Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

• 5 weeks później...
  • Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

8)

No dobra widzę że nie będzie łatwo.

Uważam że ceny tych urządzeń są mocno przewymiarowane :) i ograniczają znacznie rozpowszechnienie tego sposobu ogrzewania.

Z drugiej strony już słyszę kontrę producentów ,że duże koszty bo produkcja jednostkowa itp...

Można to sprawdzić robiąc wstępny kosztorys głównych elementów.

Ogólna idea i schemat jest znany i dostępny na wielu stronach. Problem z wytypowaniem odpowiedniej sprężarki , zaworów,wymienników itp :evil:

APEL :D do Forumowiczów , użytkowników pomp ciepła.

Pomocne będą wszelkie informacje dotyczące konstrukcji.

Np: z tabliczek znamionowych sprężarki,zaworu ..., średnice przewodów, rodzaje wymienników , instrukcje, zdjęcia ....

POMOŻECIE :D :D :D ..................

• 4 weeks później...

Ale jeśli juz wykonasz sam pompę ciepła, co wydaje mi się, że naprawde nie wyjdzie ci taniej niż zakup takiego urządzenia gotowego, nie mówiąc juz o uruchomieniu tego urządzenia, to kto wykona ci kolektor w gruncie, co stanowi większą część kosztów takiej inwestycji, jakiego czynnika chłodniczego użyjesz, i jaką masz pewność, że ci to zadziała. A jeśli kupiłeś działkę nieuzbrojoną, to różnica w cenie za m2 działki uzbrojonej w stosunku do ceny za m2 nieuzbrojonej, już niemalże zwraca ci koszt zakupu pompy ciepła, która zamortyzuje ci sie w przeciągu ok. 5-10 lat, później już tylko przynosząc zysk.

Poza tym można z BOŚ wziąć preferencyjny kredyt, z tym, że w takim przypadku konieczna i wiele ułatwiająca będzie współpraca z instalatorem

Np. pompy NIBE mają produkcję seryjną w dużym zakresie mocy, a w pompie zabudowane są elementy takie jak podgrzewacz wody, pompy obiegowe, czujniki temp., automatyka itd i wcale w przystępnej cenie.

Jeszcze nie jestem użytkownikiem pompy ciepła ale napewno będę. Jeśli chcesz znać dokładne elementy użyte w pompie ciepła to nic prostszego tylko odwiedź stronę nibe.com i wejdź w link spare parts

• 2 weeks później...

według opini które spotykałem pompy ciepła są nieopłacalne przy małych domach i drogie w naprawach

widziałem pompy na schładzaniu wody ciepłej w wytwórni rur pcv i na pawierni ... tam się opłacało ale to był odzysk ciepła odpadowego i schładzanie wody przed zrzutem do ścieków

kiedyś chciałem zacząć montować takie systemy ale moim zdaniem to jest mniej opłacalne przy przeciętnym domku 160m2 niż solary

w ramach oszczędnych systemów łączymy kotły kondensacyjne z kominkami z płaszczem wodnym

sluza

Nie sądze żeby wyszło taniej kupno urzadzenia (instalacji) gotowego.

Koszt kompletnego systemu ( z informacji na forum i rozmów na targach) wacha się od 40 do 60 tyś PLN. Wczoraj właśnie rozmawiałem z przedstawicielem Begom - optymistycznie 35 TYŚ ( 120 M p.u. domu).

Koszt samej pompy to od 16 tyś ( sprężarka tłokowa) do 30 tyś

Głównym i najdroższym elementem pompy ciepła jest spręzarka chłodnicza . Cena najnowszego modelu światowego producenta ( spiralna) to ok 4,5 tyś. Konkurencja ma tańsze a można się zastanowić nad wersję tłokową.

Do tego potrzebujemy:

2 wymienniki płytowe - 800 pln/szt

Zawór rozpręzny lub nawet kapilarę z cienkiej rurki.

Elektrozawór -500

Filtr , odwadniacz, rurka miedziana , czujniki ciśnienia, zbiorniczek ...

wszystko do kupienia u polskich producentów elementów chłodniczych

Sterowniki - są gotowe nawet dedykowane do pomp ciepła

W tej chwili jestem na etapie sprawdzania cen poszczególnych elementów ale już widać że wyjdzie znacznie taniej.

Czynnik chłodniczy : R134 lub mieszanka R407C ( dla amerykańskich sprężarek ) po 400 PLN butla.

Jeśli chodzi o wymiennik dolnego żródła to rzecz wygłada jeszcze prościej

400m rury PE - 1200PLN

Praca koparki : w mojej okolicy maks 1000 pln

lub

dwie studnie wiercone po 10-20 m głębokości z małą pomką 200W

( 40 L/MIN) do sprawdzenia - 2 tyś zł ( podaję za wydawnictwem BD nr 4/2004)

No i jeszcze pompy obiegowe.

Na razie tyle danych . ŚLEDZTWO W TOKU

• 2 weeks później...

ZAC

też jestem bardzo pochłonięty pracami nad samodzielnym skonstruowaniem pompy ciepła. Faktycznie, najdroższa jest sprężarka, ale nie to mnie martwi. Sam proces kontrolowania pracy pompy to dość złożony proces z wieloma parametrami. Ale to wszystko jest do przejścia i ogarnięcia.

Teraz też jestem na etapie kompletowania komponentów pompy i jak tylko dokończę to postaram się przedstawić wyniki do ogólnego wglądu - może coś przeoczyłem i Ty to zauważysz.

Dodatkowo, cały "projekt" (jeśli można to tak nazwać), to nie tylko pompa, ale i też instalacja ogrzewania podłogowego.

Czy masz jakieś nowe informacje w sprawie śledztwa :)

• 2 weeks później...

Erbek2004 Witaj w klubie :wink:

Jeśli chodzi o instalację ogrzewania podłogowego to raczej zostawię to dostawcy systemu. I tak zamierzam kupić ( lub dostać gratis w zamian za kupno kompletu elementów :D ) projekt podłogówki z rozmieszczeniem rur ,rozdzielaczy , regulacji ,doboru pompy obiegowej itp.

Wracając do PC to chyba nadszedł czas całą rzecz trochę usystematyzować. c.d.n

Buduję dom o pow 120 m kw tak wiec przymierzę się do PC o mocy grzewczej 8-9 KW przy użyciu wymiennika gruntowego. Przy ewent. układzie woda/woda moc sie zwiększy z powodu wyższej temperatury dolnego żródła.

Zacznijmy od głównego i najdroższego elementu.

Korzystając z programu doboru producenta sprężarek wybrałem sprężarkę spiralną 26 o parametrach : Wydajność skokowa 9,95 m3/h Maks . ciśnienie tłoczenia 26,3bar. Przepływ czynnika 54,2 g/s

Dla parametrów 0/50 stop C- Moc grzewcza 10,75KW, pobór 2,88KW, Wsp COP 3,75 , Czynnik R407C -dostępny w Polsce. Cena z oficjalnego cennika:927EURO choć z doświadczenia wiem ,że od ceny oficjalnie publikowanej sporo można jeszcze urwac.

Jest to nowy model sprężarki dedykowany specjalnie do pomp ciepła. Na podstawie w/w parametrów można popytać o ceny innych producentów lub zastanowić się nad sprężarką tłokową ( ciekawe jak duża jest różnica w cenie)

W drogich PC wydajność sprężarki sterowana jest przy pomocy przetwornicy częstotliwości czyli falownika . Jest to bardzo korzystne ze względu na sprawnoć układu. Odpada też wtedy dodatkowy układ rozruchowy " soft start".Najtańsze falowniki w necie kosztują ok 1 tyś zł .Czy by się nadawały - nie wiem - nie moja branża. Ale warto rozważyć tę opcję.

Następnym istotnym elementem jest zawór rozprężny. Powszechnie używany termostatyczny zawór rozprężny kosztuje 200-300 zł ale zastanawiam się nad wersją elektroniczną . Podobnie jak falownik jest to korzystniejsze ze względu na sprawność a także daje możliwość kontroli z ukł. PLC. Koszt ok 2 tyś ale znalazłem chyba jakąś wersję pośrednią termostatyczny zawór rozprężny sterowany sygnałem PWM.(100 euro)- znowu nie moja branża. Jeśli ktoś może mnie doszkolić w temacie sterowań elek. to z góry dzięki. Jeśli nie to w dalszych rozważaniach będę się trzymał klasycznych , nie-elektronicznych rozwiązań.

Na razie tyle C.D.N.

Do tego potrzebujemy:

2 wymienniki płytowe - 800 pln/szt

.......

z małą pomką 200W

( 40 L/MIN) do sprawdzenia - 2 tyś zł ( podaję za wydawnictwem BD nr 4/2004)

No i jeszcze pompy obiegowe.

.......

Czy ktoś zastanawiał się nad układem z bezpośrednim odparowaniem.

W takim układzie zbędne są pompy obiegowe po stronie dolnego i górnego żródła ciepła i dodatkowo eliminuje się wymienniki płytowe.

W ten sposób znacznie wzrasta sprawność układu.

W układzie takim parownik jest zakopany bezpośrednio w gruncie, zaś skraplacz jest umieszczony w posadzce (ogrzewanie podłogowe).

Wadą jest konieczność stosowania droższych rurek (miedziane w powłoce z tworzywa).

Dodatkowa zaleta to uproszczone do granic możliwości sterowanie (do sterowania pozostaje jedynie sprężarka i zawór rozprężny).

ZAC,

Sterowanie PLC nie jest problemem. Mogę pomóc wytłumaczyć co trzeba.

Jeśli chodzi o sterowanie PWM to jest to dość powtrzechnie stosowany sposób sterownia za pomocą mikrosterowników. Wiele firm produkuje elementy wykonawcze sterowane włąśnie przebiegiem PWM. Można wykorzystać do sterownia fabryczny sterownik np, SIMATIC, lub podobny. Można też samemu skonstruować sterownik, napisać program do obsługi pompy i już. Tutaj mogę służyć pomocą, bo sterowniki to moje małe hobby.

Tak więc wal śmiało z typaniami - postaram się odpowiedzieć i pomóc w kwesti sterownika.

pozdr,

• 1 year później...
  • 2 weeks później...
Buduję dom o pow 120 m kw tak wiec przymierzę się do PC o mocy grzewczej 8-9 KW przy użyciu wymiennika gruntowego.

ZAC, też mam 120m2 i wyliczono mi moc pompy 6kW - dla domu (średnio) dobrze ocieplonego

- 15cm styropianu ściany, 20cm wełny dach.

Skąd u Ciebie te 8-9kW?

Pozdrawiam Paweł