Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Docieplenie ścian

ewex18

Recommended Posts

Witam,mam do rozwiązania problem i może ktoś z forum jest w stanie mi pomóc.Otóż mam w suterenach dwa pokoje z aneksem kuchennym po założeniu centralnego ogrzewania i zmianie okien z drewnianych na plastikowe w rogach pomieszczenia zaczął tworzyc się grzyb.Dom od zewnątrz nie jest ocieplony styropianem i moje pytanie jest następujące czy mogę pokoje od środka ocieplic styropianem i na to przykleic płytę gipsowo kartonową czy lepiej jednak będzie ocieplac dom od zewnątrz.Bardzo proszę o odpowiedż.

Pozytywny efekt da docieplenie od zewnątrz SUCHYCH ścian. Jaka jest wilgotność murów ? Zrób prosty test - zrób otwór 5cm głębokości w cegle usuwając wcześniej kawałek tynku, zbierz to co wywiercisz z muru. Jeśli się rozsypuje w pył - jest ok. Jeśli się lepi - trzeba osuszać dom.

Niestety w moim przypadku ogrzewanie i wietrzenie jakoś nie przynosi wymiernych efektów.Wietrzę pomieszczenie nawet jeśli na dworze jest mróz,ale niestety powietrze po jakim czasie i tak wydaje się ciężkie i takie jakieś zatęchłe.Po głębszej lekturze forum dochodzę do wniosku,że może faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie docieplenie ścian od zewnątrz.Czy lepszy będzie styropian czy wełna?Jaka grubośc docieplenia?Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie pozdrawiam:)

Niestety w moim przypadku ogrzewanie i wietrzenie jakoś nie przynosi wymiernych efektów.Wietrzę pomieszczenie nawet jeśli na dworze jest mróz,ale niestety powietrze po jakim czasie i tak wydaje się ciężkie i takie jakieś zatęchłe.Po głębszej lekturze forum dochodzę do wniosku,że może faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie docieplenie ścian od zewnątrz.Czy lepszy będzie styropian czy wełna?Jaka grubośc docieplenia?Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie pozdrawiam:)

Wygląda na to, że masz wilgoć w murach. W takim przypadku zdecydowanie lepiej ocieplić wełną.

Wygląda na to, że masz wilgoć w murach. W takim przypadku zdecydowanie lepiej ocieplić wełną.

Jak można doradzać by ocieplać mokrą powierzchnię wełną... Zawilgocona nie izoluje - równie dobrze może ocieplić starą szmatą. Dom trzeba osuszyć. Jedynym materiałem izolacyjnym, który nie traci właściwości w wilgotnym otoczeniu jest poliestyren ekstraktowany.

Jak można doradzać by ocieplać mokrą powierzchnię wełną... Zawilgocona nie izoluje - równie dobrze może ocieplić starą szmatą. Dom trzeba osuszyć. Jedynym materiałem izolacyjnym, który nie traci właściwości w wilgotnym otoczeniu jest poliestyren ekstraktowany.

Gdyby woda ciekła po ścianach to nie byłoby o czym mówić. Osuszenie nic nie da jeśli nie zlikwiduje się źródła wilgoci. W tej chwili wygląda to tak, że mury wilgotnieją, ale brak izolacji pozwala na odparowanie tej wilgoci. Przykrycie tego styropianem pogorszy sytuację, czego nie będzie przy użyciu wełny. Para w wełnie się nie skropli, czyli zawilgocona nie będzie.

Zielonego pojęcia nie mam, mąż zna się trochę na budowlance ale nawet on rozkłada bezsilnie ręce.Może tak byc,że od początku żle coś zostalo zrobione a dopiero po latach użytkowania teraz to wychodzi.Teraz są inne technologie to i efekty są inne.pozdrawiam

Z jednej strony dom był izolowany,odkopano do fundamentów ,następnie je olepikowano ,położono korek na spod peszla ,obsypano żwirem.Inic to nie pomogło,wilgoc jak wychodziła w tym miejscu tak dalej wychodzi.

przeczytaj mój post w innym dziale - powinien Ci pomóc. Pozdrawiam. oto link:

http://forum.muratordom.pl/remont-stulatka-i-niespodzianki,t177360.htm

• 3 weeks później...
  • 10 months później...