Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

...na wysokości manometru. Dwa metry niżej będzie 0,2 bara więcej ;)

Jeszcze zalezy czy manometr bedzie za, czy przed obiegowka, bo jak ja zalaczy, to tez sie cisnienie zmieni. ;)

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

masakra ponad tydzień z życiorysu głównie na kupowanie, oddawanie kupowanych niepotrzebnie rzeczy i pożyczanie sprzętów

Nie martw się - bardzo dobry czas. Ja mam podobny, dwa dni mi odpadają bo oddawać nie muszę, wszystko co kupuję kiedyś się przydaje, pożyczać również nie muszę :D

Wihi, zwolnij troche miejsca na skrzynce, bo sie dobic nie moge. :)

Tu wiec wstawiam pytanko do ciebie, ale to offtop "lekki":

Czy jesli zajdzie potrzeba montazu klimy w 2 pomieszczeniach, to co lepiej z technicznego punktu widzenia wybrac: 2x splt czy multisplita z dwiema jednostkami wewnetrznymi? Jakie sa wady i zalety rozwiazania z multisplitem? :)

Co by nie nudzić dziękuję za tamte pomoce proszę o następne

Jutro chcę podpiąć PC do prądu i uruchomić serwis i obiegówki i obawy zielona dioda ma sygnalizować poprawność kolejności faz

- jest jakaś filozofia wyższa;)

Jak myślę zrobić- podpinam PE i N bo to wiadomo gdzie idą a następnie fazy (wszystkie na raz) czy pojedynczo kiedy ta dioda zielona ma świecić -rozumiem że nie podłączam przewodów gdy fazy są pod napięciem tylko gdy podłączę brąz, czarny szary włączam bezpiecznik na skrzynce i jeżeli nie mam zielonej diody zamieniam te kolory do skutku?

Podłączasz wszystko i włączasz zasilanie. Jeśli nie świeci zielona to wyłączasz zasilanie i zamieniasz między sobą dwie dowolne fazy.

Masz całe 50% szans że za pierwszym razem podłączysz dobrze.

oki dziękuję

" hasło trybu serwisowego "

ten sterownik ma tak, że przy włączeniu pokaże zegar i mam dodać 2 do minut czyli gdy 16:30 to hasło 1632

ktoś się już z tym spotkał? co jak czas upłynie a nie wejdę w serwis hasło się zmieni Czy pozostaje pierwszy czas +2

Myślałem że zegar mam sam ustawić ale tak wnioskuję że zegar już tyka -gdyby nie tykał to hasło było by przecież 0002

wolę popytać, bo jutro w boju nie będzie kogo pytać ;)

Hm.... ja ta szara otuline probowalem nasaczyc woda i mi sie to nie udalo. Moze za malo sie "staralem". :D

Potwierdzam, odkopałem dziś rurę PE w ziemi na działce w szarej otulinie (właściwie to koparkowemu się udało odkopać... na szczęście bez uszkodzenia rury) i mimo ostatnich deszczy była całkowicie sucha, rok po położeniu rur. Ziemia wokół normalnie wilgotna, a otulina szara sucha jak wiór. Z tym ze zaznaczam, że jeszcze pompy ciepła nie włączałem, trudno mi powiedzieć, czy praca PCi może jakoś wpłynąć na wilgotność, tak jak i dłuższy czas użytkowania.

Pytanie teoretyczne, czy jakby wykorzystac wyjscie na DZ i przekierowac jedna lub kilka sekcji do rury ktora nastepnie szla by na wymiennik ciepla do nawiewu lub rekuperatora to jednoczesnie moznaby grzac wode i schladzac pomieszczenia w domu. Takie moje przemyslenie moze ktos sie wypowie za lub przeciw!
Pytanie teoretyczne, czy jakby wykorzystac wyjscie na DZ i przekierowac jedna lub kilka sekcji do rury ktora nastepnie szla by na wymiennik ciepla do nawiewu lub rekuperatora to jednoczesnie moznaby grzac wode i schladzac pomieszczenia w domu. Takie moje przemyslenie moze ktos sie wypowie za lub przeciw!

Oczywiście że można tak zrobić, przy czym grzanie CWU to w zasadzie chwila w stosunku do potrzeb na chłód (no, oczywiście zależy jeszcze jakie są zyski słoneczne). Nie zmienia to jednak faktu, że coś tam podmucha przez chwilę chłodem. ;)

U mnie podgrzewanie CWU to 1h/dobe. Jesli masz podobnie, to jest to za malo czasu, zebys zauwazyl taki wklad energetyczny.

Otóż to. Ale jeśli ktoś wpadnie na pomysł grzania nie tylko CWU, ale także wody w basenie ogrodowym, to wtedy zaczyna to mieć ręce i nogi. :)

PS Pyxis, w stopce masz koszt CO za pomocą PC -- w tym jest także CWU? JEśli nie, to możesz dopisać jak to się kształtuje?

Edytowane przez Myjk
W stopce mam tylko CO. CWU to juz bardzo indywidualna sprawa. Na obecna chwile za 12 miesiacy wstecz to ponad 700 zl. Jak nie mialem kanalizacji tylko szambo, to bylo ~400zl. :)

odpuszczałeś wieczorny prysznic, śmierdziuszku?

Dzięki forum odpaliłem swoją PCS10 Ekopowera -śmiga już 3-ci dzień

25*C podłogi osiągnęła już po 4h pracy Co mnie martwi zmiana na 28*C

(bo wygrzewam podłogę) powoduje że sprężarka odpoczywa przez naście minut po czym załącza się ponownie miała takie 3 postoje zanim osiągnęła 28

teraz zadane ma 31 ale już nie zaglądałem

Mam coś źle ustawione? Czy tak ma być

Pompa obiegowa CO Wilo 25/7 grzeje się do 50*C gdy przepływa przez nią 38*C Czy to oznacza że jest za słaba? Chodzi na 3-cim biegu przy delcie 10*C

Przepływy na rotametrach podłogówki cienizna 1.5l/min pętla co łącznie daje ok. 900l/h nadaje się do wymiany czy pozostawić

Delta na glikolu 5*C tu chyba ok

Konrad79

Jakie temperatury DZ (np. po 1h pracy)?

14.8*C do 9.9*C po 4 dniach pracy i ok. 30min przed zatrzymaniem pompy (3-4h pracy) W tym czasie posadzka grzana do 33*C a na podłogę leci 45*C