Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

Napisz coś o sterowniku.

Sterownik Telematic SR-22MTDC

14 wejść (w tym 8 może być analogowych)

8 wyjść

Sterownik nie jest idealny, ale fajne jest to, że jest bardzo prosty w programowaniu. Programowanie jest blokowe, wybieramy bloki funkcyjne, logiczne, wejścia, wyjścia i robimy połączenia między nimi metodą drag&drop. Dodatkowo oprogramowanie narzędziowe można sobie ściągnąć za darmo stworzyć własny wsad i zasymulować jego działanie bez zakupu sprzętu. Ja tak zrobiłem. Stworzyłem program, zasymulowałem działanie, spełnił moje oczekiwania i wtedy kupiłem sterownik. Fajna sprawa, bo czasami po zakupie użądzenia okazuję się, że czegoś tam nie możemy zarobić. Jak bym znał programowanie drabinkowe, albo Bascoma to pewnie bym zrobił na jakimś Fatek-u albo Atmel-u

Rafał powiedz mi ile wydałeś za samą PC (czyli materiały do niej)

Graty do pompy - 4350 (sprężarka, presy, filtr, TZR, wziernik, wymienniki, EVR3, transport)

Robocizna + materiały - 700 + 400

Sterownik, zasliacz, czujki temp. - 1100

Glikol - 1500

Obudowa - 1000 (profile, śrubki, el. łączne + panele)

Dolne źródło - 2500

Zbiornik CWU - 1700

Do tego jakieś drobiazgi - ok. 1000zł

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

CWU chcesz grzać z tej samej pompy?

Jeśli tak, to jaką wielkość CWU dobrałeś? Czy masz wyprowadzenie na dodatkowe grzałki?

Ja będę się wzorował na Ziriusie. Miałeś jakiś schemat, z której dobierałeś całość?

Tak, CWU będzie grzane przez PC, jak pisałem wyżej jest to zbiornik płaszczowy ze stali nierdzewnej 200l CWU, 35l w płaszczu. Nie mam grzałek w zbiorniku, jak stwierdzę, że są potrzebne to będę coś kombinował. Jeżeli chcesz wzorować się na Ziriusie to będzie trochę inna bajka. Po pierwsze jest to pompa z bezpośrednim odparowaniem, po drugie skraplacz jest w formie wężownicy umieszczonej w zbiorniku buforowym z przepływowym grzaniem CWU.

Schemat pompy glikolowej w sumie jest jeden :-) Jeżeli chodzi o dobór elementów to polecam wątek na forum elektroda.pl. Tam jest kopalnia wiedzy na temat doboru elementów i budowy pompy.

Wszystko się zgadza, liczyłem koszty i pompa powinna kosztować ok. 4-4,5zł, bufor z zaworami, mieszaczami oraz wężownicami ok. 3,5-4tys, Do tego kolektor ziemny (najprawdopodobniej można zrobić z rurki miedzianej )(raczej daruje sobie powłoke antykorozyjną) i największy chyba kłopot - sterowanie....

Będę musiał coś mądrego poszukać...

Acha robocizna za poskładanie tego w całość ok. 700-1000zł.

Poczytam troszkę elektrode i może zdecyduje się na inne wyjście, ale jeszcze troszkę popatrze...

Dałem 1500zł .Odkupiłem ze złomu . Ktoś w upadłej firmie myśląc , że to część chłodni wywiózł urządzenie na złom . Wiesz jak się lekko sprzedaje cudze :) . Jednostka zewnętrzna LG multi split oraz jednostka wewnętrzna kanałowa .Obecnie sprzedaje się to pod symbolem LG FM40AH . Dobrze ,że pojechałem tam dostawczym . Każda część waży ok.90kg biorąc pod uwagę brak uchwytów było co targać . Brakuje do kompletu manipolatora ( sterownika ściennego ) .Po napełnieniu czynnikiem można odpalać tą bastię .Obawiam się tylko że może być za duża moc tego ustrojstwa . Sprężarka ma takie parametry: przepływ 95g/s ,COP 3 - 4,66 moc elektr.ok.5kW.

Dałem 1500zł .Odkupiłem ze złomu . Ktoś w upadłej firmie myśląc , że to część chłodni wywiózł urządzenie na złom . Wiesz jak się lekko sprzedaje cudze :) . Jednostka zewnętrzna LG multi split oraz jednostka wewnętrzna kanałowa .Obecnie sprzedaje się to pod symbolem LG FM40AH .

Zazdroszczę Ci tej wewnętrzej jednostki kanałowej ;)

Ja za klimę split 18000BTU (moc grzewcza 20000BTU o ile dobrze pamiętam) dałem w zeszłym roku 600zł (jedyny brakujący element w zestawie to pilot) ;) - nową i na gwarancji, ale zwykłą - będę musiał sam sobie zrobić obudowę kanałową do niego :D

Wlaśnie tego się obawiałem . A może zastosować pomysł Adama aby przewymiarowaną pompą ładować w taryfie nocnej bufor CO .A może falownik coś by w tym pomógł ? Doradźcie jak ten problem rozwiązać .

Możesz zastosować bufor 1000L i grzać jego - napewno byłoby to jakieś rozwiązanie.

Koszt bufora 1000L zleconego to koszt ok. 6,5tys, jeśli zrobisz sam i tylko zapłacisz za poskładanie to ok. 4-4,5tys. razem z mieszcaczem i dodatkową wężownicą

• 9 months później...
Glikolowa jest sprawdzonym rozwiązaniem dobrze udokumentowanym i z sukcesem wykonanym przez wiele osób (popatrz na wątek z elektrody), a jeżeli chodzi o bezpośrednie parowanie to widziałem tylko jedną samoróbkę w dodatku na elektronicznym zaworze rozprężnym (cena takowego ze sterowaniem jest nie mała).Dodatkowo bałbym się problemów z powrotem oleju do sprężarki. Jak dla mnie za dużo niewiadomych by eksperymentować z ogrzewaniem własnego domku, a kominka nie mam :-)

• 3 weeks później...
Rafał jak tam zużycie ? możesz powiedzieć jak masz ocieplony dom ? Bo też mam płyte i juz wałkuje temat na elektrodzie :) myśle o zakupie "jak taniej ogrzać dom " I może pytanie troszke odbiegające od tematu. Jak sprawdza się podłogówka zatopiona w płycie ? ile czasu po wyłączeniu ogrzewania plyta jest w stanie oddawać ciepło ? Pozdrawiam :)