Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Instalacja pompy ciepła "tymi ręcami" robiona

rwxw

Recommended Posts

• Odpowiedzi 4,2k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Taa a najlepiej 15 i zaoszczędzę 86 zł/sezon. To się nazywa inwestycja.

Tak, tak sobie to tłumacz. Najpierw ściana jednowarstwowa a po zorientowaniu się że jesteś w czarnej d... doklejasz 10 styropianu, dobieg DZ z pe 32 i później pakujesz pompkę o mocy 250 W a delta i tak nie za bogata, CWU na chudziaku i cyrkulacja na pilota bo dużo energii idzie w ..... . Ile jeszcze różnego rodzaju protez masz w swym najwspanialszym,najlepiej wybudowanym domu. A zapomniałem dodać jeszcze o porównywaniu swojego domu z domami o pow. użytkowej 230m2 gdzie u ciebie jest ich może ze 150 i to pewnie mocno naciągane by później przeliczać zużycie CO na m2. Klawiatura wszystko przyjmie. Co do ,,cwaniaczka" to przypomnij w którym miejscu cię tak nazwałem. Nazwałem cię mądralą na podstawie twoich wcześniejszych postów. Cwaniaczek nie budzi się z rękami w nocniku.

Wszytko tak jak piszesz i rachunki za CO 1350 zl w pierszym sezonie mam. Ile u Ciebie wyszlo zl?:yes:

MAR z tym przewymiarowaniem to pyxis ma raczej rację

skoro ja nawet przy powietrznej przewymiarowanej opędzam się tylko w nocnej -nawet przy minus 17 jak dzisiaj

choć ten argument o łazience nie jest tak głupkowaty

Tez jestem za przewymiarowaniem ale bez przesady . Jeśli do -10 PC wyrabia się w taniej to jest ok. Dni z niższą temp w roku jest co najwyżej kilkanaście. Te kilkadziesiąt kWh nikomu krzywdy nie zrobi. Co do ciepłej podłogi w łazience to też jest cenna uwaga zwłaszcza w okresach przejściowych gdy podłoga ma niższą temp. i wieczorami bywa odczucie chłodu. Jeśli w domu temp spada do 22,1 st to grzeję jeszcze w godz. 18-19. Wykorzystanie taryf w proporcjach 11/89 dla CO i CWU w 2013 r. świadczy o dość sporym przewymiarowaniu. Pewnie jakbym się uparł można wyciągnąć więcej tylko po co. Od lutego przechodzę na G12w i tańszy prąd. Przewiduję że CO zamknie się kwotą poniżej 1000zł a CWU poniżej 400 na rok. To ile jeszcze można zaoszczędzić przy większej PC. CWU nie przeskoczysz. Czasami grzejesz 100% w taniej dziennie a czasami tylko 50. Ty masz inwerter to inna sprawa i 3x przewymiarowaną .

Edytowane przez mar1173

Jeśli w domu temp spada do 22,1 st to grzeję jeszcze w godz. 18-19. Wykorzystanie taryf w proporcjach 11/89 dla CO i CWU w 2013 r. świadczy o dość sporym przewymiarowaniu. Pewnie jakbym się uparł można wyciągnąć więcej tylko po co. Od lutego przechodzę na G12w i tańszy prąd. Przewiduję że CO zamknie się kwotą poniżej 1000zł a CWU poniżej 400 na rok. To ile jeszcze można zaoszczędzić przy większej PC. CWU nie przeskoczysz. Czasami grzejesz 100% w taniej dziennie a czasami tylko 50. Ty masz inwerter to inna sprawa i 3x przewymiarowaną .

Z CO to się z Tobą całkowicie zgadzam - również nie waham się podgrzać sobie podłogę na wieczór, ale czemu piszesz, że nie da się zmieścić w taniej z CWU:confused: Ja podgrzewam wodę 2x po 45min - raz w nocy i drugi raz o 1415 i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby zabrakło nawet przy kąpieli w sporej wannie. No i najważniejsze - cyrkulacja normalna, nie na pilota:no::D Może to też kwestia zasobnika CWU?

Z CO to się z Tobą całkowicie zgadzam - również nie waham się podgrzać sobie podłogę na wieczór, ale czemu piszesz, że nie da się zmieścić w taniej z CWU:confused: Ja podgrzewam wodę 2x po 45min - raz w nocy i drugi raz o 1415 i jeszcze mi się nie zdarzyło żeby zabrakło nawet przy kąpieli w sporej wannie. No i najważniejsze - cyrkulacja normalna, nie na pilota:no::D Może to też kwestia zasobnika CWU?

Przeważnie jak jedna lub dwie wanny wieczorem to tylko w taniej a jak więcej to już trzeba dogrzewać w drogiej. Jedna wanna to 150-200l. Czasami CWU idzie 150 a czasami ponad 500l/dobę. Średnio 250l/dobę. Zbiornik ok 700l z wężownicą, CWU grzane przepływowo. Cyrkulacja w tygodniu 5, 7, 13,15,17,19,21 po 15 min. ,sob-niedz od 7 do 21 co 1:45 min przez 15 min.

. Cyrkulacja w tygodniu 5, 7, 13,15,17,19,21 po 15 min. ,sob-niedz od 7 do 21 co 1:45 min przez 15 min.

Też tak próbowałem, ale u mnie się nie sprawdziło:no: Może dlatego, że od zasobnika do najbliższego punktu poboru wody mam jakieś 12m w linii prostej. U mnie po 30min woda jest już zimna w rurach i trzeba około minuty czekać, aż zleci dlatego ja mam sekwencję od 0600 do 2300 15minut kręci / 15min stoi i w takim układzie mam ciepłą wodę bez czekania. Gdybym zrobił na pilota:D to myślę, że wystarczyło by jedno grzanie zasobnika na dobę.

Pyxis gdybyś miał porównywać swoją PCi Ekontech do obecnego PC Ekopower-a 2014r to masz bardziej zaawansowaną technologicznie jednostkę

PCi ? Dlaczego nie wybrałeś tańszej?

W stopce masz kolektor info 4x200 PE32 mi takowy odradzono i już nawet zakupiłem 4x200 PE40 a to wiadomo i rura dłuższa i glikolu więcej wlezie

Pyxis gdybyś miał porównywać swoją PCi Ekontech do obecnego PC Ekopower-a 2014r to masz bardziej zaawansowaną technologicznie jednostkę

PCi ? Dlaczego nie wybrałeś tańszej?

W stopce masz kolektor info 4x200 PE32 mi takowy odradzono i już nawet zakupiłem 4x200 PE40 a to wiadomo i rura dłuższa i glikolu więcej wlezie

Nie znam Ekopowera jako marki, a Ekontech byl dla mnie "naturalnym" wyborem, bo producent z mojej miesciny. Serwis na miejscu wydawal mi sie nie do pogardzenia, chociaz poki co korzystac z niego nie musialem.

Za swoja pompe dalem w 2010 roku cos kolo 18 tys zl, wiec nie wydawalo mi sie to jakos strasznie drogo.

Jesli robisz 4 petle, to raczej niepotrzebnie zakopujesz PE40. Ja zrobilem blad dajac tez na dobieg PE32 zamiast PE40 (jakies zacmienie umyslowe nastapilo), a stdzienka jest 25m od kotlowni. W kazdej petli masz 1/4 nominalnego przeplywu i dla takich pomp <>12KW ciensza rura da bez problemu rade. Oczywiscie im mniejsze opory tym lepiej, ale to juz trzeba traktowac jako inwestycje w zadowolenie niz liczyc na zwrot w nizszych kosztach grzania z tego tytulu (co tez jest wbrew pozom bardzo istotnym czynnikiem - to zadowolenie).

Wszystko to IMHO.

Pyxis masz może zdjęcie kotłowni? Sorki że cię tak nękam

Kręci mnie twój schemat hydrauliczny kotłowni czy posiadasz takowy

na marginesie szkoda że nie prowadzisz dziennika budowy

Zaczynam się oswajać z PC Ekontech 10kW podobnie jak w PPC Ekopower mają wersję z kompletem pomp itp. w obudowie i tzw. wersję zrób to sam

A którą wersję ty masz? Dobierałeś sam pompki obiegowe?

To wszysko po prawej to hydrofor do studziennej. To naczynie nad zasobnikiem to grupa bezpieczenstwa CWU. To po lewej z obiegowka to pasywne chlodzenie klimakonwektorem poddasza. Ze wzgledu na klimakonwektor uklad ma ciut wiekszy stopien skomplikowania nie moglby miec.

http://www.szkut.com/dom/Dom36.jpg

Więc goła pompa ekontech PCS jest o 6000-7000 PLN tańsza od tej z obiegami PCSK a różnica między 10kw a 12kW to tylko 300PLN

Teraz już jestem pewien że ta ładniejsza obudowa 3 pompki i naczynie nie jest aż tyle warte

Mój kolektor 800mb - udoi się z niego pompa 14kw Teraz obmyślam że oki zrobię 4x 200 z tym że spróbuję odpalić ją na 3x200mb w przypadku ekstremalnym się załączy tą 4-tą, ewentualnie zastąpi inną wymrożoną

Natomiast dalej boli mnie wybór bo 12kW to tylko + 300PLN pewnie gdyby było +1000PLN było by po temacie

Muszę jakoś policzyć o ile byłaby przewymiarowana 12kw? ach te OZC

Ktoś liczył (grzejąc w tanim o ile ma przewymiarowaną swoją pompę)

Pyxis liczyłeś u siebie?