Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kocioł turbo - dostarczanie zimnego powietrza

Gość kapoczta

Recommended Posts

Gość kapoczta

Czy kociol w wersji turbo - wymuszona wymiana spalin, powoduje oziebienie pomieszczenia w ktorym jest zainstalowany ? W tej chwili mam kociol bez turbo i strasznei ciagnie powietrze druga wywiewką .

Czy kocioł turbo moze byc zainstalowany w pomieszczeniu bez wentylacji ?

Czy kociol w wersji turbo - wymuszona wymiana spalin, powoduje oziebienie pomieszczenia w ktorym jest zainstalowany ? W tej chwili mam kociol bez turbo i strasznei ciagnie powietrze druga wywiewką .

Czy kocioł turbo moze byc zainstalowany w pomieszczeniu bez wentylacji ?

Kociołek z zamkniętą komora spalania ( turbo) nie ma żadnego wpływu na wentylację w domu ponieważ zarówno potrzebne powietrze do spalania jak i same spaliny są brane i wyrzucane na zewnątrz a co do kratki wentylacyjnej to być musi w pomieszczeniu gdzie jest zamontowany odbiornik gazu musi być kratka wentylacyjna

mam u siebie zamontowany taki kocioł z kominem turbo przez ścianę jak także otwór wentylacyjny w ścianie jest wielkości otworu kominowego i już drugi raz kocioł mi zamarzł i popękał możliwe ze w niedobrym miejscu została zamontowana wentylacja pytałem się już kilku fachowców ale do tej pory nikt nie morze rozwiązać problemu .Jeżeli twój piec jeszcze nie zamarzł to masz bardzo duże szczęście powodzenia...

mam u siebie zamontowany taki kocioł z kominem turbo przez ścianę jak także otwór wentylacyjny w ścianie jest wielkości otworu kominowego i już drugi raz kocioł mi zamarzł i popękał możliwe ze w niedobrym miejscu została zamontowana wentylacja pytałem się już kilku fachowców ale do tej pory nikt nie morze rozwiązać problemu .Jeżeli twój piec jeszcze nie zamarzł to masz bardzo duże szczęście powodzenia...

Jaką masz temperaturę w pomieszczeniu gdzie jest piec?

piec jest zawieszony w pokoju z aneksem kuchennym te pomieszczenia zrobione sa z dwóch pokoi a z kuchni zrobiony jest pokój .Temperatura w mieszkaniu jest 15 stopni i piec się bardzo zatoko uruchamia natomiast zamarzanie powstaje na wskutek cofania się zimnego powietrza do pieca podczas przerwy w pracy pozdrawiam

piec jest zawieszony w pokoju z aneksem kuchennym te pomieszczenia zrobione sa z dwóch pokoi a z kuchni zrobiony jest pokój .Temperatura w mieszkaniu jest 15 stopni i piec się bardzo zatoko uruchamia natomiast zamarzanie powstaje na wskutek cofania się zimnego powietrza do pieca podczas przerwy w pracy pozdrawiam

Przypuszczam, że odcinek rury koncentrycznej odprowadzającej spaliny i doprowadzającej powietrze do kotła jest u ciebie za krótki.

Ta rura wychodzi przez ścianę na zewnątrz. Jak jest bardzo krótka, to mroźne powietrze nie ma gdzie się po drodze ogrzać i wymiennik zamarza.

Jest niemożliwe żeby rura była zakrutka .Mieszkam w bloku czteropiętrowym na pieszym piesze takich rur jak moja na jednej ścianie jest 15 a tylko moja zamarz a;,wszystkie kominy zakładała jedna firma wiec musi być jakaś inna przyczyna pozdrowienia

Twierdzisz, że wszędzie są jednakowo poprowadzone rury doprowadzające powietrze i tylko u ciebie zamarza. No to popatrz jeszcze raz u sąsiadów jak to wygląda i porównaj z tym u siebie. Musi coś być inaczej zrobione. Może tę rurę np.: zabudowałeś?

Piec mam zabudowany szafka kuchenna ale rura wystaje nad szafkę .Chce dodać ze mieszkanie kupiłem już po remoncie ,jest trochę inne niż wszystkie ,ponieważ z dwóch pokoi po rozebraniu ściany działowej jest zrobione jedno pomieszczenie tz. salon z aneksem kuchennym a z kuchni jest pokój .podejrzewam ze przyczyna leży w wentylacji ponieważ narożnik w starej kuchni i łazience jest skośnie zabudowany płyta rigips gdzieś okuło 50 cm. od rogu ściany morze być ze zostały zamurowane wentylacje .Chce dodać ze piec jest teraz e nowej kuchni,i jeszcze jedno jak otworze trochę okno to jest ok zimne powietrze sie nie cofa do pieca .Nie wiem czy to ważne ale otwierając i zamykając szybko drzwi na klatkę schodowa jest wyczuwalne jakby była taka poduszka powietrzna ,tego zjawiska niema w innych mieszkaniach w moim bloku .Morze ktoś od wentylacji by coś podpowiedział.pozdrowienia.