Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tynki a brama garażowa

pawel11d

Recommended Posts

Witaj! Warto mieć położony tynk - przynajmniej na ścianie czołowej. Jednak biorąc pod uwagę jak wygląda tynkowanie (brudne wszystko dookoła) to najlepiej najpierw zrobić tynki, a później na spokojnie zamontować bramę. Też mieliśmy taki problem - pewnie chcesz jak najszybciej zamknąć budynek? Moja rada - "zabuduj" wjazd do garażu czymkolwiek i tynkuj przed montażem bramy.

Pozdrawiam

Michał

Gość ANSEXXX

nie koniecznie spokojnie możesz Tynkować po osadzeniu bramy wystarczy jak zabezpieczysz folią panele bramy jak i sam mechanizm wraz z stelażem jeżeli teraz chcesz kłaśc tynki to wstrzymaj sie do plusowej temperatury jednak możesz to wykonać teraz jeżeli będą chodziły dmuchawy jak i przed Tynkowaniem aby sciany osiągnęły temperaturę i po tynkowaniu

Tylko pytanei jaki Tynk b edzie maszynowy mp czy cementowo wapienny

Gość ANSEXXX
jęzeli je dobrze zabezpieczysz folia i uszczelki taśmą pozabezpieczasz to nie ma obawy spokojnie a jeżeli wiosną masz zamiar robić możesz Tynkowac pierw ale bedziesz muisał w pózniejszym etapie obrobić bramę a jęzeli będizesz robił maszynowy to nie twój problem z obrabianiem ale decyzja należy do Ciebie Tylko pierw zastrzec sobie to ze Tynki wraz z obrobieniem bramy lub ile bez obrobienia zobacz jaka róznica i zobaczysz czy warto samemu to nie jest taka cięzka sprawa z Mp na spokojnie poobrabiasz sam jeżeli kwota będzie dośc duża i możesz sie zastanowić czy samemu nie wykonasz całosci wystarczy listwy montażowe dobrze poosadzać co 600 lub 800 łatą dwumetrową sciągać następnie żyletą dopracować i spoko tyl;ko wartswa niezbyt gruba aby nie odparzył się tynk jeżeli cos to na skype

..to zależy jak brama uchylna ma być montowana...

jeśli w otworze - to lepiej przed tynkami bo potem trzebaby jeszcze raz obrabiać szpaletę przy bramie żeby zatynkować luz dylatacyjny uszczelniony pianką PU

jeśli za otworem - to lepiej najpierw wytynkować aby podłoże do którego dosuniemy i dokręcimy bramę, było równe.

Jeśli ma to być brama segmentowa to bezwzględnie po tynkowaniu.

Gość ANSEXXX
..to zależy jak brama uchylna ma być montowana...

jeśli w otworze - to lepiej przed tynkami bo potem trzebaby jeszcze raz obrabiać szpaletę przy bramie żeby zatynkować luz dylatacyjny uszczelniony pianką PU

jeśli za otworem - to lepiej najpierw wytynkować aby podłoże do którego dosuniemy i dokręcimy bramę, było równe.

Jeśli ma to być brama segmentowa to bezwzględnie po tynkowaniu.

no raczej bramy sie osadza w wengarku ze względu na ich rozwiązania mechaniczne

Gość ANSEXXX
Hormann życzy sobie mieć otynkowane miejsce, gdzie mocowana jest brama. Bez tego możesz stracić gwarancję.

Pilnowałam, mówiła, prosiłam, by lo oklejone - a w środku i tak był syf i tak.

droga \Nefri jezeli chodzi o gwarancje to każdy z przedstawicieli woli aby to było montowane na etapie koncowym ze wzgledu konserwacji jaki prostszego montażu to jest głowna podstawa umowy zakupu ale nei dajmy sie zwariować To kontrahent czyli kupujący ma prawo decydowania jak woli

Gość ANSEXXX
Jeśli inwestor nawali tynku do sprężyny skrętnej, prowadnic i silnika to żaden monter mu tego nie naprawi - czy chce czy nie. To nie jest kwestia wygody tylko gwarancji.

odpowiedz jest w p\ytaniu

no kontrahent ma prawo wyboru a ja i pewnie bym mial albo brama z gwarancja albo bez

wybieraj brahu co wolisz

sklep prowadzi wuja wiec mi odradzal upieranie sie zeby tynkowac potem wisnniowski robi niemale problemy z gwarancja jak sie zabrudzi przy tynkowaniu i cos wtedy strzeli

a tak garaz mam juz prawie skonczony brama czysciutka tylko podlogi i biore sie do spawania regalow

pozdrawiam

no raczej bramy sie osadza w wengarku ze względu na ich rozwiązania mechaniczne

..jeśli nie jesteś pewien to się nie wypowiadaj...

Tak jak napisałem bramy uchylne można montować albo w otworze albo za otworem od strony garażu. Te pierwsze trzeba otynkować po założeniu , te montowane za otworem lepiej montować na wytynkowaną ścianę.

O segmentowej wspomniałem tylko i wyłącznie dlatego, że niektórzy mylą nazwy bram i do końca nie jestem pewny o jaka bramę chodzi.[/b]