Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

pomińmy na razie sam wymiennik regeneracyjny czy inaczej dochładzacz :) W parowniku następuje gwałtowne odparowanie czynnika a ciepło parowania pochodzi z dolngo źródła - czyli np kolektora gruntowego. To najważniejsza część procesu ! Przegrzanie pary ma na celu jej wysuszenie czyli pozbawienie ewentualnych resztek cieczy, której obecność w sprężarce może być przyczyną jej uszkodzenia lub przyśpieszonego zużycia.

Osuszona para jest sprężana i gwałtownie zwiększa swoją temperaturę - staje się parą suchą . Trafia do skraplacza gdzie najpierw oddając ciepło do np instalacji c.o. staje się parą nasyconą, potem się skrapla i może następować bardzo pożądane dochłodzenie skroplin.

Podsumowując : przegrzanie pary nie ma znaczenia dla sprawności sprężarki a jedynie zabezpiecza ją przed uszkodzeniem ale zbyt wysokie grozi termicznym rozpadem czynnika i oleju po stronie tłocznej . Dochłodzenie i ile następuje w skraplaczu wprost poprawia COP.

Dochładzacz przegrzewa parę wychodzącą z parownika ciepłem pochodzącym ze skroplin , ale to już zupełnie inna historia :D

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pomińmy na razie sam wymiennik regeneracyjny czy inaczej dochładzacz :) W parowniku następuje gwałtowne odparowanie czynnika a ciepło parowania pochodzi z dolngo źródła - czyli np kolektora gruntowego. To najważniejsza część procesu ! Przegrzanie pary ma na celu jej wysuszenie czyli pozbawienie ewentualnych resztek cieczy, której obecność w sprężarce może być przyczyną jej uszkodzenia lub przyśpieszonego zużycia.

Osuszona para jest sprężana i gwałtownie zwiększa swoją temperaturę - staje się parą suchą . Trafia do skraplacza gdzie najpierw oddając ciepło do np instalacji c.o. staje się parą nasyconą, potem się skrapla i może następować bardzo pożądane dochłodzenie skroplin.

Podsumowując : przegrzanie pary nie ma znaczenia dla sprawności sprężarki a jedynie zabezpiecza ją przed uszkodzeniem ale zbyt wysokie grozi termicznym rozpadem czynnika i oleju po stronie tłocznej . Dochłodzenie i ile następuje w skraplaczu wprost poprawia COP.

Dochładzacz przegrzewa parę wychodzącą z parownika ciepłem pochodzącym ze skroplin , ale to już zupełnie inna historia :D

Dzięki Hydrol czyli krotko:

1. Przegrzanie działa korzystnie na sprężarkę a dochlodzenie poprawia sprawność układu i cieplo pochodzące z dochlodzenia przegrzewa parę za parownikiem :)? A w jakis sposób przegrzewa (?), jest jakieś połączenie dochładzacza z przegrzaniem pary?

I czy to przegrzanie jest zawsze potrzebne czy tylko gdy PC jest w chłodnym pomieszczeniu?

I czy dochlodzenie faktycznie aż tak poprawia COP że warto dodatkowo w układzie schładzać?

pzdr

Dzięki Hydrol czyli krotko:

1. Przegrzanie działa korzystnie na sprężarkę a dochlodzenie poprawia sprawność układu i cieplo pochodzące z dochlodzenia przegrzewa parę za parownikiem :)? A w jakis sposób przegrzewa (?), jest jakieś połączenie dochładzacza z przegrzaniem pary?

I czy to przegrzanie jest zawsze potrzebne czy tylko gdy PC jest w chłodnym pomieszczeniu?

I czy dochlodzenie faktycznie aż tak poprawia COP że warto dodatkowo w układzie schładzać?

pzdr

1. Przegrzewanie pary przed zassanem do sprężarki to niz innego jak jest osuszanie tak by nie zawierała kropli cieczy. Przegrzanie ustawia sie na mozliwie najniższym poziomie gwarantująym że wszystkie krople odparują

2. Przegrzewanie następuje w parowniku - czynnik w postaci ciekłaj wrze w niskim ciśnieniu pobierając ciepło np z glikolu. Po odparowaniu całej masy i dalszym ogrzewaniu następuje przegrzewanie pary.

3.Przegrzanie nie ma nic współnego z temperaturą pomieszcenia bo przegrzana para ma np 6*C :D

4. Dochłodzenie poprawia COP o ile ciepło z tego dochłodzenia wydobędziesz na zewnątrz układu. Dotyczy to zatem wyłącznie dochłodzenia na skraplaczu.

W praktyce domowej duże dochłodzenie jest nieosiągalne i nie przekracza 3-5*C.

5. Połącznie dochładzania cieczy z przegrzewaniem pary to wymiennik regemeracyjny albo inaczej dochładzacz. Odbiera ciepło tam gdzie jest zbędne i przenosi do mało efektywnego procesu jakim jest przegrzewanie pary.

Zachęcam jednak do odrobiny indywidualnych studiów z zakresu przemian gazowych i cyklu Lindego czy Carnota , bo bez tego nie da się ani gadać o pompie ani tym bardziej jej zbudować :( Bez tego nie znajdziemy też współnego języka :o i żebym nie był gołosłowny :

http://www.viessmann.com/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/fr-pl_pompy-ciepla.pdf/$FILE/fr-pl_pompy-ciepla.pdf

Dzięki ale zanim odpowiedziałem trochę poczytałem, naprawdę :).

Najciekawsze że parę książek mam o PC i nie mogłem nic znleźć o przegrzewaniu i dochladzaniu a już o dodatkowym wymienniku to wogóle a tu proszę poradnik zwykłego Wiessmanna i jest.

Już czytam :), dzięki.

pzdr

witam,

Mam pytanie dotyczące podłączenia czujnika kolejności i zaniku faz.

Wszędzie gdzie szukałem schematy podłączeń dotyczą czujników na prąd trójfazowy. Ponieważ planuję sprężarkę ZR18, a czujnik chyba musi być, jak go podłączyć ?

Zwyczajnie pominać L3, zmostkować, czy jak ?

Czy raczej można zabezpieczenie rezlizować przekaźnikiwm napięciowym ?

No i jak ustawić później histerezę 10,20,30,40 V ?

Jak sie domyślam to ZR 18 jest na 230V, więc czujnik kolejności i zaniku faz nie jest potrzebny, sprężarka na 230V zawsze będzie chodziła we właściwym kierunku. Można pomyśleć o zabezpieczeniu na ew. znacznego spadku napięcia jeśli w/w wymieniona sprężarka nie ma wbudowanego zabezp. termicznego. Czy ZR 18 nie jest zbyt mała na ogrzewanie domu ?

Pzdr:)

slawek_wkp, bardzo dziękuję za odpowiedź :p

PCi na bazie ZR18, nie będzie za mała ( nie powinna być ) do mojego przyszłego domu.

Mam wykonany baaaardzo dokładny bilans budynku. Od tego zacząłem jakiekolwiek projekty. Dom będzie dobrze zaizolowany.

Napisałem też mały alogytm w exelu do obliczania czasu pracy PCi.

Wychodzi, że przy średniej temp. sezonu będzie pracować 2 godz. wdzień i 3 godz. w nocy ( tania taryfa ) na potrzeby c.o.+cwu.

Przy -20C na zewnątrz będzie to łącznie 19 godzin.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mam jeszcze jedno pytanie.

ZR 18 ma pobór max 1,3-1,4kW, średnio 0,9kW,

ale prąd rozruchowy to max 35A ( tak stoi w instukcji ),

To jakie dać główne zabezpieczenie ?

35A ?

witam jeszcze nie kupiłem, jestem na etapie projektu PCi.

Mam już prawie wszystkie obliczenia, wkrótce zacznę rysować i zobaczę jak to "poupychać" konstrukcyjnie. Tymczasem wyszły mi jeszcze takie drobne niewiadome jak konkretne elementy zabezpieczające, amortyzowanie od drgań, wybór metody sterowania, "pływająca" podłoga pod PCi itp.

Sprężarki możesz dostać w firmach ;

http://www.copeland.pl/copeland/index.php?dzial=ofirmie

http://www.elektronika-sa.com.pl/index.php?MID=1

http://www.tchw.pl/firma.html

Dzwoniłem na przestrzeni października i listopada, w jednej ZR18 mieli prawie na bieżąco, w drugiej trzeba było czekać. Od ceny katalogowej możesz dostać tak. ok. 30% rabatu ( zależy kto kupuje i od negocjacji ). Cena ostateczna ok. 1700-1800 zł brutto, ale ostatecznie nie powiem, bo męczyłem gości tylko telefonicznie :wink:

mam pytanie,

pompę obiegową kolektorów DZ lepiej będzie zainstalować przed parownikiem, czy na powrocie ?

Nie widzę, specjalnych ograniczeń jej instalowania tak po stronie zasilania, jak i powrotu, chociaż chyba stosuje się montaż na powrocie ?

Witam

Bawiąc się programem doboru zaworu termostatycznego Danfosa Coolcat wychodzą mi dwie różne dysze 02 i 03 wiem że należy zaopatrzyć się w większą ale którą należy rozumieć jako większą? i jeszcze kilka pytań odnośnie słownictwa bo od tego zależy czy dobrze wprowadziłem dane do obliczeń.

Czy Evaporator Capacity oznacza moc parownika?

Czy Evaporator Temperature to temperatura parowania?

Czy Condensing Temperature to temperatura skraplania?

Czy Liquid Temperature oznacza temperaturę przed zaworem rozprężnym?

I jeszcze czy lepszy jest zawór z MOPem czy bez MOPa?

Witam

Bawiąc się programem doboru zaworu termostatycznego Danfosa Coolcat wychodzą mi dwie różne dysze 02 i 03 wiem że należy zaopatrzyć się w większą ale którą należy rozumieć jako większą? i jeszcze kilka pytań odnośnie słownictwa bo od tego zależy czy dobrze wprowadziłem dane do obliczeń.

Czy Evaporator Capacity oznacza moc parownika?

Czy Evaporator Temperature to temperatura parowania?

Czy Condensing Temperature to temperatura skraplania?

Czy Liquid Temperature oznacza temperaturę przed zaworem rozprężnym?

I jeszcze czy lepszy jest zawór z MOPem czy bez MOPa?

większy numer = większa dysza =wieksza moc. Słownikiem posługujesz sie biegle :D . MOP czy bez MOP to bez znaczenia w tym zastosowaniu.Ja biorę bez MOP bo tańsze :lol:

... ale na elektroddzie cuś pisali o "migotaniu", przy źle dobranej dyszy.

U mnie praca wychodzi tak na 70-80%, maks powyżej 90%, a w skrajnie niekorzystnych ( dla TZR ) warukach program pokazuje 55% dla dyszy nr 2.

Dysz nr 1 pracuje w lepszych zakresach, ale nie osiągnę nigdy większej mocy, jesli DZ pozwoli.

Mam jeszcze jedno pytanie.

ZR 18 ma pobór max 1,3-1,4kW, średnio 0,9kW,

ale prąd rozruchowy to max 35A ( tak stoi w instukcji ),

To jakie dać główne zabezpieczenie ?

35A ?

Jeżeli jest to faktycznie sprężarka 1-fazowa, to starczy zwykłe zabezpieczenie, takie jak na inne gniazda lub oświetlenie ( od 10 do 16A) o charakterystyce C lub D, choć ja jestem zwolennikiem zabezpieczania silników wkładkami topikowymi lub wyłącznikami silnikowyni. Tobie tego nie proponuję, bo na odległość na 100% nie doradzę. Ktoś Ci robi inst. el? Zapytaj go.

Czy dobrze rozumiem że program po prostu informuje jaką moc można odebrać z parownika przy danej wielkości dyszy ?

niestety nie jest tak łatwo :-?

program dobiera możliwe dysze do parametrów jakie deklarujesz z programu doboru sprężarki np. Select 6, informując Cię jaką moc maksymalną możesz dzięki niej odebrać i % wykorzystania przy danych parametrach.

Ale to nie od dyszy zależy jaką moc możesz odebrać z parownika.

Czyli inaczej :

1. wybierasz sobie odpowiednią sprężarkę np. Copelanda w programie Select 6

2. odczytujesz parametry w tym najważniejsza to jej moc chłodnicza,

3. sprawdzasz sobie jaki dysze wychodzą, przy różnych temperaturach parowania i skraplania, dla wybranego czynnika chłodniczego, u mnie R407.

Przy czym parametry z pkt 2 i 3 są zależne od siebie i nie można nimi manipulowac tylko w programie Coolcat.

Wymieniiki dobierasz w innym oprogramowaniu, albo dobierze Ci firma handlująca wymiennikami.

U mnie, ze względu na małe zapotrzebowanie mocy PCi i tak zmuszony byłem wybrać jeden typ - najmniejsze Thermokeya. O możliwej mocy odbieranej z parownika, a raczej wymaganej minimalnej dowiesz się raczej z programu Selekt 6.

Ale przewymiarowanie ( w pewnym rozsądnym zakresie ) niczym nie grozi, oprócz ponadnormatywnego drenażu portfela :cry:

A nawet może poprawić sprawność całej PCi, pod warunkiem właściwych temperatur w układzie = sprawności DZ i odbioru.

dobór dyszy jest dość istotnym elementem,Jeśli za mała to przy niższych temperaturach skraplania nie będzie wykorzystana pełnia mozliwości . Jesli za duża to temperatura przegrzania będzie pływała bo zawór termostatyczny przcuje wtedy przy małym otwarciu ( to te %). Zazwyczaj nie ma takich wątpliwości.

Moc parownika określam w programie Copelanda w skrajnych warunkah pracy , a potem dobieram dla tych warunków dysze. Większą montuje w zaworze :D Wymienników nie dobieram szczegółowo bo stosuję tylko 3 wielkości i spraktykowałem które kiedy i komu.

Silnik zabezpieczam wyłącznikiem termicznym i regulowanym amperarzu biorąc pod uwage prąd pracy przy mocy maksymalnej z katalogu . Prąd rozruchu to krótkotrwały pik , który nie wywala zabezpieczenia przy stosowanych mocach.

Bezpiecznik automatyczny nie zabezpieczy silnkka przed przeciążeniem.