Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W bloku były duże kontenery, do których wrzucaliśmy śmieci, nigdy nie zastanawiałam się ile ich "produkujemy" :roll: . Obecnie w domu zapełniam 2 pojemniki/m-c na zwykłe śmieci i popiół oprócz tego mam osobne na szkło i plastik. Najgorzej było podczas budowy, wtedy to dopiero było duuużo śmieci, gruzu, worków papierowych i foliowych...itd :evil:

Ile zapełniacie pojemników? Czy odczuwacie różnicę ( w myśleniu o śmieciach) w stosunku do mieszkania w bloku ?

Dwójka dzieci w tym jeden pieluchowiec. Zużywamy 240l*2/mc.

Myślę, że się to zmniejszy bo po dopełnieniu jeszcze kilku formalności będziemy dostawać 200l/mc worków do segregacji, które odbierze od nas gmina. Czyli produkowac będziemy tyle samo ale zrezygnujemy z jednego płatnego kontenera.

Co do mojego podejśca w porównaniu zblokiem to się niewiele zmieniło. Segreguje i tu i tam. Produkuje tyle samo.

Rodzina 2+1. 2*120 l/mies. na śmieci niesegregowane + 2*120 l na segregowane (plastik/szkło/metal/papier) + śmieci typu "bio" na kompost.

Ciężko produkować mniej śmieci skoro praktycznie wszystko jest sprzedawane w opakowaniach - w większości plastikowych a często podwójnych (np. plastik + dodatkowo karton w środku..)

Ja mam umowę na 2*120l / m-c

I gdyby nie pampersy, to mógłbym się przerzucić na 1*120L/m-c.

Plastiki, szkło idą do oddzielnych worków i co jakiś czas to zbiorczych kontenerów na osiedlu.

Bio idzie do kompostownika.

A papier do ognia.

A w porównaniu z mieszkaniem to różnica spora - tam tylko oddzielałem szkło i plastik. Reszta szła w kubeł.

Trochę mnie zaskoczyliście tą małą ilością śmieci...

Robiłem przegląd firm i wszyscy proponowali 1 pojemnik 120l/tydzień - płatne co kwartał, od 82 do 128 zł/kwartał...

Mieszkańcy 2+2, starsza osoba, pies, kot...dużo pieluch...dużo...

Myślę, że te 120l tygodniowo to zapełnię...

Chociaż nie liczę selektywnej zbiórki...ale tą oferuję tylko jedna firma i nie jest najtańsza 124zł/kwartał i dają 3 worki na selektywną już bez dopłat...

Ale we wsi są pojemniki, więc chyba się nie opłaca - tyle, że trzeba będzie się z tym bujać do nich...

Witam

rodzina 2+2, mamy umowę na 120l/tydzień i spokojnie go zapełnialiśmy :lol: , jak założyliśmy kompostownik to ilośc śmieci spadła i latem to chyba można by było przejśc na 120l/2 tyg. ale boję się smrodu po tych 2 tygodniach, a zimą wyrzucam popiół więc nawet jest za mało te 120l/tydz.

120 l/ *2/ miesiąc wydaje mi się jako mieszkance bloku strrrrasznie małą ilością. Mam wrażenie, że produkujemy ( rodzina 2+2) tysiąc razy więcej, ale wstyd się przyznać, że z segregacją to u nas krucho :oops: . Niestety mieszkając w bloku, nie jest łatwo segregować śmieci, ponieważ nie ma żadnych mechanizmów motywacyjnych. Śmieci i szmbo - to dwie rzeczy, które mnie martwią jako przyszłego mieszkańca domku, ale czytając wasze wypowiedzi troszkę mniej się boję :D

Witam

rodzina 2+2, mamy umowę na 120l/tydzień i spokojnie go zapełnialiśmy :lol: , jak założyliśmy kompostownik to ilośc śmieci spadła i latem to chyba można by było przejśc na 120l/2 tyg. ale boję się smrodu po tych 2 tygodniach, a zimą wyrzucam popiół więc nawet jest za mało te 120l/tydz.

Mój znajomy wykopuje dół przed zimą na popiół a tak na marginesie u nas 2+1 i co tydzień 120L :oops:

• 3 weeks później...

U mnie przy 2 osobach, 2 kotach i psie wystarcza 1x120 l miesięcznie.

Plastiki, szkło idą do oddzielnych worków które co jakiś czas wywożę po drodze do zbiorczych kontenerów.

Bio idzie do kompostownika, a papier do pieca.

Metal do szwagra, który wywozi na złom (przy okazji - ma tam częste kursy).

Popiół na drogę lub do dziury w ziemi.

W porównaniu z mieszkaniem to różnica spora - tam tylko oddzielałem szkło i plastik. Reszta szła w kubeł.

Ekstremalnie segregujemy smieci. Tych typowych w zwiazku z czym jest naprawde bardzo malo. Moze takie 10l wiaderko tygodniowo. Oczywiscie sa imprezy, czasami wieksza ilosc warzyw do parowaru, wedzenie 20 kilku ryb, grill gdzie tych odpadow jest znaaaaacznie wiecej ale w tej chwili max 10l tygodniowo ...

Raz w tygodniu pojemnik 120.

Po zainstalowaniu młynka kuchennego do odpadków wreszcie jest luzik i miejsce w kuble śmieciowym.

Logistyka pakowania śmieci doprowadzona do perfekcji - w słoiki upycham torebki foliowe, w kartoniki mniejsze katroniki a w te kartoniki kubeczki a w te kubeczki ..itd. :D

Cena wywozu śmieci jest bardzo wysoka ( za 120 l 19 pln) więc koszt młynka zwróci się pierunem.