kojotek 14.01.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dzien DobryJestem nowym forumowiczem i bylbym wdzieczny za pomoc w odpowiedzi na moje pytanie. Zastanawiam sie nad wybudowaniem domu z Porothermu. Chcialbym podjac mądrą decyzję co bedzie dla mnie lepszym rozwiązaniem jesli chodzi o sciane dwuwarstwowa: 1) zastosowanie Porothermu 38 cm + np. 12 cm styropianu 2) czy zastosowanie Porothermu 30 cm i 20 cm styropianu Czy jest jakas roznica w oddychaniu sciany miedzy styripianem 12 cm i 20 cm ? W znaczeniu czy warto jednak miec grubsza sciane z Porothermu i ciensze ocieplenie (czy odwrotnie). Jak obliczyc ktora sciana ma lepsza cieplochlonnosc i ile ona wynosi dla tych dwoch przypadkow ? Bede wdzieczny za Wasza pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 14.01.2010 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dzien Dobry Jestem nowym forumowiczem i bylbym wdzieczny za pomoc w odpowiedzi na moje pytanie. Zastanawiam sie nad wybudowaniem domu z Porothermu. Chcialbym podjac mądrą decyzję co bedzie dla mnie lepszym rozwiązaniem jesli chodzi o sciane dwuwarstwowa: 1) zastosowanie Porothermu 38 cm + np. 12 cm styropianu 2) czy zastosowanie Porothermu 30 cm i 20 cm styropianu Czy jest jakas roznica w oddychaniu sciany miedzy styripianem 12 cm i 20 cm ? W znaczeniu czy warto jednak miec grubsza sciane z Porothermu i ciensze ocieplenie (czy odwrotnie). Jak obliczyc ktora sciana ma lepsza cieplochlonnosc i ile ona wynosi dla tych dwoch przypadkow ? Bede wdzieczny za Wasza pomoc. pomiędzy porothermem a styropianem należy "WITAJ, nim zapytasz, poszukaj odpowiedzi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomclav 14.01.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 kieruj się podpisem pod Twoim nickiem na forum lepiej dać max cieńkie ściany i max grube ocieplenie ściany nie oddychają r(opór cieplny)=grubość(m)/lambda materiału U=1/r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Czy jest jakas roznica w oddychaniu sciany miedzy styripianem 12 cm i 20 cm ? Nie no padłem :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.01.2010 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Czy jest jakas roznica w oddychaniu sciany miedzy styripianem 12 cm i 20 cm ? Nie no padłem :lol: Nie smiej sie Roznica jest duza, sciana z 20cm styropianem oddycha trudniej, moze sie dusic, kaslac ale mozna temu zaradzic, trzeba wyciac olbrzymie otwory w elewacji az do samego muru zeby dostalo sie powietrze do sciany i wowczas powinna zaczac normalnie oddychac Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2010 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 No dobrze - ale jak już się ta ściana udusi, to nie bedzie więcej dychać i będzie spokój, nie? A może można zamówić już uduszoną fabrycznie ścianę, coby nie było tego typu z nią problemów? Bo np. ja jeszcze nie opatuliłem szczelnie swojej chaty w związku z czym ścianu mi oddychaja strasznie, a nocą to proszę Ciebie chrapią! A żona potem mówi, że to niby JA chrapię! A TO ŚCIANY!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 14.01.2010 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dzien Dobry Jestem nowym forumowiczem i bylbym wdzieczny za pomoc w odpowiedzi na moje pytanie. Zastanawiam sie nad wybudowaniem domu z Porothermu. Chcialbym podjac mądrą decyzję co bedzie dla mnie lepszym rozwiązaniem jesli chodzi o sciane dwuwarstwowa: 1) zastosowanie Porothermu 38 cm + np. 12 cm styropianu U ok. 0,2- 0,21 Wm2/K 2) czy zastosowanie Porothermu 30 cm i 20 cm styropianu U ok. 0,15 Wm2/K Czy jest jakas roznica w oddychaniu sciany miedzy styripianem 12 cm i 20 cm ? W znaczeniu czy warto jednak miec grubsza sciane z Porothermu i ciensze ocieplenie (czy odwrotnie). Nie ma Jak obliczyc ktora sciana ma lepsza cieplochlonnosc i ile ona wynosi dla tych dwoch przypadkow ? Podane wyżej ( w kolorze ) Bede wdzieczny za Wasza pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kojotek 14.01.2010 15:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 dziekuje mariankossy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.01.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 No dobrze - ale jak już się ta ściana udusi, to nie bedzie więcej dychać i będzie spokój, nie? A może można zamówić już uduszoną fabrycznie ścianę, coby nie było tego typu z nią problemów? Bo np. ja jeszcze nie opatuliłem szczelnie swojej chaty w związku z czym ścianu mi oddychaja strasznie, a nocą to proszę Ciebie chrapią! A żona potem mówi, że to niby JA chrapię! A TO ŚCIANY!!! Sciany nie chrapią!! One tylko tak smutno charczą... No dobra. Wyjasniło się. Moja Konkubina twierdzi że to ja chrapie w naszym łóżku. A sprawa się wyjaśniła!! To DEPI nam chrapie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 14.01.2010 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Załapałem:coulignon śpi z konkubinąDepi śpi z żoną.Depi chrapie w łóżku coulignona.To wy tam macie chyba komunę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 14.01.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Z To wy tam macie chyba komunę Paryską! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 15.01.2010 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Nie jest łatwo... czasem ktoś czuje sie pominięty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts