ewex18 14.01.2010 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam,mam do rozwiązania problem i może ktoś z forum jest w stanie mi pomóc.Otóż mam w suterenach dwa pokoje z aneksem kuchennym po założeniu centralnego ogrzewania i zmianie okien z drewnianych na plastikowe w rogach pomieszczenia zaczął tworzyc się grzyb.Dom od zewnątrz nie jest ocieplony styropianem i moje pytanie jest następujące czy mogę pokoje od środka ocieplic styropianem i na to przykleic płytę gipsowo kartonową czy lepiej jednak będzie ocieplac dom od zewnątrz.Bardzo proszę o odpowiedż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 14.01.2010 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ocieplenie od srodka tylko powiekszy problem grzyba co prawda zamaskuje go ale chyba nie o to chodzi.moje zdanie na ten temat to ogrzewac i wietrzyc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 14.01.2010 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ocieplenie styropianem od zewnątrz może pomóc, ale i zaszkodzić.Zależy to od bezpośredniej przyczyny powstawania tego grzyba (wentylacja i przemarzanie). Na pewno nie zaszkodzi ocieplenie od zewnątrz wełną, ale czy jest konieczne też trudno jednoznacznie powiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 14.01.2010 16:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Ocieplanie od wewnątrz to temat niemal na doktorat. Wrzuć w Goo... to sam zobaczysz. Kiedyś mnie interesował i trafiłem na niego w Muratorze (4/2004). Wyjątkowo trudne do zrealizowania przy otworach i mostkach. Jeśli nie zależy Ci na elewacji to tylko od zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 14.01.2010 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Pozytywny efekt da docieplenie od zewnątrz SUCHYCH ścian. Jaka jest wilgotność murów ? Zrób prosty test - zrób otwór 5cm głębokości w cegle usuwając wcześniej kawałek tynku, zbierz to co wywiercisz z muru. Jeśli się rozsypuje w pył - jest ok. Jeśli się lepi - trzeba osuszać dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewex18 14.01.2010 18:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Niestety w moim przypadku ogrzewanie i wietrzenie jakoś nie przynosi wymiernych efektów.Wietrzę pomieszczenie nawet jeśli na dworze jest mróz,ale niestety powietrze po jakim czasie i tak wydaje się ciężkie i takie jakieś zatęchłe.Po głębszej lekturze forum dochodzę do wniosku,że może faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie docieplenie ścian od zewnątrz.Czy lepszy będzie styropian czy wełna?Jaka grubośc docieplenia?Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie pozdrawiam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 18.01.2010 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Niestety w moim przypadku ogrzewanie i wietrzenie jakoś nie przynosi wymiernych efektów.Wietrzę pomieszczenie nawet jeśli na dworze jest mróz,ale niestety powietrze po jakim czasie i tak wydaje się ciężkie i takie jakieś zatęchłe.Po głębszej lekturze forum dochodzę do wniosku,że może faktycznie najlepszym rozwiązaniem będzie docieplenie ścian od zewnątrz.Czy lepszy będzie styropian czy wełna?Jaka grubośc docieplenia?Dziękuję wszystkim za odpowiedzi na moje pytanie pozdrawiam:) Wygląda na to, że masz wilgoć w murach. W takim przypadku zdecydowanie lepiej ocieplić wełną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 18.01.2010 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 Wygląda na to, że masz wilgoć w murach. W takim przypadku zdecydowanie lepiej ocieplić wełną. Jak można doradzać by ocieplać mokrą powierzchnię wełną... Zawilgocona nie izoluje - równie dobrze może ocieplić starą szmatą. Dom trzeba osuszyć. Jedynym materiałem izolacyjnym, który nie traci właściwości w wilgotnym otoczeniu jest poliestyren ekstraktowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 18.01.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2010 to suterena czyli czesc budynku ktora znajduje sie czesciowo ponizej poziomu ziemi wiec moze przed ocieplaniem i innymi zabiegami warto by bylo poszperac wokolo i moze bedzie wiadomo skad tam ta wilgoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.01.2010 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Wygląda na to, że masz wilgoć w murach. W takim przypadku zdecydowanie lepiej ocieplić wełną. Jak można doradzać by ocieplać mokrą powierzchnię wełną... Zawilgocona nie izoluje - równie dobrze może ocieplić starą szmatą. Dom trzeba osuszyć. Jedynym materiałem izolacyjnym, który nie traci właściwości w wilgotnym otoczeniu jest poliestyren ekstraktowany. Gdyby woda ciekła po ścianach to nie byłoby o czym mówić. Osuszenie nic nie da jeśli nie zlikwiduje się źródła wilgoci. W tej chwili wygląda to tak, że mury wilgotnieją, ale brak izolacji pozwala na odparowanie tej wilgoci. Przykrycie tego styropianem pogorszy sytuację, czego nie będzie przy użyciu wełny. Para w wełnie się nie skropli, czyli zawilgocona nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewex18 19.01.2010 17:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 Z jednej strony dom był izolowany,odkopano do fundamentów ,następnie je olepikowano ,położono korek na spod peszla ,obsypano żwirem.Inic to nie pomogło,wilgoc jak wychodziła w tym miejscu tak dalej wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 19.01.2010 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2010 a podcinka jest zrobiona? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewex18 20.01.2010 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 Nie wiem co to podcinka ja tylko prosta kobieta jestem i na tak fachowej terminologii sie nie znam,proszę o wybaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Repugnant 20.01.2010 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Stycznia 2010 izolacja pozioma bo tak sie zastanawiam skoro sciany zostaly zaizolowane a wilgoc dalej tam jest to albo cos zostalo przeoczone albo izolacja jest zle zrobiona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewex18 21.01.2010 18:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2010 Zielonego pojęcia nie mam, mąż zna się trochę na budowlance ale nawet on rozkłada bezsilnie ręce.Może tak byc,że od początku żle coś zostalo zrobione a dopiero po latach użytkowania teraz to wychodzi.Teraz są inne technologie to i efekty są inne.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomsi 23.01.2010 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2010 Z jednej strony dom był izolowany,odkopano do fundamentów ,następnie je olepikowano ,położono korek na spod peszla ,obsypano żwirem.Inic to nie pomogło,wilgoc jak wychodziła w tym miejscu tak dalej wychodzi. przeczytaj mój post w innym dziale - powinien Ci pomóc. Pozdrawiam. oto link: http://forum.muratordom.pl/remont-stulatka-i-niespodzianki,t177360.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 13.02.2010 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2010 no tak, osuszanie pobożnymi życzeniami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciek01 10.01.2011 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 temat wprawdzie wygasł sam ale podciągam bo M wrzucił artykuł o ocieplaniu od wewnątrz. Może się komuś przyda: http://muratordom.pl/budowa/remont-w-praktyce/ocieplenie-scian-od-srodka-remont-domu-jak-ocieplic-zabytek-zachowujac-stara-elewacje,23_6970.html?&page=0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts