Piotr_ok 14.01.2010 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 witam, posiadam i używam excellence 32kW z MCBA5 (nowy, wcześniejszy MCB1456 "się zepsuł"), dwa obiegi, czujnik pogodowy, czujnik zasilania podłogówki, regulator/termostat pokojowy wewnętrzny. Niestety nie jestem zadowolony z jego pracy, czasami potrafi 'wepchnąć' więcej w obiegi niż jest ustawione, wówczas w domu jest jak w tropikach ... Instalator (autoryzowany), który próbował coś zrobić przestał odbierać telefony; widziałem podczas ostatniej jego wizyty że nie do końca wie co i jak ma poustawiać. Kontaktowałem się z ACV niby coś próbują pomóc ale tak naprawdę odsyłają do instalatora. W tej chwili ustawienie jest takie że jak temperatura wewnątrz (niezależnie od tego co jest na zewnątrz) osiągnie ustawioną wartość to albo się ACV włącza albo wyłącza (razem z pompami). Tam gdzie jest podłogówka wszystko w zasadzie jest ok, w pomieszczeniach z grzejnikami niestety wychładza się mocno ... Jeśli ktoś skusił się na piec ACV (ciekawe co was skłoniło do jego kupna) to proszę o informację jak się sprawuje, jak jest ustawiony itp itd; może wasze doświadczenia pomogą mi znaleźć "złoty środek". Może macie dobrego instalatora (okolice w-wy, otwocka), który 'radzi' sobie z ustawieniami parametrów i prawidłową regulacją pieca? kontakt do niego mile widziany oczywiście jeśli macie jakieś pytania odnośnie pieca to postaram się odpowiedzieć. pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hydraulik 14.01.2010 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Na terenie Warszawy i okolic jest jeden bardzo dobry serwisant, obsługuje głównie Vaillanty i Brotie ale jeśli miał by czas i jeszcze jakoś go zmotywować to może by podjechał Ten człowiek o kotłach, automatykach i kotłowniach wie prawie wszystko i on wie że wie Za dzwoń na infolinie do Vaillanta lub poszukaj w wykazie serwisantów nazywa się Łazicki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 14.01.2010 22:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 Na terenie Warszawy i okolic jest jeden bardzo dobry serwisant, obsługuje głównie Vaillanty i Brotie ale jeśli miał by czas i jeszcze jakoś go zmotywować to może by podjechał Ten człowiek o kotłach, automatykach i kotłowniach wie prawie wszystko i on wie że wie Za dzwoń na infolinie do Vaillanta lub poszukaj w wykazie serwisantów nazywa się Łazicki dzięki za informację, postaram się z nim skontaktować i pogadać; czy sądzisz, że takie rozwiązanie polegające na całkowitym wyłączaniu grzania razem z pompami jest prawidłowe? wcześniej piec się wyłączał ale pompy chodziły dość długo i efekt był taki że to co wcześniej piec nagrzał potem pompy 'mieląc' wodę wychładzały; teraz rzeczywiście podłoga 'trzyma' ciepło pozdrawiam Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 15.01.2010 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2010 a stosuje ktoś może Room Unit? jakieś wrażenia? warto inwestować?pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_ok 01.02.2010 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2010 a stosuje ktoś może Room Unit? jakieś wrażenia? warto inwestować? pozdrawiam Piotr hmm ... tylko ja się dałem wpuścić w ACV? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan Malicki 10.09.2011 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2011 hmm ... tylko ja się dałem wpuścić w ACV? Niestety nie tylko Ty. Kupiłem Prestige 32 solo i po zamontowaniu przyjechał serwisant i stwierdził że trzeba by jeszcze osprzętu elektronicznego dokupić za około 2000 zł. aby można było chociażby ustawić krzywą grzewczą. Jak znajdę kartkę to wypiszę o co chodziło. Mimo tego wydatku dalej czujnik pokojowy miałby być na kablu a mowy o podłączeniu do komputera nie ma. Jak ktoś ma pojęcie co rzeczywiście jest jeszcze potrzebne i gdzie najtaniej kupić i za ile to będę wdzięczny. Na szczęście serwisant włączył piec i wszystko działa poza możliwością zmiany zaawansowanych ustawień i sterowaniem podłogówką. Teoretycznie gdybym zrezygnował z podłogówki a mogę i kontroli zaawansowanych ustawień to wszystko wydaje się że działa dobrze i spełnia swoje zadanie. Niestety serwisant był enigmatyczny, na wiele pytań nie potrafił odpowiedzieć a informacji w necie na temat tego kotła jest niewiele. Uwaga! Ponoć starsze wersje miały w sobie moduł odpowiedzialny za sterowanie podłogówką a do nowszych trzeba dokupować. Za każdą informację dotyczącą tego kotła z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 11.10.2011 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Ja się wypowiem odnośnie instalatorów.Firma która mi robiła ma swojego sprawdzonego. Jak mi zasunął cenę za wygrzew na butli to podziękowałam. Znalazłam innego (z ich strony). Coprawda zapłaciłam połowę ceny ale ... toż to tragdia. Facet się uczył dopiero (a znał się na wsystkim), spalił mi jakiś zasilacz, nie zbadał spalin przy rozruchu. Miałam wielkie problemy potem, nikt nie chciał się podjąć tego dalej. Po przejściach dyrektorem w ACV-le wróciłam do polecanego wczesniej instalatora. Okazało się, ze facet faktycznei zjadł zęby na TYM piecu. Pozmieniał mi ustawienia, przegadaliśmy kilka godzin(starałam się zrozumieć zasadę dzialania termostatów, pogodynki, nabyłam umiejętność zmiany krzywej grzewczej itp.).Reasumując - dobry instalator to połowa sukcesu. Próbowałam się dowiedzieć, na jakiej zasadzie dobierają instalatorów i zamieszczają na liscie ACV - okazuje się, że wystarczy przejść kurs ... nawet wiele lat temu i to wszystko. A fakt, że się na tych piecach nie pracuje i nie ma o nich zielonego pojęcia - jest nieważy.Instalatorzy to pięta achillesowa ACV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 11.10.2011 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 my stoimy przed wyborem kotła i jedna z opcji to własnie ACV Prestige 18 Solo plus zasobnik HL 100. No właśnie informacji w necie o tych kotlach jest bardzo niewiele. Z tego co piszecie wynika, że problem dotyczy głownie serwisantów i instalatorów... A same kotły? Warto się w to pchać? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mirela99 12.10.2011 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Mam własnie 18. Nie powiem czy warto, bo u mnie jest on krótko, z czego w większości czasu przepychałam się z instalatorami (zeszła zima).Jedno wiem - wody ciepłej nigdy mi w zasobniku 100 l nie brakło (a córka kąpie się pod prysznicem minimum 30 minut). Wydatki podałam ale nie znając inncy danych domu to i tak bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 16.10.2011 17:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2011 Mirela wielkie dzięki za odpowiedź. Zdaję sobie sprawę, że myślący instalator - fachowiec to klucz do sukcesu. Niestety to wciąż loteria na kogo się trafi... Czy ktoś jeszcze ma piec ACV i może podzielić się swoją opinią na jego temat? Z góry wielkie dzięki Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agagrusz 20.10.2011 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 Nikt nic nie wie o kotłach ACV? Warto? Nie warto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
on55 16.11.2012 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Niestety mówią że są to kotły bardzo dobre - ale serwis mają opłakany - zero fachowcówNo i niestety się psują Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 16.11.2012 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2012 Problem polega na tym ,że klienci wybierają najtańszego serwisanta,najtańszego instalatora ,najtańszą konfigurację instalacji np bez mieszacza i bez pompy na podłogówkę.I wychodzi ,że kociło zły .Czasem jest to tak zrobione ,że nie da się nic wyregulować.Serwis ma dylemat czy powiedzieć ,że ten co montował zachrzanił (a jest klientem ACV) .Czy powiedzieć ,że kocioł pracuje dobrze .A sprawa instalacji to nie jego sprawa.Serwis jest od kotła nie od instalacji.Często serwis nie zna się na hydraulice (nawet reguła) on naprawi urządzenie elektryczne.Klienci nie sprawdzają kwalifikacji zawodowych i ponoszą konsekwencje .Konsekwencje zatrudnienia człowieka bez kwalifikacji ponosi inwestor.Takie jest prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hiszpan100 03.04.2013 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2013 Nikt nic nie wie o kotłach ACV? Warto? Nie warto? Witam, Ja także skusiłem się na ACV, super doradził mi handlowiec na http://www.technika-grzewcza-sklep.pl, miał najlepsze ceny i polecił dobrego serwisanta ze Śląska. Orientowałem się w parametrach i to mnie przekonało. Wymiennik z nierdzewki samoczyszczący itd. Ale faktycznie trzeba znaleźć dobrego fachowca, bo inaczej nawet najlepszy kocioł nie będzie dobrze działać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts