Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Siec logiczna

Macias

Recommended Posts

Do Alicjanka

Pytam bo uwazam ze jest to temat przyszlosciowy czesto pomijany.

Robi sie siec telefoniczna,telewizyjna, alarmowa a malo osob decyduje sie na siec komp.

Wiele osob ( na forum tez ) ma prywatna dzialalnosc i posiada 2,3 komputery w domu. Wczesniej przygotowana umozliwi bez problemowe podlaczenie wiekszej liczby komp. i urzadzen peryferyjnych.

Np. mamy lacze SDI i chcemy udostepnic internet.Korzystac chca dzieci i my. Zaczyna sie problem dodatkowe kable i urzadzenia.

Pozdrawiam

Maciej

Co raz wiecej elektrykow jest zmuszona do rozwoju wykonywanych uslug. Sama instalacja nie rozni sie od np. telewizyjnej.

Oczywiscie trzeba zastosowac odpowiednie okablowanie, gniazda i zlacza. Ale wystarczy jak rozprowadzi tylko okablowanie.Instalacje wykonuje sie w topologii "gwiazdy", tzn. do kazdego punktu (gniazda) oddzielny kabel. Kable mozna dociagnac do wyznaczonego na ten cel miejsca np. piwnica albo rozdzielnia elektr. Jezeli chodzi o instalacje to wszystko.

Kable w/w mozna ukladac pod tynkiem.

Urzadzenia to juz inna historia, w razie pytan jestem do dyspozycji. Dla przykladu 1m kabla(UTP,CAT5+ 24AWG drut,4 pary) instalacyjnego do sieci kosztuje w 0.58 PLN netto.Gniazdo RJ45 pojedyncze 17 PLN netto.

Jednym z moich celów "osieciowania" jest dotępność internetu we wszystkich wymienionych pomieszczeniach. Czy na kształt sieci ma wpływ źródło internetu (telefon, gniazdko prądowe lub satelita)? Czy możliwy w sieci będzie taki jednoczesny odbiór internetu?

[/quot]

W przypadku dostepu do inter. laczem komutowanym czyli przez modem jest potrzebne lacze telefoniczne.Udostepnienie mozna w tym przypadku zrealizowac przez :

- podlaczyc modem do komputera i juz

Jezeli chcemy rozdzielic dostep na wiecej komputerow to:

- udostepnianie lacza za pomoca windows 98 SE ( z wykorzystaniem uslugi spoldzielenia lacza internetowego)

- dolaczyc do modemu router ( umozliwia sprzetowe spoldzielenie lacza) 470 PLN netto

W/w rozwiazania sa taryfikowane co 3 min i nie naleza do najtanszych.

Istnieje usluga TPSA o nazwie Neostrada jest to staly dostep (szczegoly na stronie http://www.tpsa.pl) potzebny jest router okolo 540 PLN netto.

Co do SDI to TPSA powoli wycofuje ta oferte. A szkoda.

Pozdarwiam

Maciej

Alicjentka zależy jaki masz dostęp do internetu.

Jeśli zrobisz sieć ito wtedy mie wzrasta Tobie szybkość dostępu do domu tylko ten dostęp jaki miałaś rozkłada się na ileś tam kompów w domu.

Zakładanie sieci po to aby mieć dostęp do internetu to trzeba mieć ISDI.

Inaczej według mnie nie ma to sensu.

Sieć może oczywiście służyć do przesyłania danych w domu.

większość z nas buduje tam gdzie buduje i tak naprawdę żeby poważnie zacząć myśleć o sieci w domu trzeba najpierw przejść się do TPSA lub innego dostawcy internetu.

Po pierwsze tam gdzie się buduję w ogóle na razie nie dochodzą telefony TPSA. Byłoby więc to kwestią przyszłości. Spodziewam się, że internetu przez satelitę czy też gniazdko prądowe jeszcze dożyję. Na razie więc rozłożę poprostu sieć po domu żeby dzieci mailem przywoływać na kolację. Nie jestem bowiem partnerem dla elektryka do dyskusji i dla Was też, bo jak mi skrótami rzucacie, to jakby grochem o ścianę... :wink:

Pozdrawiam,

A.

Jasne Opalko, że możesz łychą i patelnią, zwłaszca łycha jest przydatna bardzo!!!! Ale jako ciekawostkę i kierunek w którym ten świat zmierza podam pewien przykład. Jeden z wykładowców mojego syna teksty wykładów, zadania do rozwiązania oraz wyniki kolokwiów (!!!) podaje w Internecie. I ci studenci, którzy nie mają w domu dostępu muszą różnymi "chitrymi" sposobami wejść na stronę. Kto wie, czy za lat nie tak znowu dużo młodzież, zamiast gnać na 8 na zajęcia, po prostu...włączy komputer!

PS. Sama b. dużo pracuję na komputerze, mam sieć w pracy i w domu i naprawdę jest to szalenie wygodna sprawa.

On 2002-04-22 16:39, Alicjanka wrote:

Po pierwsze tam gdzie się buduję w ogóle na razie nie dochodzą telefony TPSA. Byłoby więc to kwestią przyszłości. Spodziewam się, że internetu przez satelitę czy też gniazdko prądowe jeszcze dożyję. Na razie więc rozłożę poprostu sieć po domu żeby dzieci mailem przywoływać na kolację. Nie jestem bowiem partnerem dla elektryka do dyskusji i dla Was też, bo jak mi skrótami rzucacie, to jakby grochem o ścianę... :wink:

Pozdrawiam,

A.

Sorki za skróty tak naprawdę to kabel oczywiście możesz położyć teraz kabel a jeszcze lepiej jak będzie to peszel zakończony puszką w pokojach i wszystkie rurki zbiegają się w jednym miejscu

Aby zrobić to z głową to najlepiej położyc peszel z drutem.

W przypadku sieci gniazdka to strata napięcia i mogą występowąć przekłamania. Najlepiej kabel od huba (takie urządzenie do ktorego zbiegają kable z wszystkich kompów) do kompa jeden i na końcach dwie wtyczki rzadnych gniazdek w ścianie i kabli od gniazdka do kompa

W przeciwieństwie do bubera jestem zwolennikiem zrobienia porządnej instalacji z gniazdkami w ścianach. Poprowadziłem do każdego pokoju od 2 do 4 kabli, wszystkie schodzą się w szafce "DOM-NET" firmy KRONE. W środku jest miejsce na habik 5-8 portowy oraz zakończenie NT (ISDN). Ponieważ gniazda logiczne p/t są stosunkowo drogie, w niektórych puszkach mam zaślepki ze schowanym kablem.

Z pierwszych artykułów na temat PLC (dostępu do internetu przez sieć energetyczną) wynika, że jest to propozycja raczej dla budynków wielorodzinnych. Pozostaje więc tepsa lub komórka.

Warto zainwestowac w gniazda, przynajmniej kabel nam z sciany nie wystaje. Co do utraty sygnalu to nie prawda, nie ma zadnych strat.Oczywiscie warunkiem jest stosowanie gniazd odpowiedniej kategorii czyli 5,5+. Cena gn. podtynkowego pojedyn. 24 PLN netto

podwojne 32 PLN netto + puszka elektryczna 60.

Jezeli wprowadza ogolnopolski dostep przez siec energety. to kazdy kto ma prad bedzie mial dostep.Oczywiscie ma to swoje ograniczenia. Urzadzenia sa beda montowane na transformatorach i zeby to im sie oplacalo to musza zebrac wieksza ilosc chetnych ( przynajmniej 5 osob minimum ).Ale to kwestia czasu.

Pozdrawiam

Maciej