Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Scroll nie jest najlepszy . Ma wady też.

A jakby tak na małym Tecumsechu dostosowanym do zasilania gazem?

Do pozyskania za psie pieniądze...

Adam M.

Wiem, scroll kapryśny, często preciętny, ale typowy i sprawdzony. Tecumsech może, ale od miesiaca siedzę nad tematem, a gazem się nie zajmowałem w ogóle. Kolejny miesiąc w plecy. Więcej !

Typową PC pojmuję mniej/więcej teoretycznie.

Sądzę, że za 3-4 miesiące mogę mieć policzony i rozrysowany jej projekt, a we współpracy kilkoma osóbami tu zaangażowanymi pewnie i szybciej.

Teraz jestem na etapie "w papierach", ale niemalże co do przysłowiowego gwoździa. Tylko czas mi ucieka, a za rok/półtora muszę zacząć składać wszelkie ustrojstwa z projektów i według obliczeń, a nie "widzimisie".

Wigilię 2010 obiecałem rodzinie w nowym domu :p

Czasu mi zaczyna brakować na kolejne teorie ...

W najgorszym przypadku zostanę przy prądzie, ewentualnie kolektor płaski - mam już wsjo policzone.

co+cwu na 850 zł dla 180 m2 domu i 4 osób + garaż nie ogrzewany.

Rajcuje mnie jednak zejśc poniżej 450-500 zł rocznie !

I to ciągle w tej samej założonej kwocie budowy domu.

do HenoK

Kolektor 270 mb rury masz na jakiej powierzchni wykopu/rowu ?

Jaka szerokość wykopu/spirali ?

Na jaką moc PC ( chłodniczą ) zakładasz ten kolektor ?

Jaki masz grunt ? nawadniany gliniasty, jesli pamiętam ?!

Na powierzchni ok. 270m2 - rury są w odstępach co 1m w układzie ślimakowym.

http://www.fr13.republika.pl/budowa/DZ1.jpg

http://www.fr13.republika.pl/budowa/DZ2.jpg

bardzo dobry układ kolektora.

Możesz wyciągnąć spokojnie ze 4,5 kW, a przy sprawnie działającym rozsączu pewnie i ponad 5 kW.

Tak jak widzę ze zdjęcia - nie za płytko nieco ?

Przy projektowaniu PC na bazie sprężarki scroll mógłby być wstępnie Copeland ZR22 lub ZH15, ale ten drugi mógłby być już za duży. Osobiście planuję na bazie sprężarki ZR18.

A o jakim klimatyzatorze myślisz ?

Też się kiedyś zastanawiałem nad podlewaniem kolektora, a teraz jak widzę że HenoK coś takiego zrobił to tracę ostatnie wątpliwości.

Mam niewielki teren na kolektor gruntowy, maksymalnie 100 m2, a grunt to czysty piasek. Myślę zastosować kolektory "śrubowe" prezentowane tutaj kilkakrotnie z jakiejś niemieckiej strony plus intensywne ich nawadnianie. Na początek miałbym tylko deszczówkę i wodę z oczyszczalni biologicznej, a za jakiś czas również ze studni. Jak myślicie, udałoby się z takiego źródłą wycisnać średnio 2,5 kW ?

Też się kiedyś zastanawiałem nad podlewaniem kolektora, a teraz jak widzę że HenoK coś takiego zrobił to tracę ostatnie wątpliwości.

Mam niewielki teren na kolektor gruntowy, maksymalnie 100 m2, a grunt to czysty piasek. Myślę zastosować kolektory "śrubowe" prezentowane tutaj kilkakrotnie z jakiejś niemieckiej strony plus intensywne ich nawadnianie. Na początek miałbym tylko deszczówkę i wodę z oczyszczalni biologicznej, a za jakiś czas również ze studni. Jak myślicie, udałoby się z takiego źródłą wycisnać średnio 2,5 kW ?

Z tego co zrozumiałem z obrazków, bo nie jestem niemieckojęzyczny, to liczymy 50W dla każdego mb wysokości tego kolektora.

Kolektory są 2,0 m, więc dla 2,5 kW potrzebujesz 25 szt.

Pozostałe parametry rozmieszczenia są na stronach.

Spradź jednak jeszcze w innym źródle te 50W, które ( wydaje ) mi się być prawidłowe.

w prezentowanym artykule najbardziej podobami się podkreślenie jak ważne w kosztach i efektach pompy ciepła jest dolne źródło ciepła. :D . Tak, nie zapotrzebowanie ciepła , ale w pierwszej kolejności mozliwości pozyskania ciepła. Skąd i ile mozna. Dokładnie odwrotnie niz zapytania forumowe. Dopiero wtedy skonfrontowac z potrzebami. Raczej zaniżać potrzeby w ramach "współczynnika strachu", który jest znany wszystkim projektantom. Sam dobór elementów pompy ciepła i jej amatorska budowa jest juz wtedy łatwizną.Wiedząc na jaką moc cieplną możemy liczyć i z jakiego źródła czerpiemy - dobieramy sprężarkę. Skraplacz zależy juz wyłacznie od instalacji odbiorczej i jej mocy. Parownik od źródła a precyzyjnie od spodziewanej temperatury parowania. ponieważ typoszereg ubogi rozważamy pomiędzy 2 czy max 4 wymiennikami. czy to da się policzyć ? Mozna ale i na czuja wyjdzie to samo. Do 10 kW nie ma mozliwości sie pomylić. Na koniec zawór termostatyczny i dobór dyszy - łatwizna. Mozna pokusic sie jeszcze o dochładzacz - kupic gotowy lub poprostu zlutowac ze sobą na "mientko" dwa odpowiednie przewody. Polutować, pomordowac się pare godzin z usuwaniem nieszczelności. Troche elektryki na logice stycznikowo-czasówkowej ,dla ambitnych regulator pogodowy , minimalistom termostat pokojowy. Ciepłą wodę pomijam żeby nie drażnić . Zachęcam do zabawy bo satysfakcja murowana. Trzeba tylko mocno chcieć .

Z dochładzaczem to ostrożnie, jak własnej roboty!

Tam występują czasem takie siły wynikające z rozszerzalności, że miejsca łączenia upier..no, ścina w moment!

Trzeba coś w rodzaju sprężynki sobie wydłubać i to dopiero zamknąć w tę drugą rurkę...

Na elektrodzie było kilka zdjęć takiego, co dobrze zadziałał i... nie wytrzymał.

Adam M.

Ja to nad tą gazówką nieśmiało się kiwać zaczynam...

Z dochładzaczem to ostrożnie, jak własnej roboty!

Tam występują czasem takie siły wynikające z rozszerzalności, że miejsca łączenia upier..no, ścina w moment!

Trzeba coś w rodzaju sprężynki sobie wydłubać i to dopiero zamknąć w tę drugą rurkę...

Na elektrodzie było kilka zdjęć takiego, co dobrze zadziałał i... nie wytrzymał.

Adam M.

Ja to nad tą gazówką nieśmiało się kiwać zaczynam...

dlatego proponuję jak najbardziej profesjonanie stosowane rozwiązanie ; połaczyć przewód ssący sprężarki z przewodem skropinowym na odcinku np 1m poprzez ich zlutowanie miekkim lutem. Niezniszczalne choć mniej skuteczne. Ten na elektrodzie to samodział który uległ implozji , wysokie ciśnienie skroplin zacisneło rurke z parą - w proponoanym rozwiazaniu nicnie grozi. Zawsze mozna kupić gotowy dochładzacz danfossa ale to połowa kosztów parownika, a miło byc tanio :D danfossowski zbudowany jest podobnie jak ten walniety tyle że tam jest konstrukcja , która usztywnia rurkr wewnetrzną,chroni przed implozją,a zwiększając burzliwość przepływu intensyfikuje wymiane ciepła.

Gazówke nieśmiało odradzam, chyba że instalujesz agregat na zewnątrz. Tak z kilo gazu w piwnicy to ryzyka pierdykniecia gdie nic się nie ostoi :cry:

Ale masz pewnie też wiedze górniczą , co najmniej ze słyszenia :D

Z tego co zrozumiałem z obrazków, bo nie jestem niemieckojęzyczny, to liczymy 50W dla każdego mb wysokości tego kolektora.

Kolektory są 2,0 m, więc dla 2,5 kW potrzebujesz 25 szt.

Pozostałe parametry rozmieszczenia są na stronach.

Spradź jednak jeszcze w innym źródle te 50W, które ( wydaje ) mi się być prawidłowe.

Poczytaj tutaj:

http://www.matrix-bausysteme.de/klimafundamente/kfw60paket.html

Na ile zrozumiałem to do pompy 8,13 kW dają 15 takich kolektorów, czyli że jeden daje około 540 W. Do potrzebnej mi mocy starczyłoby więc 5 sztuk, a ponieważ zgodnie z rysunkiem tutaj: http://www.matrix-bausysteme.de/klimafundamente/spiralkollektoren.html jedna spirala zajmuje 4 m2, to wystarczyłoby mi tylko 20 m2 ?

A ja bym jeszcze chciał je podlewać wodą o dodatniej temperaturze.

Teraz od innej strony: powiedzmy że wykorzystam 80 m2 z dostępnych 100 m2, i zamontuję 20 takich kolektorów, i przyjmę pesymistycznie połowę, czyli 270 W z jednego - czyli dolne źródło dało by mi 5,4 kW - akurat by starczyło do najmniejszego Copelanda który ma coś około 5 kW.

Tylko czy to realne że takie dolne źródło da tyle mocy ???

pond 8kW ale mocy cieplnej, z tego pochodzące z kolektorów moc chłodnicza to najwyżej 6 kW , czyli 400 W z jednego kolektora. Czy to mozliwe? Kolektor ma średnicę 0.5 m i ma 20 zwojów czyli Pi x 0.5 x 20 = 32 m co daje 12.5 W/mb. Całkiem realne. Zwracam jednak uwagę że montowane są w linii. Zamontowanie w kwadracie z pewnością zmniejszy efektywność.

pond 8kW ale mocy cieplnej, z tego pochodzące z kolektorów moc chłodnicza to najwyżej 6 kW , czyli 400 W z jednego kolektora.

No racja, przegapiłem istotną sprawę prądu pobieranego przez pompę :-(

Zwracam jednak uwagę że montowane są w linii. Zamontowanie w kwadracie z pewnością zmniejszy efektywność.

Znów masz rację.

Czyli gdyby robić 2 rzędy trzeba by odstęp między nimi dać większy niż 2 metry.

Czy to mozliwe? Kolektor ma średnicę 0.5 m i ma 20 zwojów czyli Pi x 0.5 x 20 = 32 m co daje 12.5 W/mb. Całkiem realne.

Tylko czy grunt dostarczy takiej mocy?

Załóżmy że jeden kolektor "oddziałuje" metr w bok i średnio pół metra w górę i w dół, więc ma do dyspozycji maksymalnie walec gruntu o objętości ok 15 m3, czyli tylko 0,5 m3 na metr bieżący rurki, a w tradycyjnym kolektorze jak zrobił np HenoK będzie 2 x więcej.

bardzo dobry układ kolektora.

Możesz wyciągnąć spokojnie ze 4,5 kW, a przy sprawnie działającym rozsączu pewnie i ponad 5 kW.

Tak jak widzę ze zdjęcia - nie za płytko nieco ?

W układzie kolektora chodziło mi o minimalizację oporów hydraulicznych. Zapewnia to układ ślimakowy kolektora (przez analogie do układów ogrzewania podłogowego).

Głębokość wykopów 1,20m, ale dojdzie jeszcze ok. 20cm nasypu. Głębokość przemarzania u mnie nie przekracza 1,0m.

Myślę, że jest to optymalna głębokość wykopów (oczywiście w moim przypadku, w rejonie Suwałk musiałoby być głębiej).

"Tak z kilo gazu w piwnicy to ryzyka pierdykniecia gdzie nic się nie ostoi "

Metan (CNG) lekki jest... :-?

Pod sufitem na niego czujniki stawiam... :-?

Oglądam te kolektory i tak mi się te godziny ze szpadlem w ręce (umiem nim pracować!) nie podobają, że ta gazówka zyskuje na uroku... :roll:

Adam M.

matan? do czego? pisałeś o propanie a on cięższy od powietrza, bezbarwny i bezwonny. Ale jak pierdyknie w piwnicy !Koniec odcinka.

Z Adamem nie nadążysz.

Tym razem chodzi mu o gazową pompę ciepła.

Np. taką :

http://www.atmopomiar.pl/images/szkic2.jpg

Cena : 51240,00zł za pompę 18kW

aaaaaaaa faktycznie :D takie rozwiązania są dość powszechne w dużych centrach handlowych. Stosuja tam agregat trigeneracji ; elektryczności, ciepła i zimna. Nie dam głowy ale tak chyba jest zasilane centrum handlowe przy wjeżdzie do Katowic. Zastosowanie silnika od kosiarki ma dwie wady ; hałaśliwość i niska żywotność silnika.A i moc musi byc duza aby sie opłacało. Tylko że u Adama wzystko jest w różowych barwach :D ( tj. optymstycznie, żeby nie było dwuznaczności 8) )

pozostańmy może przy pompie ciepła.

aaaaaaaa faktycznie :D takie rozwiązania są dość powszechne w dużych centrach handlowych. Stosuja tam agregat trigeneracji ; elektryczności, ciepła i zimna. Nie dam głowy ale tak chyba jest zasilane centrum handlowe przy wjeżdzie do Katowic. Zastosowanie silnika od kosiarki ma dwie wady ; hałaśliwość i niska żywotność silnika.A i moc musi byc duza aby sie opłacało. Tylko że u Adama wzystko jest w różowych barwach :D ( tj. optymstycznie, żeby nie było dwuznaczności 8) )

pozostańmy może przy pompie ciepła.

To o czym piszesz to jeszcze coś innego - gazowe bloki energetyczne, np. :

http://www.terma.gda.pl/img/b.kogeneracyjne%20du%BFy.jpg

Gazowa pompa ciepła wykorzystuje do napędu sprężarki silnik gazowy zamiast elektrycznego i w dodatku odzyskuje całe ciepło odpadowe oraz wykorzystuje ciepło powietrza atmosferycznego.

Tak sobie myślę, że jak ktoś ma gaz "z rury" i wcale nie musi latać z butlami czy zakopywać sobie baniaczka, to idealnie byłoby pomnożyć energię zawartą w gazie przez COP pompy ciepła.

W elektrycznie pędzonej nie ma "odpadu" w postaci ciepłych spalin. Jak prąd wpłynie (przez licznik) do tej pompy. to obróci jej wałkiem i koniec.

Z gazem jest lepiej!

Wpływa do silnika, obraca wałkiem, wypływa w postaci ciepłych spalin i oddaje ciepełko, które już nie jest potrzebne mu do niczego, a nam tak!

Robota zrobiona i bonus w postaci strumienia ciepła.

Wcale nie trzeba od razu rozważać konstrukcji dla hiparmarketu.

Jak zrobili taką dużą, to mniejsza pewnie też zadziała...

Małych nie robią, bo to dla nich kłopot.

A z silnikiem do kosiarki, to taka przenośnia była.

Mały silnik w porównaniu z tym, co na fotce, to jak od kosiarki...

Adam M.

Jakby Ci to powiedzieć.... :roll:

Ja to oglądałem z bliska już dość dawno...Kilka lat temu....Wiem, że jest.

Na razie nie mam zamiaru robić miniaturki. Na razie to tylko "obciążenie" takiej zabawki pokleję i zoptymalizuję. Co potem? Zobaczymy.