Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zrobienie taniej instalacji z pompą ciepła nadal mnie nęci.

Pomysł wykorzystania do tego celu klimatyzatora wydaje się naturalny. Są to urządzenia produkowane masowo. Posiadają stosowne kilkuletnie gwarancje.

Ponadto w porównaniu z pompami ciepła typu solanka-woda są dużo tańsze.

Mają też całkiem niezłe wartości COP. Najnowsze modele z inverterem dodatkowo mają zmienną wydajność, co pozwala wykorzystywać je w różnych temperaturach.

Problemem pozostaje ich praca w zimie przy temperaturach poniżej -10 st. C (w praktyce pewnie poniżej zera).

Do mojego domu wykonałem już dolne źródło pompy ciepła - wymiennik gruntowy glikolowy o długości ok. 270m.

Co sądzicie o pomyśle doprowadzenia do jednostki zewnętrznej klimatyzatora dodatkowego ciepła z tego wymiennika gruntowego?

Planuje parownik umieścić w odpowiednich rozmiarach kanale (kanał z blachy ocynk, dodatkowo ocieplony znalazłby się w garażu) wyposażonym w deszczownię połączoną z wymiennikiem gruntowym.

http://www.fr13.republika.pl/budowa/pompa_ciepla.jpg

Deszczownię obsługiwałaby pompka obiegowa połączona z wymiennikiem gruntowym.

W sytuacji, gdy temperatura na zewnątrz spadałaby poniżej temperatury panującej w wymienniku gruntowym zwrotnice otwierałyby kanał z deszczownią i włączałaby się pompka obiegowa.

Deszczownie można by też wykorzystać do poprawy sprawności klimatyzatora latem (zmniejszenie temperatury skraplacza).

W ten sposób otrzymuję instalację grzewczą o dużej sprawności za stosunkowo niewielkie pieniądze poniżej 10 tys. zł razem z wymiennikiem gruntowym.

Jeżeli jeszcze podgrzane lub ochłodzone przez klimatyzator powietrze udałoby się rozprowadzić kanałami wentylacyjnymi do poszczególnych pomieszczeń to byłaby pełnia szczęścia :).

Proszę o konstruktywną krytykę tego pomysłu.

pomysł ciekawy ale nasuwa mi jeszcze inne rozwiązanie : przez okres 6 miesiecy wiosenno-letnio-jesiennych to powietrze jest lepszym dolnym źródłem ciepła , a druga połowa to jednak kolektor. Można sobie sklecić taki układ : do fabrycznej jednostki zewnetrznej klimatyzatora pracującego w inwertsji (czyli jako parownik) dołaczyc wymiennnik woda-freon i zasilac podłogówke i zasobnik c.w.u. Ale do parownika dołaczyć też równolegle wymiennik zasilany z kolektora gruntowego. To by była fajna pompa ciepła , która na koniec i początek sezonu grzewczego oraz całe lato miałaby bezkonkurencyjny COP nawet do bezpośrdniego parowania !. Ponieważ jak widać mieszkasz na Pomprzu to powietrze masz bardzo wilgotne , możesz zarem liczyć na zupełnie przyzwoita pracę z powietrzem do -5C , myslę że COP w tej temperaturze w okolicy 3 - zależy jak blisko jesteś morza.

Nie bardzo pojąłem jak w Twoim pomysle jest wykorzystany kolektor? Ogrzewa deszczownię? To dość ryzykowany pomysł , ale jestem pod wrażeniem do tego stopnia że zaczynam myśleć o dobudowaniu domojej pompy ciepła parownika powietrznego na lato. dopiero kupiłeś podręcznik a juz takie ostre pomysły? Gratuluje :D

pomysł ciekawy ale nasuwa mi jeszcze inne rozwiązanie : przez okres 6 miesiecy wiosenno-letnio-jesiennych to powietrze jest lepszym dolnym źródłem ciepła , a druga połowa to jednak kolektor. Można sobie sklecić taki układ : do fabrycznej jednostki zewnetrznej klimatyzatora pracującego w inwertsji (czyli jako parownik) dołaczyc wymiennnik woda-freon i zasilac podłogówke i zasobnik c.w.u. Ale do parownika dołaczyć też równolegle wymiennik zasilany z kolektora gruntowego. To by była fajna pompa ciepła , która na koniec i początek sezonu grzewczego oraz całe lato miałaby bezkonkurencyjny COP nawet do bezpośrdniego parowania !. Ponieważ jak widać mieszkasz na Pomprzu to powietrze masz bardzo wilgotne , możesz zarem liczyć na zupełnie przyzwoita pracę z powietrzem do -5C , myslę że COP w tej temperaturze w okolicy 3 - zależy jak blisko jesteś morza.

Nie bardzo pojąłem jak w Twoim pomysle jest wykorzystany kolektor? Ogrzewa deszczownię? To dość ryzykowany pomysł , ale jestem pod wrażeniem do tego stopnia że zaczynam myśleć o dobudowaniu domojej pompy ciepła parownika powietrznego na lato. dopiero kupiłeś podręcznik a juz takie ostre pomysły? Gratuluje :D

Z pompami ciepłą miałem już do czynienia, ale na polu eksploatacji, a nie budowy. Klimatyzator w wersji z grzaniem, czyli pompa ciepła powietrze-powietrze jest dla mnie nowością. Dlatego chcę kupić takie urządzenie, uruchomić je i po eksperymentować. W tej chwili nie mam zbyt wiele czasu, ani warunków do tego, żeby samodzielnie zbudować całą pompę ciepła.

To co początkowo wydawało się łatwe - zakup klimatyzatora, wymienników płytowych, polutowanie kilku rurek, napełnienie całości czynnikiem chłodniczym - takie proste wcale nie jest.

Dlatego te problemy na razie chcę obejść.

Wymiennik gruntowy już mam. Wypełnię go wodą, podłączę pompkę obiegową, która będzie podawała wodę do deszczowni. Woda ochłodzona w deszczowni będzie wracała do wymiennika gruntowego.

Powietrze ogrzane w deszczowni będzie trafiało do jednostki zewnętrznej klimatyzatora, tam pewnie wykropili się znaczna część wilgoci zawartej w powietrzu i w formie kondensatu trafi z powrotem do wymiennika gruntowego.

DZIĘKUJĘ na odpowiedź.

większe splity to chyba i tak są lutowane i napełniane na miejcu. jak różnca czy instalator dołaczy wymiennik czy jednostkę wewnętrzną. A gdyby jeszcze i do jednostki wewnętrznej dołaczyć wymiennik to wychodzi pomysł pokręcony jak u adama_mk ! Latem chłodzić mieszaknie lub grzać wodę splitemz COP>6 . Chyba przestanę cztac forum bo coraz bardziej zwariowane pomysły sie cisną. Ale pomysł dobry i z peryspektywą do ewentualnego eksperymentowania. Woda w deszcowni to jednak w końcu zamarznie i zamiast deszczowni będzie lodownia :-? Może jakiś wymiennik glikol powietrze ? ale tu temparatury za niskie :(

większe splity to chyba i tak są lutowane i napełniane na miejcu. jak różnca czy instalator dołaczy wymiennik czy jednostkę wewnętrzną. A gdyby jeszcze i do jednostki wewnętrznej dołaczyć wymiennik to wychodzi pomysł pokręcony jak u adama_mk ! Latem chłodzić mieszaknie lub grzać wodę splitemz COP>6 . Chyba przestanę cztac forum bo coraz bardziej zwariowane pomysły sie cisną. Ale pomysł dobry i z peryspektywą do ewentualnego eksperymentowania. Woda w deszcowni to jednak w końcu zamarznie i zamiast deszczowni będzie lodownia :-? Może jakiś wymiennik glikol powietrze ? ale tu temperatury za niskie :(

Na razie chcę wypróbować taki układ. Pomierzyć temperatury, osiągane parametry.

W sumie masz rację - można by obok jednostki wewnętrznej podpiąć wymiennik płytowy przełączany zaworem. W końcu na tej zasadzie są przełączane skraplacz i parownik przy zmianie funkcji klimatyzatora z chłodzenia na grzanie.

To jednak chcę zrobić w drugim etapie.

Na razie ten klimatyzator mi pasuje - ogrzewanie podłogowe dopiero robie, tak więc z jego uruchomieniem będę musiał poczekać do końca roku. Przez ten czas budynek będę ogrzewał klimatyzatorem wykorzystując go dodatkowo do osuszania :).

Wymienić wodę na roztwór glikolu zawsze można. Wymiennik glikol-powietrze to kolejne koszty, ale i dużo większe opory przepływu powietrza - wentylator jednostki zewnętrznej już nie wystarczy.

Tego zamarznięcia tak szybko się nie spodziewam. W końcu dolne źródło będzie wykorzystywane bardzo oszczędnie - wtedy kiedy to będzie możliwe będę korzystał z powietrza zewnętrznego jako dolnego źródła PC.

Proszę o konstruktywną krytykę tego pomysłu.

Witam, poniżej kilka uwag.

Oczywiście nie oznacza, że w 100% słusznych.

Rozumiem, że dyskutujemy ...

------------------------------------------------------------------------------------------------

Trwałość klimatyzatorów – 6-12 lat. Zależy od Producenta

Trwałość PC na bazie scroll’i – min. 100 tys. godz. = 20-25 lat przy założeniu max 10 godz. pracy na dobę, Przy średniej temp. sezonu 4-5 godz. dla c.o+cwu. Tak projektuję PC – tania taryfa.

Dobry klimatyzator z inwertorem to 3-3,5 kzł ( 10-12 lat pracy ), jak doliczysz pozostałe zabawki do skompletowania całości ( bez kolektora DZ ) możesz dojść do kwoty ponad 5 tys. zł. Masz już policzone komponenty ?

Obecnie kosztorys PC na najlepszych częściach Copelanda, Danfossa, Thermokey itp. Mam po cenach katalogowych na 6 700 zł +/- 5%. Czyli z rabatami jeszcze mniej.

Pewnie poniżej 6 kzł. Ale układ jeszcze nie policzony. No baaaardzo wstępnie.

Przy układzie z klimatyzatorem możesz pozwolić sobie na pominięcie obliczeń, ale jeśli miałoby to być zrobione dobrze, to się nie obędzie !

Fakt przy PC jest tych obliczeń więcej. Znacznie więcej.

COP.

Jeśli chcesz ogrzewać powietrzem bezpośrednio, to nie „zmieścisz się” z ilością nawiewanego powietrza, albo nadmuch będzie ze zbyt wysoką temp., albo zbyt intensywny ( hałas ), a przewymiarowanie instalacji też kosztuje.

Oczywiście nie zawsze, ale piszesz także o sytuacji -10C i więcej.

Jeśli przełożysz to na podłogówkę, lub zechcesz włożyć wymiennik do kanału wentylacji to stracisz na COP.

Można też założyć grzałkę na takową sytuacje, ale to też kosztuje inwestycyjnie i w eksploatacji.

I tu wracamy do obliczeń.

Brałem pod uwagę klimatyzator i po wrzuceniu w exela cyferek ... przeczytałem cały wątek w elektrodzie.

Obecnie jestem na etapie ;

Primo. Pozostać przy prądzie i tylko prądzie. Tani kolektor słoneczny dla cwu też się kalkuluje.

Secundo. Samemu zbudować PC. No może poza twardym lutowaniem w osłonie.

P.S.

Wybaczcie drugi post, ale to dla przejrzystości.

Obecnie rozważam kolektor dachowy ( nie mylić z płaskim ) w połączeniu z kolektorem spiralnym dla PC.

Obydwa na glikolu. Ta sama niebieska rura fi32 ( tylko czy pod dachówką się zmieści ? )

Połączone ze sobą, ale podzielone elektrozaworem i bardzo prostym sterownikiem.

Działa PC, elektrozawór zamknięty. PC stoi+ temp. na dachu >x =elektrozawór otwarty.

Ta sama pompa obiegowa DZ zasilałaby wymiennik PC, lub po przełączeniu elektrozaworu wymieniała czynnik z DZ z kolektorem dachowym.

Zalety.

Wyższy COP.

Szybsza regeneracja DZ.

Co o tym sądzicie ?

P.S.

do HenoK

Kolektor 270 mb rury masz na jakiej powierzchni wykopu/rowu ?

Jaka szerokość wykopu/spirali ?

Na jaką moc PC ( chłodniczą ) zakładasz ten kolektor ?

Jaki masz grunt ? nawadniany gliniasty, jesli pamiętam ?!

Z tym, że ja sobie sam lutuję! :lol:

Adam M.

też bym chciał :cry:

ale koniecznośc włożenia odpowiedniej energii w to aby się tego nauczyć i zakup potrzebnego sprzętu do potrzeb zmontowania jednej PC jest zbyt wysoki.

Co innego z obliczeniami i doborem elementów.

Obecnie mam kiepskie pojęcie o tym, alem inżynier ! i nawet egzamin z tego na studiach miałem.

Co do lutowania znajdę warsztat i zlecę.

Może poproszę o Twoją uprzjmość, jeśli się zgodzisz. :)

Mam blisko. Bardzo blisko. :D

Jak Ty masz tak blisko.....

Jak masz tak narąbane jak ja....

To może byśmy razem zobaczyli co się da zrobić?...

Jakaś wymiana uwag nad stołem pełnym gratów?...

A lutowanie? - Czemu nie? :lol:

Adam M.

Zobacz: http://www.allegro.pl/item258627579_palnik_do_lutowania_spawania_propan_tlen_f_vat.html

Komplet do twardego lutowania leży. Tylko brać do ręki i...

A może by coś tak, na siarczyste mrozy? :lol:

"Działanie Gazowej pompy ciepła

Pompa gazowa różni się od elektrycznej tym, że jej kompresor napędzany jest przez silnik gazowy. Gaz nie spala się w wewnętrznym urządzeniu systemu GHP. To znaczy, że GHP proponuje pełną klimatyzację zarówno w lecie jak i w zimie.

Oprócz tego, GHP jest wyposażona w bardzo efektywny gazowy silnik, który wykorzystuje zarówno ciepło zewnętrzne jak również ciepło produkowane przez sam silnik. Z tego powodu GHP jest nadzwyczaj efektywnym energetycznie systemem. Gazowa pompa ciepła wykorzystuje fizyczne właściwości czynnika R407C, który pochłania ciepło otoczenia w czasie parowania i dostarcza ciepło podczas kondensacji. Czynnik jest rozprowadzany przez kompresor, który nieustannie przekształca parę w kondensat zarówno do ogrzewania jak i chłodzenia.

System wymiany ciepła w pompie AISIN wyklucza główny problem, jaki jest w elektrycznych pompach ciepła, spadek efektywności ogrzewania względem zewnętrznej temperatury.

Podczas zimy, GHP ma nadzwyczajną pojemność ogrzewania nawet przy bardzo niskich temperaturach zewnętrznych (-20 °C).?

Stąd brane: http://www.atmopomiar.pl/ghp.php

Adam M.

Jak Ty masz tak blisko.....

Jak masz tak narąbane jak ja....

To może byśmy razem zobaczyli co się da zrobić?...

Jakaś wymiana uwag nad stołem pełnym gratów?...

A lutowanie? - Czemu nie? :lol:

Adam M.

Zobacz: http://www.allegro.pl/item258627579_palnik_do_lutowania_spawania_propan_tlen_f_vat.html

Komplet do twardego lutowania leży. Tylko brać do ręki i...

Do forumowiczów - wybaczcie nieco prywaty do adama_mk 8)

Widzisz, lubię wiedzieć co i jak, robić niestandardowo, przekraczać utarte granice tak, jak Ty :D

Czesto jednak brak mi narzędzi i umiejętności w interesujących mnie aspektach i tu szukam najlepszych 8)

Chęci to nie wszystko. Ja już wiem, że diabeł tkwi w szczegółach.

Policzyć i zaprojektować potrafię. Dochodzę do absurdalnie niskich kwot za ogrzewanie i cwu, nie przekraczając pierwotnie przyjętego budżetu budowy domu, gdzie zakładałem grzać GZ-50 - rurę mam w działce i rezygnuję.

Za darmo się jednak nie da !

Szukam najwygodniejszych dla mnie rozwiązań.

Tematem zajmuję się hobbystycznie od 4-5 lat, ale nie tylko. Jedną chałupę już zbudowałem, zebrałem doświadcznia. Dłubię przy wykończeniach w wolnym czasie, ale sępów i panią sępową :wink: :lol: trza wyżywić. Czasu niewiele.

Co do spotkania.

Bardzo chętnie, może nawet w kilka osób ?

Interesujące mnie tematy :

1. rekuperator tymi rencyma zrobiony ( + instalacja ),

2. żwirowe GWC - łoj, w połączeniu z reku temat morze ...

3. własnej budowy PC scrool, kolektor gruntowy + podłogówka,

4. wykorzystanie kolektora dachowego, może do PC ?

5. wykorzystanie zasobnika deszczówki - oprócz oczywistego przeznaczenia.

.. i parę innych tematów, właściwie często ściśle z powyższymi powiązanych.

A może by coś tak, na siarczyste mrozy? :lol:

"Działanie Gazowej pompy ciepła

Adamie, przerażasz mnie !

ledwo co opanowałem/pojałem/dojrzałem do tematu typowej PC, w sensie samodzielnego zaprojektowania, a Ty z gazową wyskakujesz !

Słyszałem o niej. Kupić za drogo. Zrobić samodzielnie - nic o tym nie wiem.

Poczytaj też tu:

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=115&cms=278

Facet z sensem pisze, a poza tym, to balsam na nasze rany! :lol:

Gazowa taka sama jak elektryczna, tylko kręcona silnikiem od kosiarki... :lol:

A zdaje się, że gaz masz "z rury"?

Kompa w firmie mam. Klocki też a w kompie fotek sporo.

Zapraszam! :lol:

Pogadamy, pobawimy się jak duże chłopaki... :lol:

Zabawek jest sporo.

Adam M.

zima idzie ...

jak czas na zimowy się zmienia, to jakoś tak i więcej można przysiąść i teoretycznie popracować :D

Ponieważ jesteśmy w wątku PC, dobrze aby wyodrębnić interesujące tematy. Założyć projekty, popracować, policzyć, a i każdy skorzysta.

Widzę następujące tu wątki :

1. PC na bazie klimatyzatora - HenoK,

2. PC na propan - adam_mk,

3. PC glikolowa - pomysł z elektrody,

4. PC na gaz - nowy pomysł adama.

Może jakoś to usystematyzować i zabrać się do konkretów.

Kilka mogę na tym etapie przedstawić.

Ja też. Zwłaszcza, że wydaje mi się, że COP silnie zależy od tego , jak wysoko ponad dolne źródło podnosimy temperaturę górnego.

Latem na dworze i ciemną nocą jest ponad +15stC.

Ale....

Jak zapuścimy te +15 czy więcej na wlot sprężarki, to ją szlag przy 20 Bar trafi, bo wylot to z 250 będzie miał! Tego żaden olej nie zniesie!

Ale..

Est modus in rebus, jak mawiał Pan Zagłoba!

No, ja myślę, że jest! :lol:

Klocek do tego leży na półce.

Przyjedziesz to się pobawisz!

Adam M.

Poczytaj też tu:

http://www.ogrzewnictwo.pl/index.php?akt_cms=115&cms=278

Facet z sensem pisze, a poza tym, to balsam na nasze rany! :lol:

dzięki,

tego artykułu nie znałem.

facet duży nacisk kładzie na celowośc inwestycji.

Wierz, pierwszą rzeczą jaką robię to liczę koszty inwestycji i zwrot nakładów.

Wychodzi mi, że kolejno najlepiej wychodzą :

1. PC własnej konstrukcji z zewnętrznym wsparciem przy instalacji.

2. prąd elektryczny, bądź prąd + tani kolektor płaski,

3. GZ-50,

P.S.

wodospadu na działce nie mam :wink:

ekogroszek, słoma i proso do spalania ,mnie nie interesują - brak komfortu,

A zdaje się, że gaz masz "z rury"?

Gaz nie wychodzi tak tanio !

każdy liczy do bilansu cenę 1 m3 gazu,

a abonament ?

projekt, podłączenie ?

czas amortyzacji urządzeń ?

komin itp. ?

Należałoby się przyjrzeć także dynamice zwrosu cen i srednim cen w EU.

tacy chyba chcemy być, a więc i takie ceny mieć ?!

Komin odlicz! :lol:

Ta zabawka ma rurę wydechową!

To kogenerator tylko zamiast generatora prądotwórczego pcha sprężarkę pompy ciepła!

Odzysk ze spalin z kondensacją, samoczynny wydech bez żadnej automatyki i wentylatorów...

Multiplikacja przy wykorzystaniu zewnętrznego źródła ciepła COP razy...

Sama radość, miód i balsam na rany!

Jednym słowem: pijany sen chorego idioty! :lol:

A jak zadziała!

Horror dla laika!

Z grama gazu [(1,46 + kondensacja ) razy COP]+(1,46 + kondensacja), lub coś koło tego...

Tego nawet w ERZE nie ma!

Adam M.

To kogenerator ...

to co znam ( czytałem/pamiętam ) to spore zabawki,

jakby przełożyć na silnik od kosiarki ?

brzmi interesująco !

Potrzebuję w największym szczycie 3 kW ( po stronie odbioru ).

Ale niezawodne . Musi być.

Stąd te scrolle mnie pociągają ...