luk453 14.01.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, Mam problem z odpływem z wc. Jest on w niezbyt dogodnym miejscu i chciałbym go przedłużyć do ok 1m oczywiscie razem z wc. 1. Czy takie przedłużenie jest dobrym wyjsciem?2. Czy rura musi mieć spadek? Jesli to jest konieczne to jaki.3. Czy taką rure wystajaca ze sciany można przedłużyć tak zeby częsciowo zabudować ją w scianie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 14.01.2010 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 tak można to wykonać lecz pierw OKREŚL czy budynek jest jednorodzinny czy też mieszkasz w bloku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 14.01.2010 19:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 jest to mieszkanie, nowe. rura jest w miejscu w ktorym chciałem zrobić prysznic(na cala dlugosc sciany) więc troche przeszkadza. jesli będzie trzeba zabudowac to pól biedy bo zrobie z tego jakas pólke niska w prysznicu. Ale jesli rura musi byc pochylona to juz jest problem bo pólka bedzie nabierala wysokosci. proszę o rady Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 14.01.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam, Mam problem z odpływem z wc. Jest on w niezbyt dogodnym miejscu i chciałbym go przedłużyć do ok 1m oczywiscie razem z wc. 1. Czy takie przedłużenie jest dobrym wyjsciem? 2. Czy rura musi mieć spadek? Jesli to jest konieczne to jaki. 3. Czy taką rure wystajaca ze sciany można przedłużyć tak zeby częsciowo zabudować ją w scianie? Pozdrawiam. Przesunięcie o metr nie powinno być problemem. Spadek jest konieczny, ale nie jest on aż tak duży, żeby to było prpblemem. Wymagany spadek to 2-3% czyli na tym twoim metrze musisz się wznieść o 2-3cm, tyle przecież Ci się zmieści w zabudowie. Punktu 3 nie za bardzo rozumiem, możesz to opisać szczegółowiej, ewentualnie wesprzeć się zdjęciem? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 15.01.2010 16:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 W pkt. 3 chodziło mi o to żeby tą rure jakoś wbudować w ściane. Mysląłem o lekkim skręcie. Chyba że jest możliwość przesunięcia jej całej z aktualnej pozycji w scianie. Na zdjęciu widać rure o wc i spływ do prysznica.http://img254.imageshack.us/img254/7746/20100113033.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość ANSEXXX 15.01.2010 16:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 tak jak napisałem na PW Trzymaj sie tego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 15.01.2010 16:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 W pkt. 3 chodziło mi o to żeby tą rure jakoś wbudować w ściane. Mysląłem o lekkim skręcie. Chyba że jest możliwość przesunięcia jej całej z aktualnej pozycji w scianie. Na zdjęciu widać rure o wc i spływ do prysznica. http://img254.imageshack.us/img254/7746/20100113033.jpg Wszystko zależy od tego, z czego ta ściana jest. Bo o ile ten wylot to po prostu odgałęzienie od pionu znajdującego się za tą ścianą, obrócenie samego trójnika wokół pionowej osi nie powinno być problemem, ale problemem może być wstawienie tego metrowego odcinka rury w tą ścianę. Jeśli to gips-karton na stelażu - nie ma problemu, schowasz za niego całą odnogę (oczywiście, jeśli za ścianką będzie miejsce, bo może się okazać, że np. idą tam rury wentylacji niższych kondygnacji). Jeśli zaś to ścianka działowa z cegieł/pustaków/siporexu, to niestety nie możesz jej podciąć na takiej długości, bo najnormalniej w świecie ci popęka, może się nawet zawalić. Teoretycznie jest jeszcze trzecia możliwość - jest to ściana konstrukcyjna i ma taką grubość, że można ja podkuć na głębokość 10cm, ale tu już trzebaby o tym wiedzieć "na pewno", najlepiej konsultując rzecz z konstruktorem budynku. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts