ciaputek 24.02.2010 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Raz w tygodniu pojemnik 120. Po zainstalowaniu młynka kuchennego do odpadków wreszcie jest luzik i miejsce w kuble śmieciowym. Logistyka pakowania śmieci doprowadzona do perfekcji - w słoiki upycham torebki foliowe, w kartoniki mniejsze katroniki a w te kartoniki kubeczki a w te kubeczki ..itd. Cena wywozu śmieci jest bardzo wysoka ( za 120 l 19 pln) więc koszt młynka zwróci się pierunem. o, nowy temat - młynek kuchenny, może jeszcze inne doświadczenia z użytkowania w.w. ? Czy młynek zastępuje kompostownik i zwierzęta domowe razem wzięte? I czy jest odczuwalnie mniej śmieci dzięki w.w.? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 24.02.2010 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2010 Też za chwilę muszę podpisać coś , gdzieś A propos młynka. Własnie się uczę Dla mnie bomba Obierki z warzyw wsuwa, resztki obiadu (np. niedojedzona zupa - nie biegam już z garnkiem do kibelka) , resztki ze słoików po róznych ogórkach i innych, skorupki od jajek, fusy po kawie i herbacie, resztki owoców (np. wyciśnięta cytryna). Bardzo mi się podoba obieranie ziemniaków nad zlewem :) A to oznacza mniej śmieci. Kupuję też jajka w kartonkach a nie plastikowych pudełkach, bo wrzucam kartoniki do kominka Dużo "czystej makulatury" wrzucam do kominka na rozpałkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ziaba 25.02.2010 06:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Ok 70 % zawartości pojemnika na śmieci zajmowały tzw odpadki kuchenne - obierki, resztki obiadowe i takie inne o których pisała Nefer. Ten, kto nie stoi w garach ne ma pojęcia o przydatności tegoż urządzenia. Z worka śmieciowego zawsze coś przeciekało i podśmiardywało , więc - dość tego - i nastąpił zakup. Cena trochę wysoka - przyzwoity młynek co będzie pracował parę ładnych lat kosztuje od 750 ( Allegro) do ..ile kto chce Jest trochę zabawy z założeniem młynka ( test na inteligencję ) ale potem, to już tylko ekstaza Rozmawiałam w sprawie młynka z MPWK - czy aby legalne (żeby nie było..) Oczyszczalnie kochają resztki obiadowe Podsumowywując - młynek jest urządzeniem podnoszącym standart prac kuchennych i wielce obniżającym poziom zawartości kubła śmieciowego. Ten kto młynek już ma - żałuje, że nie miał go wcześnej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 25.02.2010 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2010 Szczerze polecam kompostowniki, oczywiście jezeli dizłka nie jest 400m:).Do tego dorzucamtroche dżdżownic i kuchenne odpady tam znikają. Ja mam kompostownik 720L ( rodzina 5 osobowa) i do tego kosz na reszte smieci (szkoło plastik segregowane) 120L zapełniony raz w miesiącu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 21:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Wiele pozytywów za młynkiem, cena niepowalająca - trzeba poważnie wziąć pod uwagę, tylko nie wiem, czy jeśli jest młynek - to nie ma już kompostownika ? głupia jestem Bardzo proszę fachowców od tematu o wyjaśnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 21:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Szczerze polecam kompostowniki, oczywiście jezeli dizłka nie jest 400m:). Do tego dorzucamtroche dżdżownic i kuchenne odpady tam znikają. Ja mam kompostownik 720L ( rodzina 5 osobowa) i do tego kosz na reszte smieci (szkoło plastik segregowane) 120L zapełniony raz w miesiącu Myslałam, że coś tam kumam z kompostownika, ale co to za dżdzownice i skąd je brać? działka 1000 m, więc się nadaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 21:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Też za chwilę muszę podpisać coś , gdzieś A propos młynka. Własnie się uczę Dla mnie bomba Obierki z warzyw wsuwa, resztki obiadu (np. niedojedzona zupa - nie biegam już z garnkiem do kibelka) , resztki ze słoików po róznych ogórkach i innych, skorupki od jajek, fusy po kawie i herbacie, resztki owoców (np. wyciśnięta cytryna). Bardzo mi się podoba obieranie ziemniaków nad zlewem :) A to oznacza mniej śmieci. Kupuję też jajka w kartonkach a nie plastikowych pudełkach, bo wrzucam kartoniki do kominka Dużo "czystej makulatury" wrzucam do kominka na rozpałkę Nefer, strrrrrasznie jest mi miło i jestem dumna, że mam Twój wpis, mam Twój dziennik w ulubionych i śledziłam Cię z zapartym tchem Przepraszam za trochę prywaty, ale jako autor wątku chyba mogę - co nie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 26.02.2010 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dżdżownice kalifornijskie najłatwiej kupić na allegro, teraz na pewno nie sprzedaja ale jak tylko zrobi sie ciepło to sporo takich akucji. (sam kupiłem na A) A tu krótki opis. http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/czy-warto-miec-dzdzownice_,6526_2551.htm Mam i polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.02.2010 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ciaputku się zawstydziłam :) Zaglądaj do mnie czasem Zapraszam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Też za chwilę muszę podpisać coś , gdzieś A propos młynka. Własnie się uczę Dla mnie bomba Obierki z warzyw wsuwa, resztki obiadu (np. niedojedzona zupa - nie biegam już z garnkiem do kibelka) , resztki ze słoików po róznych ogórkach i innych, skorupki od jajek, fusy po kawie i herbacie, resztki owoców (np. wyciśnięta cytryna). Bardzo mi się podoba obieranie ziemniaków nad zlewem :) A to oznacza mniej śmieci. Kupuję też jajka w kartonkach a nie plastikowych pudełkach, bo wrzucam kartoniki do kominka Dużo "czystej makulatury" wrzucam do kominka na rozpałkę Jak rozumiem jestes szczęśliwą posidaczką młynka, korzystasz i testujesz i z wpisu wynika , że warto - tym bardziej trzeba go wziąć pod uwagę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.02.2010 22:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dżdżownice kalifornijskie najłatwiej kupić na allegro, teraz na pewno nie sprzedaja ale jak tylko zrobi sie ciepło to sporo takich akucji. (sam kupiłem na A) A tu krótki opis. http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/czy-warto-miec-dzdzownice_,6526_2551.htm Mam i polecam MOja teściowa coś mieszała w kącie działki z kompostownikiem kiedyś. Ale zanim coś z tego wyszło to nasi niezbyt uprzejmi sąsiedzi zrobili awanturę na 3 piętra, że składujemy odpady ... A nawet nie miała biedna okazji spróbować czy to działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 22:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Ciaputku się zawstydziłam :) Zaglądaj do mnie czasem Zapraszam serdecznie Nefer, jestem na bieżąco z Twoim dziennikiem, serio. Podziwiam gust, klasę i dobry smak. Zazdroszczę też umiejętności negocjacji ( jak np. z blatem), ja pod tym względem jestem totalna ciapa. Ale uczę sie od lepszych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 22:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dżdżownice kalifornijskie najłatwiej kupić na allegro, teraz na pewno nie sprzedaja ale jak tylko zrobi sie ciepło to sporo takich akucji. (sam kupiłem na A) A tu krótki opis. http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/czy-warto-miec-dzdzownice_,6526_2551.htm Mam i polecam MOja teściowa coś mieszała w kącie działki z kompostownikiem kiedyś. Ale zanim coś z tego wyszło to nasi niezbyt uprzejmi sąsiedzi zrobili awanturę na 3 piętra, że składujemy odpady ... A nawet nie miała biedna okazji spróbować czy to działa To niestety są " uroki" działki w mieście - mili sąsiedzi. U nas niby miasto - ale prawie wieś, więc kompostownik z "nieszczęsnymi" kalifornijskimi dżdżownicami - może być Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 26.02.2010 22:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 Dżdżownice kalifornijskie najłatwiej kupić na allegro, teraz na pewno nie sprzedaja ale jak tylko zrobi sie ciepło to sporo takich akucji. (sam kupiłem na A) A tu krótki opis. http://www.muratordom.pl/ogrod-i-otoczenie/ogrodowa-fauna/czy-warto-miec-dzdzownice_,6526_2551.htm Mam i polecam Dzięki za link, poczytam, dokształcę się, będę mądrzejsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
voytas80 26.02.2010 22:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lutego 2010 zastanawiam się czy to dżdzownice ale u mnie jeszcze nie wyjałem kompostu z kompostownika bo wszytsko sie ładnie kurczyło a zapewniem że sporo tego tam ładowane było. i co 2 tygodnie trawa z koszenia 800m Dla zasady co jakis czas polewałem lekko gnojóweczką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ciaputek 27.02.2010 23:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lutego 2010 No właśnie co z tymi dżdżownicami?. Odpytałam moja siostrę- szczęśliwą posiadaczkę działki a na niej kompostownika ale ona o żadnych dżdżownicach, a nawet kalifornijskich nie słyszała - czyżby niedouczona ( pomimo doktoratu) w tym względzie była? HELP!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 28.02.2010 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 to łakomczuchy, te dżdżownice http://forum.muratordom.pl/dzdzownica-kalifornijska-zjadla-moje-smieci,t26355.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.02.2010 00:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2010 KOlejne gęby do wyżywienia ? O nie ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts