktoś, kto kupił płytki za 30zł./m2 będzie pukał się w czoło, ale już przy 9-ciu dekorach na m2, dekorach o wymiarach 5cmx5cm po 70zł. za sztukę, kwota 200zł/m2 za montaż wydaje się być drobnostką. Wykonanie? No cóż. Ściany i podłogi są wręcz wylizane. Stać mnie, żeby nad jedną płytką modlić się 2 godziny, żeby podszlifować jej boki o ćwierć milimetra, bo producent dał ciała. Całe szczęście, że jest to moje dodatkowe zajęcie, bo umarłbym z głodu. :lol: Wśród klientów mało jest perfekcjonistów. Większość co prawda domaga się perfekcji, ale musi zadowolić się przeciętnością.

• 2 months później...
WSPOMINACIE O NIEMCZECH CZY INNYCH KRAJACH. TAM DO MALOWANIA JEST INNA EKIPA DO SPRZATANIA JESZCZE INNA DO PLYTEK ZUPELNIE INNA I HYDRAULIKE ROBI TEZ ODDZIELNA FIRMA. A U NAS? ILE PALCOW U REKI TYLE SPECJALIZACJI. CHYBA ZE TO STOLARZ I KILKU PALCOW JUZ NIE MA.WBIJA SIE TAKA FIRMA NA BUDOWE I SIEDZI W PIECIU OD WYKOPU DO WYKONCZENIOWKI. MASKUJA SWOJE BLEDY SZPACHLA BO DOSKONALI WE WSZYSTKIM NIE SA. PORUSZACIE TEMAT KRUSU ZUSU I MALOWANIA STODOLY. POLAK MA TAK CHORA MENTALNOSC ZE ILE BY NIE MIAL TO ZAWSZE BEDZIE MU MALO. SZKODA ZE NIE MOZNA TU POROZMAWIAC TYLKO WSZYSCY SOBIE DOPIERDZIELAJA NA ZMIANE.NIECH KAZDY Z WAS UWAZA SIE ZA FACHOWCA. I OK ALE NIE UBLIZAJMY SOBIE NA TYM FORUM.JEDEN JEST DOBRY W TYM INNY W TAMTYM. SZCZERZE MOWIAC BYL PORUSZONY TEZ TEMAT DELEGACJI I WARUNKOW W JAKICH SPIA NIEKTORZY. TU SIE NIE ZGODZE Z KIMS ZE KOCZOWANIE W AUCIE LUB JAKIMS NAMIOCIE DOBRZE WPLYWA NA PRACOWNIKA. DAOJAZDY POWYZEJ 50 KM TO JUZ BLAD. KIEDY PRACOWNICY SPEDZAJA 2-3 GODZ W AUCIE NA SAMYCH DOJAZDACH. POD KONIEC TYG SA WYPALENI. 10-15 PLN ZA OSOBE NA HOTELU ROBOTNICZYM TO NIE TRAGEDIA. A CHLOPACY RANO WSTAJA CZYSCI I WYSPANI. TE KOSZTY MOZNA ROZBIC Z INWESTOREM, TYLKO TO MA SENS NA DUZYCH INWESTYCJACH A NIE BUDOWANIU GARAZU. POZDRAWIAM

Widać,że niektórzy nie przeżyli komunizmu. Ja musiałem mieć papiery aby otworzyć firmę.( Cech Rzemiosł na Brzozowej ) Czy coś mi to daje po za satysfakcją ? Nic. Przez tak długi czas działalności NIKT mnie nie spytał czy mam uprawnienia do wykonywania zawodu dekarza-blacharza. Większość interesuje tylko stawka za metr. I biorą małorolnego ze szwagrem a po kilku latach płaczą i płacą Jankowi za poprawki :lol: :lol: Dlatego jak bierzecie wykonawcę to radzę sprawdzić jego prace, porozmawiać z poprzednim inwestorem. I brać ze swojego rejonu bo w razie czego to szukaj gościa za siódmą wsią. Pozdrawiam Jan.

Jak napisała Nefer:

"Każdy jest kowalem własnego losu."

Jeśli ktoś chce tanio i chce poprawiać za 5 lat to jego sprawa i również jak ktoś chce drogo to też jego sprawa :).

Śmieszy mnie takie narzekanie wykonawców. Sami to chcieli by "normalne stawki" a jak sami komuś coś zlecają do wykonania to pytają dlaczego tak drogo :o !!!!

Może powiecie mi bo do chwili obecnej nie jestem w stanie zrozumieć ile kosztuje bezpłatne uruchomienie kotła gazowego (płaci producent) w okolicach Wawy???

Ja za "dojazd" zapłaciłem 200PLN (za tyle to nad morze do Szczecina i z powrotem dojazd by kosztował :lol: )

MI NIKT NIE BRONI ZATRUDNIAC INNE EKIPY Z MOJEJ WIOSKI. NIE LAPIE SIE ZA HYDRAULIKE I ELEKTRYKE WIEC ODDAJE TO SPECJALISTOM. NIE UMIESZ CZYTAC? A PISANIE Z CAPSEM TO NIE DARCIE SIE. JESLI MASZ PROBLEMY Z CZYTANIEM TO SORRY. WIDZE ZE TU SIE NIE DA NORMALNIE POKLIKAC. WIEKSZOSC TO NADENTE BUCE. OK. CZEKAM NA KOMENTARZE. ZARAZ SIE OKAZE KTO ZACZNIE KRYTYKOWAC I KOMU SLOMA Z BUTOW WYSTAJE. NARA. JA SIE SWOJA PRACY NIE WSTYDZE KOGOS NIE BEDE KRYTYKOWAL. CZEKAM NA KOMENTARZE.