Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

J&S domku W-49.12 budowanie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 340
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

26 maja 2011r.

Próbne odpalenie kominka - przyjemne emocje, szczególnie że firma solidna i kompetentna http://www.emotka.pl/emotikony/emocje/99.gifhttp://www.emotka.pl/emotikony/emocje/99.gif http://www.emotka.pl/emotikony/emocje/99.gif Dobre wykonanie (oby tylko nie zapeszyć) terminowość i porządek. Z czystym sumieniem można tych kominkarzy polecić.

9.jpg

31 maja 2011r.

Dzisiaj pracowaliśmy na zewnątrz. Staramy pozbyć się z ziemi wysztkiego co niepotrzebne - kamienie, patyki, połamane korzenie, folie, drobne kawałki szkła itp... (pozostałości po działkowiczach). Działka za domem wygląda coraz lepiej.

16.jpg

15.jpg

Pogoda sprzyja więc nasze roślinki coraz piękniejsze, a rzodkiewka już jest prawie, prawie...

74.jpg

75.jpg

76.jpg

77.jpg

78.jpg

80.jpg

79.jpg

2 czerwca 2011r.

Rozpoczęliśmy przygotowania do płytkowania. Usuwamy fragmenty wystających dylatacji. Potem gruntowanie, ale płytkarz ma wejść za około 2 tygodnie, więc jest jeszcze trochę czasu. Małż wycina, a ja "latam" na miotełce bo nie znoszę walających się pod nogami drobiazgów-w postaci białych styropianowych kulek.

42.jpg

43.jpg

44.jpg

45.jpg

• 2 weeks później...

14 czerwca 2011r.

Nareszcie mamy kanalizację, jeszcze nie jesteśmy podłączeni, ale jest już na działce. Obecnie walczymy z kurzem i pyłem, a jednocześnie małymi kroczkami posuwamy się do przodu. Przecieramy ściany usuwając z nich zbędne drobiazgi, odkurzamy podłogi i gruntujemy. I tym sposobem w niektórych sypialniach można by było już nawet malować i kłaść podłogi :yes: Za tydzień spodziewamy się kafelkarza i rozpocznie się oczekiwana z niecierpliwością akcja - "kafelkowanie" :)

46.jpg

47.jpg

Edytowane przez jolapp2

15 czerwca 2011r.

Długo nie mogłam zdecydować jakie płytki kupić do łazienek i na ścianę do kuchni. Tak wiele różnych kolekcji i aranżacji mi się podoba więc wybór był trudny. Zmuszona zbliżającym się płytkowaniem podjęłam decyzję, rozrysowałam na kartkach układ płytek na każdej ścianie (aranżacja :rolleyes:) i dzisiaj zamówiłam do górnej łazienki takie oto "flizy"

48.jpg

49.jpg

51.jpg

50.jpg

52.jpg

21 czerwca 2011r.

Małż dzisiaj cały dzień w stolicy :( a że nie lubię sama budować więc zajęłam się zakupem brakujących jeszcze baterii... Z powodu kamienia i twardej wody w naszym miasteczku rezygnowaliśmy z planowanych hydromasaży już na etapie wyboru wanny (młody inwestorek niepocieszony)

do dużej łazienki na poddaszu -

56.jpg

58.jpg

57.jpg

do małej łazienki na parterze -

60.jpg

59.jpg

i przy okazji do kuchni (opłata za jedną przesyłkę) -

61.jpg

62.jpg

25 czerwca 2011r.

Rozpoczęłam działania na parterze. Rączki bolą, oj bolą :( a szczególnie nadwyrężona od dłuższego czasu prawa ręka (chyba jakiś stan zapalny się zrobił). Czyszczę sufit jak się tylko da, potem uzupełnię drobne ubytki i ewentualne pęknięcia. Nasz domek budowany w trudnych, ubiegłorocznych warunkach zaczął pracować. Aż się przestraszyłam i w......łam, ale jak poszperałam na forum i w internecie to się uspokoiłam. Tak bywa i lepiej, żeby domek pracował teraz, bo można różne drobiazgi "wyeliminować", no i po wykończeniu, kiedy już zamieszkamy będzie mniej do naprawiania.

70.jpg

Małż pobawił się też swoimi zabawkami (chociaż to jeszcze nie pora na malowanie)

68.jpg

69.jpg

Ja jednak uważam, że nie ma to jak solidny wałek lub pędzel (może jednak ten pierwszy) :yes: :yes: :yes:

29 czerwca 2011r.

Obowiązki zawodowe związane z kończącym się rokiem szkolnym calkowicie wyeliminowały mnie z prac budowlanych. Małż skończył kłaść gładź, wygląda nieźle ale jaka jest jej jakość okaże sie po wyszlifowaniu. Ja w międzyczasie zamówiłam płytki do dolnej łazienki i na ścianę do kuchni.

Łazienka:

71.jpg

72.jpg

73.jpg

74.jpg

75.jpg

76.jpg

kuchnia:

77.jpg

78.jpg

79.jpg

80.jpg

4 lipca 2011r.

Wszystkie płytki mamy już w domku. Kurierzy jakby się "zmówili" i rozpoczeli inwazję. W piątek przyjechały kafle beżowe (łazienka na dole), dzisiaj czekoladowo-beżowe (przedpokój na górze), jasno-beżowe (ściana w kuchni), grafitowo-biało-popielate (łazienka na górze). Szczególnie byłam ciekawa wyglądu tych ostatnich, bo ich nigdy nie widziałam. Znalazłam w necie, ale w sklepach ich nie prezentują, szukałam i nic. Ryzyk-fizyk ze mnie. Im dłużej trwała dostawa tym bardziej ogarniały mnie wątpliwości, że może nie będą takie jak bym chciała, w końcu wydałam na nie 2600zł. A tu niespodzianka. Zdjęcia prezentowane przez producenta nie oddają uroku tej kolekcji. Kafle z kwiatami są :p:p:p i wszystkie płytki mają delikatną fakturę. Jednak ryzyko się opłaciło. Płytki nieoklepane, ładne i cena rewelacyjna. Sagra beige do kuchni też super, ale ją widziałam wcześniej w marketach budowalanych.

18.jpg

19.jpg

17.jpg

20.jpg

dekory do kuchni:

83.jpg

84.jpg

Nasz domek przypomina już skład budowlany:

22.jpg

21.jpg