Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

PC planuję dać w 2 taryfie i zastanawiam się czy duży zbiornik zaspokoi zapotrzebowanie na ciepło w ciągu dnia bez używania PC w 1 taryfie

Załóżmy, że wodę podgrzejesz od 25* do 40*, czyli o 15*. 1m3 wody zgromadzi w takim przypadku około 15kWh, czyli 1.5h grzania Twojej pompy. Zastanów się jak duży zbiornik możesz dać i o ile przewymiarowana jest pompa - dużo zależy od ocieplenia. jeśli przyzwoicie oocieplisz dom, to temperatura powinna być stabilna. Ja dziś nie grzałem od 7-00 do 21-00 i temperatura w domu mocno nie spadła mimo mocno ujemnych temperatur na zewnątrz:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153263&d=1354922585

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=153264&d=1354922648

Na Twoim miejscu nie mieszałbym kominka z pc, szkoda kasy i pracy na komplikowanie układu, bo efekt ekonomiczny będzie żaden. Jeśli już, to zrób sobie zwykły kominek z dgp, a podłogówkę zostaw dla pc. Jak za 2 lata będzie źle, to sobie podłączysz śmieciucha, ale wątpię, że będziesz chciał.

Edytowane przez rwxw

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Konto usunięte na żądanie

Dziekuję za odpowiedź.

Ten kominek z PW właśnie chciałem jako awaryjne zasilenie CO ale fakt faktem zwykły kominek z rozprowadzeniem ciepła też nie będzie złym wyjściem, a i roboty z tym mniej.

Teraz kwestia tego bufora w układzie samej PC do CO + CWU- dawać czy nie?

Gość Konto usunięte na żądanie

cyt.

"W celu zapewnienia odpowiedniego przepływu wody przez pompę ciepła oraz instalację grzewczą zaleca się stosowanie zbiornika buforowego pełniącego rolę sprzęgła hydraulicznego i bufora (akumulatora) zarazem.

Jako zasadę należy przyjąć dobór zbiorników buforowych na poziomie 20-30l na 1kW mocy grzewczej pompy ciepła. "

koniec cyt'

Ale to jest tylko napisane, a jak to się ma do rzeczywistości tego nie wiem bo jestem w tym lekko zielony. Gość, który będzie ją montował powiedział, że nie jest to potrzebne- napomniał jedynie, żeby zwiększyć przekrój rur od CO dla lepszego przepływu wody. Ale jeśli okaże się, że z takim zbiornikiem będzie lepiej pracować to wolę dopytać niż później żałować, że się nie dało...

Gość, który będzie ją montował powiedział, że nie jest to potrzebne- napomniał jedynie, żeby zwiększyć przekrój rur od CO dla lepszego przepływu wody.

Bufor jest potrzebny m.in. gdy jest źle zrobiona instalacja, wtedy "w celu zapewnienia odpowiedniego przepływu wody przez pompę ciepła oraz instalację grzewczą zaleca się stosowanie zbiornika buforowego". Może być też przydatny w systemie mieszanym z grzejnikami. Ty chcesz mieć 100% podłogówki oraz dobrze zrobić instalację. Wtedy nie będzie potrzebny, tak jak to mówi Twój instalator. Ten zwiększony przekrój rur jest właśnie kluczowy.

Edytowane przez rwxw

• 2 weeks później...

Witam!

Powiedzcie czy nad kolektorem poziomym może być tylko trawnik, czy jakieś niewielkie nasadzenia (tuje, żywopłot) są dopuszczalne? Jak jest ze stronami świata, kolektor tylko od południowej? Innymi słowy, jak duże znaczenie dla tego typu kolektora ma dostęp promieni słonecznych?

Wiadomo, ze bezposrednie swiatlo sloneczne miec jest dobrze, ale bez jakiejs paranoi. Regeneracja kolektora poziomego odbywa sie bodajze w 90-paru% za pomoca energii slonecznej, ale przekazywanej do gruntu wraz z woda opadowa. Jak bedziesz mial trawnik i on bedzie przyjmowal wode opadowa (dodatkowo mozna nad kolektorem zrobic rozsaczanie deszczowki z dachu - ja tak wlasnie mam), to nie sadze, zeby nasadzenie paru drzewek czy krzewow mialo jakikolwiek zauwazalny wplyw na jego regeneracje.

Jak planujesz intensywniej zagospodarowac "roslinnie" grunt nad kolektorem, to go delikatnie przewymiaruj (10-20%). Koszta nikle a sen bedziesz mial spokojny :-)

No Tak, a więc:

Dom to chyba zbyt szumne słowo, raczej domek.

Budynek 9.6x9.6, z poddaszem użytkowym, do tego dostawiony od północy nieogrzewany garaż.

Płyta fundamentowa, pod płytą 20 cm styro.

Ściany BK 24 + 22cm styro 0.32

Dach dwuspadowy, bez okien dachowych, skosy 35cm styro 0.32, strych 45 cm wełny 0.39.

Okna Uw pomiędzy 0.6-0.8, wysunięte ok. 3cm w ocieplenie.

W planach ręku.

Mój problem to mała działka, nie wiem czy kolektor wejdzie.

Będziesz potrzebował bardzo mały kolektor. Powinno ci wystarczyć 150-200m2

Jesli ma poddasze uzytkowe, to ja bym jednak zrobil wiekszy kolektor. Te 3 ary nad rurkami by trzeba miec. Wiele zalezy tez od tego jakie masz warunki gruntowe i tutaj mozna to modyfikowac. Czy to jakis suchutki pisek czy podmokla glina? Blizej ktorej opcji jestes u siebie?

BTW: Ile masz miec m2 grzanych podlog?

Po podłodze będzie 150m, wszystko w podłogówce.

Teren gliniasty, glina wilgotna.

200 metrów to nie problem, ale 300 to już się robi ciasno, bo działki niecałe 600. Może podpowiedzcie ile rury powinienem zakopać?

Bez problemu wejdą mi dwie pętle spiralnego po 25mb, z tego co czytałem mogę w to wpakowac po 200 mb rury. Czy to wystarczy?

Po podłodze będzie 150m, wszystko w podłogówce.

Teren gliniasty, glina wilgotna.

200 metrów to nie problem, ale 300 to już się robi ciasno, bo działki niecałe 600. Może podpowiedzcie ile rury powinienem zakopać?

Bez problemu wejdą mi dwie pętle spiralnego po 25mb, z tego co czytałem mogę w to wpakowac po 200 mb rury. Czy to wystarczy?

Tu nie chodzi o ilość rury, tu chodzi o ciepło z 1m2 gruntu. Jeżeli masz zapotrzebowanie 3kW+ jakieś CWU to 150m2 ci wystarczy. 200m2 to będzie już fajnie przewymiarowane DZ.

No to ja bym wykorzystal teren u Ciebie na maxa. Rozkop tyle dzialki ile bedzie mozna. Raczej zeby to nie bylo mniej niz 200-250m2. Mozesz spokojnie zrobic sobie 3 petle po 100m rury fi32. Lepiej zakopac ciutke "gesciej" petle, niz np z jednej zrezygnowac, bo brak miejsca aby zrobic "teoretycznie" pozadany odstep. Po prostu wtedy efektywniej wykorzystasz cieplo z objetosci gruntu. Bedziesz swoja dzialeczke chlodzil rownomiernie.

Ilosc zakopanej rury oczywiscie nie ma wplywu na ilosc zmagazynowanego w ziemi ciepla, ale na moc rozumiana jako efektywnosc jego pozyskania juz i owszem. Dlatego bedziesz robil spiralny a nie meandryczny, na ktory by poszlo 3x mniej rury i glikolu przy identycznej pow kolektora. :-)

Jesli wykopiesz 2 rowy 1m szerokosci i 25m dlugosci kazdy jak sugerujesz, to IMHO moze to byc stanowczo za malo na Twoj dom ze 150m2 grzanych podlog, bez wzgledu ile rury tam wrzucisz. Mysle, ze powinno to byc przynajmniej 50% wiecej.

No to ja bym wykorzystal teren u Ciebie na maxa. Rozkop tyle dzialki ile bedzie mozna. Raczej zeby to nie bylo mniej niz 200-250m2. Mozesz spokojnie zrobic sobie 3 petle po 100m rury fi32. Lepiej zakopac ciutke "gesciej" petle, niz np z jednej zrezygnowac, bo brak miejsca aby zrobic "teoretycznie" pozadany odstep. Po prostu wtedy efektywniej wykorzystasz cieplo z objetosci gruntu. Bedziesz swoja dzialeczke chlodzil rownomiernie.

Ilosc zakopanej rury oczywiscie nie ma wplywu na ilosc zmagazynowanego w ziemi ciepla, ale na moc rozumiana jako efektywnosc jego pozyskania juz i owszem. Dlatego bedziesz robil spiralny a nie meandryczny, na ktory by poszlo 3x mniej rury i glikolu przy identycznej pow kolektora. :-)

Jesli wykopiesz 2 rowy 1m szerokosci i 25m dlugosci kazdy jak sugerujesz, to IMHO moze to byc stanowczo za malo na Twoj dom ze 150m2 grzanych podlog, bez wzgledu ile rury tam wrzucisz. Mysle, ze powinno to byc przynajmniej 50% wiecej.

Ja mam trzy rowy 18-19m x 2,2m a w nich po 170mb rury DN40, wilgotna glina ,i grzeję 186m2 podłóg.Jak na razie wystarcza lecz szału nie ma ale i tragedii tez nie.Moim zdaniem jeśli już chcesz spiralny lepiej dać trzy rowy po 150mb rury DN 32.

Namawiałbym raczej na liniowy ,masz glinę więc nawet kopiąc łyżką 90 cm układasz rurę na bokach wykopu i już masz jedną pętlę.Korzystnie też wypadną opory tłoczenia dla liniowego(zawsze oszczędzasz parę W na pompce DZ).

Teraz zrobiłbym chyba liniowy .