gosciu01 13.01.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 przyjąłem faktor najkorzystniejszy, czyli "0".Nie jestem w 100% pewien, czy słusznie, ale wymiennik będzie pracował w obiegu zamkniętym, w temp. typowych dla niego, a więc raczej nic tam nie będzie się osadzać, wytrącać itp. w przeciwieństwie do obiegów dla studni, czy wody bieżącej etc. Ponadto przed wymiennikiem stosuje się filtr - odmulacz.Faktor wyższy niż zero faktycznie zmienia wyniki, ale nie na tyle abym musiał zmieniać konstrukcję. Dopiera najbardziej niekorzystne byłyby dla niej groźne, ale takie nie wystąpią ( obieg zamknięty ).Gdyby margines był minimalny ( kilka procent ) na pewno zastanowiłbym się już nad większym wymiennikiem.Może hydrol coś więcej podpowie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 13.01.2008 15:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Napiszę do fachowców zobaczymy co mają do powiedzenia na ten temat. Analizując tym programem wymienniki firmowych pomp ciepła np. pompa ciepła przedstawiona przez kol. Rudera z Elektrody 11kW ZR49 czy pompa opisana przez autora książki Jak taniej ogrzać dom dochodzę do wniosku że wymienniki wcale nie są przewymiarowane tylko obliczone dla najkorzystniejszych parametrów PC zakładając np temperaturę odparowania czynnika na -3 'C temperaturę skraplania na 30 'C i różnicę między temp wchodzącą i wychodzącą wody CO na 5 'C oraz temp glikolu 0 'C i 4 'C wychodzą takie duże wymmienniki. Ale wystarczy zmienić różnicę temperatury wody CO na 8 'C i wymiary skraplacza drastycznie maleją. Ponieważ producent nie ma wpływu na to gdzie PC będzie stała dobiera wymienniki dla wyśrubowanych parametrów. Ciekawe jakie wymieniki stosują inni renomowani producenci? Czy może ktoś ma doświadczenie z zaworami Honeywell mają dysze co 0.5 mm, jakoś wszyscy trzymają się Danfosa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 13.01.2008 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Napiszę do fachowców zobaczymy co mają do powiedzenia na ten temat. Daj znać, jak będziesz miał odpowiedź Ale wystarczy zmienić różnicę temperatury wody CO na 8 'C i wymiary skraplacza drastycznie maleją. No właśnie ! Chyba bodzio na Elektrodzie pisał o regule 4-5K. U mnie dT na DZ oscyluje wokół 4,5K - czyli bardzo dobrze ! Natomiast przy podłogówce zastanawiam się, nad wyborem pompy obiegowej, ale chyba dam większą i zejdę do dT 3,8K. Trochę to poniżej "złotej regóły", ale za dodatkowe 20W mocy pompy obiegowej, będę miał większy COP, a w granicach rozsądnych oporów nadal się mieszczę. Ciekawe jest to, że jakbym nie liczył, to powrót glikolu prawie zawsze wychodzi mi lekko poniżej zera, no oprócz kilku pierwszych dni sezonu grzewczego i przypadków szczególnych. I chyba nie da się inaczej dla wymiennika gruntowego. Oczywiście to jest teoria. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 13.01.2008 16:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Zastanawiam się nad rurkami miedzianymi, bo wychodzą mi jakieś małe ?Dla ssącego ( parownik -> PC ) – średnica 1/2” z prędkościami 8-14 m/s,a dla tłocznego ( PC -> skraplacz ) - 3/8”; v= 0,14-0,2 m/s. Czy to nie za mała średnica ?Jeśli uwzględniając współczynnik strachu dałbym stosownie 3/4” i 1/2” czy mogę coś popsuć, np. szybciej zadziała presostat LP ? Sprężarka ma spręż 4,4 m3/godz. czyli przepływy w granicach 0,014-0,022 kg/s Czy ktoś może mnie utwierdzić w moich obliczeniach ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 13.01.2008 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 A ja się nawet nad tym nie zastanawiam po prostu zrobię jak dyktuje średnica rurek sprężarki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 13.01.2008 16:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Więc stosujesz się do reguły spadków temperatury DZ i odbioru na poziomie 4 'C. Czyli liczysz że dolne źródło powinno dać na wylocie jakieś 4'C przy 0'C na wlocie, też mam taką nadzieję dlatego tak przewymiarowałem DZ. Czy przy takiej temperaturze DZ można liczyć na temp parowania czynnika na poziomie -3 'C. A jakie temperatury przewidujesz na podłogówkę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 13.01.2008 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 wydaje się, że nie są to krytyczne parametry konstrukcji. Niebezpieczne mogłyby być zbyt małe średnice, ale z kolei zbyt duża na ssaniu sprężarki, mogłaby powodować częstsze wywalanie presostatu LP .. być może ... P.S. czyli sugerujesz się programem Thermokey'a i parametrami w zakładce "connections" ? tylko zapomnieli tam przetłumaczyć konkretne połączenia z włoskiego na polski mam parametry ; 35,2 22,2 1" 1/4 Czyli dwa pierwsze w mm, a ostatni w calach ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 13.01.2008 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2008 Więc stosujesz się do reguły spadków temperatury DZ i odbioru na poziomie 4 'C. Czyli liczysz że dolne źródło powinno dać na wylocie jakieś 4'C przy 0'C na wlocie, też mam taką nadzieję dlatego tak przewymiarowałem DZ. Czy przy takiej temperaturze DZ można liczyć na temp parowania czynnika na poziomie -3 'C. A jakie temperatury przewidujesz na podłogówkę? Obliczenia prowadzę dla temp. skraplania 35C, nie jak podręcznikowo jest podawane 40C, ale to dla tego, że przy małej PC i przewymiarowanym DZ mogę sobie poszaleć i spróbować powalczyć o większy COP Co do temp. podłogówki, to zakładam max 32/28, ale to jest układ samoregulujący się i dokładnie tego nie policzysz. Można, ale obliczenia są zaje...fajne, bo wchodzi jeszcze odbiór przez jastrych i dalej przez pomieszczenia. W uproszczonych obliczeniach można przyjąć straty budynku. Przepływ 0,9-0,95 m3/godz. 10 obiegów po 100 mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 14.01.2008 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2008 Odnośnie tego współczynnika w programie TKey i jego jego wartości taką odpowiedź otrzymałem:Jest to współczynnik zabrudzenia (od strony przepływu jednofazowego: cieczy chłodzonej lub chłodzącej):Wartości dla prędkości przepływu > 1 m/s:- glikol i inne roztwory: 0,000086- czysta, uzdatniona woda w obiegu zamkniętym: 0,000086- woda miejska: 0,000172- oczyszczona woda rzeczna: 0,000172 – 0,000344- brudna (zamulona) woda rzeczna: 0,0006- twarda woda: 0,0005 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.01.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 dzięki za informacje. Czy to oznacza, że jeśli przepływy są niższe od 1 m/s to współczynników większych niż '0' nie stosuje się ? Bo jeśli jednak zastosować ten współczynnik dla glikolu, to wymiennik P7-10 jest u mnie przy wyśrubowanych parametrach jakie zamierzam osiągnąć - tak na styk. Należałoby zapomnieć o próbach dalszej regulacji w górę, lub jednak zastosować P7-14. W końcu przewymiarowanie, oprócz drenażu kieszeni - różnica to ok. 30 Euro, niczym specjalnie nie grozi. No i znów zagwózdka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 15.01.2008 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 Jak przepływ mniejszy to nie napisali co robić ale napiszę bo mnie też to zastanawia, a widać że bardzo chętnie odpisują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
danielsq 15.01.2008 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A tak na marginesie to kolega bodzio z elektrody czyli autorytet w dziedzinie PC w/g programu TKey zastosował znacznie niedowymiarowane wymienniki (sprawdzałem tylko parownik) i zastanawia mnie czy aby ten TKey nie przekłamuje, przy źródle o tem +2/-2,5 'C pisze że pobiera z gruntu 5,5-6,5kW P7-14 czemu ewidentnie zaprzecza TKey. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosciu01 15.01.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 A tak na marginesie to kolega bodzio z elektrody czyli autorytet w dziedzinie PC w/g programu TKey zastosował znacznie niedowymiarowane wymienniki (sprawdzałem tylko parownik) i zastanawia mnie czy aby ten TKey nie przekłamuje, przy źródle o tem +2/-2,5 'C pisze że pobiera z gruntu 5,5-6,5kW P7-14 czemu ewidentnie zaprzecza TKey. własnie sprawdzilem, teoretycznie jest to możliwe, musisz dać np. temp. kondensacji na 30C, temp. parowania -8/-5,4, glikol 15% i zanieczyszczenia na '0...43. Glikol ma większą pojemność cieplną i jest "bliżej" wody, więc może i wspł. można dać ...43. Tylko 15% glikol to jazda po bandzie ... Dla temp. kondensacji 30C to spora podłogówka ( droga ) i pewnie do -10C na dworze. No i 30C to ostateczna temp. kondensacji jaką pokazuje Select dla sprężarki ZR. Ma to sens, bo niższe temp. wystepują sporadycznie, zamarznięcie glikolu wywali presostat i np. włączy się grzałka w zasobniku. Trzeba mieć sporą wiedzę i doświadczenia aby tak "jechać po bandzie" z wszystkimi parametrami. Osobiście wolę mieć margines bezpieczeństwa. Prowadze obliczenia dla temp. kondensacji 35C i tak dobieram również inne elementy, a ten P7-14 dałby mi faktycznie możliwość poeksperymentowania już praktycznie. Tak myślę. Szczęśliwie mam jeszcze sporo czasu i będę szlifował wiedze na ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 27.01.2008 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2008 im większa powierzchnia parownika tym niższa temperatura parowania. Trudno precyzyjnie określić jego wielkość bo bez sprawdzenia do końca nie wiadomo jak zachowuje się dolne źródło. Warto powiększać do momentu kiedy kolektor jeszcze na to reaguje. Ale kto określi tą granicę? Innym ograniczeniem jest kasa i oczwywiście dystrybucja czynnika oraz powrot oleju.im większa powierzchnia skraplacza tym mniejsza różnica pomiędzy temperaturą skraplania i temperaturą czynnika c.o.Bardzo często podaje się temperatury parowania i skraplania , a przeciez o COP decudują temperatury glikolu i wody w obiegu c.o.Można sobie wyobrazić , że jeden skraplacz daje przy skraplaniu 40 C tylko 30 C na c.o., a drugi w tych samych warunkach 36 C. Oczywiste jest że ta druga pompa taniej produkuje ciepło, choć porównując parowanie i skraplanie to tego nie widać. Tak i bodzio pokazuje na swojej stronie niebotyczny COP ale pomiary po stronie freonu.Amatorsko bezpieczniej jednak przewymiarować czyli dopłacić za "ubezpieczenie". Tylko rozsądnie , bez przesady bo nie tylko nie da to efektu ale może przynieść straty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 07.02.2008 21:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2008 a co powiecie na takie cudo http://www.allegro.pl/item309419823_pompa_ciepla_gssw_10.html ?aukcja nie moja oczywiście - prosze tylko o krytyke tego produktu [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.02.2008 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 a co powiecie na takie cudo http://www.allegro.pl/item309419823_pompa_ciepla_gssw_10.html ? aukcja nie moja oczywiście - prosze tylko o krytyke tego produktu [/i] Zapytaj o szczegóły. Ja pytałem. M.in. brak jakiejkolwiek gwarancji . Poza tym wygląda atrakcyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 08.02.2008 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2008 a co powiecie na takie cudo http://www.allegro.pl/item309419823_pompa_ciepla_gssw_10.html ? aukcja nie moja oczywiście - prosze tylko o krytyke tego produktu [/i] Zapytaj o szczegóły. Ja pytałem. M.in. brak jakiejkolwiek gwarancji . Poza tym wygląda atrakcyjnie. gwarancja nie jest obowiązkowa - jak nie ma gwarancji to pozostaje rękojmia i niezgodność z umową no i cena jest atrakcyjna a co jeszcze jeśli chodzi o samą pompe? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 11.02.2008 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 facet sprzedaje złom przywieziony ze Szwecji. Prezentował się na elektrodzie. Najgłupsze jest pierwsze zdanie o mozliwości zastąpienia źródła ciepła w instalacji grzejnikowej. Niby mozna wszystko tylko jakim kosztem ? Pożytku tyle ile waży. Cena kosmiczna . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotograf 13.02.2008 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 facet sprzedaje złom przywieziony ze Szwecji. Prezentował się na elektrodzie. Najgłupsze jest pierwsze zdanie o mozliwości zastąpienia źródła ciepła w instalacji grzejnikowej. Niby mozna wszystko tylko jakim kosztem ? Pożytku tyle ile waży. Cena kosmiczna . na złom to nie wygląda z grzejnikami rzeczywiście troche przegiął a co do ceny - ile to może kosztować jeśli skręcić to samemu? niestety dużo rzeczy musiałbym zlecić ze względu na brak narzędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydrol 14.02.2008 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 ta oferta jest dowodem na zywotnośc pomp ciepła. Właściciel ja zdemontował i wyrzucił dlatego że jego zdaniem juz sie zuzyła moralnie , nowe są lepsze, bardziej ekonomiczne lepiej sterowane. To wypracowane urządzenie z innej epoki. Tak jak byś kupił czarno-biały telewizor : niby działa , wszystko widać ale jakos nie ma chetnych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts