Konrad79 06.03.2014 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 To czy ktoś zamulał czy nie w przypadku DZ nie jest wymierne każdy z nas ma inne parametry gruntu więc nie możemy porównywać się do kogoś, tu bardziej chodzi o osiadanie gruntu z czasem co by trawy nie niszczyć 2x. Aby rura przylegała do gruntu również - dlatego próbowałem zamulać ale woda nie wsiąkała robiły się kałuże miałem wrażenie że zrobi się skorupa i będzie jeszcze gorzej niż obsypanie luźną glebą Zdaję sobie sprawę że raczej płytą 500kg tego nie ubiję, koparka i tak będzie po tym jeździć tylko po zasypaniu 60cm nie wjedzie do wykopu Grunt nie mam taki zły jak przypuszczałem - nie dokopałem się do piasku -przy domu owszem dobiegi idą już po piasku pod domem na tej głębokości mam piach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 06.03.2014 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2014 W sobotę mam możliwość pożyczenia walca drogowego wraz z operatorem;) będzie na wichurze może doinwestuję ze 100-200PLN do źródła Pan koparka dostał zabawkę w rozliczeniu za jakąś niezapłaconą fakturę Do równania działki natomiast przyjedzie maszyna "dziewica" ziemią nie zbrudzona i tu źle mi się kojarzy bo posadzki "dziewicę" musieli zamienić na starą (akurat dla mnie to dobrze bo stara opanowana;) ) Niedowiarek tam gdzie taplają się w błocie to chyba więcej ciągną z gruntu - założenia początkowego przy wymiarowaniu, obliczaniu DZ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 10.03.2014 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Szybkie i proste pytanie nie mam kiedy poczytać wiem że było Którą rurą płynie "ciepły" glikol a którą "zimny" glikolMam opis DZ zasilanie DZ powrót (to add. kotłownia) i to samo zewnątrz zimny to ten prosty długi odcinek rury czy ten krótszy bliżej spirali Jeżeli umieszczać rozdzielacz to który dać wyżej ciepły czy zimnyGdzieś widziałem że rury kolektora podłącza się krzyżowo jeżeli (dwa rozdzielacze jeden pod drugim) 1 pętle podłączam pod wejście 1 wyjście 4nie wiem jak to wytłumaczyćProszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.03.2014 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Konrad79Zimny glikol - odcinek prosty.Ciepły glikol - spirala.Z tym łączeniem krzyżowo, to chodzi o uzyskanie identycznych przepływów w każdej pętli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 10.03.2014 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Dziękuję Zigobar częściowo załapałem Zasilanie z DZ ( taki opis wejścia PC) to rozumiem że "ciepły"Powrót do DZ (taki opis wejścia PC) zimny? głupi już jestem proszę jeszcze o potwierdzenieKtóry rozdzielacz macie wyżej ciepły czy zimny? robię kotłownie na sucho bez PC pod wymiar z DTRki takie hobby;) 4 x wąż elastyczny (antywstrząsowy) na końcu do podłączenia PC ciekawe jak to będzie pasowało jak przyjedzie pompa i czy nie będę musiał nic przerabiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zigobar 10.03.2014 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Zatem jeszcze raz, dokładniej:Ochłodzony glikol opuszcza parownik i płynie do odcinka prostego. Następnie przepływa przez spiralę i ogrzany wraca do parownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwxw 10.03.2014 20:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2014 Który rozdzielacz macie wyżej ciepły czy zimny? Wszystko jedno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.03.2014 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Niedowiarek tam gdzie taplają się w błocie to chyba więcej ciągną z gruntu - założenia początkowego przy wymiarowaniu, obliczaniu DZ Naturalnie, że tak. Miałem raczej na myśli ścisłe otulenie rur dz przez grunt, co też ma wpływ na przewodność cieplną na styku. Luźna ziemia wokół rury to jednak nieto samo, a zamulenie dolnej warstwy powinno polepszyć intensywność dojenia ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.03.2014 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Dziękuję za pomoc i nadal pytam;) Czy przewód 5x2.5mm2 wystarczy między rozdzielnią kotłowni a puszką dla zasilania PC (odległość 3m)rozumiem że do zasilania grzałki zasobnika np. 3kW wystarczy 1 faza bo do to obiegówek wiadomo Ten cały układ kotłowni zasilanie PC, bojler i obiegówkirobić na 1-dnej różnicówce czy to podzielić na 2 oddzielne dla Pc i reszty Co do licznika energii 3f to rozumiem że warto aby sumował PC+bojler+obiegówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS-ce 11.03.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ja ma PC PPC C9 i ona pobiera ok 2,3kW/h mam 5x2,5 i oddzielną małą tablicę na12 pól a w niej różnicówka bezpiecznik i licznik 3 fazy. Grzałka i pompki zasilane z PC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 11.03.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Czy przewód 5x2.5mm2 wystarczy między rozdzielnią kotłowni a puszką dla zasilania PC (odległość 3m) Zależy od mocy pompy. Przyjmij 7A/mm2 jako max. rozumiem że do zasilania grzałki zasobnika np. 3kW wystarczy 1 faza Zależy od grzałki. 3 kW najczęściej są 1-fazowe. Ten cały układ kotłowni zasilanie PC, bojler i obiegówkirobić na 1-dnej różnicówce czy to podzielić na 2 oddzielne dla Pc i reszty Zależy od kasy. Wystarczy jedna, chyba że masz darmowe Co do licznika energii 3f to rozumiem że warto aby sumował PC+bojler+obiegówki Zależy od preferencji. Chesz znać wydatki na cele grzewcze - to tak, chcesz mieć dane do obliczenia sprawności pompy (SPF) - pomiń grzałkę bojlera, a jak chcesz obliczać "goły" COP - to bez obiegówek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.03.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Dziękuję za odpowiedź Sorki nie obraźcie się ale nie planuję obliczć copów i sfopów i innych też tylko kwota za miesiąc mnie interesi;) -stąd licznik No może raz:) 1 rok;) A wy jak często zjadacie kanapkę przyglądając się pracy PC, mierzycie temperatury itp. , nie pytam tych którzy pracują przy pompach i robią to choć nie zawszę bo lubiąCzy z punktu inwestora i użytkownika PC będę zmuszony to kontrolować? Powinienem to robić Czy to tylko hobbyObym się tylko nie zaraził tymi pomiarami już teraz nie mam czasu dla żony i dziecka "dom buduję a to takie wytłumaczenie dlaczego dzieckiem się nie zajmuję, nie gotuję nie sprzątam itp" bo leniwy jestem;) A poza tym moja PC nie będzie taka ładna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 11.03.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2014 Ja ma PC PPC C9 i ona pobiera ok 2,3kW/h mam 5x2,5 i oddzielną małą tablicę na12 pól a w niej różnicówka bezpiecznik i licznik 3 fazy. Grzałka i pompki zasilane z PC Jakoś nie mogłem zmieścić tego co wymieniłeś w RP12 dzisiaj dokupiłem 2-gą i dołożę tam jeszcze transformator 12V będzie do LED (nie w kotłowni) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.03.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 A wy jak często zjadacie kanapkę przyglądając się pracy PC, mierzycie temperatury itp. Na początku będziesz miał syndrom nowej PCi, a potem Cię batem nie zagoni. To tak samo jak z kobietą.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 12.03.2014 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Na początku będziesz miał syndrom nowej PCi, a potem Cię batem nie zagoni. To tak samo jak z kobietą.... Niedowiarek........ czy Twoja Ślubna czyta to forum???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.03.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czyta czyta, ale On w to nie wierzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Konrad79 12.03.2014 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Przecież ukrywa się jako niedowiarek a po awatarze go nie pozna;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niedowiarek 12.03.2014 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Niedowiarek........ czy Twoja Ślubna czyta to forum???? Ktoś musi pisać, aby ktoś czytać mógł.... Trafiło na mnie;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pom_pla 12.03.2014 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 czyli dla ogółu jestes skłonny ryzykować .. życie i zdrowie,, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 12.03.2014 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2014 Czy z punktu inwestora i użytkownika PC będę zmuszony to kontrolować? Powinienem to robić Czy to tylko hobby Obym się tylko nie zaraził tymi pomiarami już teraz nie mam czasu dla żony i dziecka "dom buduję a to takie wytłumaczenie dlaczego dzieckiem się nie zajmuję, nie gotuję nie sprzątam itp" bo leniwy jestem;) Zalezy jak to sobie zorganizujesz. U mnie wyglada to tak, ze potrzebne dane sa gromadzone automatycznie i ewentualna analiza jest w miare chceci i ciekawosci. Nie siedze przy pompie i nic nie obserwuje i nie notuje. Bez przesady. Sa w zyciu ciekawsze zajecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts