Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

ta oferta jest dowodem na zywotnośc pomp ciepła. Właściciel ja zdemontował i wyrzucił dlatego że jego zdaniem juz sie zuzyła moralnie , nowe są lepsze, bardziej ekonomiczne lepiej sterowane.

Sprawdzałeś to ?

Rozmawiałem ze sprzedawcą, bo również się tą PC interesowałem. Nic nie wspominał, że jest ona używana.

Nie jest to pierwsza PC, którą ten sprzedawca wystawia na allegro (i nie tylko).

Nie daje na nie gwarancji. Dla mnie był to wystarczający powód do rezygnacji z zakupu.

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ta oferta jest dowodem na zywotnośc pomp ciepła. Właściciel ja zdemontował i wyrzucił dlatego że jego zdaniem juz sie zuzyła moralnie , nowe są lepsze, bardziej ekonomiczne lepiej sterowane.

Sprawdzałeś to ?

Rozmawiałem ze sprzedawcą, bo również się tą PC interesowałem. Nic nie wspominał, że jest ona używana.

Nie jest to pierwsza PC, którą ten sprzedawca wystawia na allegro (i nie tylko).

Nie daje na nie gwarancji. Dla mnie był to wystarczający powód do rezygnacji z zakupu.

to, że nie daje gwarancji to nie problem bo na mocy prawa masz rękojmie

mi chodziło raczej o wartość rzeczywistą tej pompy, ile np. kosztowałaby jakby zrobić ja samodzielnie

to, że nie daje gwarancji to nie problem bo na mocy prawa masz rękojmie

mi chodziło raczej o wartość rzeczywistą tej pompy, ile np. kosztowałaby jakby zrobić ja samodzielnie

Jeżeli policzysz wartość wszystkich części, z których składa się pompa to pewnie nie przekroczy ona 4000 zł. Tylko to wszystko trzeba umiejetnie połaczyć dysponując przy tym nieźle wyposażonym warsztatem (pompa próżniowa, butla z azotem i reduktorem, manometry, czynnik chłodniczy, itp.).

Oczywiście trzeba także umieć wykonywać szczelne twarde luty, a także dobrać właściwe elementy.

Przy jednostkowej produkcji jest to raczej nieopłacalne.

Można by jednak połączyć siły i w kilka osób wyprodukować kilka sztuk.

Sprawdzałeś to ?

ten sam gośc pisał na forum elektroda że proponuje uzywane pompy ze Szwecji. Szuka klientów nie tylko na allegro. Nie sprawdzałem bo nie byłem zainteresowany. Za te pieniądze potrafię zrobić dwie . Przyznam jednak , że nie takie ładne wizualnie. Kupując takie urządzenie trzeba liczyc się z wymianą sprężarki a i regulator pewnie skromniutki to też wart wymiany. Jak sie to doliczy to juz można kupić nową komplet. Gdzie tu interes ?

ten sam gośc pisał na forum elektroda że proponuje uzywane pompy ze Szwecji. Szuka klientów nie tylko na allegro. Nie sprawdzałem bo nie byłem zainteresowany. Za te pieniądze potrafię zrobić dwie . Przyznam jednak , że nie takie ładne wizualnie. Kupując takie urządzenie trzeba liczyc się z wymianą sprężarki a i regulator pewnie skromniutki to też wart wymiany. Jak sie to doliczy to juz można kupić nową komplet. Gdzie tu interes ?

Trochę przekręciłeś wypowiedzi "gościa", dlatego pozwolę sobie je zacytować:

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-870.html#3829333

Panowie budujecie pompy ciepła ,na metodzie prób i błędów .Ja mogę wam sprzedać kompletne fabrycznie nowe pompy ciepła np. o mocy 16,7kW przy parametrach wody 10/35C za kwotę 9000zł .

Jeżeli zamówicie więcej sprzedam jeszce w niższej cenie .

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic110203-900.html#3833169

Jezeli nie chcecie nic nowego ,to moze urzywane IVT za 3000 -4000zlotych. ....

Urzywane pompy ciepa z zasobnikiem cwu 165 l , lub bez zasobnika 2-4 letnie

chciałbym wiedzieć co siedzi w śroku ?

jaka sprężarka, wielkość wymienników, jaki TZR, czy jest elektrozawór, wymieniik regeneracyjny, jakiej firmy podzespoły, jaki sterownik,

na jakim czynniku pracuje itd.

PCi można poskładać za 3 kzł i z 10 kzł !

Obydwie popracują określony czas z jakąś tam wydajnością.

Brak gwarancji wynikać może z faktu, że gość to tylko sprowadza i nie ma zaplecza serwisowego, a usterka wiązać się będzie z wymianą tak jak to czynią markety z elektronarzędziami "noname". Wspomniana rękojmia.

Można by jednak połączyć siły i w kilka osób wyprodukować kilka sztuk.

Na obecnym etapie skończyłem projekt PCi na sprężarce Copeland ZR18.

W tym miejscu ukłony m.in. dla hydrol’a, elektrody i wymienianych tudzież autorów kilku podręczników.

Policzone są także ; kolektor, podłogówka, cwu i chłodzenie latem.

Wszystko spięte w całość.

Realizacja ( budowa PCi głównie zleconemu warsztatowi, ze względów, o których wspomniał HenoK ) za rok.

PCi będzie sterowana sterownikiem PLC swobodnie programowanym.

Założenia oprogramowania już poczyniłem i zamierzam sam tego dokonać.

Obecnie skończyłem programować sterownik ( jeszcze szlifuję niektóre funkcje ) do sterowania rekuperatorem, przepustnicami, nawadnianiem GWC, kontrola wszystkich istotnych temperatur i wilgotności w domu.

Ponadto współpraca z centralką alarmową ( kontaktrony, WY/WE z domu/do domu ), zabezpieczenia, można ewentualnie sterować z komórki i takie tam inne…

Wszystko na sucho, bez podłączenia urządzeń, ale producent dostarcza kompilator i symulator, tak że działanie można bezpiecznie przetestować przed podłączeniem urządzeń.

Na tym samym ( takim samym – drugim ) sterowniku napiszę program do PCi i trzecim - sterowanie niektórymi innymi urządzeniami w domu.

Trochę przekręciłeś wypowiedzi "gościa", dlatego pozwolę sobie je zacytować:

Urzywane pompy ciepa z zasobnikiem cwu 165 l , lub bez zasobnika 2-4 letnie

:D może tylko odarłem je z marketingowego romantyzmu ? Na forum więcej było wątpiacych :D .W handlu trzeba byc sceptykiem.

:D może tylko odarłem je z marketingowego romantyzmu ? Na forum więcej było wątpiacych :D .W handlu trzeba byc sceptykiem.

Wiem, te wypowiedzi także czytałem.

Za te pieniądze potrafię zrobić dwie . Przyznam jednak , że nie takie ładne wizualnie.

Czy mogę Twoją wypowiedź traktować jako ofertę zbudowania PC za kwotę 4500 zł ? Myślę, że nie tylko ja byłbym taką ofertą zainteresowany :).

:D nie składałem oferty :D , nie zajmuje sie taką działalnością . Ale w tej kwocie mozna wykonać bardzo dobre urządzenie pod warunkiem dostępu do podstawowych narzędzi i posiadania własnej smykałki. Gięcie, cięcie , kielichowanie rurek wcale nie wymaga skomplikowanych i kosztownych przyborów. Lutowanie oczywiście lepiej zlecić chłodniarzowi.

Czy może mnie ktoś wyjaśnić jakie korzyści uzyskuje się przez zastosowanie termostatycznego zaworu rozprężnego w porównaniu z dużo prostszym i tańszym rozwiązaniem z kapilarą.

Podstawy znam chociażby z tekstu :

http://www.teampuss.com/tonic/other/scans/poradnik/zawory_rozprezne.pdf

(pochodzącego z książki "Domowe i handlowe urządzenia chłodnicze).

Domyślam się, że przy większych mocach kapilara nie wchodzi w grę. Jednak w klimatyzatorze, którego podstawowe elementy chcę zastosować w konstrukcji mojej pompy ciepła : DC Inverter firmy Abatronic elementem rozprężnym jest właśnie kapilara :

http://www.fr13.republika.pl/budowa/AbatronicDC.jpg

Zamierzam zamiast wymienników powietrznych podłączyć wymienniki płytowe (czynnik chłodniczy - glikol).

Czy zastosowanie TZR zamiast kapilary istotnie poprawi COP układu ?

kapilara ma stały opór i stałą wydajność. Ponieważ stałą wydajnośc ma też sprężarka to nic nie reguluje temperatury przegrzania. W lodówce , która pracuje w stałych niemal warunkach nie ma to znaczenia. Ale juz klimatyzator z pewnścia cierpi na tym. W pompie cepła warunki są bardzo zmienne od skraplania 28-30*C do skraplania 55-57*C. W tych warunkach przegrzanie będzie bardzo się zmniało. Ale nie tylko. Jeśłi przegrzanie rośnie toproces ten zajmuje coraz większą powierzchnie parownika. jeśli czynna powierzchnia parowania maleje to z penością spadnie również temperatura parowania. To dla każdego ozywiste że COP poleci. Ale to nie koniec - nadmierne przegrzanie to zagrożenie że po stronie tłoznej nastąpi termiczny rozpad oleju i czynnika a także spadek wydajności masowej sprężarki z powodu spadku gęstości nadmiernie przegrzanej pary na ssaniu.

Zbyt małe przegrzanie to zalewanie sprężarki mokrym czynnikiem i wypłukiwanie oleju z karteru co w dłuższej peryspektywie prowadzi do szybszego zużycia lub zgonu sprężarki.

Pobaw sie programem Coolcat i zobacz jak zmienia się opór zawory w zalezności o parametrów pracy - to kilkadziesiąt procent.

Są oczywiście i nowoczesne pompy ciepła z kapilarą , ale tam jest wtedy układ regulacji przegrania wydajnością sprężarki.

Czy warto rezygnoac z tzr - nie - jak mówi gruziński inż o wiele mwiącym nazwiskiu Tegonieradze. :D

Są oczywiście i nowoczesne pompy ciepła z kapilarą , ale tam jest wtedy układ regulacji przegrania wydajnością sprężarki.

Mój klimatyzator ma możliwość regulacji wydajności sprężarki (DC inverter). Robi to dosyć skutecznie. Przy ustawionej temperaturze grzania pomieszczenia dopasowuje oddawaną moc do zapotrzebowania na ciepło.

Nie wiem do końca jak odbija się to na COP klimatyzatora - sprawdziłem, że przy zmniejszaniu grzania zmniejsza się też pobór prądu, czy jest to jednak proporcjonalne do zmniejszenia grzania nie wiem.

Przy włączonej funkcji grzania temperatura nawiewanego powietrza dochodzi do 46 st.C.

Układ z kapilarą ma jedną zaletę - pozwala na prostą pracę rewersyjną układu :

http://www.fr13.republika.pl/budowa/Schemat-klimy.JPG

Przy zainstalowaniu termostatycznego zaworu rozprężnego musiałbym z tej funkcji zrezygnować :(.

Powyższy schemat prawie dokładnie oddaje schemat chłodniczy klimatyzatora. Producent "zapomniał" tylko o jednym - filtrze na przewodzie z kapilarą :(.

W porównaniu z klasycznymi pompami ciepła (np. tymi opisywanymi na forum elektrody) w układzie tym brakuje kontroli ciśnienia czynnika chłodniczego.

Kontrolowana jest jedynie temperatura w pięciu strategicznych miejscach (pokazanych na schemacie) + temperatura w pomieszczeniu za pomocą czujnika temperatury umieszczonego w pilocie (gdy klimatyzator "nie widzi" pilota przez 5 minut, to wykorzystuje czujnik wbudowany w jednostkę wewnętrzną).

Czy brak kontroli ciśnienia jest dużą wadą?

Chciałbym do przebudowy podejść w najprostszy sposób : na przewodach freonowych zainstalować trójniki przed parownikiem i skraplaczem i podłączyć do nich wymienniki płytowe. Całość przełączana byłaby czterema elektrozaworami.

Czy elektrozawory lepiej umieścić na przewodach cieczowych, czy gazowych ?

jeśli jest inwerter to warto go wykorzystać do regulacji temperatury przegrzania :D . Czujnik temperatury ,który steruje inwerterem zainstalowałbym jako czujnik przegrzania. Odpada wtedy oczywoście tzr bo by się "kłócił" z regulatorem inwertera , pozostaje kapilara.

Presostaty przy układzie powietrze-powietrze można uznac za zbędne bo małe jest ryzyko zaniku wymiany ciepła w dolnym lub górnym źródle ciepła. Inaczej w wyymiwnnikach. Zanik przerpływu w dolnym źródle może doprpwadzic do zamrożenia nawet glikolu - tu jednak proces jest dość powolny i jeśli zainstalujesz termostat to od biedy zabezpieczy od nadmiernego spadku ciśnienia. Po stronie wysokiego to juz gorzej, wzrost cicnienie jest dużo bardzie gwałtowny przy np zatrzymaniu pompy obiegowej, czy zapowietrzeniu instalacji. Tu presostat konieczny bo mozna rozerwać wymiennik a nawet sprężarkę :( .

Zawory oczywiście na cieczy.

jeśli jest inwerter to warto go wykorzystać do regulacji temperatury przegrzania :D . Czujnik temperatury ,który steruje inwerterem zainstalowałbym jako czujnik przegrzania. Odpada wtedy oczywoście tzr bo by się "kłócił" z regulatorem inwertera , pozostaje kapilara.

Presostaty przy układzie powietrze-powietrze można uznac za zbędne bo małe jest ryzyko zaniku wymiany ciepła w dolnym lub górnym źródle ciepła. Inaczej w wyymiwnnikach. Zanik przerpływu w dolnym źródle może doprpwadzic do zamrożenia nawet glikolu - tu jednak proces jest dość powolny i jeśli zainstalujesz termostat to od biedy zabezpieczy od nadmiernego spadku ciśnienia. Po stronie wysokiego to juz gorzej, wzrost cicnienie jest dużo bardzie gwałtowny przy np zatrzymaniu pompy obiegowej, czy zapowietrzeniu instalacji. Tu presostat konieczny bo mozna rozerwać wymiennik a nawet sprężarkę :( .

Zawory oczywiście na cieczy.

hydrol - dziękuję za konstruktywną krytykę mojego pomysłu.

Uwagi uwzględniłem i naniosłem poprawki. Szczegóły na forum elektrody.

• 2 weeks później...

kupiona pompa ciepla o mocy10kW podawanej przez producenta w Chinach nie kosztowala wiecej jak ok 4500 zl netto razem z transportem na miejsce. zagladalem do niej. oczom moim ukazal sie niesamowity widok, cos jakby duza lade chlodnicza ktos wybebeszyl i jej elementy wstawil do pieknego blaszanego pudelka, dorobil srubunki do podlaczenia w instalacje. A i dolozyl spore wymienniki ciepla.

Naprawde tam w srodku nic wielkiego ni ebylo. Byc moze uda mi sie dzis zrobic pare fotek jak to mniejwiecej w srodku wyglada.

Testow jeszcze ni eprzeszla bo ni ebylo czasu i checi.mysle ze w najblizszych 2 miesiacach sprawdzi si eja czy to wogole dziala.

ale za ta cene to naprawde warto zaryzykowac.

oczywiscie to ni emoja pompa :( ale znajomego.

kupiona pompa ciepla o mocy10kW podawanej przez producenta w Chinach nie kosztowala wiecej jak ok 4500 zl netto razem z transportem na miejsce. zagladalem do niej. oczom moim ukazal sie niesamowity widok, cos jakby duza lade chlodnicza ktos wybebeszyl i jej elementy wstawil do pieknego blaszanego pudelka, dorobil srubunki do podlaczenia w instalacje. A i dolozyl spore wymienniki ciepla.

A oglądałeś wnętrza innych pomp ciepła. W gruncie rzeczy wszystkie mają podobne komponenty, często różnią się tylko obudową i znakiem firmowym, z który często trzeba zapłacić najwięcej :(.

Tym niemniej cena jest atrakcyjna :).

• 3 months później...