jakub5525 06.01.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Zastanawiałem się jeszcze aby dodatkowo na końcu działki zainstalować płot hybrydowy energetyczny ale nie wiem czy jest to dobry pomysł ponieważ mało kto to stosuje i wydaje się to być nowością na rynku którą trudno zweryfikować w realu. http://ghs-polska.pl/images/electrorad-thermosolar-fence-2_VF5jk_11446.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub5525 06.01.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Pok wygląda otwór który wykonywałem pod słupki na głębokości około 70cm glina a po 10 minutach otwór zaczął wypełniać się wodą więc myślę że warunki powinny być dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub5525 06.01.2014 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Zastanawiam się jeszcze jaka jest wydajność rury 32mm w spirali o szerokości 1m? Dokładnie chodzi mi o to jak długi wykonam wymiennik z całej 200m szpuli? Ponieważ trochę strzeliłem z tymi 4x200m ponieważ nie analizowałem jeszcze szczegółowo tej wydajności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.01.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Ja mam tak kolo domu 2 rowy. Zrobilem je nieco wezsze niz 1m zeby tylko obok budynku "przeskoczyc". Sa blisko siebie (1,5m). Jesli na tym stryszku zrobisz podlogowke, a pewnie tak bedzie, to ja wlaczysz. Nie ma sensu aby stala odlogiem. Energetycznie niewiele stracisz, bo ciplo i tak tam przeniknie z reszty domu. Plot sobie daruj. Szkoda kasy na takie wynalazki jak masz grunt. Jesli amsz wode na 70cm, to akurat na DZ poziome idelnie. To jedna z niewielu zalet wysokich wod gruntowych. Z rury PE32 dlugosci 200m uzozysz spiralnie 45-50m wykopu szerokosci 1m (liczac tez na powrot do poczatku rowu). Bedzie nie za gesto, nie za rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 06.01.2014 20:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2014 Tak myślę aby nie robić studzienki tylko rury wprowadzić bezpośrednio do kotłowni....odległość pomiędzy nimi wyjdzie 2m Pętle masz długie, działkę małą, więc bez problemów wjedziesz do kotłowni bez studzienki. Robiąc taki kolektor jaki rozrysowałeś wykorzystujesz działkę na maxa i bez problemów powinien obsłużyć 140-180 dobrze wybudowanego domu. Miejsca masz tyle ile masz, więc chyba lepiej wcisnąć 2 rowy z odstępem 2m. Płot nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jakub5525 07.01.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Pętle masz długie, działkę małą, więc bez problemów wjedziesz do kotłowni bez studzienki. Robiąc taki kolektor jaki rozrysowałeś wykorzystujesz działkę na maxa i bez problemów powinien obsłużyć 140-180 dobrze wybudowanego domu. Miejsca masz tyle ile masz, więc chyba lepiej wcisnąć 2 rowy z odstępem 2m. Płot nie ma sensu. Proszę jeszcze o opinie w temacie wykonania wymiennika. W chwili obecnej moja działka to ogrodzony kawałek pola ale na wiosnę ruszam z budową więc czy lepiej jest wykonać wymiennik przed fundamentami domu czy lepiej jak już stan zero jest na działce. Pytanie może bez znaczenia ale zastanawiam się czy jak już postawie stan zero to czy ogarnę te hołdy ziemi na działce:lol2: W którym momencie jest wygodniej to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 07.01.2014 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 moja działka to ogrodzony kawałek pola ? Wygodnie jest nie mieć płotu, a przy takim planie jak Twój, chyba lepiej przed fundamentami, bo masz dosyć ciasno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.01.2014 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2014 Rob jak najwczesniej. Poniej bedzie Ci przeszkadzl chociazby zpryzmowany humus z pod budynku.Dokladna dokumentacja fotograficzna z naniesionymi punktami zakopania obowiazkowa. Kazda robota koparki pod Twoim nadzorem niestety. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 12.01.2014 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Na wiosnę chcę ruszysz z dokończeniem poddasz.Ze zdjęć parteru wyszło mi ze moja podłogówka nie jest za (szczęśliwie)położona.Pętle: salon oraz jadalni maja około 160m długości.Kuchnia,wc oraz wiatrołap są na osobnych bardzo krótkich pętlach, razem mają około 170m,aby równomiernie dogrzać podłogę muszę skręcić mocno te krótkie pętle. Obecnie delta GZ to 7,5*.Teraz do sedna -czy lepiej połączyć te krótkie pętle w jedną?Mam dosyć wysokie zasilanie(krótkie szybciej się nagrzewają)-jakiej długości robić pętle na poddaszu(podobnej długości do tych co mam na dole)Będę miał podobne przepływy,a może robić około 100 metrowe i przydławić na rozdzielaczu kosztem jeszcze większej delty?Macie jakieś pomysły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 12.01.2014 21:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Poddasze zrób "obyczajne", nie za długie. Rozumiem że zasilanie i powrót będą osobno wyprowadzone w kotłowni, tym lepiej, możesz dać na osobnej pompie obiegowej i dostosować wydajność pomp parter/piętro do potrzeb.Lepiej nie dawać szeregowo obwodów bo ta druga zawsze będzie poszkodowana energetycznie i będzie niemożliwe doregulowanie temperatur. Moim zdaniem lepiej jak jest równolegle i dławić przepływ do uzyskania odpowiedniego rozkładu temperatur w pomieszczeniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 12.01.2014 21:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 ... Nic dodać, nic ująć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aleksus 12.01.2014 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2014 Dzięki chłopaki na was zawsze można liczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Libunia 15.01.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2014 Można też taki rozdzielacz wykonać i na pewno stawia mniejsze opory przepływu.Koszt nie jest wysoki ale jest wieczny.[ATTACH=CONFIG]232324[/ATTACH] Wykonałem go dla moich znajomych a koszt materiałów z kwasówki około 230pln + trochą spawania i do tego zawory z gwintem wewnętrznym i od razu pod rurę 32 chyba po 18pln za sztuke. a jakie tam masz srednice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 21.01.2014 06:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam forum Na wiosnę ruszam z moją instalacją Zakupiłem już 800mb(4x200) rury PE40 będzie glikolJak myślicie ile m2 kolektora mogę uzyskać z tej długości (odejście do pętli to ok 10-15m czy ten obszar również mogę policzyć jako kolektor)Warunków glebowych to 30cm czarnoziem później tylko trochę glina od 120cm pojawia się piasek ale sucho (na tym się nie znam;))PC to raczej na 90% wybrana PPC Ecopower C11 (lub A11) dom 150m2 całość podłogówka 1000mb pex16 rozstaw co 10-15cmProszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 21.01.2014 07:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Witam forum Na wiosnę ruszam z moją instalacją Zakupiłem już 800mb(4x200) rury PE40 będzie glikol Jak myślicie ile m2 kolektora mogę uzyskać z tej długości (odejście do pętli to ok 10-15m czy ten obszar również mogę policzyć jako kolektor) Warunków glebowych to 30cm czarnoziem później tylko trochę glina od 120cm pojawia się piasek ale sucho (na tym się nie znam;)) PC to raczej na 90% wybrana PPC Ecopower C11 (lub A11) dom 150m2 całość podłogówka 1000mb pex16 rozstaw co 10-15cm Proszę o pomoc Ty chyba nie planujesz ocieplenia domu? Tak na szybko licząc 150m x 50W =7500W +1000W CWU =8500W a ty chcesz 11kW.Przy niskiej temperaturze zasilania robi się 12-14kW mocy grzewczej. Wcale nie trzeba się bardzo starać żeby uzyskać 35-40W /m2 ,wystarczy dopilnować ekip od docieplenia. Na twoją powierzchnię daj 1500m rury a będzie tylko lepiej i taniej w eksploatacji. Lepiej byłoby dać 8x100m rury 32 (mniej glikolu a opory prawie takie same ) Poczytaj jeszcze trochę zanim podejmiesz decyzję co do mocy pompy .Najlepszym przykładem jest tu autor tematu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 21.01.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Z tego co czytałem gdzieś wyżej to pompa powinna być przewymiarowana dla grzania w II taryfie a w typoszeregu jest 9kW następna 11kWnie wiem czy to istotne ale po podłogach jest więcej m2 bo 170m2 9kW byłaby na stykDom będzie dobrze ocieplony ale projekt stary ściany i podłoga 18cm dach wełna 28cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 21.01.2014 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 200m odcinki kupiłem właśnie ze względu na odległość kolektora od domu rozdzielacz ma byś w środku jadąc w dwie strony to już 30mb rurystudzienki nie planowałem choć pewnie byłaby dobrym rozwiązaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 21.01.2014 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Przed zakupem PC miałem zlecić OZCRobiłem wywiad ofertowy wszystkie oferty dostałem na moc 9-11kW ceny od 45tys-120tys więc przyjąłem że ta 11kW jest przewymiarowana;)Kwota 120tys skusiła mnie do samodzielnego montażu Tam podłączenie kotłowni to 20tys PLN robocizna (zręcznie ukryta) pewnie max 2 dni robocze to już z uruchomieniem a dodam że oferty miały być do 50tys Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 21.01.2014 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Nie napisałem najważniejszego -kolektor będzie spiralny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.01.2014 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Stycznia 2014 Kolega chyba zrozumial. ze to "90%" o ktorych wpomniales, to dobrana moc pompy, a tu chodzi o "pewnosc" wyboru modelu. IMHO 11kW to spokojnie starczy do taniego pradu. Kolektora spiralnego mam tyle samo co Ty na dlugosc, ale zebranego w studni i z rury PE32. Ja ukladalem w w ykopie 1m szerokosci a Ty bedziesz musial miec nieco szerszy (pewnie 1,5m), zeby z ta 40tka sie zmiescic. Wyjdzie pewnie ze 35m rowu na petle. Nawet liczac dobieg powinno wystarczyc tej powierzchni, chociaz energetycznie korzystniej jest klasc PE32, bo wtedy row ma 50m dlugosci i teoretycznie weksza powierzchnie gruntu mozesz nim "obsluzyc" (licze to co nad rura i po 0,5m do okola z kazdej strony) a opory przy 4 petlach i tak malutkie. Wtedy tylko grubsza rure dajesz na odcinku rozdzielcze-pompa. Dobiegu nie licz jako kolektora. Przed samym domeme zaizoluj rury (przynajmniej po zimnej jego stronie) i najlepiej daj w jakiejs odleglosci od siebie, zeby "zwarcia cieplnego" nie bylo. Z tymi 8 szt 40tki bedzie nieco gimnastyki w kotlowni (chyba). Musisz miec spory przepust. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts