Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faktura z rabatem a odliczanie VAT

Ed45

Recommended Posts

Czy mógłby ktoś rozwiac moje wątpliwości w 2 nurtujących mnie kwestiach

Chodzi o odliczanie Vat za materiały budowlane dla inwestycji nie wymagajacej pozwolenia na budowę.

1. Pojawiła mi się wątpliwość podczas wypełniania wniosku WZM-1 dotycząca sposobu wyliczania z posiadanych faktur kwoty podatku VAT.

Normalnie liczę według wzóru - VAT = (kwota brutto/1,22) x 22%

Czy faktury z udzielonym przez sprzedawcę rabatem rozlicza się w ten sam sposób co faktury bez rabatu czy inaczej.

Na logikę chyba tak ale wolę się upewnić - bo jak zmiejsza się podstawa opodatkowania tj. zmiejsza się kwota brutto za towar to i oczywiście zmniejszy się kwota Vat do odliczenia.

2.Czy trzeba dołączać do faktur wystawionych przez sklepy internetowe potwierdzenia dokonania zapłaty za towar.

Faktura wystawiona była po wpłynięciu przelewu i fakt jego wpłynięcia jest udokumentowany na niej.

Czy ta konieczność dotyczy tylko przesyłek pobraniowych.

Czy mógłby ktoś rozwiac moje wątpliwości w 2 nurtujących mnie kwestiach

Chodzi o odliczanie Vat za materiały budowlane dla inwestycji nie wymagajacej pozwolenia na budowę.

1. Pojawiła mi się wątpliwość podczas wypełniania wniosku WZM-1 dotycząca sposobu wyliczania z posiadanych faktur kwoty podatku VAT.

Normalnie liczę według wzóru - VAT = (kwota brutto/1,22) x 22%

Czy faktury z udzielonym przez sprzedawcę rabatem rozlicza się w ten sam sposób co faktury bez rabatu czy inaczej.

Na logikę chyba tak ale wolę się upewnić - bo jak zmiejsza się podstawa opodatkowania tj. zmiejsza się kwota brutto za towar to i oczywiście zmniejszy się kwota Vat do odliczenia.

Odliczasz tylko rzeczywiście zapłacony VAT czyli po uwzględnieniu rabatu.

2.Czy trzeba dołączać do faktur wystawionych przez sklepy internetowe potwierdzenia dokonania zapłaty za towar.

Faktura wystawiona była po wpłynięciu przelewu i fakt jego wpłynięcia jest udokumentowany na niej.

Czy ta konieczność dotyczy tylko przesyłek pobraniowych.

Do deklaracji nie załączasz ani faktur, ani potwierdzeń zapłaty. Jak Cię wezwą na weryfikację wniosku - to dostarczasz to o co poproszą. Czasem chcą, czasem nie, ale w każdym razie mają prawo żądać dowodów zapłaty. Przy czym odpowiednia informacja na fakturze także jest takim dowodem wystarczającym i nie ma potrzeby przedstawiać osobno przelewu.