Rotan 01.03.2010 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Witaj Jak czas i siły pozwolą a starczy kasy, to będę łączył TRZY sprężarki (7 stopni mocy). Kluczem jest tu układ wyrównywania poziomu oleju. Dwie różne wymagają układu specjalizowanego. Stare, kochane dechaki, które katujesz, miały taką możliwość (łączenia po kilka). Sterowanie może być ciśnieniem w parowniku. Może być jeden zawór rozprężny. Dobre jest zastosowanie stabilizatora ciśnienia skraplania. Generalnie - spory temat. A dlaczego takie drogie? Bo nie wszyscy chcą się tego nauczyć i wolą kupić. Jak jest popyt to i znajdzie się podaż. Cena jest punktem równowagi pomiędzy popytem a podażą, przy jeszcze nielicznych punktach oferujących to cudo... Adam M. Dziękuje za odpowiedź. Czy ten specjalny układ wyrównania oleju to jakieś ustrojstwo do wydłubania przez średnio rozgarniętego chłodnika, czy można kupić gotowy? A może lepiej dać dwie sprężarki równej mocy? Jaki powinien być zawór do sterowania ciśnieniem w parowniku i co zastosować do stabilizacji ciśnienia w skraplaczu? Jak dobrać tzw. ekonomizer (może zdublować?). Jeszcze jedno: nie bardzo wiem czym steruje termostat parownika. Dość pytań. Teraz trochę o założeniach. Budynek szkieletowy 240m2, całość podłogówka, WM z reku + GWC, zapotrzebowanie na ciepło≤50W/m2=12000W+CWU 5 osób. Podłogówka Akumulacyjna gr.15cm, bufor ciepła 2x500l+ zasobnik CWU500l. Dolne źródło sondy 3x100m (niestety piasek i żwirek). W przyszłym roku solary próżniowe przewymiarowane i ustawione na zimę, latem nadmiar do dolnego źródła. Tak z grubsza. A co do cen to wydaje mi się że inwestorów świadomych wyższości PC nad innymi źródłami ciepła jest coraz większa, powstrzymuje ich jednak wysoki koszt samej PC. Jakby marża producenta wynosiła 20-25% to bym się nie porywał na samodzielną konstrukcję. Pozdrawiam Rotan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 01.03.2010 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 A może ta koncepcja z modulowaną mocą przy akumulacji jest błędna? Chodzi mi po głowie jeszcze jeden pomysł. Mianowicie zmniejszenie mocy PC glikol-woda do np.7KW (tańsze dolne źródło) i uzupełnienie drugą PC powietrze-powietrze wpiętą w WM. Biorąc pod uwagę małą akumulacyjność cieplną szkieletowca a dużą podłogówki dawało by to możliwość szybszego nagrzania budynku po wystudzeniu, a przy możliwości odwracania obiegu schładzanie powietrza latem. Oczywiście w razie siarczystych mrozów dogrzanie CO grzałką el. w buforze. Jaką by musiała mieć moc PC powietrze-powietrze aby efektywnie podgrzać/schłodzić strumień nawiewu przy wymianie 600m3/h (kubatura/h). Oczywiście ze względu na rekuperacje zimą skraplacz wpięty za centralą wentylacyjną. Pozdrawiam Rotan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.03.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Jaką by musiała mieć moc PC powietrze-powietrze aby efektywnie podgrzać/schłodzić strumień nawiewu przy wymianie 600m3/h (kubatura/h). Oczywiście ze względu na rekuperacje zimą skraplacz wpięty za centralą wentylacyjną.Podgrzanie 600m3/h o 20K to moc 4kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 01.03.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Podgrzanie 600m3/h o 20K to moc 4kW. Dzięki HenoK. A co myślisz o zastosowaniu dwóch PC. Jednej ogrzewającej CO i CWU i drugiej współpracującej z WM? Mnie ten pomysł coraz bardziej się podoba, ale nie jestem specjalistą i wolę się upewnić zanim wydam kasę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 01.03.2010 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2010 Podgrzanie 600m3/h o 20K to moc 4kW. Dzięki HenoK. A co myślisz o zastosowaniu dwóch PC. Jednej ogrzewającej CO i CWU i drugiej współpracującej z WM? Mnie ten pomysł coraz bardziej się podoba, ale nie jestem specjalistą i wolę się upewnić zanim wydam kasę. Pozdrawiam.Chcesz zrobić ogrzewanie nadmuchowe. To nie to samo co wentylacja z nagrzewnicą. Powinno to działać z recyrkulacją powietrza. Inaczej powinny być rozmieszczone kratki nawiewne (na dole pomieszczenia). Niepotrzebnie też kombinujesz z dwoma pompami i buforem. Jedna pompa + podłogówka + podgrzewacz ciepłej wody najlepiej z płaszczem wodnym np. 500/160. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 02.03.2010 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 HenoK napisał: Chcesz zrobić ogrzewanie nadmuchowe. To nie to samo co wentylacja z nagrzewnicą. Powinno to działać z recyrkulacją powietrza. Inaczej powinny być rozmieszczone kratki nawiewne (na dole pomieszczenia). Niepotrzebnie też kombinujesz z dwoma pompami i buforem. Jedna pompa + podłogówka + podgrzewacz ciepłej wody najlepiej z płaszczem wodnym np. 500/160. Chodzi mi o zmniejszenie kosztów dolnego źródła. Potrzebuję nominalnie 14 KW (CO+CWU) co daje 300 metrów kolektora pionowego. Trochę się miotam, ale po prostu szukam optymalnego rozwiązania. A co myślicie o bezpośrednim parowniku?Np. firma Fonko robi PC z bezpośrednim parownikiem pionowym (sonda 30 metrów). Tylko nie ma materiałów na ten temat. Jakie długości, jakie średnice? Przydał by się jakiś spec od chłodnictwa na tym forum!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 02.03.2010 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Chodzi mi o zmniejszenie kosztów dolnego źródła. Potrzebuję nominalnie 14 KW (CO+CWU) co daje 300 metrów kolektora pionowego. Trochę się miotam, ale po prostu szukam optymalnego rozwiązania. A co myślicie o bezpośrednim parowniku?Np. firma Fonko robi PC z bezpośrednim parownikiem pionowym (sonda 30 metrów). Tylko nie ma materiałów na ten temat. Jakie długości, jakie średnice? Przydał by się jakiś spec od chłodnictwa na tym forum!!!Co stoi na przeszkodzie, abyś zmniejszył zapotrzebowanie budynku na ciepło tak, aby podołała temu mniejsza pompa ciepła (lepsza izolacje, lepsze okna) ? Przy budynku szkieletowym nie powinno to być specjalnie trudne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 02.03.2010 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2010 Dom mam dobrze ocieplony. W ścianach 25-35cm., w podłodze 15cm. nie na gruncie, strop przewiduje 60cm. granulatu wełny. Okna z pakietami dwukomorowymi, profile 6-cio komorowe. Niestety 4 duże patio door na północ(ładny widok, taras), no i spory mostek termiczny od tegoż tarasu( szkoda mi go było wyburzać). Od środka folia Superpolynum (bąbelkowa aluminiowana). Chyba nie jest źle. Może udało się zejść poniżej 50W/m2? Ale życie mnie nauczyło i nie jestem już hurraoptymistą. 240m2x50W+2000W(CWU)=14000W. Ale jestem zdecydowany na PC. Centrale reku robię sam, poznałem się trochę na urządzeniach chłodniczych, automatykę wydłubie mi znajomy to PC zrobię za pół ceny najtańszych(EXOTHERM, ECOPOWER, ECOPOL-SYSTEM sorry za reklamę). Nistety jestem skazany na sondy jako DZ. Chyba że da się jakoś pociągnąć z rzeki która płynie 5m. niżej w odległości ok. 15m. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 03.03.2010 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 Adamie czyżbyś zaniemógł? A tak na serio to wydaje mi się że wiele twoich postów zniknęlo. Podziel się z nami swoją wiedzą, nie zaniedbuj swoich wątków please! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 03.03.2010 21:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 O przepraszam to nie twój wątek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 03.03.2010 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2010 To ja się pochwalę swoją pompą ciepła. Pompa zrobiona pod domek 138m2 po podłogach, na grzewczej płycie podłogowej, 20cm styropianu pod płytą, 20cm na ścianach, 30-40cm wełny na poddaszu. Projektowana strata 3,9kW przy -22st.C PC Sprężarka - Copeland ZR18-K4-PJF-130 (wymieniony olej na POE) Skraplacz i parownik - WTK P7-10EVF TZR - Danfoss TEZ2 z dyszą 02 Elektrozawór - Danfoss EVR3 Filtr - Danfoss DML 163s Wziernik - Danfoss SGN 10s Presostat niskiego i wysokiego - Danfoss ACB Dolne źródło Kolektor spiralny z rury PE32, 3x125 metrów wypełniony ERGOLID-em EKO 39% Wymiennik trochę przewymiarowany, ale będę jeszcze go używal jako GWC przy wentylacji mechanicznej. Górne źródło ok. 800mb podłogówki i Zbiornik CWU płaszczowy ze stali nierdzewnej Viessmana 200l/35l Zakupy części i montaż na ramie wykonałem sam. Wymianę oleju (dostałem dobrą cenę na sprężarkę z olejem mineralnym), polutowanie układu i napełnienie czynnikiem zleciłem doświadczonej osobie (koszt robocizny 700zł + materiały) i jestem naprawdę zadowolony. Wykonał robotę pierwsza klasa. Została mi jeszcz część elektryczna docieplenie rurociągów i wymienników. Sterowanie będzie na sterowniku Telematic SR-22MTDC z własnym programem. Jak odpalę i COP będzie powyżej 1 to się pochwalę http://images37.fotosik.pl/263/1483018990c149d0.jpg http://images49.fotosik.pl/268/52d88b747b07023cmed.jpg http://images48.fotosik.pl/267/0d0aec9d9e1454ed.jpg http://images43.fotosik.pl/267/69631cd477342cb9med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2010 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Chyba że da się jakoś pociągnąć z rzeki która płynie 5m. niżej w odległości ok. 15m.Jeżeli rzeka nie zamarza przez całą zimę, to może być bardzo dobre dolne źródło PC. W najprostszej wersji rurociąg z glikolem umieszczony na dnie i obciążony np. pustakami betonowymi. Bardziej skomplikowane byłoby ujęcie wody, zbiornik (np. studnia z kręgów betonowych) i umieszczona w nim wężownica z glikolem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 To ja się pochwalę swoją pompą ciepła. Bardz ładna, czysta konstrukcja. Sam projektowałeś ? Z tego co się orientuję to parownik powinien być większy od skraplacza. Nie dałeś ekonomizera? Podaj proszę całkowity koszt PCi wraz ze sterowaniem. Kiedy uruchomienie? Trzymamy kciuki i czekamy na rezultaty. HenioK. Rzeka nie zamarzła tej zimy. Brzegi zamarzły na jakieś 0,5m. Szkoda że nie pomierzyłem temperatury przy dnie w największe mrozy ale nie sądze żeby była wyższa niż 2-3oC. Ciekawe ile W/m kolektora da się wyciągnąć? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Rzeka nie zamarzła tej zimy. Brzegi zamarzły na jakieś 0,5m. Szkoda że nie pomierzyłem temperatury przy dnie w największe mrozy ale nie sądze żeby była wyższa niż 2-3oC. Ciekawe ile W/m kolektora da się wyciągnąć? Pozdrawiam.Przy przepływającej wodzie nawet 100W/m. Tu masz przykład takiego rozwiązania : http://forum.muratordom.pl/post3926260.htm#3926260 http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/81/Pond_Loop_Being_Sunk.jpg/800px-Pond_Loop_Being_Sunk.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 HenoK napisał:Przy przepływającej wodzie nawet 100W/m. Tu masz przykład takiego rozwiązania Biorąc pod uwagę że koszt DZ (sąd pionowych) oscyluje w granicach 20-30tyś. to rzeka wychodzi na I miejsce. Tylko czy mogę tak zaingerować w rzekę? Czy są jakieś przepisy urzędowe regulujace ten problem? Moja działka graniczy z rzeką. A może na krzywca?.... Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 04.03.2010 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 HenoK napisał:Przy przepływającej wodzie nawet 100W/m. Tu masz przykład takiego rozwiązania Biorąc pod uwagę że koszt DZ (sąd pionowych) oscyluje w granicach 20-30tyś. to rzeka wychodzi na I miejsce. Tylko czy mogę tak zaingerować w rzekę? Czy są jakieś przepisy urzędowe regulujace ten problem? Moja działka graniczy z rzeką. A może na krzywca?.... Pozdrawiam.Prawo wodne - http://www.prawowodne.pl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rafał_ 04.03.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Sam projektowałeś ? Z tego co się orientuję to parownik powinien być większy od skraplacza. Nie dałeś ekonomizera? Podaj proszę całkowity koszt PCi wraz ze sterowaniem. Kiedy uruchomienie? Pompę wykonałem zainspirowany wątkiem o pompach na forum elektroda.pl. Skraplacz wychodzi mniejszy od parownika tylko WTK (Thermokey) nie ma w ofercie mniejszych o tej wysokości więc dałem 2 takie same. Nie dawałem ekonomizera bo nie widziałem ekonomicznego uzasadnienia. Pompa będzie miała 4-5kW, więc oprócz polepszenia warunków pracy wiele bym nie osiągnął. Jak bym robił taką z 10kW to pewnie bym dał Do tej pory wydałem ok. 13tys. za wszystko: dolne źródło, glikol rozdzielacz, części do pompy, obudowa, elektryka i sterowanie, zbiornik CWU, robocizna za polutowanie. Zostały mi do kupienia tylko pompy obiegowe i trochę rur i kształtek do poskładania wszystkiego w całość. Myślę, że jeszcze ok. 2 tys. wydam. Za kilka miesięcy powinienem dać radę odpalić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Za kilka miesięcy powinienem dać radę odpalić. Super! Czekamy! Też będę budował tylko większą ok.14KW. Napisz coś o sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kerado28 04.03.2010 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 Pompę wykonałem zainspirowany wątkiem o pompach na forum elektroda.pl. Skraplacz wychodzi mniejszy od parownika tylko WTK (Thermokey) nie ma w ofercie mniejszych o tej wysokości więc dałem 2 takie same. Nie dawałem ekonomizera bo nie widziałem ekonomicznego uzasadnienia. Pompa będzie miała 4-5kW, więc oprócz polepszenia warunków pracy wiele bym nie osiągnął. Jak bym robił taką z 10kW to pewnie bym dał Do tej pory wydałem ok. 13tys. za wszystko: dolne źródło, glikol rozdzielacz, części do pompy, obudowa, elektryka i sterowanie, zbiornik CWU, robocizna za polutowanie. Zostały mi do kupienia tylko pompy obiegowe i trochę rur i kształtek do poskładania wszystkiego w całość. Myślę, że jeszcze ok. 2 tys. wydam. Za kilka miesięcy powinienem dać radę odpalić. Rafał powiedz mi ile wydałeś za samą PC (czyli materiały do niej)? Pytam, gdyż mi wychodzi za to ok. 4tys + polutowanie itp. + oczywiście dolne źródło Chciałbym coś takiego wykonać - dystponuję schematem już istniejącej pompy więc dobór odpowiednich składników mam podany na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rotan 04.03.2010 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2010 kredo28 napisał:dystponuję schematem już istniejącej pompy więc dobór odpowiednich składników mam podany na tacy. Podaj proszę z jakich klocków składasz, jaka moc i na jakiej pompie się wzorujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts