Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

To się zgadza. Ja nie wiem, jak oni to robią, ale bezpośrednio od producenta, sam glikol, wychodzi drożej niż ten w środku do chłodnic z inhibitorami itp. Prawie zamówiłem bezpośrednio, ale Auchan w następny weekend zrobił promocję po 16,50 za 5l i wymiękłem.

Też zamierzam rozdzielacz zrobić z PP. Doprowadzenie do samej pompy zrobię chyba z PEX 1 cal. bo mają dużą średnicę wewnętrzną (cienka ścianka) i śliskie w środku, co powinno sprzyjać przepływowi. Ponadto nie trzeba używać kolanek, tylko łagodnym łukiem poprowadzić do króćca pompy ciepła. Każde kolanko do dodatkowy opór. A ponadto są na tyle elastyczne, że nie zastosuję odcinka węża elastycznego przed samym kroćcem pompy ciepła.

witam

PEX 1" to trochę mało, zrób z PP zgrzewanego i wybierz większa średnicą!!!, nie wiele drożej a efekt będzie lepszy

pozdrawiam

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ma zrobic elastyczne podlaczenie do pompy z PP zgrzewanego fi 2-3"?

Ktory browar juz dzisiaj lyknales? ;)

A Twoim zdaniem połączenie z 1" PEXa będzie połączeniem elastycznym ?

Zauważ, co napisał :

Doprowadzenie do samej pompy zrobię chyba z PEX 1 cal. bo mają dużą średnicę wewnętrzną (cienka ścianka) i śliskie w środku, co powinno sprzyjać przepływowi. Ponadto nie trzeba używać kolanek, tylko łagodnym łukiem poprowadzić do króćca pompy ciepła. Każde kolanko do dodatkowy opór. A ponadto są na tyle elastyczne, że nie zastosuję odcinka węża elastycznego przed samym kroćcem pompy ciepła.

Ale może mu zależy na hałasie w domu?

Napisał maciejzi

Doprowadzenie do samej pompy zrobię chyba z PEX 1 cal. bo mają dużą średnicę wewnętrzną (cienka ścianka) i śliskie w środku, co powinno sprzyjać przepływowi. Ponadto nie trzeba używać kolanek, tylko łagodnym łukiem poprowadzić do króćca pompy ciepła. Każde kolanko do dodatkowy opór. A ponadto są na tyle elastyczne, że nie zastosuję odcinka węża elastycznego przed samym kroćcem pompy ciepła.

Nie kombinuj. Zastosuj coś takiego;

http://www.profitor.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=13&Itemid=6

Pozdrawiam

Pratchawiec

Witam szanownych forumowiczów. Muszę przyznać, że po przeczytaniu tego forum ( a czytałem od 3 lat) zamarzyła się mi taka instalacja do ogrzewania domu. Zdaje mi się, że lubię takie wyzwania więc jestem zdecydowany na 99 % że ją będę miał. Dom mam już postawiony metodą jak w tytule forum. Teraz do rzeczy: dom "dziekanowice 32" , ok. 120 m2 po podłodze nie licząc garażu ( raczej nie będę ogrzewał-odizolowany od domu). Dom na ścianach zew. 15 cm styropianu grafitowego 0,032, na podłodze 10 cm biały 0,038, na poddaszu 30 cm wełny ( 2 x 15 cm ) 0,044. Ogrzewanie podłogowe, 2 drabinki w łazience i baniak 300 l na CWU. Myślę, aby DZ to 5 x 100 m pe 32 ewentualnie pe 40 w lini ( tak do ok. 1,5 m glina mokra, później żwir), pompa 9 kw lub 6 kw ( spodobał mi się Galmet Głubczyce, mam do nich blisko). Proszę o jakieś sugestie, wskazówki. Z góry dzięki.

Mam dylemat: Wg obliczeń DZ ma być wykonane na 1200 mkw terenu (DZ przewymiaruję) Planuję zakopać 1200mb rur podłaczone do kolektora w studzience. Co bedzie lepsze 6 x 200 mb rur fi 40, czy 8x150 mb fi32.Wg mnie i wszelkiej literatury jedno i drugie rozwiązanie jest OK. (Koparkowy jest za drugim rozwiazaniem - łatwiej bedzie rozkłądać rurki)

Czy ktoś mógłby mi polecic projektanta CO opartego na PCi + paliwo stałe( ogrzewanie awaryjne - mamy czeste awarie pradu we wsi) ogrzewanie podłogowe + ogrzewanie scienne? Wstepnie rozmawiałem z Centino, ale chca rzuty pomieszczeń tylko w pdf. a nie mam jak zeskanować tak dużego formatu.

Edytowane przez sędłaki

Ja się nie znam - dopiero jedno swoje DZ zrobiłem, ale wydaje mi się, że 1200m2 na DZ dla domu o powierzchni 120m2 to gruba przesada :-)

Standardowo powinno to być około 240m2 na DZ (2x powierzchnia użytkowa). Jak dasz więcej styropianu niż standardowo, to powierzchnia DZ ci się zmniejszy i także wymagana moc pompy ciepła, oraz w efekcie rachunki za prąd.

Mam dylemat: Wg obliczeń DZ ma być wykonane na 1200 mkw terenu (DZ przewymiaruję) Planuję zakopać 1200mb rur podłaczone do kolektora w studzience. Co bedzie lepsze 6 x 200 mb rur fi 40, czy 8x150 mb fi32.Wg mnie i wszelkiej literatury jedno i drugie rozwiązanie jest OK. (Koparkowy jest za drugim rozwiazaniem - łatwiej bedzie rozkłądać rurki)

Czy ktoś mógłby mi polecic projektanta CO opartego na PCi + paliwo stałe( ogrzewanie awaryjne - mamy czeste awarie pradu we wsi) ogrzewanie podłogowe + ogrzewanie scienne? Wstepnie rozmawiałem z Centino, ale chca rzuty pomieszczeń tylko w pdf. a nie mam jak zeskanować tak dużego formatu.

Czyżbyś planował pompę 15-18 kW?

Co bedzie lepsze 6 x 200 mb rur fi 40, czy 8x150 mb fi32

Na 15-18kW nie jest trochę za dużo ? Jaki masz grunt ? Myślałeś o 4x300m lub 4x250 pe40 ? Co do projektu podłogówki to połóż rury co 10-12cm w pętlach po max 100m. Przy takich założeniach pc będzie dobrze działać na niskich temperaturach, a "projekt" zrobisz sobie sam.

to i ja się w końcu pochwalę częściową instalacją PCi :)

nie jest to niestety DZ bo warunki na działce po dokładnej analizie okazały się być niewystarczające na wymiennik poziomy :(

szkoda bo nawet rurę PE 40 miałem kupioną...

przyjechali powiercili skasowali i pojechali.... :D

zrobiłem natomiast GZ " tymi ręcami" a teraz czas na "kotłownie"

nie wiem czy to duży błąd ale wyszło mi kilka pętli po około 110mb(choć starałem sie zejść poniżej 100 :() Łączna długość wszystkich obwodów to 1640mb a ilość 20 + 2 x drabinki w łazienkach.

PCi 11stka juz kupiona i zasobnik 300l również :) czekam aż wylewki dojdą i będę " odpalać" system ( choć uruchamiać PCi będzie autoryzowany serwis - gwarancja)

macie jakieś sprawdzone zawory klapowe, filtry siatkowe, dobre odpowietrzniki ( no właśnie automatyczne/ręczne?)?

( mam zamiar zastosować 2 pompy obiegowe do CO i CWU Wilo RS 25/6 oraz jedna obiegu DZ Wilo TOP S25/7.5)

Wg projektu przeplyw powinienem mieć około 2,1m3/h ale projekt ma nastawy na rotametrach (w wielu wątkach doradzacie aby mieć wszystko otwarte tak żeby zwieszyć maksymalnie przepływ przez poszczególne pętle). Jedna pompa powinna ma obsłużyć parter oraz poddasze, pytanie jak sobie będzie radził najdalszy rozdzielacz bo wyszły mi aż 3 ( jeden na parterze a 2 na piętrze), czy jednak nie będzie trzeba przydławić lekko tego na dole?

poniżej kilka zdjęć GZ - to naprawdę da się zrobic " tymi ręcami" i wcale nie jest to takie trudne ...

.DSC05188.jpgDSC05235.JPGDSC05247.jpgDSC05252.jpg

Pyxis: jakiej mocy masz klimakonwektor, którego zasilałeś pasywnie z gruntu?

Jaki przepływ powietrza?

A skad ja mam to wszystko wiedziec? :)

To zajbiaszcza "chlodnica" z dwoma wentylatorami po 80W kazdy. Nie wiem ile leci przez nia powietrza i jaki przeplyw glikolu. Wiem natomiast, ze przy poziomym DZ to byl kiepski pomysl (w lecie mam 17*C), bo musilaoby toto dzialac praktycznie non stop a halasuje za mocno. Duzo bardziej wole maly klimatyzator na poddaszu wlaczyc na 2h. Kosztowo wyjdzie na jedno a i halasu mniej i skutecznosc znacznie wieksza.

poniżej kilka zdjęć GZ - to naprawdę da się zrobic " tymi ręcami" i wcale nie jest to takie trudne ...

Zeby sobie to delikatnie podregulowac to masz rotametry i zawory na rozdzielaczach, wiec te 10% roznice w dlugosci petli nie powinny przeszkadzac.

Jesli rozdzielacze wepniesz "rownolegle" kazdy do swojej nitki i nie dasz zbyt malej srednicy na rurkach zasilajacych, to nie powinno byc problemu ze zrownowazeniem przeplywu. Faktem jest, ze lepiej tego przeplywu nie dlawic, ale jak trzeba, to trzeba. Zawsze taka mozliwosc zostaje.

Miales jakis projekt podlogowki?

napisał rwxw:Na 15-18kW nie jest trochę za dużo ? Jaki masz grunt ? Myślałeś o 4x300m lub 4x250 pe40 ? Co do projektu podłogówki to połóż rury co 10-12cm w pętlach po max 100m. Przy takich założeniach pc będzie dobrze działać na niskich temperaturach, a "projekt" zrobisz sobie sam.

moze troche za dużo ale grunt moze być zmienny: mam piaski ilaste w pobliżu rzeki, (rzeka ma status rzeki górskiej z duzymi wahaniami poziomu wody, najnizej jest w najwieksze mrozy) nie chce łaczyć pe 40 w petle po 300m. W sprzedazy znalazlem po 150lub 200 no i koparkowy który twierdzi ez latwiej bedzie po 150 max 200 m. Pytania do podlogowki: Czy przepływ przez GZ moze być zbyt duży? W sypialni chce miec dodatkowo ogrzewanie scienne. czy ktoś może mi polecic jakis program do projektowania podłogówki i sciennego lub pomóc w zrobieniu tego projektu?

Zeby sobie to delikatnie podregulowac to masz rotametry i zawory na rozdzielaczach, wiec te 10% roznice w dlugosci petli nie powinny przeszkadzac

tez mam taką nadzieję bo 10-12m to nie aż tak dużo

Jesli rozdzielacze wepniesz "rownolegle"

no właśnie w projekcie nie są i to może być problem... fakt że dojście do pierwszego to fi 50 potem do drugiego fi 40 a do ostatniego fi 32 - byłaby szansa na zmiany tylko że materiał już kupiony....

Miales jakis projekt podlogowki?

kupiłem system i projekt dali do tego.