ZAC 16.01.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2004 Poszukuję informacji na temat doboru elementów do budowy pompy ciepła. Przede wszystkim chodzi o sprężarkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Olsen 15.02.2004 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2004 Mnie to tez interesuje moze ktos ma juz zainstalowane i jakie sa tego koszty budowy i exploatacj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 16.03.2004 19:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2004 No dobra widzę że nie będzie łatwo. Uważam że ceny tych urządzeń są mocno przewymiarowane i ograniczają znacznie rozpowszechnienie tego sposobu ogrzewania. Z drugiej strony już słyszę kontrę producentów ,że duże koszty bo produkcja jednostkowa itp... Można to sprawdzić robiąc wstępny kosztorys głównych elementów. Ogólna idea i schemat jest znany i dostępny na wielu stronach. Problem z wytypowaniem odpowiedniej sprężarki , zaworów,wymienników itp APEL do Forumowiczów , użytkowników pomp ciepła. Pomocne będą wszelkie informacje dotyczące konstrukcji. Np: z tabliczek znamionowych sprężarki,zaworu ..., średnice przewodów, rodzaje wymienników , instrukcje, zdjęcia .... POMOŻECIE .................. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sluza 09.04.2004 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2004 Ale jeśli juz wykonasz sam pompę ciepła, co wydaje mi się, że naprawde nie wyjdzie ci taniej niż zakup takiego urządzenia gotowego, nie mówiąc juz o uruchomieniu tego urządzenia, to kto wykona ci kolektor w gruncie, co stanowi większą część kosztów takiej inwestycji, jakiego czynnika chłodniczego użyjesz, i jaką masz pewność, że ci to zadziała. A jeśli kupiłeś działkę nieuzbrojoną, to różnica w cenie za m2 działki uzbrojonej w stosunku do ceny za m2 nieuzbrojonej, już niemalże zwraca ci koszt zakupu pompy ciepła, która zamortyzuje ci sie w przeciągu ok. 5-10 lat, później już tylko przynosząc zysk.Poza tym można z BOŚ wziąć preferencyjny kredyt, z tym, że w takim przypadku konieczna i wiele ułatwiająca będzie współpraca z instalatoremNp. pompy NIBE mają produkcję seryjną w dużym zakresie mocy, a w pompie zabudowane są elementy takie jak podgrzewacz wody, pompy obiegowe, czujniki temp., automatyka itd i wcale w przystępnej cenie.Jeszcze nie jestem użytkownikiem pompy ciepła ale napewno będę. Jeśli chcesz znać dokładne elementy użyte w pompie ciepła to nic prostszego tylko odwiedź stronę nibe.com i wejdź w link spare parts Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz W. 21.04.2004 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2004 według opini które spotykałem pompy ciepła są nieopłacalne przy małych domach i drogie w naprawachwidziałem pompy na schładzaniu wody ciepłej w wytwórni rur pcv i na pawierni ... tam się opłacało ale to był odzysk ciepła odpadowego i schładzanie wody przed zrzutem do ścieków kiedyś chciałem zacząć montować takie systemy ale moim zdaniem to jest mniej opłacalne przy przeciętnym domku 160m2 niż solary w ramach oszczędnych systemów łączymy kotły kondensacyjne z kominkami z płaszczem wodnym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sluza 22.04.2004 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2004 czy kolektory słoneczne mają szansę kiedykolwiek się zwrócić?a co powiesz na pompy ciepła na powietrze wywiewane, bez żadego kolektora w gruncie?zajrzyj na http://www.biawar.com.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 25.04.2004 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2004 sluzaNie sądze żeby wyszło taniej kupno urzadzenia (instalacji) gotowego.Koszt kompletnego systemu ( z informacji na forum i rozmów na targach) wacha się od 40 do 60 tyś PLN. Wczoraj właśnie rozmawiałem z przedstawicielem Begom - optymistycznie 35 TYŚ ( 120 M p.u. domu). Koszt samej pompy to od 16 tyś ( sprężarka tłokowa) do 30 tyś Głównym i najdroższym elementem pompy ciepła jest spręzarka chłodnicza . Cena najnowszego modelu światowego producenta ( spiralna) to ok 4,5 tyś. Konkurencja ma tańsze a można się zastanowić nad wersję tłokową. Do tego potrzebujemy: 2 wymienniki płytowe - 800 pln/szt Zawór rozpręzny lub nawet kapilarę z cienkiej rurki. Elektrozawór -500 Filtr , odwadniacz, rurka miedziana , czujniki ciśnienia, zbiorniczek ... wszystko do kupienia u polskich producentów elementów chłodniczychSterowniki - są gotowe nawet dedykowane do pomp ciepłaW tej chwili jestem na etapie sprawdzania cen poszczególnych elementów ale już widać że wyjdzie znacznie taniej. Czynnik chłodniczy : R134 lub mieszanka R407C ( dla amerykańskich sprężarek ) po 400 PLN butla. Jeśli chodzi o wymiennik dolnego żródła to rzecz wygłada jeszcze prościej400m rury PE - 1200PLN Praca koparki : w mojej okolicy maks 1000 plnlub dwie studnie wiercone po 10-20 m głębokości z małą pomką 200W ( 40 L/MIN) do sprawdzenia - 2 tyś zł ( podaję za wydawnictwem BD nr 4/2004)No i jeszcze pompy obiegowe.Na razie tyle danych . ŚLEDZTWO W TOKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erbek2004 07.05.2004 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2004 ZAC też jestem bardzo pochłonięty pracami nad samodzielnym skonstruowaniem pompy ciepła. Faktycznie, najdroższa jest sprężarka, ale nie to mnie martwi. Sam proces kontrolowania pracy pompy to dość złożony proces z wieloma parametrami. Ale to wszystko jest do przejścia i ogarnięcia. Teraz też jestem na etapie kompletowania komponentów pompy i jak tylko dokończę to postaram się przedstawić wyniki do ogólnego wglądu - może coś przeoczyłem i Ty to zauważysz. Dodatkowo, cały "projekt" (jeśli można to tak nazwać), to nie tylko pompa, ale i też instalacja ogrzewania podłogowego. Czy masz jakieś nowe informacje w sprawie śledztwa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 15.05.2004 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Erbek2004 Witaj w klubie Jeśli chodzi o instalację ogrzewania podłogowego to raczej zostawię to dostawcy systemu. I tak zamierzam kupić ( lub dostać gratis w zamian za kupno kompletu elementów ) projekt podłogówki z rozmieszczeniem rur ,rozdzielaczy , regulacji ,doboru pompy obiegowej itp. Wracając do PC to chyba nadszedł czas całą rzecz trochę usystematyzować. c.d.n Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 15.05.2004 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Maja 2004 Buduję dom o pow 120 m kw tak wiec przymierzę się do PC o mocy grzewczej 8-9 KW przy użyciu wymiennika gruntowego. Przy ewent. układzie woda/woda moc sie zwiększy z powodu wyższej temperatury dolnego żródła.Zacznijmy od głównego i najdroższego elementu.Korzystając z programu doboru producenta sprężarek wybrałem sprężarkę spiralną 26 o parametrach : Wydajność skokowa 9,95 m3/h Maks . ciśnienie tłoczenia 26,3bar. Przepływ czynnika 54,2 g/sDla parametrów 0/50 stop C- Moc grzewcza 10,75KW, pobór 2,88KW, Wsp COP 3,75 , Czynnik R407C -dostępny w Polsce. Cena z oficjalnego cennika:927EURO choć z doświadczenia wiem ,że od ceny oficjalnie publikowanej sporo można jeszcze urwac. Jest to nowy model sprężarki dedykowany specjalnie do pomp ciepła. Na podstawie w/w parametrów można popytać o ceny innych producentów lub zastanowić się nad sprężarką tłokową ( ciekawe jak duża jest różnica w cenie) W drogich PC wydajność sprężarki sterowana jest przy pomocy przetwornicy częstotliwości czyli falownika . Jest to bardzo korzystne ze względu na sprawnoć układu. Odpada też wtedy dodatkowy układ rozruchowy " soft start".Najtańsze falowniki w necie kosztują ok 1 tyś zł .Czy by się nadawały - nie wiem - nie moja branża. Ale warto rozważyć tę opcję.Następnym istotnym elementem jest zawór rozprężny. Powszechnie używany termostatyczny zawór rozprężny kosztuje 200-300 zł ale zastanawiam się nad wersją elektroniczną . Podobnie jak falownik jest to korzystniejsze ze względu na sprawność a także daje możliwość kontroli z ukł. PLC. Koszt ok 2 tyś ale znalazłem chyba jakąś wersję pośrednią termostatyczny zawór rozprężny sterowany sygnałem PWM.(100 euro)- znowu nie moja branża. Jeśli ktoś może mnie doszkolić w temacie sterowań elek. to z góry dzięki. Jeśli nie to w dalszych rozważaniach będę się trzymał klasycznych , nie-elektronicznych rozwiązań.Na razie tyle C.D.N. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kozbi 16.05.2004 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Maja 2004 Proponuję wskoczyć - Wymiana doswiadczeń - ANKIETA-Czy kupisz PCSam jestem na etapie wyboru sposobu ogrzewania domui PC wchodziłaby w grę. Lektura ankiety daje nieco szerszy obrazPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 17.05.2004 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 Do tego potrzebujemy: 2 wymienniki płytowe - 800 pln/szt ....... z małą pomką 200W ( 40 L/MIN) do sprawdzenia - 2 tyś zł ( podaję za wydawnictwem BD nr 4/2004) No i jeszcze pompy obiegowe. ....... Czy ktoś zastanawiał się nad układem z bezpośrednim odparowaniem. W takim układzie zbędne są pompy obiegowe po stronie dolnego i górnego żródła ciepła i dodatkowo eliminuje się wymienniki płytowe. W ten sposób znacznie wzrasta sprawność układu. W układzie takim parownik jest zakopany bezpośrednio w gruncie, zaś skraplacz jest umieszczony w posadzce (ogrzewanie podłogowe). Wadą jest konieczność stosowania droższych rurek (miedziane w powłoce z tworzywa). Dodatkowa zaleta to uproszczone do granic możliwości sterowanie (do sterowania pozostaje jedynie sprężarka i zawór rozprężny). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
erbek2004 17.05.2004 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Maja 2004 ZAC, Sterowanie PLC nie jest problemem. Mogę pomóc wytłumaczyć co trzeba. Jeśli chodzi o sterowanie PWM to jest to dość powtrzechnie stosowany sposób sterownia za pomocą mikrosterowników. Wiele firm produkuje elementy wykonawcze sterowane włąśnie przebiegiem PWM. Można wykorzystać do sterownia fabryczny sterownik np, SIMATIC, lub podobny. Można też samemu skonstruować sterownik, napisać program do obsługi pompy i już. Tutaj mogę służyć pomocą, bo sterowniki to moje małe hobby.Tak więc wal śmiało z typaniami - postaram się odpowiedzieć i pomóc w kwesti sterownika. pozdr, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 22.02.2006 20:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2006 Trochę wiadomości praktycznych dla wzbogacenia wątku. Są też zdjęcia po zalogowaniu. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-0-asc-90.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrea_l 23.02.2006 16:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2006 ZAC, czy zbudowałeś już pompę, jeśli tak , to się pochwal jaką, bo wątek jest z 2004 r.pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_puchatek 10.03.2006 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2006 niestety, najdroższe są wymienniki płytowe - dla pc w/w o mocy 10kW jest to wydatek rzędu nawet 3500zł, sprężarkę można kupić za ok. 2500zł (copeland ZR34K3E-TFD) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 12.03.2006 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 Buduję dom o pow 120 m kw tak wiec przymierzę się do PC o mocy grzewczej 8-9 KW przy użyciu wymiennika gruntowego. ZAC, też mam 120m2 i wyliczono mi moc pompy 6kW - dla domu (średnio) dobrze ocieplonego - 15cm styropianu ściany, 20cm wełny dach. Skąd u Ciebie te 8-9kW? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_puchatek 12.03.2006 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 ja mam 200m2 i wyliczyłem ok. 10kW z czego ok. 4kW na wentylację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelm 12.03.2006 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2006 ja mam 200m2 i wyliczyłem ok. 10kW z czego ok. 4kW na wentylację Te 4kW wentylacji dla 200m2 to z rekuperatorem (i GWC)? Pozdrawiam Paweł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kuba_puchatek 13.03.2006 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2006 4kW to obliczeniowe straty na wentylację (ok. 4 nie pamiętam dokładnie ale mogę sprawdzić) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts