white1234 14.01.2010 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Witam W planach mam zrobienie ogrzewania na gaz a tu takie kwiatki. Za kilka lat możemy płacić za gaz nawet o jedną trzecią więcej, niż obecnie - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna". Wszystko przez to, że Komisja Europejska domaga się liberalizacji rynku tego surowca w Polsce. To oznacza, że Urząd Regulacji Energetyki nie będzie już pilnował, byśmy nie płacili zbyt drogo. Gazeta przypomina, że monopol Polskiego Górnictwa Naftowego i Gazownictwa paradoksalnie gwarantuje niższe ceny za gaz odbiorcom indywidualnym. O to, by poziom cen dla zwykłych ludzi był możliwie jak najniższy, dba URE. Eksperci uważają jednak, że to odbiorcy hurtowi, czyli wielkie zakłady przemysłowe, powinni odbierać surowiec taniej. * Wiadomości z branży Energetyka i Surowce * Wiadomości z kraju i ze świata "Dziennik Gazeta Prawna" pisze, że już za kilka lat sytuacja na rynku błękitnego paliwa może się diametralnie zmienić. Komisja Europejska zarzuca nam bowiem, że istniejący w polskim prawie obowiązek przedstawienia przez przedsiębiorstwa energetyczne taryf do zatwierdzenia przez prezesa Urzędu Regulacji Energetyki jest niezgodny z unijnymi dyrektywami. KE wszczęła przeciwko Polsce postępowanie, grozi nam też Trybunałem Sprawiedliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 14.01.2010 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Dziekujemy Ci kolego"biały raz dwa trzy cztery" że zalogowałeś się na tym forum by przedstawić nam tą przerażającą prasówkę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 14.01.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 ...za prąd,za węgiel,za wodę,za Waszą i Naszą...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Browar 14.01.2010 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 zostaje "samopodpalenie" puki zapałki tanie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojtas122 14.01.2010 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 amen Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariankossy 15.01.2010 00:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 "biały raz dwa trzy cztery" za takie straszenie normalnych ludzi to na WP.pl wezmą ciebie bez kastingu na redaktorka naczelnego wierzysz ?!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 no pięknie.Piątek przygotowuje się do imprezy,kulig i to tamto ,a ten mi że 1/3 gaz w górę. .Trza się rozglądać za drewnem czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 pal choinkami - za wp.pl :"100 suchych choinek to 60 ton węgla" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AManys 15.01.2010 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Sytuacja jest wielce prawdopodobna. Jakiś czas temu czytałem atrukuł dot. cen gazu. Nie pamiętam dokładnych cen, po których Rosja sprzedaje ten sam gaz, ale dla zobrazowania różnicy przyjmijmy, że za 1000 m3:- W. Brytania płaci 1000 E- Polska 500 E- Białoruś 250 E Z ostatnich działań Gazpromu wynika, że ich celem jest zrównanie cen do najwyższego poziomu. W chwili obecnej oprócz regulacji cen ratuje nas jeszcze wydobycie gazu w Polsce. Jest to chyba kilkanaście procent krajowego zapotrzebowania. Co będzie za kilka lat zobaczymy. Najlepszy przykład ropy 1,5 roku temu cena przekroczyła 150 dolarów za baryłkę. Teraz mamy coś koło 70. Z życzeniami najniższych cen wszelkich nośników. AManys Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 15.01.2010 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Sytuacja jest wielce prawdopodobna. Jakiś czas temu czytałem atrukuł dot. cen gazu. Nie pamiętam dokładnych cen, po których Rosja sprzedaje ten sam gaz, ale dla zobrazowania różnicy przyjmijmy, że za 1000 m3: - W. Brytania płaci 1000 E - Polska 500 E - Białoruś 250 E Z ostatnich działań Gazpromu wynika, że ich celem jest zrównanie cen do najwyższego poziomu. W chwili obecnej oprócz regulacji cen ratuje nas jeszcze wydobycie gazu w Polsce. Jest to chyba kilkanaście procent krajowego zapotrzebowania. Co będzie za kilka lat zobaczymy. Najlepszy przykład ropy 1,5 roku temu cena przekroczyła 150 dolarów za baryłkę. Teraz mamy coś koło 70. Z życzeniami najniższych cen wszelkich nośników. AManys Pozdr. I aby taki wniosek wyciągnąć trzeba było czekać na jakieś działania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 15.01.2010 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Nie pamiętam dokładnych cen, po których Rosja sprzedaje ten sam gaz, ale dla zobrazowania różnicy przyjmijmy, że za 1000 m3: - W. Brytania płaci 1000 E - Polska 500 E - Białoruś 250 E kiedyś na forum była jakaś dyskusja iz gaz w UK kosztuje mniej niż u nas.....pamięta to ktoś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hubetr 15.01.2010 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 w sumie chodziło tam chyba o to, ze UK kupuje drożej ale dla odbiorcy indywidualnego i tak wychodził taniej niż u nas:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
civic9 15.01.2010 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 bo w UK jednak jest jakaś konkurencja. rozumiem, że liberalizacja oznacza także odpowiednie zorganizowanie podstaw dla działalności konkurencji. ale pewnie nie, chodzi tylko o podwyżkę i jakiś pretekst do tego. ps. tak wiem, że teraz mogę wybrać pomiędzy PGNiG i... PGNiG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
white1234 15.01.2010 08:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 "biały raz dwa trzy cztery" za takie straszenie normalnych ludzi to na WP.pl wezmą ciebie bez kastingu na redaktorka naczelnego wierzysz ?!!! Nie wierzę. Ja nie straszę normalnych ludzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 15.01.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 "biały raz dwa trzy cztery" za takie straszenie normalnych ludzi to na WP.pl wezmą ciebie bez kastingu na redaktorka naczelnego wierzysz ?!!! Nie wierzę. Ja nie straszę normalnych ludzi. Czyli nie normalnych straszysz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 15.01.2010 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 bo w UK jednak jest jakaś konkurencja. rozumiem, że liberalizacja oznacza także odpowiednie zorganizowanie podstaw dla działalności konkurencji. ale pewnie nie, chodzi tylko o podwyżkę i jakiś pretekst do tego. ps. tak wiem, że teraz mogę wybrać pomiędzy PGNiG i... PGNiG U mnie na terenie jest MOW, obecnie EWE i z tego co mi wiadomo to ceny EWE gazu są wyższe niż PGNiG więc się ciesz . pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
white1234 15.01.2010 09:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 "biały raz dwa trzy cztery" za takie straszenie normalnych ludzi to na WP.pl wezmą ciebie bez kastingu na redaktorka naczelnego wierzysz ?!!! Nie wierzę. Ja nie straszę normalnych ludzi. Czyli nie normalnych straszysz? Ludzie wyluzujcię. Ja nikogo nie straszę. Wkleiłem info na temat ewentualnych podwyżek gazu bo to dotyczy dużej części posiadaczy domków. Sam jestem na etapie wyboru źródła ogrzewania. Jeśliby wkleił takie info ktoś z 1000 postami to by było wszystko ok? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NOTO 15.01.2010 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 To pewnie z powodu wyobrażenia że zalogowałeś się głównie po to aby "zrobić furorę" szmatławymi artykułami. To są ogromne spekulacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 15.01.2010 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 Ludzie wyluzujcię. Ja nikogo nie straszę. Wkleiłem info na temat ewentualnych podwyżek gazu bo to dotyczy dużej części posiadaczy domków. Sam jestem na etapie wyboru źródła ogrzewania. Jeśliby wkleił takie info ktoś z 1000 postami to by było wszystko ok? No to pisz po co to wklejasz... bo co mnie po tym? Nie mam opcji - z moich WZ wynika tylko w zasadzie gaz lub pompa lub prąd., na pompę domek za mały, działka za mała, przy takim zużyciu różnica w cenie by mi się "zwróciła" za naście lat, nawet licząc podwyżkę gazu. Co do prądu -będę się martwić jak gaz zdrożeje. Na razie mam ogrzewanie gazowe za niecałe 200 zł/msc i nie narzekam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 15.01.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 dzisiaj w GW info że wzrasta o 8,1% cena za przesył prądu w Energia Pro (podpadam pod nich). Niby na razie tylko przesył ale tylko patrzeć jak składnik za energię też podrożeje. I jak to uzasadniają skoro cena węgla jest ostatnio stała a z niego robią prąd? Ano muszą produkować en. z biopaliw a one są drogie... Tak będą nas teraz doić na każdym kroku - w imię ekologii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts