Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:)

Caly rok ich uzywam (albo grzeje je PCi, albo grzalka). To sa suszarki do recznikow. Nie sluza do ogrzewania lazienek. W lazienkach mam praktycznie taka sama temperature, jak w reszcie domu.

Wszyskie petle otwarte ma maximum, tylko w pokoju dziecka skrecona na jakies 50% przeplywu.

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://www.instsani.webd.pl/images/projco47.jpg

gdzie:

(R×L+Z) – strata ciśnienia najniekorzystniejszego obiegu wraz ze stratą ciśnienia w źródle

ciepła, [Pa],

pczgr – obliczeniowa wartość ciśnienia czynnego grawitacyjnego w najniekorzystniejszym

obiegu. [Pa]

b – współczynnik korekcyjny do doboru wysokości podnoszenia pompy uwzględniający

rezerwy na nieprzewidziane straty ciśnienia

Rysunek niewidoczny, możesz zamieścić jeszcze raz?

Nie wiem czemu tak się dzieje raz go widzę raz nie.

Hp = [∑ (R . L + Z) – 0,7 . pcz gr] . b [Pa]

Edytowane przez plusfoto
Chyba błądzę.

80Pa/m rurki. 15 obwodów, po 50mb. Czyli 80 * 15 * 50 = 60000 Pa.

Błądzisz. Tak by było, gdybyś wszystkie obwody połączył szeregowo, a nie równolegle i puszczał przez to coś przepływ jak dla jednej rurki, a chyba nie o to chodzi. Jeśli przyjmujesz takie założenia jak wyżej, to wyliczenia powinny wyglądać 80*50=4000Pa. Ilość obwodów ma znaczenie do wyliczenia przepływu przez 1 rurkę, a więc oporów dla 1m rury. Dzielisz przepływ całkowity przez liczbę sekcji (u Ciebie 15) i masz przepływ przez 1 sekcję. Dla takiego przepływu odczytujesz opory 1mb rury.

Błądzisz. Tak by było, gdybyś wszystkie obwody połączył szeregowo, a nie równolegle i puszczał przez to coś przepływ jak dla jednej rurki, a chyba nie o to chodzi. Jeśli przyjmujesz takie założenia jak wyżej, to wyliczenia powinny wyglądać 80*50=4000Pa. Ilość obwodów ma znaczenie do wyliczenia przepływu przez 1 rurkę, a więc oporów dla 1m rury. Dzielisz przepływ całkowity przez liczbę sekcji (u Ciebie 15) i masz przepływ przez 1 sekcję. Dla takiego przepływu odczytujesz opory 1mb rury.

Tu jest dokładniejsza tabelka oporów:

http://www.instsani.webd.pl/projco17.htm

Wszystko by się zgadzało, gdyby pętle były równe. Ale skoro są nierówne, to najwięcej wody płynie przez najkrótszą i cała zagadka rozwiązana :-)

przy założeniu że twój domek podczas akumulacji energii bierze 40W/m2 i że przy rozstawie co 15cm tz = 33 a tw = 22 (bez różnicowania temperatury w łazienkach) wydajność pompy 22l/min to odpowiednio

dla rozstawu co 10cm = 31,66K czyli różnica to 1,33K

dla rozstawu co 20cm = 34,38K czyli różnica to 1,38K

na stronce http://ekontech.pl/ nie ma normogramu COP w zależności GZ-DZ więc teraz twoja kolej jakoś uzyskać od nich te dane

Czyli ja "z czapki" podalem wartosc roznicy tz=1K, przy zmniejszeniu rozstawu z 15 na 10cm, a z Twoich obl;iczen wyszlo 1,33K. Jak sam widzisz szacunek poparty doswiadczeniem uzytkownika byl dosyc precyzyjny i niepotrzebnie sie "nadymales".

Wzrost sprawnosci pompy mozesz probowac oszacowac z "ogolenego" wykresu. Oczywiscie nie beda to wartosci duze, ale w skali ekspolatacji sytemu CO pewnie zuwazalne.

http://szkut.com/dom/COP_TEMP.jpg

Masz rację szara otulina jest higroskopijna i do tego nie nadaje się jak nasiąknie to już nie będzie izolować powinieneś zastosować otuline z zamkniętymi porami np kauczuk synt.
Hm.... ja ta szara otuline probowalem nasaczyc woda i mi sie to nie udalo. Moze za malo sie "staralem". :D

A ja zimą jeździłem na letnich oponach i działały.

Pływałem jachtem z zdartym pokryciem laminatu a on też jest higroskopijny i nie zatonął.

Pytanie jak zazwyczaj dobrze czy tanio.

Do klimatyzacji też stosują badziewne otuliny przez 3 miesiące nasiąkają przez resztę roku schnie tylko to nie w gruncie.

Masz rację szara otulina jest higroskopijna i do tego nie nadaje się jak nasiąknie to już nie będzie izolować powinieneś zastosować otuline z zamkniętymi porami np kauczuk synt.

Kauczuk też nasiąka z czasem. Już wyciskałem z takiej izolacji wodę jak z gąbki. I to nie było pod ziemią.

Dyfuzja jest NISKA, ale nie ZEROWA!

Kauczuk też nasiąka z czasem. Już wyciskałem z takiej izolacji wodę jak z gąbki. I to nie było pod ziemią.

Dyfuzja jest NISKA, ale nie ZEROWA!

To pewnie zależy też od producenta