sciema 02.11.2013 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 (edytowane) Zeby sobie to delikatnie podregulowac to masz rotametry i zawory na rozdzielaczach, wiec te 10% roznice w dlugosci petli nie powinny przeszkadzac. Jesli rozdzielacze wepniesz "rownolegle" kazdy do swojej nitki i nie dasz zbyt malej srednicy na rurkach zasilajacych, to nie powinno byc problemu ze zrownowazeniem przeplywu. Faktem jest, ze lepiej tego przeplywu nie dlawic, ale jak trzeba, to trzeba. Zawsze taka mozliwosc zostaje. Miales jakis projekt podlogowki? która wersja wg. załączonych rysunków będzie bardziej korzystna (na rysunkach jest tylko dojście - powrót wygląda identycznie)? wersja pierwsza: rozdzielacze podłogówki podpięte szeregowo wersja druga : PARTER i PODDASZE podpięte równolegle w pierwszym przypadku muszę wykuć otwór w stropie ale materiał który jest potrzebny juz posiadam. W drugim przypadku będę musiał zakupić redukcje i pewnie jedno kolanko bo nie wyjde do PCi. Plus taki ze nic kuć w stropie nie muszę. Edytowane 2 Listopada 2013 przez sciema Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.11.2013 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2013 która wersja wg. załączonych rysunków będzie bardziej korzystna Nie podejmuje sie wskazac.Mi sie moze tylko wydawac. Wydaje mi sie, ze wersja z ronoleglym podpieciem bedzie korzystniejsza, ale zasiegnij opini kogos kompetentnego w tym temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Co do wyliczeń macieja...Sam styro na ścianach to tylko procent, wręcz niewiele (chyba że nie masz okien), ciepło będzie spierniczać tam gdzie znajdzie ujście, czytaj słabsze U okna, połączenie ściana okno/ dach okno, podłoga ściana i wszelkie inneDlatego w swojej kalkulacji powinieneś policzyć też ciepły montaż okien, kołnierze termo, izolacje fundamentu czy lepszą izolacje dachuWyjdzie drożej, i to sporo, co nie zmienia faktu że mniejsze obciążenie cieplne budynku zawsze się spłaci, daje lepszy komfort kupując mniejszą PC, wymiana na nową za 15-20 lat znów taniej itd, zwłaszcza że nośniki energii będą coraz droższe pomimo chwilowego spokoju na rynkach Jeśli kogoś stać to nie ma nad czym się zastanawiać, pewnych rzeczy nie poprawimy juz w ogóle, na inne poprawki np okna będzie trzeba czekać mase czasu Nawiasem mówiąc, w moim przypadku od przed wczoraj grzeje już 1,5 h na dobe i wystarcza na 22,5 st, zasil 28/powrót 23,5W październiku, bardzo słonecznym na śląsku, wystarczało 30-45 min, i było cieplejParametry macie w stopce.To mój drugi sezon, po poprawkach w ociepleniu, jeno drzwi wejściowe lekko przepuszczają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.11.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Nawiasem mówiąc, w moim przypadku od przed wczoraj grzeje już 1,5 h na dobe i wystarcza na 22,5 st, zasil 28/powrót 23,5 Hm u mnie po 7 godz postoju jak PC się włączy, to temp na zasilaniu GZ 28'C osiąga po 10 minutach pracy, a u Ciebie po jakim czasie ma tą temp ? U mnie po 2 godz pracy ma 32/27'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Hm u mnie po 7 godz postoju jak PC się włączy, to temp na zasilaniu GZ 28'C osiąga po 10 minutach pracy, a u Ciebie po jakim czasie ma tą temp ? U mnie po 2 godz pracy ma 32/27'C. Tez mnie to zaciekawilo, bo teraz przy plaskim DZ gdzie jest na wejsciu 12*C u mnie w zasadzie jest jak u ferrita. Jakkie masz rosomak temp zasilania na DZ i czym mierzysz temp zasilania (i jedna i druga i po jakim czasie pracy pompy)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Tez mnie to zaciekawilo, bo teraz przy plaskim DZ gdzie jest na wejsciu 12*C u mnie w zasadzie jest jak u ferrita. Jakkie masz rosomak temp zasilania na DZ i czym mierzysz temp zasilania (i jedna i druga i po jakim czasie pracy pompy)? 32-33 to mi się kojarzy że miałem zimą, nigdy nie doszło z tego co kojarze do 35 , rurki są co 10 cm, 7 cm wylewki Natomiast w jakim czasie podnosi mi się do tych 23/28 nie wiem, nie siedze przy PC, powrót spada do ok 21 przed grzaniem, zresztą zaraz sprawdze O 13 włączy się PC to zobacze co i jak to Wam odpisze, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 32-33 to mi się kojarzy że miałem zimą, nigdy nie doszło z tego co kojarze do 35 , rurki są co 10 cm, 7 cm wylewki Natomiast w jakim czasie podnosi mi się do tych 23/28 nie wiem, nie siedze przy PC, powrót spada do ok 21 przed grzaniem, zresztą zaraz sprawdze O 13 włączy się PC to zobacze co i jak to Wam odpisze, Paradoksalnie przy zimnym DZ w lutym mam nizsze temperatury na zasilaniu podlogi niz teraz (PC ma mniejsza moc). W sumie pompe masz podobnej mocy, ale wiecej duzo podlog grzanych. Jak do tego dodac pionowe DZ ktore moze byc chlodniejsze o poziomego, to tendencja bedzie taka jaka obserwujemy. Wazne jest po jakim czasie mierzysz i czym te temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 teraz temp zasilania mam 8-10 st , chwilke mam więcej ale wiadomo że to z poziomego odcinka i kotłowniZimą nie spadło mi poniżej 3 st, a PC chodziła tylko w odcinkach 8h i 2h Kiedyś mierzyłem termometrami na przewodach, a teraz patrze na temp w pompie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.11.2013 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 rosomakx4 Czekam z niecierpliwościa na Twój opis cyklu grzania. Piszesz, że zimą pc pracowała w odcinku 8 godz i nie przekroczyła 35'C na zas. Hm hm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jbloch 03.11.2013 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 ---teraz temp zasilania mam 8-10 st , chwilke mam więcej ale wiadomo że to z poziomego odcinka i kotłowniZimą nie spadło mi poniżej 3 st, a PC chodziła tylko w odcinkach 8h i 2h --- Praktycznie takie same tem . ja mam (i miałem w zeszłych sezonach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Myśle że u mnie jest tak z powodu dużej ilości rurek/wody, mam też ogrzewanie ścienne na 2 ścianach w salonie i w obu łazienkach , to pewnie obniża średnią temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Myśle że u mnie jest tak z powodu dużej ilości rurek/wody, mam też ogrzewanie ścienne na 2 ścianach w salonie i w obu łazienkach , to pewnie obniża średnią temperatury Bez watpienia. Im wieksza powierzchnia "grzejnika" tym bedziesz przy danej mocy pompy mial nizsza temperature zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) Po pół godzinie mniej więcej wychodzi tak :zasilanie 28,3 powrót 22,9 temp DZ 10,3 pompa zjadła w tym czasie 1,15 KW Temp zewnętrzna coś koło 11 st 0 nie pamiętam dokładnie, nie ma słońca pada deszczUstawiłem grzanie na 2h, nie grzeje CWU bo zostało 44,1 st a juz po jednej kąpieli w wannie (kobieta) i moim prysznicuNie ma sensu, zobaczymy co w tym czasie zrobi PC z podłogą, Edytowane 3 Listopada 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Po pół godzinie mniej więcej wychodzi tak, Zanotuj po 45min pracy pompy. Bede migl porownac bezposrednio ze swoimi temperaturami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 13:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 mam w domu gościpo 1h 5 min zasilanie 23,5 powrót 28,6 zasilanie 8,6, czasami tak spada, potem rośnieTemp zewnętrzna 11.6 - teraz sprawdziłem w tym czasie PC zjadła 2,7 KWh, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.11.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 po 1h 5 min zasilanie 23,5 powrót 28,6 zasilanie 8,6, czasami tak spada, potem rośnie Zasilanie GZ niższe od powrotu ? Czy ja coś nie rozumiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 Żle napisałem, teściowie w domu i nie wypada mi siedzieć przy kompieMIało być , 23,5 powrót a zasilanie 28,6 , DZ 8.6 Po 2 h pracy 24,2 powrot, 29,1 zasilanie DZ 7,5 Zużycie prądu na 2h 5,2 KWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ferrit 03.11.2013 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 U mnie PC pracowała od 13:30 do 15:00. Temp w GZ 31,8/26,5. Zużycie prądu 2,6kWh. Max pobór prądu 1760W. rosomakx4 ma bardzo gęsto rurki, do tego duża powierzchnia podłogi i dlatego bardzo wolno mu podnosi temp w GZ. Na zewnątrz około 13'C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 mam w domu gości po 1h 5 min zasilanie 23,5 powrót 28,6 zasilanie 8,6, czasami tak spada, potem rośnie Temp zewnętrzna 11.6 - teraz sprawdziłem w tym czasie PC zjadła 2,7 KWh, No to u mnie jest wyzej po 1h pracy. mam dane z 30 listopada, bo teraz pompa sie zalaczyla tylko na chwile w nocy. Zasilanie 32,3*C Powrot 23,1*C (delta 9,2K) Temp DZ 11,1*C Dane z 30 stycznia 2013 (po 1h pracy), czyli w pelni zimy: Zasilanie 29,4*C Powrot 23,2*C (delta 6,2K) Temp DZ 2,2*C Po delcie widac, ze pompa musi generowac moc o 45% wieksza od nominalnej, co odpowiada wzrostowi COP dla takich temperatur DZ o wartosc 1,5. To mi sie mniej wiecej zgadza wykresami. Jak trzeba ze skraplacza zamiast 13 13,5kW odebrac 18kW mocy, to temperatura musi wzrosnac. Potrafisz wypisac te same wartosci temperatur z okersu, gdzu DZ mialo tak kolo 3*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rosomakx4 03.11.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2013 (edytowane) U mnie pewnie też moc jest wyższa od znamionowej, jeszcze w tym sezonie nie grzałem 2h na dobe, jest mi już za ciepło, (temp odczuwalna)Pompe mam od grudnia 2011, nie robiłem pomiarów z racji na to że wtedy dom wygrzewałem, trwały prace wykończeniowe, nie miałem drzwi zewn, i garażowych, ocieplenia dachu na strychu, troche rzeczy było do poprawienia, w tej chwili zostało mi jedno okno i drzwi zewn do regulacjiZobaczymy co będzie i jak będzie, mam wrażenie że PC bierze mi deko więcej niż w zeszłym sezonie licząc na godzineAle może źle coś policzyłem i znamionowe 2,66 KWh pompy a realne 2,6 z pompkami DZ i GZ przy zasilaniu ok 8-10 st to nie jest złym rezultatemPóki co oszczędzam DZ na większe mrozy Edytowane 3 Listopada 2013 przez rosomakx4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts