jolapp2 14.01.2010 20:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 4 sierpień 2009r. Po głębokim namyśle decyzja zapadła - dokumentację do pozwolenia na budowę załatwiamy sami. Byliśmy wczoraj u projektanta, który będzie nam adoptował projekt i naniesie budynek na mapki. Omówiliśmy wszystkie szczegóły i podpisaliśmy umowy. Za swoją pracę pan projektant życzy sobie "tylko" 600zł - jeżeli nie ma zmian. Ja wprowadzam tylko kilka drobnych więc myślę, ze nie będzie to jakaś kosmiczna kwota. Pan mieszka w woj. śląskim, ale mamy do niego blisko bo mieszkamy na pograniczu dwóch województw. Już dawno słyszeliśmy, że w woj. śląskim są zupełnie inne ceny (dużo niższe). A może rozejrzymy się za ekipą budowlaną właśnie u sąsiadów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 4 sierpień 2009r. W związku z podziałem zadań w naszej grupie budujących rozmawiałam dzisiaj z prezesem (ojciec koleżanki mojego syna) spółki zajmującej się w naszej gminie siecią wodociągową i kanalizacją sanitarną. Pan prezes był bardzo miły i życzliwy, uzgodniliśmy co trzeba i w ciągu kilku dni mamy otrzymać zapewnienie o dostawie wody i techniczne warunki przyłączenia do sieci wodociągowej oraz odprowadzenia ścieków sanitarnych, pomimo, że gmina dopiero w przyszłym roku będzie prowadziła sieć wodociągową i kanalizację wzdłuż planowanej drogi przy naszych działkach. Zatem złożyliśmy wnioski wraz z kopiami mapki ewidencyjnej Dzisiaj także kolega z naszej grupy zebrał podpisane przez nas wnioski do Enei i ma się spotkać ze znajomym elektrykiem w sprawie dostawy prądu Można powiedzieć, że robimy maleńkie kroczki do przodu, w ciągu dwóch dni trzy kroki: projektant, woda i kanalizacja, energia elektryczna. Na dodatek wysłałam wczoraj wieczorem e-maila z moimi i męża danymi do projektanta i jakież było dzisiaj moje zdziwienie kiedy otworzyłam pocztę. Pan grzecznie podziękował. A dzisiaj zadzwoniła do mnie jego pracownica-asystentka w celu potwierdzenia naszego adresu i adresu budowy, ponieważ już rozpoczynają pierwsze prace nad dokumentacją i chcą uniknąć niepotrzebnych błędów. Chyba jest dobrze, żeby tylko nie zapeszyć Czyli pora się spokojnie pakować - jutro wyjeżdżamy na bardzo załużone w tym roku wakacje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 20:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 14 sierpień 2009r. To co miłe i przyjemne tak szybko ucieka, ale pozostają wspomnienia i fotografie. Wypoczywaliśmy wędrowaliśmy szlakami pienińskimi jeździliśmy na wycieczki rowerowe płynęliśmy przełomem Dunajca i przy okazji odwiedziliśmy znajomych ze szkolnych czasów A ja pokonałam swoje fizyczne słabości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 20:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 15 sierpień 2009r. U "progu" Wąwozu Homole http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl6K56YKI/AAAAAAAAAP8/B7sWWXcvqh0/74d96ac2e56272cemed.jpg - szanowna inwestorka Wyprawa na Wysoką, a później Przełęczą Rozdziela, Rezerwatem Biała Woda do Jaworek (maszerowaliśmy 6 godzin) http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0-EX8y1LFI/AAAAAAAAAYQ/BlzG0ev2Xig/e223e9e18148ac84med.jpg - inwestorka i najmłodszy inwestor http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl9DeaV1I/AAAAAAAAAQk/1gI0zE4lbvw/5c9d74b1ebc11b0emed.jpg - szanowny, strudzony inwestor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 14 sierpień 2009r. Zwiedzanie Muzeum Przyrodniczego w Krościenku http://lh6.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0-Fyupoo-I/AAAAAAAAAYw/p5AE0F8bBbU/60ff055721976989med.jpg zdobycie Trzech Koron http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl98RHN3I/AAAAAAAAAQs/rvtJ1l7CEHE/682732a95e68ddc7med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 14 sierpień 2009r. A teraz wieści "budowlane": Jeszcze przed wyjazdem, dokładnie 3 sierpnia zaniosłam do Urzędu Gminy grzeczną prośbę naszej "grupy budującej" o usunięcie betonowych słupów i drzew z drogi dojazdowej do naszych nieruchomości oraz o jej utwardzenie. Będąc na naszym wakacyjnym wojażu dowiedzieliśmy się od koleżanki, że coś sie dzieje na naszej rzekomej drodze, zbieg okoliczności ? Po dziesiejszym powrocie zastaliśmy grzeczne pismo z gminy (z dn. 11.08.), że rozpoczęte zostały prace nad umożliwieniem nam dojazdu do działek, a pozostałe prace zostaną podjęte po wykonaniu projektu drogi oraz uzyskaniu zezwolenia na budowę, a swoją drogą ciekawa jestem jak długo to potrwa bo przy okazji budowy drogi ma zostać pociągnięta sieć wodno-kanalizacyjna , chyba że najpierw sieć a jak domki będą stały - droga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 17 sierpień 2009r. Ufffffffff ale dzisiaj był upał, można się było rozpłynąć. Przejrzałam rysunki, które kiedyś zrobiłam w komputrze. Chciałabym, aby mój domek wyglądał mniej więcej tak: http://lh6.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S09qwTzBv9I/AAAAAAAAAWI/KP158QJ88Ck/3.gif.jpg http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S09qwzyIf8I/AAAAAAAAAWM/5UuBk3S5f_E/4.gif.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 18 sierpień 2009r. Odebrałam dzisiaj z Zakładu Gospodarki Komunalnej warunki techniczne włączenia do sieci wod.-kan. i zapewnienie na dostawę wody i odbiór ścieków. Niepokoi mnie zapis na końcu, że w/w wymienione warunki techniczne włączenia do sieci wod.-kan. będą obowiązywać po uzbrojeniu terenu w rejonie działki Czy, aby to nie będzie "kłodą" w uzyskaniu pozwolenia na budowę i trzeba będzie projektować studnię i szambo ? Chyba jutro zadzwonię do naszej "wtyczki" w wydz. budownictwa i architektury w starostwie. Sprawy w toku to: -adaptacja projektu i projekt zagospodarowania działki (umowa na piśmie, że projektant wykona to do 31.08.2009r.), -oświadczenie z UM, że istnieje możliwość połączenia naszej działki z odcinkiem projektowanej drogi (obiecane, pod koniec tego tygodnia), -wydanie warunków przyłączenia do sieci energetycznej (obiecane do końca tego tygodnia). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 20 sierpień 2009r. Wczoraj "zawezwał" nas nasz projektant w celu ostatecznego omówienia zmian dokonywanych w projekcie. Za: zamianę dwóch okien na jedno w kotłowni, zmianę okna z drzwiami balkonowymi na okno w sypialni na dole, likwidację podcienia i wyrównanie budynku w salonie, likwidację okna w komórce pod schodami, likwidację okna w garażu (będą luksfery), poszerzenie filarów przed drzwiami wejściowymi, przeprojektowanie zadaszenia nad nimi na szersze oraz przerysowanie poddasza z poszerzeniem sypialni kosztem korytarza zapłacimy 700zł. Czyli cała adaptacja wraz z projektem zagospodarowania działki wyniesie 1300zł. Mamy już oświadczenie z UM, że istnieje możliwość połączenia naszej działki z odcinkiem projektowanej drogi oraz wydane warunki przyłączenia do sieci energetycznej Jeżeli chodzi o feralny zapis w zaświadczeniu o warunkach wod.-kan. to może ono w starostwie nie przejść. Jednak będziemy je takie składać. Zobaczymy później co z tym zrobimy. Dotychczasowe koszty dokumentacji nezbędnej do uzyskania pozwolenia na budowę: -mapki do celów projektowych - 400zł -adaptacja projektu i projekt zagospodarowania działki - 1300zł -warunki techniczne włączenia do sieci wod.-kan. i zapewnienie na dostawę wody, odbiór ścieków i odbiór nieczystości stałych - 61zł -oświadczenie z UM, że istnieje możliwość połączenia naszej działki z odcinkiem projektowanej drogi - 0zł -wydanie warunków przyłączenia do sieci energetycznej - 0zł ............................... Razem: 1761zł Jak na razie różnica w kosztach między załatwianiem PB przez I projektanta a załatwianiem PB przez nas wynosi 2439zł na naszą korzyść Będziemy jeszcze musieli zapłacić za wydanie PB oraz za ZUDP, ale to odliczymy jak przyjdzie pora i ostatecznie będziemy wiedzieć ile. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 24 sierpień 2009r. W oczekiwaniu na zakończenie adaptacji projektu i zagospodarowanie działki zdjęcia z naszej nieruchomości: -"droga", zastanawiam się czy ciężkie samochody wjeżdżające na budowę nie zakopią się przy deszczowej pogodzie http://lh6.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl7tQzA9I/AAAAAAAAAQQ/hEdK7Ujdfgg/683526641f50a85emed.jpg - nasza zarośnięta działka http://lh3.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl9jBQNsI/AAAAAAAAAQo/nwGWJA6VjEI/1edea272ea9e8e18med.jpg http://lh4.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S0Cl6QlezOI/AAAAAAAAAQA/UVNdIGnjhaQ/19283c2e7dbdd7f4med.jpg Jeżeli pozwoli pogoda to w październiku zrobimy na działce porządki i tymczasowo ją ogrodzimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 27 sierpień 2009r. No i nasza działka na mapie: http://lh6.ggpht.com/_HrvOiKIpqLY/S09qxTTx5jI/AAAAAAAAAWQ/5fqLx7GwP8Q/5.gif.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 28 sierpień 2009r. Projektant kończy adaptację projektu i plan zagospodarowania działki, ale dziasiaj przyjechał jeszcze obejrzeć działkę w realu. Casting na ekipę budowlaną trwa. W zasadzie daliśmy do wyceny koszty robocizny do czterech firm. Mamy namiary jeszcze na trzy. Jakoś nie śpieszą się z wyceną kosztów robocizny Niektórzy tłumaczą się urlopem swoim lub pracowników. Rozumiem, że odpoczynek jest potrzebny, ale chciałabym juz coś niecoś wiedzieć na temat ceny tej "przyjemności" i ewentualnie zaklepać którąś z ekip na wiosnę 2010r. Mam nadzieję, że jeszcze chwila i złożymy wszystkie dokumenty potrzebne do wydania PnB i że nie będzie większych problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 30 sierpień 2009r. No i mamy pierwszą wycenę robocizny: -ekipa nr I - Pan F. - 34000zł za SSO (aby zatrudnić tę firmę ostateczną decyzję musimy podjąć do końca września) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 3 wrzesień 2009r. Wczoraj odebraliśmy dokumentację po adaptacji wraz z planem zagospodarowania. Pomimo, że była spisana umowa co do kwoty za usługi podstawowe oraz co do kwoty za zmiany w projekcie, nasz projektant zaśpiewał 250zł więcej (20zł-ksero 4 szt. mapek z naniesionym budynkiem itp..., 130zł-pieczątki na projekcie i dokumentacji-za adaptację instalacji sanitarnej i elektrycznej pomimo, że nie robiliśmy zmian, 100zł-dla projektanta dodatkowo, gdyż stwierdził, że pracy było bardzo dużo). Jakież było nasze rozczarowanie, kiedy otworzyłam dokumentację orginalną a tam byk jak nie wiem. Nie zgadzała się powierzchnia użytkowa naszego domku, aż o 11m2 niestety takiego błędu nie mogliśmy przepuścić. Obawiając się, że możemy mieć więcej takich niespodzianek bardzo dokładnie przejrzałam całą dokumentację. Znalezione jeszcze błędy: brak podpisów i dat przy pieczątkach za zgodność z orginałem dokumentów potwierdzających uprawnienia osób biorących udział w adaptacji brak podpisów i pieczątek na 1 egzemplarzu projektu, gdzie zostały wrysowane na czerwono zmiany jak również na innych stronach W te pędy podzwoniłam do członków naszej grupy budujących, aby sprawdzili swoją dokumentację. Oni także mieli błędy Od razu, nie zważając na późną porę przekazaliśmy "miłą" nowinę projektantowi i umówiliśmy się na dzisiaj. Pan skruszony przyjechał (godz.13) po nasze 3 zestawy dokumentacji i zabrał je do poprawki. Byliśmy tym razem jednak "brutalni" i zażądaliśmy poprawioną dokumentację na dzisiaj Dzwonił do mnie już 3 razy, że wiezie poprawione i uzupełnione dokumenty, ale jakoś nie może dojechać bo to bądź tamto. Zresztą przed chwilą także. A więc czekam ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 3 wrzesień 2009r. No i mamy kolejną wycenę robocizny, a więc zestawienie: -ekipa nr I - Pan F. - 34000zł za SSO (aby zatrudnić tę firmę ostateczną decyzję musimy podjąć do końca września) -ekipa nr II - Pan Z. - 38000 - 40000zł za SSO, z więźbą i przygotowaniem dachu pod położenie dachówek, bez zagęszczenia piachu przed wylaniem płyty (trzeba wynająć sprzęt i inną ekipę, bądź tylko sprzęt i zrobić to samemu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 3 wrzesień 2009r. No i doczekałam się. Projektant przyjechał wraz z poprawioną dokumentacją. Przejrzeliśmy z mężem wszystkie egzemplarze i nie znaleźliśmy braków. Mam nadzieję tylko, że sprawdziliśmy dokładnie Zatem dotychczasowe koszty dokumentacji nezbędnej do uzyskania pozwolenia na budowę (razem z mapkami): -mapki do celów projektowych - 400zł -adaptacja projektu i projekt zagospodarowania działki - 1550zł -warunki techniczne włączenia do sieci wod.-kan. i zapewnienie na dostawę wody, odbiór ścieków i odbiór nieczystości stałych - 61zł -oświadczenie z UM, że istnieje możliwość połączenia naszej działki z odcinkiem projektowanej drogi - 0zł -wydanie warunków przyłączenia do sieci energetycznej - 0zł ............................... Razem: 2011zł Jak na razie różnica w kosztach między załatwianiem PnB przez I projektanta a załatwianiem PnB przez nas wynosi 2189zł na naszą korzyść Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 8 wrzesień 2009r. Zawiozłam dzisiaj dokumentację do starostwa (do naszej znajomej), aby przejrzała czy mamy wszystkie niezbędne papierki i czy nasz (niedbały trochę jak się okazuje) projektant nie zrobił nam jeszcze jakieś "kuku" Po uzupełnieniu przez projektanta wynalezionych przez nas braków i błędów, nasi "wspólnicy" w budowaniu jeszcze wynaleźli brak dwóch pieczątek , które dzisiaj na szybko uzupełniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 8 wrzesień 2009r. Po zdaniu (mam nadzieję) we wrześniu ważnych dla mego małża egzaminów, w październiku planujemy rozpoczęcie prac porządkowych na działce. Liczymy na sprzyjającą pogodę i może powitamy jesień pierwszym grilem lub ogniskiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 17 wrzesień 2009r. Dokumentacja sprawdzona. Kilka drobnych rzeczy do poprawki Jest kolejna wycena robocizny, a więc zestawienie: -ekipa nr I - Pan F. - 34000zł za SSO (aby zatrudnić tę firmę ostateczną decyzję musimy podjąć do końca września) -ekipa nr II - Pan Z. - 38000 - 40000zł za SSO, z więźbą i przygotowaniem dachu pod położenie dachówek, bez zagęszczenia piachu przed wylaniem płyty (trzeba wynająć sprzęt i inną ekipę, bądź tylko sprzęt i zrobić to samemu) -ekipa nr III - Pan K. - 59100zł za SSZ (wszystkie etapy, aż po rynny) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jolapp2 14.01.2010 21:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 20 wrzesień 2009r. I kolejna wycena robocizny, a więc zestawienie: -ekipa nr I - Pan F. - 34 000zł za SSO (aby zatrudnić tę firmę ostateczną decyzję musimy podjąć do końca września) -ekipa nr II - Pan Z. - 38 000 - 40 000zł za SSO, z więźbą i przygotowaniem dachu pod położenie dachówek, bez zagęszczenia piachu przed wylaniem płyty (trzeba wynająć sprzęt i inną ekipę, bądź tylko sprzęt i zrobić to samemu) -ekipa nr III - Pan K. - 59 100zł za SSZ (wszystkie etapy, aż po rynny) -ekipa nr IV - Pan P. - 58 100zł za SSZ (wszystkie etapy), z materiałami (oprócz więźby, którą mamy i bez dachówek) 135 500zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts