Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

POMPA CIEP?A

ZAC

Recommended Posts

...

Dziękuję za te informacje. Są bardzo cenne dla mnie. :p

1. DZ

Wydajność wilgotnego piasku w literaturze można znaleźć 12 lub nawet 20W/m2

Co daje odpowiednio 175 lub 290 mb rury. Spory rozrzut :-?

Skłaniam się do 290 mb + tranzyty.

Dla spiralnego, jak pamiętam x1,5, ale nie chciałbym z kolei przewymiarować.

Temat drążę.

2. Piszesz pompa obiegowa 25-60, a nie jest tak, że mając kolektor na rurze fi32, niepotrzebnie wprowadzam opory redukcją na „25” w pompie ?

3. podłogówka – oczywiście masz rację !

Podałem tylko informacyjnie. Trzeba będzie to policzyć.

4. Z tego co wiem, bufor w postaci zasobnika stabilizuję pracę PC tzn. wydłuża cykle, do tego stopnia, że automatyka nie ma co robić.

Ponadto na elektrodzie bardzo chwalono rozwiązanie w postaci mamki do PC.

5. Koszty energii i urządzenia.

Wierz mi, policzyłem dokładnie. Przy samodzielnej budowie ma to sens. Nawet nieźle się bilansuje. Kupując firmówkę, w moim przypadku byłoby to bez sensu.

Ponadto jestem „zakręcony” na niskie koszty eksploatacji pod warunkiem amortyzacji w rozsądnym czasie ( mniejszym niż życie urządzenia ).

6. Moc pompy a mrozy. Dla deltaT=40K ( +20/-20C ).

Jeśli PC na bazie ZR18 mająca moc chłodniczą 2,8 kW ( dla -5/30 ) i do tego dodamy 1kW którą sama pobiera daje to 3,8 kW. Jeśli w szczycie będzie pracowała 20 godzin ( 4 godziny postoju ) uzyskam ponad 76 kWh. Ogrzewanie + cwu u mnie to 56 kWh na dobę. Nie powinno więc nigdy zabraknąć :p

Grzałka raz na 2 tygodnie aby „pogonić” legionellę, na czas remontu, awarii PC i co tam jeszcze …

7. 43C na odbiorze jest potrzebne dla komfortu cwu. Mniej to już byłoby kiepsko.

8. presostaty – masz rację pojedyncze dają większy komfort modułowości, a cena niewiele się różni. Dzięki, takie informacje są bezcenne. :)

9. za sterownie zabiorę się później, jak dopracuję hydraulikę/ termodynamikę,

10. Dochładzanie … :roll: czytałem różne opinie, nie wiem co o tym sądzić, za małą mam tymczasem wiedzę,

11. pozostałe komponenty; zbiornik, filtr, zawór itp., oczywiście ! Tymczasem zaczynam, czyli DZ, zapotrzebowanie i dobór podstawowych elementów.

12. Wymiennik piszesz P7-10 dla skraplacza i parownika. Sądzę, żę jednak powinno zachować się proporcje 1.2-1.5x. Może jeden z nich z innej firmy ?

13. Co do zaworu i dyszy w CoolCat, faktycznie wychodzą dwie TZ 2/TEZ 2-01 lub 02. Masz rację. Lepiej na Danfoss'ie.

Dzięki :p

I liczę na kolejne podpowiedzi.

• Odpowiedzi 426
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A ja tak tylko zapytam co do tych spirali w PC niemieckich- czy takie bliskie usytuowanie tych rur siebie zda egzamin?

Nie chodzi przecież tylko o długośc rur ale o długość rur na danej powierzchni.

Rura jest tylko nośnikiem pobieranego ciepła.

Ciepło jest pobierane z gruntu. Istotna jest objętość gruntu, z której można to ciepło efektywnie odebrać.

Objętość można zwiększyć poprzez zwiększenie powierzchni przy płaskich wymiennikach lub przez zwiększenie głębokości przy wymiennikach pionowych.

Wymienniki spiralne są połączeniem tych dwóch sposobów.

Pozwalają odebrać ciepło ze stosunkowo dużej objętości przy niezbyt głębokich odwiertach.

No... tak, ciepło odbierzemy ale czy nie eksploatujemy szybciej przez to gruntu bo jednak skupienie tych rur spiralnych jest dość duże ( 2 m głębokie i o średnicy 0,5 m dość blisko siebie na rys. widać)? I w jaki sposób zwiększamy objętość skoro na maxa ściskamy te kolektory aby zmieścić się na małej działce?

Przecież poziome PC Kolektory uklada się w odl. ok. 0,8 do 1 m od siebie- dł do nawet 300-40 m, kolektory pionowe są o długości ok. nawet kilkudziesięciu m- trochę miejsca one zajmują a te spiralne faktycznie mało ale tak jak napisałem wg mnie chyba szybko będzie grunt eksploatowany?

pzdr

No... tak ale czy nie eksploatujemy szybciej przez to gruntu bo jednak skupienie tych rur spiralnych jest dość duże ( 2 m głębokie i o średnicy 0,5 m dość blisko siebie na rys. widać)?

Przecież poziome PC Kolektory uklada się w odl. ok. 0,8 do 1 m od siebie, kolektory pionowe są o długości ok nawet kilkudziesięciu m- trochę miejsca one zajmują a te spiralne faktycznie mało ale tak jak napisałem wg mnie chyba szybko będzie grunt eksploatowany?

pzdr

Zacznij od tego ile zaoszczędzisz w pelenach mając PC. Zakładając np. COP 3,0; 3,5 ; 4,0.

Następnie pomnóż oszczędności przez okres eksploatowania PC.

Wyjdzie Ci ile maksymalnie możesz w nią zainwestować.

Mnie wyszło, że kupić gotową mi się nie opłaca. Ale jeśli "pokleję" ją sam to i owszem.

To bardzo uproszczony sposób liczenia, ale nie warto stawiać PC, ani innego urządzenia w domu dla ideii. Musi czemuś służyć ; oszczędność, komfort, prestiż :lol: :wink:

gościu01- zgadzam się w 100% z Tobą, mi tylko chodzi o to że jakoś nie dowierzam tym spiralnym bo wydaje mi się że szybciej będą eksploatować grunt a to może spowodować małą sprawność.

Samemu PC ..., za cienki jestem :( ale tu masz rację tylko wtedy się opłaca.

pzdr

gościu01- zgadzam się w 100% z Tobą, mi tylko chodzi o to że jakoś nie dowierzam tym spiralnym bo wydaje mi się że szybciej będą eksploatować grunt a to może spowodować małą sprawność.

Samemu PC ..., za cienki jestem :( ale tu masz rację tylko wtedy się opłaca.

pzdr

Widzisz, montują to renomowane firmy niemieckie.

A w tym kraju mają naprawdę spore doświadczenie w tym temacie.

Dla mnie taki kolektor jest również nowością.

Zastanawia mnie, że montaż pokazują z kolektorem dachowym.

Sądzę, że dobrym parametrem byłaby tu rozwinięta powierzchnia z jakiej może czerpać ciepło kolektor. Z pewnością śrubowy prezentowałby tutaj bardzo dobry współczynnik. Większy od płaskiego, czy spiralnego.

Albo objętość, jak wspomniał HenoK.

Nie zastanawiałem się nad tym. Przemyślę to.

Pisałem przecież! :-?

STABILIZATOR CIŚNIENIA SKRAPLANIA.

Wiem! Wielu, podobno kumatych, jeszcze go nie widziało....

Może dlatego właśnie mnie się wydaje, że mnie się uda to, co innym podobno nie wychodzi...

Adam M.

Pisałem przecież! :-?

STABILIZATOR CIŚNIENIA SKRAPLANIA.

Wiem! Wielu, podobno kumatych, jeszcze go nie widziało....

Może dlatego właśnie mnie się wydaje, że mnie się uda to, co innym podobno nie wychodzi...

Adam M.

eeeeeeee tego sie domyśliłem. Ale tak końkretnie : producent , typ. Czy to aby urządzenie do chłodnictwa i kontaktu z czynnikiem?

Może ja i nie kumaty ale nie wszystko złoto co sie świeci a COP to bardzo delikatna sprawa.

...

I liczę na kolejne podpowiedzi.

2. pompe dobiera sie nie na średnicę przyłacza a le na wydajność i wysokość podnoszenia (ta wysokośc to takie historyczne określenie. pompa nie podnosi wody a tylko pokonuje opory hydrauliczne) Za duża to za duże zuzycie energii i gorszy COP całości.

4. Zbiornik z mamką nie ma nic wspólnego z instalacją c.o. Do podłogówki nie warto stosowac oddzielnego zbiornika , tym bardzie w tak małej instalacji

7. uzyskanie c.w.u. na poziomie 47 C nie jest żadnym problemem, mozna i wyżej ale żyłowanie pompy powyżej 55C temperatury skraplania kosztuje i grozi rozpadem oleju i czynnika.

8. "Renomowani" stosują presostaty miniaturowa na określone ciśnienia zadziałania. Amator takich nie kupi bo są seryjnie produkoane tylko ze stykami "załącz" a trzeba ze stykami rozłaczającymi sterowanie. Jak sie dołoży przekaźnik do inwersji to juz nie warto cenowo.

10. ,O dochładzaniu załaczę link z pełnym wyjaśnieniem po co i jak.

11. Po zbiornik skroplin udaj sie do najbliższego zakłądu naprawy urządzeń chłodniczych - w cenie flaszki dostaniesz potrzebny , wystarczy 1 dm3.

12. Parownik z P7-10 jest OK czyli skraplacz trochę przewymiarowany. Nie sądzę aby innych firm były tańsze. Przewymiarowanie skraplacza nie niesie żadnych negatywnych skutków , ,będzie większe dochłodzenie skroplin niz u renomowanych - to tylko na plus

13. No sam widzisz jakie to proste :D

no to podaj typ i firme to reszte doczytam. Pytałem czy do chłodnictwa bo czynnik chłodniczy jest bardzo wraźliwy na różne materiały :evil:

a tu polecana lektura o dochładzaczu :

http://www.viessmann.com/web/poland/pl_publish.nsf/AttachmentsByTitle/fr-pl_pompy-ciepla.pdf/$FILE/fr-pl_pompy-ciepla.pdf

strona 8

A ja cały czas jakoś nie wierzę że te zakręcone kolektory będą działać jak należy- tak mi się wydaje. Grunt się szybko "rozładuje" i dupa.

Wg mnie taki układ jest dobry dla gruntów o bardzo dobrym przewodzeniu, wilgotnych itp. wtedy eksploatacja będzie bardziej optymalna.

pzdr

Tak sie zastanawiam. Ile może kosztować samodzielnie wykonana PC. I czy to jest opłacalne? Może jakaś kalkulacja dla:

"glikolowa", moc 10 - 12 kW, sprezarka scroll hitachi, zawór trójdrogowy, pompa wilo, czynnik R134a, programator pracy PC, termometry, programator pogodowy, dodatkowo opcja CWU. W "gustownej obudowie"

Można to kupić za 9.500,-

I nie jest to jakś wyjatkowa okazja. Jest na rynku sporo PC w cenach do 14.000,- (o mocy do 13 kW).

Moim zdaniem, gdyby brać pod uwagę tylko wzgledy oszczednościowe, to samodzielne wykonanie PC dzisiaj jest bez sensu - jeszcze dwa lata temu było to bardzo opłacalne.

Ty te pompy zawodowo projektujesz czy też chcesz sobie skleić własną?

Bo to są dwa różne podejścia!

To, co jest "zawodowo" ryzykowne , i to bardzo, to dla swojej zabawki jest wręcz wskazane!

Adam M.

moje roważania nie sa teoretyczne - jeśli cos pisze z praktyki to własnej, sprawdzonej rencyma tak projektowej jak wykonawczej czy eksploatacyjnej.

wszelkie manipulacje przy pompie ciepła zaraz widzę w postaci zmian COP. Ważne jest nie tylko źródło dolne ale i instalacja odbiorcza w tym np przepływ - i z całkiem praktycznych obserwacji wynikaja moje wątpliwości. Ale to najmniej ważene. Powiedz mi jaki jest cel tej stabilizacji , bo na COP na pewno nie wpłynie pozytywnie. Nie zbywaj mnie tylko żartem :evil:

czy warto budowac samodzielnie pompę ciepła? Jeśli ktoś nic jeszcze nie zbudował , a rower naprawia z punkcie serwisowym, to z pewnością nie warto :D . To jednak wymaga pewnego zacięcia majsterkowicza, praktyki a i wiedzy ( bez przechwalania się :D )

za jakie pieniądze? to nie do końca porównywalne bo sprzedawcy profesjonalni oszczędają na wszystkim . Dotyczy to też tych z najlepszej półki. Brak naczynka czy zaworu elektromagnetycznego nie powinien zdziwić. Wymienniki dobrane z dokładnościa do jednej płyty i oczywiście w wielkościach z poza katalogu.

A tak konkretnie to oceniam że amatorska konstukcja z najlepszymi komponentami i bez rezygnacji z czegokolwiek to jakie 40% przecietnych kosztów. Przy porównaniu z vismannem to juz dużo mniej. A jakby udało sie jeszcze cos z VATem to pełnia szczęścia.

Poza tym nie wszysto da się przeliczyc na pieniądze. Satysfakcja i zdobyte doświadczenie nie przelicza się na żadne kwoty. za to moge garantować.

Ryzyko nie jest duże , ale trzeba byc mocno zmotywowanym i pewnym siebie też.sama motywacja materialna nie wystarczy.

Np. EKO-SUN za mniej niż 14.000,-, czy ZIRIUS z bezpośrednim parowaniem, z kolektorem, za około 14.000,-

W wątku o domu pasywnym juz pisałem że pytałem ZIRIUS`a o zasilanie mojego malego domku energooszczędnego ale mi nie odpowiedzieli, wg mnie ich podane 60 m rury dające 2,5 kW to dla warunków gruntowych baaardzo korzystnych no i tylko dla grzania bez cwu.

Na Ziriusa PC już dla większych mocy i dla celów cwu wydamy 2 x cena co za tą z odparowaniem bezpośrednim, na pewno taniej niż normalne ceny typu 40 000 ale i tak nie mało.

A te eko sun to w necie raczej ubiogie sa w informacje za 14000 znalazłem faktycznie PC ale tylko PC bez osprzętu, kolektorów itp