Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

Sugerujesz, że miejsce lodówki jest nie w kuchni tylko w ogrodzie? :o :o :o

Przecież masz ją na R290! :lol:

Zamknij zaworek na cieczy przed automatycznym zaworem rozprężnym.

Presostat niskiego załatwi resztę. Grzanie karteru niepotrzebne. Izoluje się ZAWSZE.

Start/stop PC to otwórz/zamknij ten zaworek.

Na przykład...Jest wiele możliwości i sposobów.

Adam M.

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sugerujesz, że miejsce lodówki jest nie w kuchni tylko w ogrodzie? :o :o :o

Przecież masz ją na R290! :lol:

Zamknij zaworek na cieczy przed automatycznym zaworem rozprężnym.

Presostat niskiego załatwi resztę. Grzanie karteru niepotrzebne. Izoluje się ZAWSZE.

Start/stop PC to otwórz/zamknij ten zaworek.

Na przykład...Jest wiele możliwości i sposobów.

Adam M.

No tak ;

mała pompka = niskie koszty, długie przebiegi, długa żywotność, dobre COP, zachowane bezpieczeństwo, same zalety :p

Tłokówka czy scroll ?

P.S.

też ciągle czytam, że bezpośrednie parowanie do cwu jest beee,

i też nie wiem dlaczego :roll:

No i Ty myślisz o powietrzu, a ja potrzebuję co+cwu, niezawodnie całorocznie ...

a te rurki miedziane to za mało na mój cały dom :cry:

Zasadnicze nieporozumienie polega na tym, że ja robię PC tylko na lato do CWU.

To pierwszy krok. Maleństwo jak lodówka, ale bardzo wyżyłowane.

Zimową PC do ogrzewania zrobię w układzie zamrażania wody i spust lodu (odpadu) kanalizą. Spora, jak o moc chodzi.

To osobny układ. Następny krok.

Nie łączę funkcji.

Gdzieś się trzeba uczyć.

Zacznę od maleństwa.

Nie trafiłem na scrolla. Mam tłokówki. Z 5 różnych. Copeland, dwie NRD, japończyk jakiś, lodówkowy Whirpool, ze 3 napędzane kołem pasowym...

Jest z czego dobrać.

Żadna nie kosztowała więcej niż 150zł. (najdroższa). Zwykle około 50zł.

Nie powieszę się jak która padnie w testach.

Adam M.

jak chirurg chcesz sie uczyc na niebszczykach? Dużo pracy - mały efekt.

Ale chciałem o propanie : przy udziale objętościowym min. 2-8.5% propan tworzy z powietrzem mieszaninę wybuchwą. Wymaga sie zatem aby pomieszczenie zainstalowania urządzenia miało objetośc tak dużą, że w wypadku wycieku całego napełnienia, stężenie propanu nie przekroczyło połowy dolnej granicy wybuchowości czyli 1 %. Musisz zainstalowac swoje urządzie wsali gimnastycznej :D aby nie groziło wybuchem. Daj poczytac to Pani Sępowej. Lodówka zawiera 100-200 g węglowodoru to i ryzyko małe i buuuuuuum ewentualnie mało widowiskowe.

Zastosowanie propanu wprost zamiast R22 przyniesie marny skutek, nie wart zachodu.

Każdy chłodniarz bez problemu i pytań napełni ci każde ustrojstwo R22. Słowo.

też ciągle czytam, że bezpośrednie parowanie do cwu jest beee,

i też nie wiem dlaczego :roll:

? jedynym uzasadnieniem jest obawa inżstalatora, że grunt sie nie zregeneruje . Przyr4-7c nie ma innych problemów. Nie wiem jaie sa moziwości sprężania propanu do tak wysokich temperatur z uwagi na jeg duzo mniejsza oblętość właściwą. Pewnie wtedy COP leci na łeb.Ciekawe, poszukam.

Czegoś tu nie rozumiem.

Przegrzanie -ok!

Niewielka różnica w temperaturze DZ i GZ warunkiem dużego COP - rozumiem.

Co nie pozwala parować w +15stC i skraplać w +50stC?

Da się! Technicznie możliwe! Bez próby rozwalenia sprężarki!

Adam M.

pewnie że się da - przecież tak pracuje klimatyzacja. to tylko program :D do prezentacji

Z R717 jest podobnie?

Bo takie instalacje są. Widziałem. Sporą budę zajmują i funkcjonują!

Przed napełnieniem instalację się testuje na szczelność.

Adam M.

sie testuje na cśnienie, sie próżniuje, ale nie ma instalacji szczelnych są tylko szczelniejsze. Amonikalne tez często ulegaja różnym rozszczelnieniom (silnie korozyjny), ale amoniak nie jest bezwonny i nawet mały bytek niuchniesz.

A o rozszczelnieniach doskonale wypróbowanej i szczelnej instalacji słyszałeś? Zmęczeniowych, przeciążęniowych czy w wyniku wad materiałowych ? R290 to doskonły czynnki, pracuje na każdym oleju, dodaje się go nawet w połączeniu z R22albo z czynnikami które nie rospuszczja oleju. Ale ryzyko dupnięcia zawsze jest. tym wieksze im więcej gazu. Przyjechać z R22?

Nie. Mam dostęp, jakby było trzeba. :lol:

Rozumiem obawy i ich zasadność.

Podobnie jest z instalacjami LPG do autka.

Gazy techniczne są nawaniane. Nie ma dostępności do propanu 100 oktan super czy też cz.da. Bezwonnego.

To nie tragedia jeszcze.

Wszystko jest dla ludzi.

Adam M.

dopiero niedawno odkyłem pokrewieństwo duszy z niektórymi forumowiczami : też mam w pudełku po zapałkach TG-50 czy TG-5. Ostatno nawet skleciłem sępowi fuzza na germańcu bo tylko tak mozna faktycznie skopiowac zabawki Hendrixa , choć sęp i tak nie wie gdzie mój sentyment :D Nie zgadzam sie że to juz zupełne smieci - nic tak nie daje sie łatwo przesterowac i wzbudzić :D .

dopiero niedawno odkyłem pokrewieństwo duszy z niektórymi forumowiczami : też mam w pudełku po zapałkach TG-50 czy TG-5.

W swoich "skarbach" sprzed kilkunastu, a nawet kilkudziesięciu już lat też ma też mam trochę takich zabawek. Kiedyś jeszcze w technikum wydawało się za to ostatnie grosze, a później nie było już kiedy się pobawić :(.

Ty Adam ( mam takie wrażenie ) masz na wszysytko czas ....

Kilka konstrukcji na lampach popełniłem - ostatnio mój syn został melomanem i fanem starego dobrego roka , nawet na gitarze się grać nauczył i tak mu się marzy wzmacniacz lampowy - jak skończę budowę to pewnie mu coś sklecę .

A że lata całe się tym nie parałem to może będę potrzebował jakiejś rady .

Całe lata prowadziłem zakład RTV. Pamiętasz radia i czarno-białe telewizory lampowe?

Do 25szt dziennie naprawiałem! Przed świętami (jakie by nie miały być) naród walił drzwiami i oknami! Zwykle coś tam w TV "rzucali" i ruch był jak w młynie!

To nie tak, że mam czas na wszystko!

To chyba to, że ludzie tyle żyją.....

To może i to, że mam pamięć....

Adam M.

panie i panowie,

jakie pompy obiegowe zastosować ( marka ), coby korespondowały trwałością ze scroll'em ?

Powoli zaczynam się przyglądać charakterystykom i wstepnie dobierać, a znalazłem opinie, że Grudfossy to ładne i znane logo, ...złe nie są, ale ...

Nie zależy mi też na takich jak w promie kosmicznym ( cena :lol: )

Z Grandfosa to mi wychodzi na DZ taka 25-50 lub 25-60 dla DZ+wymiennik.

( jeszcze nie dobrałem ostatecznie wymienników ).

A, i jeszcze jedno pytanie w tym temacie.

Sorry, że jest niezmiernie dylatanckie, ale zaczyna mi się mieszać.

Czy do wyznaczania oporów różnice poziomów bierzemy pod uwagę przy układzie zamkniętym, czy tylko straty na rurociągu, wymienniku i innym złomie ?

dzięki :p

łooojjj....

policzenie wszystkiego dla osoby, która nigdy tego nie robiła, gdy trzeba pościągać i nauczyć się programów, poznać/przypomnieć sobie trochę fizyki nie jest łatwe, a raczej czasochłonne, ale niezmiernie ciekawe.

Mam koncepcję aby podłogówkę wykorzystać latem do chłodzenia.

I tutaj dwa pomysły.

1. dodać dodatkowy wymiennik, z obliczeń wynika, że niewielki,

poprzez elektrozawory sterowane termoregulatorem dla T>24C odciąć dwa pozostałe ( skraplacz i parownik ), a wodę z podłogówki i glikol z DZ skierować krótkotrwale na ten dodatkowy wymiennik. Pompy obiegowe załączane byłyby prostym zegarem na 15minut. Postój 45-60 minut. Napięcie na pompy poprzez zegar oczywiście idzie z termoregulatora.

2. zamiast glikolu z DZ wykorzystać wodę z zasobnika deszczówki poprzez hydrofor ( i tak będą ). Termoregulator odcina poprzez elektrozawory skraplacz ( w tym przypadku parownik w żaden sposób nie bierze udziału w wymianie ) i załacza hydrofor, podaje napięcie na zegar załączający popmę obiegową podłogówki w czasie 15/45 lub 15/60 minut.

Który z wariantów byłby lepszy Waszym zdaniem ?

Notabene, nie spodziewałem się, że tak wiele ciepła można odebrać

tak niewielką pracą układu :o

Wada - duża bezwładność, ale dom będzie także ją miał i można to sobie doregulować.

Koszty :

wymiennik - 400 zł

elektorozawory - 2x250 zł = 500 zł ( może 3x250 ),

termostat - 50-70 zł,

zegar - 15 zł,

inne - 50 zł

Razem ok. 1 kzł

Żadnej klimy za tyle ni kupię :D

I koszty pracy prawie żadne !

• 3 weeks później...

adam_mk udziel mi prosze cennej porady jak polutować miedź do wymiennika ze stali nierdzewnej. Mam oczywiście Ag40Cd ale mimo otuliny(białej), lub bez otuliny ( po otłuczeniu) a nawet z pastą do lutowania twardego , lut spływa jak rtęć :( To zawsze najtrudniejszy element i nie wiem co źle robię. Ze dwa lata temu robiłem to samo i nie było problemów , podobno wytwórca zmienił teraz nieco gatunek stali - czy może być stal nierdzewna , któa nie poddaje sie lutowaniu?

Lutuję oczywiście pompę ciepła i dlatego w tym wątku :D