Konrad79 11.09.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Czyli jednak inny problem? Termometry na wlotach i wylotach PC jak się nauczę wstawię plik *xls Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.09.2015 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Zamknięcie 1 z 4 pętli nie spowodowało obniżki na Delcie DZ , pompa weszła w awarię przy stosunkowo niskiej temp. skraplania Czyli? gdzie jutro szukać usterki zapowietrzony układ DZ/GZ Może zamknąć 2 pętle? maciejzi Zbiornik to Gamlet Maxi 300l powierzchnia 3,8m2 zdjęcia niestety mam z przed uruchomienia Na termometrach wskazania z wygrzewania podłogi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.09.2015 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Konrad79Nie zmieniaj kilku parametrów naraz, bo nie dojdziesz z tym do ładu.Wychodzi na to, że obecnie graniczna temperatura wody na wyjściu skraplacza wynosi ok. 52*C (temperatura skraplania jest o kilka stopni wyższa).Zanim pojawi się ktoś, kto potrafi to zmienić - pozostaje kombinowanie po stronie DZ (przepływu w GZ już nie zwiększysz, chyba, że dasz jeszcze mocniejszą obiegówkę lub w jakiś sposób zmniejszysz opory).Skoro zimą bez problemów grzałeś CWU do 44*C, to na razie pozostaje pogorszyć warunki pracy sprężarki odcinając kolejną sekcję i jeśli to nie pomoże - obniżyć bieg obiegówki DZ. Zadaną CWU ustaw na 44*C.Widzę, że masz po dwa zawory na sekcję. Odcinaj je zamykając tylko jeden z nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 11.09.2015 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 (edytowane) Konrad79 - masz różnicę między zasilaniem a powrotem górnego źródła (baniaka Galmet) około 10 stopni Celsjusza. Za duża różnica. Powinno być 2-3 stopnie. Masz za mały bieg pompki GZ albo mały przepływ (cienkie rurki/zapowietrzenie) albo zepsutą pompę GZ albo coś innego. Po po prostu za mały przepływ przez wężownicę. Skoro masz 10 stopni na wężownicy, dolicz do tego parę stopni na wymienniku w pompie ciepła i wychodzi, że możesz dogrzać tylko do trzydziestu kilku stopni wodę. Edytowane 11 Września 2015 przez maciejzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 11.09.2015 17:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Konrad79Jeśli w filtrze GZ przestały pojawiać się zanieczyszczenia, to można też sprawdzić o ile spadnie delta GZ po usunięciu z niego siateczki filtrującej. Użyłeś mosiężnego, skośnego 1"?Na piony GZ użyłeś chyba PEX32. Jaką średnicę mają otwory w złączkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2015 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 [ATTACH=CONFIG]330356[/ATTACH] Czyli jednak inny problem? Termometry na wlotach i wylotach PC jak się nauczę wstawię plik *xls Zacznijmy moze od tego, ze pomiary temperatury sa raczej obarczone sporym bledem (bledami), bo jakos ciezko przyjac mi jako mozliwa sytuacje, gdzie zmierzona temperatura skraplacza jest nizsza od teperatury zasilania zasobnika. Kupy sie ta tabelka nie trzyma. IMHO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.09.2015 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Konrad79 - masz różnicę między zasilaniem a powrotem górnego źródła (baniaka Galmet) około 10 stopni Celsjusza. Za duża różnica. Powinno być 2-3 stopnie. Masz za mały bieg pompki GZ albo mały przepływ (cienkie rurki/zapowietrzenie) albo zepsutą pompę GZ albo coś innego. Po po prostu za mały przepływ przez wężownicę. (...) Maciej, nie opowiadaj głupot 2-3 stopnie delty powinno być na stronie grzewczej??? Jak dla mnie (z moich doświadczeń), to pompa ciepła powinna bez żadnego problemu osiągać na wyjściu ponad 60*C, a jeśli presostat (właściwie nastawiony!) wyrzuca przy 52*C na wyjściu to możliwości nie ma wiele: -za mały skraplacz, -brudny skraplacz (nie w nowej pompie) -??? A w ogóle, to im większa delta na stronie grzewczej, tym wyższe temperatury możliwe do uzyskania na wyjściu skraplacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.09.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 .... A w ogóle, to im większa delta na stronie grzewczej, tym wyższe temperatury możliwe do uzyskania na wyjściu skraplacza. Czyli delta na GZ=10 stopni podczas grzania cwu jest w porządku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 11.09.2015 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 Czyli delta na GZ=10 stopni podczas grzania cwu jest w porządku? Może inaczej: nie delta=10K jest powodem wyrzucania presostatu przy 52*C na wyjściu ze skraplacza. Przy 62*C na wyjściu powinno to jeszcze pracować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 11.09.2015 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A sama delta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 11.09.2015 20:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A jakby delta była 3 stopnie, to by nie wyrzucało presostatu. Powrót byłby 42'C, do tego delta 3'C, na skraplaczu byłoby 45'C i byłoby OK. Woda ciepła jak powinna i brak błędów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 11.09.2015 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2015 A jakby delta była 3 stopnie, to by nie wyrzucało presostatu. Powrót byłby 42'C, do tego delta 3'C, na skraplaczu byłoby 45'C i byłoby OK. Woda ciepła jak powinna i brak błędów. To niech zamiast obiegowki zalozy na CWU pompe od hydroforu. Klasyczne "pudrowanie trupa" proponujesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 12.09.2015 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 (edytowane) ...Jak dla mnie (z moich doświadczeń), to pompa ciepła powinna bez żadnego problemu osiągać na wyjściu ponad 60*C, a jeśli presostat (właściwie nastawiony!) wyrzuca przy 52*C na wyjściu to możliwości nie ma wiele: -za mały skraplacz, -brudny skraplacz (nie w nowej pompie) -??? ... Sądzę, że już 60*C byłoby wartością zadowalającą zdecydowaną większość użytkowników. Ale u niektórych producentów nie ma tak różowo: Ecopol: 53*C PPC: kiedyś 50*C, obecnie 50*C lub 60*C Ekontech: podobno 55*C (nie znalazłem takiej informacji na ich stronie) W omawianej PCS 10kW nastawa presostatu HP to podobno 25bar (czyli skraplanie ok. 59*C). Zakładając, że ma osiągać na wyjściu te 55*C, pozostaje wykonanie dokładnego pomiaru i jeśli deklarowanej nie osiąga - wezwanie serwisu. Za kilka dni przyjedzie podobno ktoś z serwisu i może kolega opisze nam tutaj, co stwierdzono i jak "uleczono". Pyxis Masz PC tej samej firmy. Czy w sterowniku T.skr. to temperatura wody na wyjściu skraplacza? Edytowane 12 Września 2015 przez Zigobar Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciejzi 12.09.2015 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 To niech zamiast obiegowki zalozy na CWU pompe od hydroforu. Klasyczne "pudrowanie trupa" proponujesz. Nie wiem, o co ci chodzi. Zatkany obieg przez wężownice ma po prostu - albo zapowietrzony, albo filtr przytkany. Albo większą pompkę obiegową powinien wstawić. Obecnie przepływ ma około 850l/h, a powinien mieć 2x większy przy tej mocy pompy ciepła. Pompa ciepła dobrze działa. Gdzie tu widzisz "pudrowanie" albo "trupa"? A serwis przyjedzie ściągnie kasę i pojedzie, bo pompa ciepła sprawna i działa jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.09.2015 23:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2015 Pompa ciepła dobrze działa. Gdzie tu widzisz "pudrowanie" albo "trupa"? A serwis przyjedzie ściągnie kasę i pojedzie, bo pompa ciepła sprawna i działa jak trzeba. Raczej powinien ustawic presostat, zeby przy 52*C pompa nie wchodzila w awarie, bo bez tego to tylko puder. Duuuzo pudru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
birko2 13.09.2015 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2015 Ecopower zaproponował mi pompę C10i o zmiennej mocy cieplnej. Inwerterowe pompy się sprawdzają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 14.09.2015 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Czyli jeżeli chciałbym mieć deltę 2-3 stopnie to pompka jest za słaba? glikol za wolno krąży Przyczyna zbyt malych przeplywow moze byc takze zbyt duze stezenie glikolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 14.09.2015 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Jestem już po wizycie serwisanta(producenta) i takie mam teraz ustawienia a jaka woda cieplutka;) Z usterek to tylko oderwany czujnik T skrap. a tak same zmiany w ustawieniach;( + zejście biegiem DZ z III na II Więc rozumiem z tych ustawień że PC jak T skrap. osiągnie 50*C na chwilę się wyłączy ostygnie do 44*C i załączy ponownie Popracuję jeszcze nad przepływami a właściwie nad oporami mojej instalacji (choć ponoć jest w normie) Może przeniosę zbiornik CWU w inne miejsce co by kilka kolanek zredukować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 14.09.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Konrad79Tzadskr = 50*CRozumiem, że jest to zadana na wyjściu i jest to również kres możliwości tej konstrukcji. Tak?Jakie masz obecnie delty DZ i GZ?Jaką maksymalną temperaturę na wyjściu układ obecnie osiąga (odczyt z termometru, tego co poprzednio)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 14.09.2015 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2015 Konrad79 Tzadskr = 50*C Rozumiem, że jest to zadana na wyjściu i jest to również kres możliwości tej konstrukcji. Tak? Jakie masz obecnie delty DZ i GZ? Jaką maksymalną temperaturę na wyjściu układ obecnie osiąga (odczyt z termometru, tego co poprzednio)? W deltach nic się nie zmieniło bo pan grzebał tylko w ustawieniach + zmienił pozycję czujnika T skrapl. bo oszukiwał sporo GZ 8-9*C (tylko zmiana posadowienia zbiornika rozwiązuje problem mam 9x kolano 90* lub większa obiegówka a teraz jest 25/7) ewentualnie wywalenie pex na np. miedź (w planach wywalenie sitka z filtra) DZ 4-5*C obiegówka 30/7 chwilowo II bieg 2 sekcje wyłączenie 2 sekcji Ponoć PC spręża 25???? (tu jakaś jednostka sprężania) co daje 61*C a za 300pln mam opcję tuningu bebechów co polepszy te wyniki i mam się zastanowić czy chcę to podjadą jeszcze raz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts