mario_k 07.01.2009 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2009 Temperatura zewnętrzna w nocy -13 stC ( drugi dzień ) Rano DZ podczes pracy PC wlot do parownika 0,5 st wylot z parownika -1,8 st . PC załacza się w cyklach średnio ok 15 min pracy 5 min postojuBardzo częste są te włączenia/wyłączenia. Gdzieś jest jakieś gardło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 00:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Witam wszystkich i wszystkiego najlepszego w nowym roku! Czy ktos moglby mi pomoc troszke w przerobieniu splita na pompe ciepla? mam daikina 2.6 kw na r22inverter(z demontazu ale sprawny). inzynier ze mnie zaden choc montuje splity i agregat nawet mi sie w lodowce udalo wymienic ) wiec do rzeczy, znalazlem wymiennik plytowy w stanach niestety ale to nie problem, chodzi o to czy sie nadaje no i czy cena nie jest przesadzona.. podaje link: http://cgi.ebay.co.uk/20-Plate-Brazed-Heat-Exchanger-SVO-Water-Therminator_W0QQitemZ270323717948QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item270323717948&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1296|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240%3A1318 moge oczywiscie poprosic o przylacza do sztywnego lutu po stronie gazu. druga strona wymiennika jest dla mnie jasna, woda w obiegu ogrzewacza wody.. Pytanie tylko czy zastapienie jednostki wewnetrznej wymiennikiem plytowym jest wlasciwym pomyslem i czy nie bedzie mi latwiej zastosowac zwykla jednostke on/off, moge dostac 3,5 kw za naprawde niewielkie pieniazki od zaprzyjaznionych chinczykow mowa o maszynie na r410a wtedy.. istotnym czynnikiem moze byc klimat, mieszkam w UK wiec temperatura bardzo rzadko ponizej 0 a klimat wilgotny. drugie pytanie to czy jest jakis inny praktyczny i tani sposob na wymiane ciepla. Z tego co widze to dla wiekszosci moje problemy to pestka wiec licze na jakies wskazowki. z gory dziekuje i pozdrawiam..Taką pompę mam zrobioną. Więcej na temat mojej konstrukcji znajdziesz w tym wątku oraz na forum elektrody. Nie jestem jednak ze swego dzieła w pełni zadowolony. Gdybym dzisiaj miał się decydować, to zbudowałbym od podstaw całą pompę ciepła. Co się zyskuje ? Stosunkowo tania pompę ciepła (nawet 50% ceny pomp fabrycznych). Jakie są wady ? W klimatyzatorze elementem rozprężnym jest zazwyczaj kapilara. Nie zapewnia ona optymalnych warunków pracy układu chłodniczego w całym zakresie temperatur, stąd uzyskuje się stosunkowo niskie COP rzędu 2,0 . Trzeba rozwiązać problem sterowania. W klimatyzatorze w funkcji grzania panują inne warunki niż pompie ciepła. Gdzie zamontować czujniki temperatury ? Jak podłączyć presostaty ? Problemem mogą być nawet zbędne w konstrukcji pompy ciepła, a obecne w klimatyzatorze, np. wentylator jednostki wewnętrzne (jest on sterowany wg określonego algorytmu w zależności od pomiarów czujników temperatury, inne warunki pracy czujników powodują, że sterownik "głupieje" ). Można co prawda od podstaw zbudować cały sterownik, ale czy dla jednostkowej produkcji to się kalkuluje ? Jeżeli czujesz się na siłach rozwiązać powyższe problemy, to ... lepiej od razu zaprojektować cała pompę ciepła i ją samodzielnie zmontować i uruchomić. Taka konstrukcja może mieć dużo wyższe COP, a wcale nie musi kosztować drożej niż dobrej klasy split. Można też pójść na skróty i kupić gotową pompę ciepła powietrze-woda . Tak swoja drogą to nie napisałeś jakie chcesz mieć dolne i górne źródło ciepła. Można przecież zrobić najprościej - większość klimatyzatorów to pompy ciepła powietrze - powietrze ... Dzieki za odp. szczerze mowiac to lepiej sie wlasnie czuje w elektronice niz w chlodnictwie w ktorym jeszcze raczkuje raz "przystosowalem" kondenser od splita do chlodni, (o dziwo dziala probowalem wykorzystac oryginalna elektronike ale to totalna beznadzieja, podlaczylem odpalanie kondensera przez termostat +4' , prawie rok jeszcze dziala a kielbasa sie nie psuje ostatnio kupilem gotowa pompe ciepla powietrze woda, 12 kw zgrabna konstrukcja w jednej obudowie jak od splita tylko wyzsza, 100 kilo wagi, wszystko na zewnatrz tylko wyjscie i wejscie wody podlaczyc do obiegu i heja! tylko sterownik jak od promu kosmicznego duzo nie potrzebnych funkcji dezorientujacych uzytkownika choc niektore fajne jak ustawianie czasu po jakim nastapi defrost nawiasem mowiac odmrazanie blyskawiczne. wiem, ze chinczycy robia te pompy na bazie kondenserow od splita tylko, ze z inverterow. ja chce sprobowac na on/off najpierw bo prosciej. rozmieszczenie czujnikow moge skopiowac z fabrycznej, automatyke jestem w stanie dorobic sam nawet idac po najmniejszej linii oporu rozbudowujac 4kanalowy elektroniczny sterownik ogrzewania jak bedzie trzeba fabryczna pompa ktora kupilem ma jakis wymiennik w ksztalcie petli pewnie tani i niezbyt wydajny, ja czekam na plytowy, ma chodzic nominalnie do 44 bar. za jakies 2 tygodnie powinienem ruszyc z przerobka. cop nie wiem nawet jak obliczyc jak mi cos ruszy to moge dostarczyc dane jakby ktos kcial.. fajnie by bylo bo moi skosnoocy koledzy maja kilka maszyn obitych w transporcie co sprzedac nie moga a dzialaja to moze za miseczke ryzu oddadza pozdrawiam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 cos mi cytowanie jeszcze nie idzie ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.01.2009 06:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 Dzieki za odp. szczerze mowiac to lepiej sie wlasnie czuje w elektronice niz w chlodnictwie w ktorym jeszcze raczkuje raz "przystosowalem" kondenser od splita do chlodni, (o dziwo dziala probowalem wykorzystac oryginalna elektronike ale to totalna beznadzieja, podlaczylem odpalanie kondensera przez termostat +4' , prawie rok jeszcze dziala a kielbasa sie nie psuje ostatnio kupilem gotowa pompe ciepla powietrze woda, 12 kw zgrabna konstrukcja w jednej obudowie jak od splita tylko wyzsza, 100 kilo wagi, wszystko na zewnatrz tylko wyjscie i wejscie wody podlaczyc do obiegu i heja! tylko sterownik jak od promu kosmicznego duzo nie potrzebnych funkcji dezorientujacych uzytkownika choc niektore fajne jak ustawianie czasu po jakim nastapi defrost nawiasem mowiac odmrazanie blyskawiczne. wiem, ze chinczycy robia te pompy na bazie kondenserow od splita tylko, ze z inverterow. ja chce sprobowac na on/off najpierw bo prosciej. rozmieszczenie czujnikow moge skopiowac z fabrycznej, automatyke jestem w stanie dorobic sam nawet idac po najmniejszej linii oporu rozbudowujac 4kanalowy elektroniczny sterownik ogrzewania jak bedzie trzeba fabryczna pompa ktora kupilem ma jakis wymiennik w ksztalcie petli pewnie tani i niezbyt wydajny, ja czekam na plytowy, ma chodzic nominalnie do 44 bar. za jakies 2 tygodnie powinienem ruszyc z przerobka. cop nie wiem nawet jak obliczyc jak mi cos ruszy to moge dostarczyc dane jakby ktos kcial.. fajnie by bylo bo moi skosnoocy koledzy maja kilka maszyn obitych w transporcie co sprzedac nie moga a dzialaja to moze za miseczke ryzu oddadza pozdrawiam....Nadal tego nie napisałeś , ale podejrzewam, że chcesz zrobić pompę ciepła powietrze - woda. Tak jak piszesz można skopiować układ sterowania z fabrycznej pompy ciepła. Przy czynniku R410A producenci unikają stosowania wymienników płytowych ze względu na ciśnienia panujące w układzie. Są oczywiście wymienniki płytowe na tak wysokie ciśnienia, ale są one znacznie droższe od tych, które mogą pracować na R22, czy R407C. Do czego ma służyć ta pompa ciepła ? Jeśli będzie ina współpracować z ogrzewaniem niskotemperaturowym (podłogowe, ścienne, klimakonwektory), to można tu zaoszczędzić stosując wymiennik płytowy na niższe ciśnienie, zabezpieczając układ presostatem i ewentualnie termostatem elektronicznym. Jeżeli pompa ciepła ma podgrzewać ciepła, to tańszym rozwiązaniem jest przeciwprądowy wymiennik typu rura-w-rurze, który masz w swojej pompie ciepła powietrze - woda. Pozostaje jeszcze jeden element, który trzeba dobrać - termostatyczny zawór rozprężny (TZR). Pomimo tego, że jest zdecydowanie droższu od kapilary, to warto go zastosować, bo poprawia pracę układu chłodniczego - zapewnia lepsze COP w szerszym zakresie temperatur niż kapilara. Żeby mieć kontrolę nad pracą układu do tego wszystkiego należało by dodać wziernik. Reszta zależy od Twojej inwencji. Możesz zrobić układ typu split (oddzielnie jednostka zewnętrzna, a oddzielnie moduł hydrauliczny (hydrobox)), a możesz wymiennik ustawić bezpośrednio przy jednostce zewnętrznej do pomieszczenia doprowadzając przewody z ciepłą wodą. Powodzenia w kombinacjach i daj znać, co Ci wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 najtaniej, najprosciej, powietrze-woda! klimat wilgotny, temperatury zadko spadaja ponizej - 1. w tym roku zima bardzo sroga.. w londynie -12 przez jedna noc bylo i z dwa tygodnie -5 gdzie niegdzie. kazdy domek praktycznie ma piec gazowy, wiekszosc to totalne zlomy 99 procent nowych to dwufunkcyjne, 99 procent starych to uklady otwatre z miedzianym bezcisnieniowym zasobnikiem cieplej wody pracujacym w ukladzie otwartym z pompa, instalacje c o to totalna kaszana jak 99 procent hydraulikow ktore je wykonuja. brrrr 19tym wiekiem powialo . do rzeczy cokolwiek by to nie bylo to wpinamy pompe szeregowo na powrocie pieca gazowego, przed samym piecem. jak piec dostaje 60 to mysli, ze woda mu sie dogrzala i sie wylacza, jak pompa wydoli to wszystko badzie ok dopuki mocno nie wydoli wtedy zaloczy sie piec jako back up. proste co? ok to tylko pomysl narazie i zobaczymy czy zadziala w praktyce powinno, jak sie bedzie stgawiac to sie dorzuci kilka gadzetow jak czujnik pogodowy, jakis sterownik itp. ale oprocz pompy nie potrzebujemy nic bo wszystko jest, mam na mysli pompe obiegowa, naczynie wzbiorcze itp. stracic na tym nie mozna bo.. stare piece maja skutecznosc ponizej 50 procent a nowe wszystkie za duze, 24 do 28 kw w 70 do 80 m2 mieszkaniach + cala instalacja na rurce 15mm wiec wogole nie moduluja i takt naprawde to nikt nie wie, ze jak chodza na 70 to juz nie sa kondensacyjne wiec podkrecaja a pozniej rachunek 120f miesiecznie jak sie ma szczescie i nie jest bardzo zimno za ostatnia fabryczna pompe zaplacilem 1300f. funt dzisiaj kolo 4 zl. jaki z tego wniosek.. wszyscy w UK powinni miec pompy szczegolnie, ze rzad zwraca 1600f. ale niee, bo to cos nowego.. musi pszyjsc anglik z certyfikatami zrobic kaszane i bedzie drogo, kaszana, zimnawo, bedzie cieklo, szumialo, bulgotalo i bedzie po angielsku. mam nadzieje, ze tez im kurek zakreca ale nie tylko w UK. chinczycy wysylaja klimy do szwecji a oni je tam przerabiaja na pompy, robia to od kilku lat i to oni zmacerowali chinczykow zeby im to robili na miejscu bo oni maja tyle zamowien, ze juz nie wyrabiaja Co myslicie o wlaczeniu pompy szeregowo? moglaby pracowac z dowolnym stabilnym temperaturowo zrodlem.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 jeszcze jedno Henryk czy uwazasz, ze wymienik przeciwpradowy rura w rurze badzie mial wystarczajaca wydajnosc i czy ma sens wykonanie go samemu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ten w fabrycznej ma na oko z 5m dlugosci.. mozliwe to?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.01.2009 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 ten w fabrycznej ma na oko z 5m dlugosci.. mozliwe to??Pewnie wygląda tak : http://www.abatronic.pl/grafika/klimatyzacja/ahp_2.jpg To z pompy ciepła ok. 4kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krisaircon 08.01.2009 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2009 podobnie.. dzisiaj sprawdzilem, ma bardziej cos jak 7 niz 5 i okrecili nim sprezarke razem z czyms wygladajacym na separator cieczy. probowalem obliczyc orientacyjna powierzchnie wymiany i cinko to wyglada chociaz nie wiem dokladnie jak to w srodku wyglada a moja pompa ma 12 kw . w przyszlym tygodniu mam dostac cene na plytowy projektowany do r410a. przy obecnej cenie miedzi roznica moze nie byc tak ogromna a o ile mniej zachodu w wetknieciu tego gdzies i o ile mniej miejsca zajmuje. hm. zobaczymy.. ruscy kurek odkreca czy nie bardzo?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ZAC 12.01.2009 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2009 [A po przełączeniu pompy na III bieg nie spada? PowinnoNiekoniecznie . Pompa Wilo Smart delta p jest stałe.Jeśli chodzi o załączenia to nie sądze aby były jednakowe przez całą dobę. Za cały Grudzień pobór energi elektr wyniósł około ( nie ma podlicznika) 1000 kwh (pc i obiegówki ) co dla domu 140 mkw w pierwszym sezonie grzewczym jest chyba normalnym wynikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 10.07.2009 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2009 . Przy czynniku R410A producenci unikają stosowania wymienników płytowych ze względu na ciśnienia panujące w układzie. Są oczywiście wymienniki płytowe na tak wysokie ciśnienia, ale są one znacznie droższe od tych, które mogą pracować na R22, czy R407C. Do czego ma służyć ta pompa ciepła ? Jeśli będzie ina współpracować z ogrzewaniem niskotemperaturowym (podłogowe, ścienne, klimakonwektory), to można tu zaoszczędzić stosując wymiennik płytowy na niższe ciśnienie, zabezpieczając układ presostatem i ewentualnie termostatem elektronicznym. Jeżeli pompa ciepła ma podgrzewać ciepła, to tańszym rozwiązaniem jest przeciwprądowy wymiennik typu rura-w-rurze, który masz w swojej pompie ciepła powietrze - woda. Pozostaje jeszcze jeden element, który trzeba dobrać - termostatyczny zawór rozprężny (TZR). Pomimo tego, że jest zdecydowanie droższu od kapilary, to warto go zastosować, bo poprawia pracę układu chłodniczego - zapewnia lepsze COP w szerszym zakresie temperatur niż kapilara. Żeby mieć kontrolę nad pracą układu do tego wszystkiego należało by dodać wziernik. Reszta zależy od Twojej inwencji. Możesz zrobić układ typu split (oddzielnie jednostka zewnętrzna, a oddzielnie moduł hydrauliczny (hydrobox)), a możesz wymiennik ustawić bezpośrednio przy jednostce zewnętrznej do pomieszczenia doprowadzając przewody z ciepłą wodą. No to ja się podłączę do tematu. Posiadam splita chłodzenie/grzanie, środek chłodniczy R407C, teoretyczna wydajność 18 000 BTU (19000 na grzaniu, 17000 na chłodzeniu), pobór mocy ~2kW, wydajność grzania/chłodzenia ~5kW. No i moje pytanie brzmi - co lepiej "rura w rurze" czy wymiennik płytowy? Chodzi oczywiście o efektywność. Myślałem, żeby zrobić z tego podgrzewanie CWU ale z drugiej strony to ogrzewanie podłogowe wymaga niższej temperatury więc właściwie "układowi" byłoby to łatwiej obsłużyć - a może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 31.01.2010 02:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2010 O jakiej mocy (wydajności) powinien być agregat w PC do 200m podłogówki+CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 01.02.2010 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 Mocy pompy ciepła nie dobieramy na podstawie długości podłogówki. Przy doborze mocy powinno się zacząć od dobrze policzonego zapotrzebowania budynku na ciepło (OZC). Dzięki temu będzie można dobrać odpowiednią pompę i zaprojektować dobrze podłogówkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2010 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 No i moje pytanie brzmi - co lepiej "rura w rurze" czy wymiennik płytowy? Chodzi oczywiście o efektywność.Lepiej, ale niestety także drożej będzie z wymiennikiem płytowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 01.02.2010 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 No i moje pytanie brzmi - co lepiej "rura w rurze" czy wymiennik płytowy? Chodzi oczywiście o efektywność.Lepiej, ale niestety także drożej będzie z wymiennikiem płytowym. OK. W jaki sposób go dobrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.02.2010 14:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 No i moje pytanie brzmi - co lepiej "rura w rurze" czy wymiennik płytowy? Chodzi oczywiście o efektywność.Lepiej, ale niestety także drożej będzie z wymiennikiem płytowym. OK. W jaki sposób go dobrać?Producenci wymienników Secespol, Termokey, SWEP oferują programy komputerowe do doboru wymienników. Mogą Ci też taki wymiennik dobrać, jeżeli podasz im podstawowe dane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 28.02.2010 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Zamierzam samemu zbudować PC solanka-woda. Moc potrzebna do mojego domu to 12KW. Zastanawiam się nad pompą z modulowaną mocą (dwie sprężarki typu scroll 7i 5KW). Niestety nie jestem biegły w chłodnictwie i nie wiem jak dwie sprężarki powinny być wpięte w jeden układ. Czy potrzebne są dwa zawory rozprężne? Co z wymiennikami? Jak zachowywać się będą wymienniki dobrane do mocy całkowitej przy pracy jednej sprężarki? Na początku chciałem złożyć klasyczną pompę z jedną sprężarką o mniejszej mocy i braki uzupełniać grzałką w buforze. Z moich wyliczeń koszt pompy o mocy 7KW to około 6-7tyś. bez sterowania. Jednak gdyby udało się zaprojektować PC z modulowaną mocą w granicach 10tyś. to pójdę tym tropem. Dodam że mam ogólne pojęcie o chłodnictwie gdyż od 14 lat żyję z handlu lodami włoskimi i w swoich punktach mam stare DDR-owskie maszyny które z czasem nauczyłem się sam serwisować. Oczywiście poskładanie PC zlecę wykwalifikowanemu zakładowi z wiadomych względów. Proszę ludzi znających temat o poradę i włączenie się do dyskusji. A tak na marginesie to czemu te urządzenia są tak cholernie drogie? Czemu firmy muszą mieć przebitkę ponad 100%! Na koniec ostatnie pytanie: czy ktoś ogrzewa już dom pompą własnej konstrukcji? Pozdrawiam inwestorów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 WitajJak czas i siły pozwolą a starczy kasy, to będę łączył TRZY sprężarki (7 stopni mocy).Kluczem jest tu układ wyrównywania poziomu oleju. Dwie różne wymagają układu specjalizowanego.Stare, kochane dechaki, które katujesz, miały taką możliwość (łączenia po kilka).Sterowanie może być ciśnieniem w parowniku.Może być jeden zawór rozprężny.Dobre jest zastosowanie stabilizatora ciśnienia skraplania.Generalnie - spory temat.A dlaczego takie drogie?Bo nie wszyscy chcą się tego nauczyć i wolą kupić.Jak jest popyt to i znajdzie się podaż.Cena jest punktem równowagi pomiędzy popytem a podażą, przy jeszcze nielicznych punktach oferujących to cudo...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 28.02.2010 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 Ogrzewa kilku kumatych.Na elektrodzie się opisywali...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.02.2010 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 No i moje pytanie brzmi - co lepiej "rura w rurze" czy wymiennik płytowy? Chodzi oczywiście o efektywność.Lepiej, ale niestety także drożej będzie z wymiennikiem płytowym. OK. W jaki sposób go dobrać?Producenci wymienników Secespol, Termokey, SWEP oferują programy komputerowe do doboru wymienników. Mogą Ci też taki wymiennik dobrać, jeżeli podasz im podstawowe dane. Problem w tym, że producent klimy nie podaje zbyt wielu danych poza poborem prądu i mocą grzewczą oraz chłodniczą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts